Dodaj do ulubionych

Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 300?

16.03.06, 14:14
Napiszcie mi proszę, czy którejś udało się urodzić naturalnie tak duże
dziecko i czy nie było powikłań. Ja mam w niedzielę miec wywoływany poród, a
dziś usg pokazało mi taką wagę dziecka. jestem trochę podłamana, bo pewnie i
tak zakończy się cc...
Obserwuj wątek
    • s79 Dodam - to pierwsze dziecko... 16.03.06, 14:15
    • bastet7 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:16
      A to tłuścioszekwink))) No, ja bym się bała rodzić naturalnie.
    • robin81 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:16
      moja mamasmile))brat wazyl 4500 gram. a z mama po porodzie bylo ok.pozdrawiam
      • mimi_75 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:25
        moja mama mnie urodziła sn, a ważyłam 4700!
        • izasia Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:30
          Witaj!
          Ja urodziłam synka Filipa 4360 i 57 cm., naturalnie.Nikt nawet nie mówił ze
          może byc cc.Dzis ten facecik ma juz prawie 10 lat.Rodziłam 12 godzin.Natomiast
          córcię Zochę urodziłam prawie 3 lata temu i ważyła 4060 i 56 cm.Urodziłam tez
          naturalnie i w 2,5 godzinki.Nie bój się , można urodzić!Trzymam kciuki!
          Buziaczki
          Iza
          • s79 Dzięki Wam za odpowiedzi i ... 16.03.06, 14:34
            Jak możecie, napiszcie mi coś więcej, jak te prody przebiegały, czy nie było
            powikłań, jak potem..
            • kasiadove Re: Dzięki Wam za odpowiedzi i ... 16.03.06, 14:35
              Moja mama - brat ważył 4500. Miałam wtedy 10 lat i pamiętam że po powrocie do
              domu "normalnie" funkcjonowała smile
              • agatabg Re: Dzięki Wam za odpowiedzi i ... 16.03.06, 14:39
                Waga USG nie jest dokładna, nie sugeruj się nią, ja miałam urodzić dziecko
                ważące 4250 wszyscy bali się być przy porodzie, a Patryk ważył "tylko" 3850 i
                58cm, czyli nie dokładnie tak jak wskazywało usg
      • anneczka22 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 19.03.06, 16:06
        Urodzilam pierwsze dziecko naturalnie. Synek wazyl 4500 ! gorszego koszmaru nie
        znam. W zyciu nie urodze juz naturalnie i nikomu takiego porodu nie polecam.
        Dzisiaj lecze sie u psychologa i psychiatry takie slady ten porod zostawil w
        mojej psychice. Dzisiaj walcze o cc bo jestem znow w ciazy. Nie chce slyszec o
        por. naturalnym. Wolalabym umrzec niz przezyc kolejny taki jak ten.

Pozdrawiam i proponuje cc zeby zaoszczedzic bolu.
    • ikaes Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:39
      Mój synek ważył 4430, pierwsze dziecko, rodziłam naturalnie, poród był bez
      komplikacji. Ale chyba wszystko zależy od tego jaki masz rozstaw kości w środku
      i czy dziecko się przeciśnie - mnie lekarz sprawdzał i stwierdził, że mały ma
      dużo miejsca.
      Natomiast leżała ze mną dziewczyna, która w środku była zbyt wąska, choć miała
      szersze biodra ode mnie i rodziła lżejsze dziecko - 4340 g i musiała mieć poród
      z próżnociągiem.
      Nie bój się - duże dzieci można urodzić naturalnie i nie ma potem żadnych
      problemów (oczywiście nie mówię o dzieciach 5 kg i więcej, bo wtedy są
      wskazania do cesarki, chociaż też nie wszyscy ją robią).
      • capribb Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:42
        Moja coreczka wazyla 3900 chociaz USG wskazywalo 3500. Urodzilam
        od odejscia wod o 4.00- Rozalka byla z nami o 12.00.
        Pamietam dziecko urodzone z waga 5 100.
      • s79 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:43
        Czy przy sprawdzaniu tych wymairów miednicy moga się pomylić? A czy w trakcie
        porodu to było widac jak idzie? Dało się ocenić jak ta akcja się rozwinie?
    • bugsia1 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:44
      Moja mama mnie urodziła naturalnie a miałam 4 500 ;o) tylko mi obojczyk złamali
      ale to było 13 w piątek ;o)
    • magda.kosa Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 14:49
      cześć,moja siostra urodziła naturalnie chlopca 3 lata temu,droga naturalna caly
      porod trwal okolo 11 godz a synek urodzil sie dl.61cm i waga 4500,natomiat w
      tego sylwestra ,tez droga naturalną ,ale juz krocej ,urodzila córcie,waga
      4300.Poza tym wymiary na usg mog asie nieco różnic od rzeczywistości,wiec glowa
      do góry,śa kobiety ktore rodza tak duze dzieci bez powikłań.Powodzenia i pozdrawiam.
      • oljot Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 15:05
        urodzilam pierwsze dziecko 6 lat temu, 4400.Ale nie polecam.Porod
        wywolywany,ciagnal sie 14 godzin.Wyciskali go ze mnie lezac mi na brzuchu,a
        potem mialam narkoze-podejrzenie pekniecia macicy,prawie pol roku nie moglam
        normalnie siedziec.Bylam szczupla wtedy,moze dlatego to tak sie potoczylo.Nie
        chce cie straszyc,jak widac mozna urodzic bez powiklan,ale skoro pytasz...Teraz
        chce miec cesarke i nic ani nikt mnie nie odwiedzie od tego pomyslu.Pozdrawiam.J
        Ale na przyklad moja chrzestna urodzila 4 dzieci wszystkie naturalnie,jedno
        z nich wazylo 5100,a ona czula sie dobrze...
        • ikaes Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 15:13
          Moja koleżanka urodziła naturalnie dziecko 5350, ale ma teraz problemy ze
          spojeniem łonowym.
    • jagnak Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 16:15
      z us wynikało 4200 było 3800, cesarka planowana ze skierowania lekarza
      prowadzącego dodam że nie chciałam cc. to zalerzy od "gabarytów" mamusi,
      ja jestem niska 166cm i waga nieprzekraczająca 50 przed ciążą wąskie biodra,
      pozatym np moja dzidzia niewstawiła się w kanał tzn głowa się nie zmieściła i
      była oparta czółkiem u kość
      teraz myślę ze gdyby nie ccc to ...ach nawet wolę nie myśleć
      i jeszcze była okręcona pępowiną...
    • jagnak Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 16:16
      ach zapomniała że moja koleżanka rodziła sn pierwsze dziecko 4000, szczupła ale
      wysoka 175 i do biodrzasta
    • stamag Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 16:26
      Ja urodziłam sn syna 4500...
    • lula78 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 16:38
      Moja kolezanka urodzila niedawno dziewczynke 4400g silami natury bez
      znieczulenia, a inna nawet dziecko 4995g tez silami natury, rowniez bez
      znieczulenia. Wiec glowa do gory, Ty tez dasz rade. Wszystko napewno zalezy od
      tego jaka masz miednice, ale jezeli lekarze juz zadecydowali, ze porod bedzie
      naturalny, to napewno wiedza co robia. Trzymam kciuki!
    • chimba Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 16:40
      Oj ja rodziłam synka i własnie miał 4300 i 61 cm, naturalnie - spokojnie można
      urodzić naturalnie, ani ja ani synek po porodzie nie mieliśmy żadnych
      komplikacji. Poród trwał 9 godzin. Był to pierwszy poród. Co prawda byłam
      nacinana, ale rana ładnie się zagoiła. Nie bój się, nie panikuj a wszystko
      będzie dobrze, pamiętaj tylko o oddechu właściwym. Pamiętaj także, ze USg to
      tylko przybliżona waga. Więc dziecko moze być mniejsze.
    • svistak Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 18:57

moj synek mial 4040. rodzilam naturalnie. na sali ze mna lezaly dwie babeczki
      z "dwumiesiecznymi niemowletami" jak mowily pielegniarki, tzn. jeden chlopiec
      mial 4300 a drugi 4600. obie laski rodzily (juz swoje drugie)dzieci o tej wadze
      naturalnie.

problem nie jest w wadze dziecka... tylko w przekroju glowki i szerokosci
      barkow smile
      s.
      • graza9 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 19:23
        13.11.2006 r urodziłam synka 4700 g i 62 cm długości. To mój drugi synek
        pierwszy wagę urodzeniową miał 3700 g. ale był znacznie krótszy 55 cm. Dodam ze
        jestem osobą drobną bo przy wzroście 160 cm ważę 49 kg. Tak więc wszystko jest
        możliwe.
        Pozdrawiam i trzymam kciuki Graża z Filipkiem i Igorkiem.
    • malinka255 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 19:27
      Nie martw się, ja urodziłam pierwsze dziecko siłami natury 4700g i 59cm ; było
      ok, miałam oczywiście nacięcie, ale nie popekałam; żadnych wiczeń krocza
      wczesniej nie robiłam; wazne jest aby miec swoja załatwiona położną, dobrą do
      tego; po porodzie nie powiem, ciężko było przez kilka tygodni, ale tak
      widocznie musiało byc; jestem szczęśliwa mamą 17 mies. oliwii, czekam na
      sierpnowego drugiego bobaska; nigdy bym nie chciała cesarki z powodu wagi
      dziecka czy innych życzeń;
      malinka
      • s79 Trochę mnie pocieszyłyście, ale ... 16.03.06, 19:37
        czy któraś wie, o co chodzi z tym wymiarem główki? Piszecie, ze to zależy
        głównie od tego. Moja dzidzia ma sporą główkę, więc czy to źle rokuje? Gdzie
        moge to sprawdzić? Ktoś może wie?

Dzięki Wam wszystkim za słowa otuchy !!!!!
        • martyna1985 Re: Trochę mnie pocieszyłyście, ale ... 16.03.06, 19:48
          Moja przyszła teściowa, M ważyl 4500 kg smile
    • bafilek Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 20:12
      No ja akurat nie, bo miałam cc, a moje dziecko ważyło 3330, ale moja koleżanka
      dokładnie rok temu (16 marca) urodziła naturalnie syna 4600. Z tym, że był to
      jej drugi poród.

Moja Weronika
      • mlenka78 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 20:16
        Ja 13 miesięcy temu urodziłam pierwsze dziecko zdrowego synka o wadze 4580 g i
        dł.62 cm siłami natury poród miałam wywoływany ale nie trwał długo ok 2 godzin
        wszystko było do przerzycia choc mój synus miał spora główkę i niestety musiała
        położna pomóc ale...wszystko da sie zrobić i nie było żadnych wskazań do
        cesarki Pozdrawiam i trzymam kciuki
      • thaures Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 20:25
        12 lat temu rodziłam pierwszego syna- miał 4150 i 61 cm-ale wtedy dzieci
        ważące ponad 4 kg były " rzadkością" Po porodzie wszyscy się dziwili,że
        urodziłam naturalnie- bo pomiary mojego " czegoś tam " wskazywały,że raczej nie
        powinnam. Drugi poród 3900 poszedł bezproblemowo. Ważne jest nastawienie- mnie
        druzgotały te zdziwione miny przy pierwszym- jak to naturalnie??? Poza tym
        wcześniej nie wiedziałam,że Mały może tyle ważyć- Ty wiesz i to już jest plus.
        Ja bałam się, bo wg opinii wielu osób drugie dziecko jest większe. Moje nie
        było-ale 250 g to tyle co nic( przy donoszonym dziecku, oczywiście) Poczytaj
        też o pomyłkach " wagowych" z USG- bo możesz się nastawić na podrośniętego
        bejbika i potem dziecko ważące niecałe 4 kg będzie dla Ciebie okruszkiem. Nie
        martw się-wszystkiego nie przewidzisz- a może być i tak,że maluszka ważącego
        ponad 4 kg będzie się rodziło szybciej i mniej boleśnie niż 3 kg. Uszy do
        góry!!!
    • mfka Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 20:30
      Koleżanka urodziła 3 mies. temu chłopczyka, który ważył właśnie 4300. Rodziła
      bez nacięcia i nawet nie pękła! (rodziła w Angli, a tam nie nacinają). Z tym,że
      poród trwał 36 godzin... Ale wszystko dobrze się skończyło.
    • de_la_hoya Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 16.03.06, 20:46
      mnie na usg w 32tc powiedzieli ze dziecko wazy o 4200, jak robilam jakies 3
      tygodnie pozniej to uslyszalam 4400... bylam przerazona; urodzilam synka 3030 i
      53cm wiec jak widac usg nie zawsze prawde pokazuje...
      • s79 Kochane jesteście !!! 17.03.06, 08:02
        Przyznam, ze jak sobie poczytałam to, co piszecie, to od razu mi lepiej i
        nastawienie mi się poprawia. Zbieram siły na niedzielę !!! Może się uda bez cc
        i komplikacji !!
    • radowinkaala Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 08:07
      Ja urodziłam dziecko ważące 4600g. Bez powikłań, z małym nacięciem krocza.
      Dziecko od razu dostało 10 pkt wg APGAR. Obeszło się bez kleszczy czy
      próżnociągu. Poród miałam także wywowływany. Na usg zrobionym na 5 dni przed
      porodem lekarz oszacował wagę na 4000-4200 g. Trochę się machnął wink Byłam
      przerażona tą wiadomością, ale wszystko się dobrze skończyło - i każdemu mówię,
      że tak jak rodziłam Anię mogłabym rodzić codziennie smile
      Powodzenia życzę!
    • smacznamagda Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 08:29
      Moja kuzynka urodziła kilka miesięcy temu synka 4600 i 57 cm. Bez znieczulenia
      nawetsmile Przed ciążą nosiła rozmiar 36.
      • guderianka Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 08:52
        chylę czoła przed wszystkimi mamai które urodzily takie słoniki. Podziwiam,
        gratuluję i mam nadzieję ze mnie nigdy nie przyjdzie rodzic takiego
        maluszka.chyba bym sie skichała nim bym urodziławink
    • s79 A jakie były wymiary główki??? 17.03.06, 09:54
      Nie chciałabym Was zanudzac, ale jeśli możliwe, napiszcie mi, jakie Wasze
      dziciaki miały obwody i średnice główek, bo to podobno też znacznie wpływa?
      Z góry dzięki i przepraszam, ze męczę..
      • guderianka ewenement 17.03.06, 10:00
        mój mąż urodził się ważąc 3200 ale obwód głowki miał 41!!! dodam że np.moja
        córka wazyła 3600 a obwód główki był 38
        • s79 Re: ewenement 17.03.06, 10:14
          No to rzeczywiście ewenement !!!! !! .... smile))))
      • ikaes Re: A jakie były wymiary główki??? 17.03.06, 10:36
        Wymiar główki : 38 cm, waga 4430 g, długość: 60 cm
    • aga55jaga Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 10:58
      nie martw się to przecież tylko orentacyjna waga dziecka. Ja rodzę małe dzieci,
      ale trzy moje koleżanki urodziły naturalnie swoje dzieci, ktore ważyły powyżej
      4 kilo a rekordzista 4800!!! Z mamusiami jak i z dziećmi wszystko było
      świetnie. Pozdrawiam i niech ci szybko pójdzie smile)))
      • mw115 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 11:04
        urodziłam synka 4100
        poród siłami natury, wspominam koszmarnie
        odmówiono mi znieczulenia, rodziłam 10 godzin ale w strasznych bólach, dziecko
        wyciskali mi z brzucha, urodził sie z niedotleniem w zamartwicy 3 pkt apgar
        teraz jest juz ok ale drugie dziecko urodze przez cc
        • felicja666 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 14:05
          to ja wam powiem dopiero historie,moja znajoma urodziła 5200!!!!!!!!!!!!!!!!i
          słuchajcie sn bez znieczulenia iale darla sie w niebogłosy na cały szpital.
    • lanka_cathar Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 14:23
      Ja ważyłam prawie 5 kg i mamie udało się urodzić naturalnie. Mówi, że dla niej
      poród to był spacerek, bo co prawda spóźniłam się dwa tygodnie, ale jak
      zdecydowałam się wyjść, to już tak raz dwa. smile Zależy od ułożenia dziecka i od
      Twojego opanowania. Dziewczyna, która rodziła obok mojej mamy podobno została
      spoliczkowana przez lekarzy i położne, bo robiła histerię, a jej syn
      ważył 'tylko' 3 kg. No ale to było prawie 22 lata temu.
    • lanka_cathar Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 14:27
      Komplikacji związanych z samym porodem nie miała. Ale ledwo przeżyła połóg, bo
      ja nie chciałam ssać i miała zapalenie piersi. Po miesiącu brania
      najsilniejszej dawki leku usłyszała od lekarza, że 'teraz to widać, że będzie
      pani żyć'. Jak widać dla niekórych gorsze jest to co 'po' niż sam poród. Dla
      odmiany moja babcia też rodziła naturalnie, mama ważyła mało, ale za to babcia
      wspomina poród jako koszmar.
    • kasik282 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 15:19
      Witam,no to ja chyba będe najlepsza.Może nie tyle ja co moja chrzestna matka -
      urodziła czworo dzieci-ostatnie oczywiście sn-5600kg.Agusia ma teraz 11 lat i
      nie wygląda na olbrzyma.Co do komplikacji i samopoczucia po tak "dużym"
      porodzie to niestety nie wiem
      • luna333 Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 15:27
        pisałam na niemowlaku - synek 4290g, obw główki 36, 55cm długi - poród sn, z nacięciem, nigdzie nie pękłam - a sex po porodzie jest lepszy niż przed smile
    • ellaella Re: Czy któras urodziła naturalnie dziecko ok.4 3 17.03.06, 15:37
      Pierwsze dziecko. 4,200 siłami natury. 8 godzin, żadnych powikłań, pełna
      fizjologia.
      Nie było problemów, nie pękaj smile)
      Ella
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka