Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży

21.03.06, 19:35
Witam wszystkie szczęśliwe mamy. Powiedzcie mi czy w drugiej ciąży czujecie
się tak samo, czy inaczej niż w pierwszej. Ja w pierwszej, gdyby nie rosnący
brzuch, to w ogóle nie odczułabym różnicy - żadnych dolegliwości. A teraz
mdłości (na szczęście bez toaletowych konsekwencji), nie mogę pić ukochanych
owocowych herbatek, po prostu samopoczucie pod psem. Może to już wiek nie
ten, albo różnica pomiędzy ciążami zbyt duża (10 lat). Jak Wy się czujecie?
Obserwuj wątek
    • jasminar Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 19:44
      sredniowink chociazby dlatego ze to nie była planowana ciazawink w pierwszej
      dolegliwosci brak teraz w nadmiarze ale kondycja fizyczna nienajgorszawinkWiek
      prawie trzydziechawink przerwa miedzy zaciazeniem prawie 7lat
      • monia1996 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 19:47
        Kurczę, dzięki, znaczy nie jestem sama. Pocieszam się stwierdzeniem mojej mamy,
        że to na pewno płeć przeciwna niż w pierwszej smile
      • ewazak3 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 19:50
        u mnie pierwsza ciaza przebiegala jesli chodzi o moje samopoczucie dobrze, na
        poczatku troche wymiotow pozniej juz ok, ale za to od 4 miesiaca bylam na
        podtrzymaniu.przytylam tylko 11kg i bardzo szybko doszlam do siebie po
        porodzie.no ale mialam wtedy 19 lat. teraz po 7 latach druga ciaza CALKIEM
        inna. z dzidzia wszystko dobrze ale ja ciagle z jakimis dolegliwosciami sie
        borykam. jak nie mdlosci i wymioty takie ze z lozka nie moglam wstac, to
        problemy z pecherzem, bole plecow, zeber itp no i kg wiecej.
        • ewazak3 a co do plci 21.03.06, 19:52
          to faktycznie za pierwszym razem syn a teraz podobno bedzie corka, chociaz
          wszycy mi mowia ze wygladam jednak na drugiego synkasmile
        • jasminar Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 19:52
          u mnie prawdopodobnie płec inna tyle ze "zamawiana" była tez innawink)
          • monia1996 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 20:07
            Jasminar, chciałam Ci jeszcze napisać, że to "prawie trzydziecha" brzmi tak
            pięęęęęęęęknie (chlip, chlip, chciałoby się żeby wróciły te lata stracone). A
            co do płci to córka chce brata jak najbardziej, ale ja się zastanawiam czy
            dziewczynka nie byłaby jednak praktyczniejsza - ciuchy są,
            przygotowanie "merytoryczne" też. No i mąż twierdzi, że woli dziewczynkę, bo
            wtedy ja będę tłumaczyć skąd się biorą dzieci smile
            • jasminar Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 20:11
              Ja juz mam jednego bablawink ktory wolałby bratawink "monz" składał podanie o
              synawink no i ja tez jakos tak wolałabym faceta.Ginka raz widziała chlopaka raz
              dziewuchewink jednak na ostatnim usg stwierdziła definitywnie ze babka no i klops
    • agnieszka2401 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 20:10
      moja druga ciąża (32 tc) jest zupełnie inna niż pierwsza - z pierwszym synem w
      ciąży żadnych problemów - badania super, ani dnia zwolnienia, w pracy do końca
      9 miesiąca, pełna energii. Druga ciąża - od 6 miesiąca fentorol, drugi miesiąc
      na zwolnieniu, wiecznie zmęczona, drażliwa. Z utęsknieniem odliczam tygodnie.
      Może trzecia będzie taka jak pierwsza wink
    • agnieszka2401 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 20:11
      u mnie też jest 10 lat różnicy - może ma to wpływ?
      • andzia_19741 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 20:25
        Pierwsza ciąża - marzenie - też do końca w pracy (bardzo aktywnie z wyjazdami
        na tergi i szkolenia w 8 miesiącu). Zadnych dolegliwości, mdłości, bóli,
        lęków... A teraz - okropieństwo - jak nie krwiak to mdłości, jak nie mdłości to
        zmęczenie, rozdrażnienie i wahania nastroju takie, że mąż świętym powinien
        zostać. Anemia rzecz jasna smile. I wieczny lęk i wsłuchiwanie się w siebie - a
        czy się rusza, a jak mocno, a może za dużo albo za mało. I do tego schiza
        żywieniowa - czy odpowiednio, żeby nie zatuczyć siebie ale nie załodzić małego.
        OKROPNOŚĆ. Różnieca między ciążami - 3 lata (równiutko), płeć ta sama
        (chyba smile), tyle, że pierwsze tuż przed trzydziecho a drugie dwa lata po - ale
        czy to ma jakieś znaczenie?!
    • karolcia86 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 20:37
      U mnie różnica 3 lata, druga ciąża po 30-tce. Płeć ta sama.
      Mdłości w obu, ale teraz krótsze ale bardziej męczące. I mam wrażenie że
      kondycja też nie ta. Więcej takich przyjemności typu bóle kości łonowej,
      kręgosłupa, zmęczenie. Komplikacji na szczęście w obu brak.
    • larenata Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 21:11
      Ja też jestem w drugiej ciąży: po córeczce czas na chłopca smile
      pierwszą ciazę znosiłam bardzo źle: okropne wymioty przez cały dzień, przez to
      odwodnienie i osłabienie. Jak się skończyły, zaczęły sie skurcze i musiałam
      leżeć i zrezygnować z pracy.
      Tym razem również wymiotowałam i ogólnie byłam słaba, ale było to
      nieporównywalne z pierwszą ciążą. Nie mam też innych dolegliwosci, które
      męczyły mnie poprzednio. Może mój organizm wie, ze nie mam czasu na
      rozczulanie, bo mam w domu dwuletnią łobuziarę smile Poza tym tyję dużo szybciej
      i nie jest to kwestia nadmiernego objadania się. Przytyłam juz 13 kg, a końca
      ciąży nie widać............
      • ankapo30-tce Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 22:07
        U mnie 7 lat różnicy. Pierwszego synka rodziłam w wieku 28 lat, a teraz zbliżam
        się do 35-ki. W pierwszej ciąży czułam się super, pracowałam, podrózowałam;za
        to wyglądałam dośc kiepsko. A teraz ponoć wyglądam kwitnąco, ale co z tego
        skoro ciągle cos mi dolega (chyba się zaczynam sypaćsmile. Jeszcze tylko 2
        miesiące,oby do końca maja! ps. ciaże tak różne, a płeć ponoć ta sama..czyli
        drugi chłopaksmile
    • gunda24 Re: Poznaj płeć;) 21.03.06, 21:22
      Dziewczyny!
      Tak na temat i dla rozrywki, dla ciekawych płci swojego maleństwa:
      www.noworodek.pl/index.php?sm=1
      -wypełnij ankietę a poznasz płeć dziecka: mi wyszło na 70% dziewczynka i tak
      jestsmile
      -ciekawa stronka(np.kalkulatory)
      Zobaczcie same!
      Pozdr. Aga
      • agamp Re: Poznaj płeć;) 22.03.06, 08:49
        A mi wychodziz ankiety że 80 % że dziewczynka, a już 2 niezalezne USG
        potwierdziły synusia. Dziewczyny nie wierzcie tej ankiecie
        • gunda24 Re: Agamp! To zabawa, a... 24.03.06, 20:11
          nie wiarygodna metoda określająca płeć dzieckasmile
          Mi AKURAT się potwierdziło.

Niby to dawne ludowe porzekadła, ale nawet dziś spotykam osoby, które na
          poważnie sugerują się np.wyglądem nosa przed i w czasie ciąży, odnosząc to do
          płci jeszcze nie narodzonego dzieckasmile)))

Pozdrawiam!
      • duszka30 Re: Poznaj płeć;) 22.03.06, 08:49
        Cholera, zrobiłam ten test(synek ma roczek) i wyszło 61% dziewczynka!!!!!!!!!!!1
    • menka12 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 22:02
      Pierwsza ciąża bezproblemowa, ale waga na plusie 26kg - urodził się zdrowiuśki
      chłopak 4200 i 57 długi. A było to 15 lat temu i dopiero teraz okazało się, że
      miałam cukrzycę ciążową. Teraz 33 tydzień ciąży, na plusie 2 kg, w brzuszku też
      chłopak, a na karku 37 lat.Znowu cukrzyca, stąd dieta i mały przyrost wagi, na
      szczęście tylko mojej, bo synuś waży 2350 i ma się całkiem dobrze. Zważywszy
      przyrost wagi, polubiłam tę moją cukrzycę. Teraz czuję się dobrze, ale początki
      straszne - nudności, nerwobóle w I trymestrze (bez możliwości brania leków
      p/bólowych), od 28 tyg. dieta, potem skurcze, twardnienie brzucha i no - spa 3
      razy dziennie + MgB6. Teraz jest ok., aby tak dalej.Pozdrówka dla wszystkich
      mamusiek, szczególnie majówek.
    • bialka Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 22:24
      Hej! U mnie obie ciaze zagrozone. Pierwsza krwawienia zywa krwia, gravibinon do
      23 tyg, potem od 28 fenoterol bo skurcze. Cały czas na zwolnieniu. Mdłości
      umiarkowane. 10,5 kg na plusie, mimo to miałam pozytywne wspomnienia. Urodziłam
      zdrowego synka przez cc, pupą się wypiął,w wieku 31 lat. Teraz po 3 latach,
      plamienie, krwiak, podejrzenie pustego jaja płodowego, stres przeogromny,
      półpasiec w 3 tyg, kaprogest do 18 tyg, 2 miesiace na zwolnieniu. Teraz pracuję,
      mam na głowie rozbrykanego trzylatka, od dwóch tygodni borykamy się z
      przeziębieniami, ale i tak czuję się lepiej niż w pierwszej! Jestem
      sprawniejsza, mogę właściwie wszystko zrobić sama, nie muszę ganiac wszędzie
      męza. Odzyły te same dolegliwości, upierdliwy miesień pod lewym żebrem i ucisk w
      pachwinach. No , stresuję się o dziecko bardziej niż poprzednio. Ale jest i tak
      lepiej.
    • wandana Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 21.03.06, 22:36
      U mnie przerwa między ciążami to 11 lat smile. Pierwszy synek w wieku 23, teraz
      34, więc już też wiek chyba robi swoje.
      Ale obie ciąże znoszę dobrze, generalnie nie narzekam. Mąż nawet żartuje, że
      nic tylko powinnam w ciąży chodzić.
      W drugiej ciąży objawy podobne, typowe jak na każdy okres ciąży, tylko
      fizycznie teraz jestem słabsza i bardziej ociężała i teraz dokucza kręgosłup -
      operowany w wieku 16 lat.
      Teraz też troszkę szybciej tyję i mam sporo większy brzuch - w 27tc 110 cm,
      wtedy tyle miałam przed porodem. i chyba dlatego pewne dolegliwości po porstu
      pojawiły szię ok. miesiąca wcześniej, niż za pierwszym razem.
      • agrareoliga Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 22.03.06, 00:15
        Pierwsza ciąża bezproblemowa.Biegałam do autobusu jakbym niebyła w ciąży ,tylko
        kolki dawały powód do zwolnienia tempa-syn ,piekny i zdrowy.Druga tak samo i
        dramat w 36 tygodniu -syn zawinięty i zaciśnięty pępowiną -mój Raduś którego mam
        tylko w sercu.Następna ciąża jakś inna ,ciężko ,wolno ,dodatkowe kilogramy
        ,jakieś wieczne kłpoty z cerą i w 35 tygodniu urodziłam córeczkę.Teraz 35 lat i
        nieplanowana ciąża. W tej ciąży czułam się koszmarnie-25 kilo na plusie ,cała
        ciążę wspominam jak jedną wielką chorobę.Za to córcia jak marzenie-słodiutka
        ,grzeczniutka.No ale jeszcze 9 kilo do pozbycia.
    • malinka255 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 22.03.06, 08:02
      Ja mam obie ciąże identyczne-duży apetyt, brzuszek też duży(w drugiej ciąży
      szybciej mi on rośnie), zero negatywnych dolegliwości;
      malinka
    • 13kot13 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 22.03.06, 08:34
      U mnie przerwa między ciążami to 10 lat.pierwsza w wieku 17 druga 27.Każdą ciążę
      przechodziłam inaczej ,ale mdłości i wymioty miałam za każdym razem.A co do
      tycia to za pierwszym razem +30kg za drugim +14kgsmile
      • mafrolka U mnie-inaczej, niestety teraz gorzej. 22.03.06, 09:01
        Witam. U mnie różnica 7 lat, płcie Szkarabeuszy -odmienne. W pierwszej ciąży-
        praca do 9 m-ca, power non stop-przeprowadzki, remonty; sporadycznie ataki
        senności i tyle wszystkiego. Poza tym-całkiem sprawne funkcjonowanie. Teraz-
        zwolnienie od 5 m-ca: nadciśnienie, kiepskie wyniki morfologii, bóle krzyża,
        ogólne oklapnięcie czasem już w 2 h po pobódce. Fatalne noce-bardzo wcześnie i
        intensywnie zaczęłam czuć ruchy, wybudzam się od tych kopniaków, potem maratony
        do WC... No szkoda gadać. 7 lat temu lubiłam swój "błogosławiony" stan, teraz
        chyba dojdę do etapu jak więzień-zacznę odkreślać dni na ścianie do końca
        ciąży smile Jedyne co teraz na plus-mniejszy przyrost wagi, jak na dziś ( 26tc)
        ok 8kg na plus, w pierwszej ciąży-łącznie z 25 kg, więc obstawiam ,że tym razem
        15 kg nie przekroczę. Ale kto wie, przecież najbardziej tyje się w ostatnich 12
        tyg, więc jeszcze się nie cieszę. No i rozstępów na razie brak-ale może to
        zasługa bardziej skrupulatnego smarowania niż w pierwszej ciąży-
        gdzie "potargał" mi się brzuch paskudnie. No oby do czerwca! Chyba jednak
        trzeba było słuchać mądrych ciotek i nie zwlekać tak długo z drugim Bobasem...
        Jednak 7 lat "społecznie"-może nie tak wiele, ale biologicznie-czuję, że to już
        nie ten sam organizm, latek przybyło. Stałam się orędowniczkom maksymalnie 4
        lat różnicy między dziećmi. Pozdrawiam i życzę dużo siłek do starszaków i
        samych pogdnych dni z Bąblami w brzuchach.
    • lolinka2 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 22.03.06, 08:45
      iNACZEJ - w moim konkretnym przypadku o niebo lepiej. I widzę, że piękny jest
      rozum ludzki i niezwyciężony, bo od niego w 75% zależy samopoczucie i powodzenie
      ciąży.
    • ikaes Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 22.03.06, 08:50

To samo - w pierwszej ciąży nic. W 27 tygodniu (w którym jestem teraz) w
      poprzedniej ciąży mogłam nawet podbiec do autobusu, nie mogła mnie dogonić
      koleżanka nie będąca w ciąży (szybko chodziłam), żadnych mdłości, bóli, dopiero
      w 9 miesiącu z powodu ogromnego brzucha nie mogłam dużo chodzić.
      A w tej - mdłości przez cały dzień (na szczęście bez wymiotów) do jakiegoś 22
      tygodnia - nawet rano zębów nie mogłam umyć, jakieś krwotoki, opuchnięte nogi,
      chodzić już nie mogę, bo mi brzuch ciąży, itp. To musi być dziewczynka
      (poprzednio był chłopiec).
    • beata197112 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 22.03.06, 09:19
      Ja jestem totalnym wrakiem całą ciąże wymioty i chyba wszystkie możliwe
      dolegliwości.Pierwsza ciąża rewelacyjna.odstęp między ciążami trzy lata.
      Teraz zaczynam 38 tydzień brzuch nisko,czop odszedł a mój gin mówi że
      urodzę najwcześniej za 2-3tygodnie.Załamka totalna.
      • 13kot13 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 22.03.06, 09:29
        No to już niedługo zobaczysz swojego skarba!!Życzę krótkiego i bezbolesnego
        porodusmile
        • mimix2 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 24.03.06, 20:49
          widze, że nie jestem sama. pierwsza ciąża w wieku 21 lat - żadnych problemów,
          super samopoczucie, urodził się synek. Po 10 latach jestem w 8 tygodniu i ...
          brzuch juz widac ( poprzednio dopiero w 5 miesiącu), mdłości całe dnie, raz
          zaparcia, a raz prawie biegunka, wiecznie jestem zmeczona, ale ludze się, że
          skoro inaczej przechodzę ciążę, to może będzie dziewczyna wink
          • monia1996 Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 25.03.06, 16:16
            My też się łudzimy, tylko odwrotnie - że może chłopak smile Ale jak będzie
            dziewczynka to też fajnie - w trzy dziewuchy kompletnie zapantoflujemy naszego
            faceta smile))
    • sabiptysia test na płeć 22.03.06, 09:44
      Choc uwazam ze to bzdura to wynik testu zasial we mnie ziarno niepewnosci ( Na
      39% będzie to chłopczyk.Na 61% będzie to dziewczynka). Na usg wyszedl chlopiec i
      tak tez sie czuje, choc kondycja juz nie ta sama co przy pierwszej ciazy...
      przebieg i objawy tez bardzo podobne jak przy pierwszym synku...
    • monika_d_edziecko Re: Do dziewczyn w drugiej i kolejnej ciąży 24.03.06, 22:13
      U mnie dwie pierwsze ciaze ze strasznymi mdlosciami a teraz trzecia super - zero
      mdlosci i zadnych dolegliwosci pomimo, iż codziennie nosze moja 10-cio
      miesieczna corke.
      I mialam nadzieje, ze jest to inna ciaza bo bedzie chlopak a jednak jest 3
      dziewczyna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka