comega 16.03.06, 21:57 Cześć Dziewczyny! Powstało we mnie takie właśnie pytanie, czy można korzystać w ciąży z jackuzzy? A jeśli tak to jak długo? Pozdrawiam i czekam na opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
comega Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 22:33 Może to trywialna sprawa, ale mam wątpliwości czy tak swobodnie można korzystać. w końcu to roddzaj masażu. Jak to jest? Pomóżcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:14 Chodzę na basen, gdzie jest też jakuzzi. Zapytałam lekarza. Odpowiedź "Absolutnie nie można! Im mniejszy akwen, im cieplejsza woda, im więcej ludzi w niej siedzi tym więcej bakterii, to po pierwsze. A po drugie generalnie kąpiele w ciepłej wodzie w ciąży nie są wskazane" Odpowiedz Link Zgłoś
gracios Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:25 A ja powiem jeszcze inaczej: dzis mialam pokaz sprzetu relaksacyjnego i pan prezentujacy wszystko powiedzial, ze nie wolno nam teraz w ciazy korzystac z tego typu rozrywek bo dzialaja rozluzniajaco, a to moze spowodowac przedwczesne skurcze itd... Odpowiedz Link Zgłoś
comega Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:34 Dzięki! Nie sądziłam, że taka przyjemność może szkodzić! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:39 nie wiem, na ile zaawansowana twoja ciaza jest ale w trakcie porodu - jak najbardziej nie ma nic lepszego, ciepla woda rozluznia a bąbelki mile krzyz masują Odpowiedz Link Zgłoś
comega Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:44 Na mnie jeśli idzie o poród to jeszcze za wcześnie 26tc, więc będę unikać miłego masażu rozluźniającego tak, jakbym nie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:47 ale tak na zdrowy rozum, jesli to nie jest jakis publiczny zbiorniczek, tylko prywatny domowy hydromasaz, to delikatne babelki i ciepla - nie goraca - woda krzywdy zrobic nie moga Odpowiedz Link Zgłoś
gracios Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:50 A wlasnie rowniez taki domowy masaz rozluziajacy moze duzo krzywdy narobic...Lepiej dmuchac na zimne, nic potem niepotrzebnie sie stresowac czy cierpiec... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:52 a jak tak, to sorry, tak sobie gdybam Odpowiedz Link Zgłoś
gracios Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:55 Nie sorry, tylko prostuje twoja odpowiedz, bo dzis wlasnie sie o tym dowiedzialam po tej prezentacji sprzetu relaksacyjnego, w tym hydromasazu itp. Po to tu jestesmy zebysmy sobie pomagaly i radzily sie w trudniejszych sprawach Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 16.03.06, 23:57 w ofercie ośrodków spa sa oferowane kapiele perelkowe i hydromasaze dla kobiet w ciazy wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
grokamal Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 17.03.06, 00:09 To ja juz teraz zamykam buzie na klodke, nic mi o tym nie wiadomo a wrecz przeciwnie, a kto ma racje ? Nie wiem ale byc moze osrodki Spa ktore nie ukrywajmy na tym zyskuja... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 17.03.06, 00:27 no wiadomo, ze darmo nie zapraszają Odpowiedz Link Zgłoś
bettti5 Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 18.03.06, 13:30 ja po 3 miesiacu chodzilam na masaz ciazowy raz w tyg, moja znajoma 2 razy i czulysmy sie swietnie,nie przytylysmy duzo,nie puchly nam nogi i nie miaysmy skurczy w łydki,rozstepow itd...polecam wszystkim z prawidlowa bez komplikacji ciaza! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb można 17.03.06, 07:22 o ile ciąża nie jest zagtrożona to spokojnie można. Hydromasaż w jacuzzi działa na plecy, a to przy przeciążeniach podczas noszenia powiększającego się brzucha jest jak najbardziej wskazane. Oczywiście zależy wiele o higieny obiektu, ale same bąbelki przy normalnie rozwijającej się ciąży nie są przeciwwskazaniem Odpowiedz Link Zgłoś
gaba36 Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 17.03.06, 10:47 Najgorsze sa właśnie te rzeczy, o których do końca nie wiadomo, bo że palić w ciąży nie można nie budzi wątpliwości. Ja cały 17 tydzień ciąży przejeździłam na nartach, po nartach codziennie siedziałam 20 minut w jacuzzy i nic mi się nie stało, ani przez chwilę nie miałam poczucia, że wystawiam dziecko na niebezpieczeństwo. Ale moja ciąża nie była zagrożona, nie było jakichkolwiek problemów. Wiem, że wiele dziewczyn może ze mną polemizować, ale ja uważam, że jeżeli coś nie jest ewidentnie zakazane i ewidentnie niebezpieczne dla ciąży, a ciąża przebiega prawidłowo to wszystko, co nie zakazane w garnicach rozsądku jest dla ludzi. Bo jakby nie patrzeć, to można wywalić się pod samym domem, a nawet w kuchni na mokrej podłodze... . Chociaż, na pewno w późniejszej ciąży na narty bym się nie zdecydowała, sam lekarz powiedział, że do 18 tygodnia i później nie, na jacuzzy raczej też nie, chyba że to miałyby być naprawdę lekkie bąbelki, w końcu jest dla kobiet gimnastyka w basenie a w wodzie samo ruszanie się powoduje masaż. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka ja też 17.03.06, 10:54 w 25tc byłam na basenie-i siedziałam cały czas przy bąbelkach bo przyjemnie kręgosłup masowały, w solance też byłam ze zjeżdzalni nie zjechałam wprawdzie ze straszą córą ale zaprowadzałam jąna samą gorew umiarze wszystko można jesli ciązy nic nie zagraza Odpowiedz Link Zgłoś
loorien Re: ja też 17.03.06, 11:17 ja nie zamierzam wariować - co moze być złego w bąbelkach - przecież to przyjemne moze faktycznie w zaawansowanej ciaży może przyspieszyc poród, ale ja jestem dopiero w 13 tygodniu i w niedziele wybieram sie na basen, bede siedziec w jaccuzzi i w solance Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1005 Re: ja też 17.03.06, 20:17 JA KORZYSTAM Z JACUZZI TAK CZĘSTO JAK JESTEM NA BASENIE - 2 RAZY W TYG, 10 MINUT, JESTEM W 31 TC I WSZYSTKO JEST OK, NIE ZAMIERZAM ZREZYGNOWAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ja też 17.03.06, 20:23 miła Kropko, to dobrze, że nie rezygnujesz. Ja też korzystałam w ciąży i w czasie karmienia i mam dwóch udanych, zdrowych chłopców, urodzonych dokładnie o czasie. Ale nie pisz już więcej całego postu dużymi literami, proszę, bo to trudno odczytać. Pomijam już fakt, że to oznacza internetowo, że na nas krzyczysz, a Ty przecież nie krzyczysz, prawda?... Dużo zdrówka dla malucha i bezbolesnego, udanego porodu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hekate_mw Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 18.03.06, 10:49 Witam Ja jestem teraz w 20 tc - na basen chodziłam przed ciążą i teraz w trakcie - dwa razy w tygodniu, korzystam ze zjeżdżalni i jacuzzi za kazdym razem. Jedyne ograniczenie jakie musiałam wprowadzić to nie korzystam z masażu na siedziąco w letniej wodzie bo za bardzo napiera na brzuszek i mi się niedobrze robi.. za to w jacuzzii - jak siedzę sama - to dodatkowo ćwiczę sobie rozciąganie i mięśnie grzbietu narazie nic nie skazuje żeby się coś złego działo. Odpowiedz Link Zgłoś
jasminar Re: Czy można w ciąży do jackuzzy? 18.03.06, 13:03 ja jestem w 30tc i 3 razy w tygodniu chodze na basen oraz pławie sie w jacuzzi,dla mnie działa swietnie relaxacyjnie i bombowa na skorke pomaranczowa oraz kregosłup.Zazywam furagin i jak narazie zadna infekcjamnie nie dopadła ginka powiedziała ze jacuzzi no problem Odpowiedz Link Zgłoś
sienaa Nie, nie można 18.03.06, 15:24 dlatego, że: jacuzzi to wylęgarnia bakterii, a tym samym chorób,według tygodnika Wprost: "woda krążąca w tych urządzeniach zawiera m.in. pałeczki jelitowe, gronkowce i grzyby, które mogą wywoływać infekcje dróg moczowych, układu oddechowego oraz skóry. W unoszących się w jacuzzi kroplach mogą też występować bakterie Legionella pneumophila, wywołujące ciężkie zapalenie płuc". Sorry, dla osób w stanie nieodmiennym jest to już duży powód do zastanowienia się nad korzystaniem z jacuzzi a co dopiero dla kobiety w ciąży!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jasminar Re: Nie, nie można 18.03.06, 18:32 To zalezy gdzie zamierzasz chodzic na jacuzzi ja chodze do parku wodnego woda jest ozonowana i nie zamierzam z tego rezygnowac bo swietnie sie po tym czuje Odpowiedz Link Zgłoś