madzialena230 24.03.06, 13:19 czy liczycie ruchy waszych malenstw na godzine podzielcie sie wynikami prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martulka79 Re: ruchy waszych dzieci 24.03.06, 13:49 Ja nie licze. Jestem w 29 tyg,dzidzia sie rusza, wiec jest ok.Po co sie stresowac dodatkowo. Zreszta moj synek chyba bedzie grzeczny, bo wcale tak bardzo mi nie daje popalic, nawet czasami tesknie za tym, zeby mnie nareszcie mocno kopnal Odpowiedz Link Zgłoś
anagram2 Re: ruchy waszych dzieci 24.03.06, 14:27 ja też nie liczę. Kiedyś zaczęłam i wyszło mi w 15 minut...12. Raz spokój a raz tak lata po tym brzuchu...Jestem b. szczupła i może dlatego wszystko czuje. To mój 23 tc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monique595 Re: ruchy waszych dzieci 24.03.06, 15:30 Ja też nie liczę, jestem w 30 tyg. W poniedziałek jadę do gina więc może co9ś powie na ten temat. Jak na razie Mały się rusza, ma swoje ulubione pory, więc jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mateszalka Re: ruchy waszych dzieci 24.03.06, 18:00 Ja tez nie licze, bo bym zwariowala. Raz sie wierci jak wariat, a raz caly dzien spi i fajnie, ma prawo. Oczywiscie, gdyby sie nie poruszyl ani razu, pewnie bym zeswirowala, ale tak to jeszcze nigdy nie bylo... Zreszta, jemu sie to zmienia, kolo 6-7 m-ca byl b. regularny, a teraz (w koncowce) jak mu sie zachce... Odpowiedz Link Zgłoś
mazajac Re: ruchy waszych dzieci 24.03.06, 18:05 A ja liczę....hehe róznie z tym liczeniem u mnie bywa, ale czasem lubię sobie policzyć...Zgadzam się z dziewczynami, że maleństwo czasami rusza się bardzo, a czasami siedzi sobie cichutko i nic...mój mały Franek też ma ulubione pory,zwłaszcza uwielbia kopać wieczorem, lub w nocy kiedy ja śpię...łobuziak jeden..jestem w 29 tygodniu ciąży... Odpowiedz Link Zgłoś
ninka38 Re: ruchy waszych dzieci 25.03.06, 17:50 Ruchy mojego dziecka zaczęły się od delikatnego stukania w brzuch, z czasem stały się coraz mocniejsze. Teraz jestem w 22 tc a dzidziuś rusza się kiedy mu się chce, nawet o 2 godzinie w nocy. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy, szczególnie te które oczekują rozwiązania w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena230 Re: ruchy waszych dzieci 24.03.06, 18:26 ja jestem obecnie w 36 tygodniu na ostatniej wizycie dostalam specjalna karteczke do wpisywania liczby ruchow na godzine podobno kazda znas powinna je liczyc od 30 tyg ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
aga.gryta Re: ruchy waszych dzieci 24.03.06, 18:37 Od 30t.c. lekarz prowadzący powinien zalożyć karte płodu. Ty do domu dostajesz kartę ruchów płodu wg Cardiffa. Nie liczę cały dzień bo chyba bym musiała cały czas chodzić z kartką. Jestem w 35t.c. a mój dzidziuś jest tak ruchliwy, że czuję go co chwilę. Gdy zapytałam mojego gina czy mam cały dzień liczyć, powiedział że tylko wg Cardiffa bo i naczej znudziło by mi się. Natomiast leżąc w szpitalu (przed 30t.c) inne dziewczyny miały kartkę i miały zaznaczać wszystkie ruchy. ******************************************************** Obserwację rozpoczynamy codziennie o 9.00 rano i kończymy o 21.00. Kiedy kobieta poczuje dziesiąty ruch, wówczas na karcie odnotowuje aktualną godzinę poprzez zaznaczenie odpowidniego kwadratu. W dniu w którym zaobserwowano 10 ruchów kończy się obserwację i do końca dnia nie liczy się ilości ruchów płodu. Dopiero następnego dnia należy ponownie od godziny 9 rano podjąć liczenie ruchów dziecka. Jeżeli do godziny 21:00 kobieta zaobserwowała mniej niż 10 ruchów, to ich ilość należy nanieść poniżej grubej kreski karty w kwadrancie odpowiadającym liczbie odczuwanych ruchów. Odpowiedz Link Zgłoś
chimba Re: ruchy waszych dzieci 24.03.06, 21:37 Jasne, i ja też mam niby liczyć ruchy dziecka... Ale nie wiem, może ze mną cos nie tak, ale w dzień normalnie nie mam czasu aby dokładnie liczyć ruchy, wiem, zę się rusza, i to sporo, i oczywiście ma swoje ulubione pory, ale nie mogę sobie pozwolić na dokładne studiowanie ruchów dziecka. Zbyt dużo zajęć. Wiecie inaczej jak kobiety leża w szpitalu, a inaczej jak kobieta ma już małe dzieci i tymi dziećmi też musi się zająć. Zresztą cały dzien jestem w ruchu. Ostatnio gin powiedział, ze po po siłkach powinnam liczyć ruchy najlepiej na leżąco, tylko ciekawe jak mam to wykonać bedąc sama w domu z małym dzieckiem, z żywym srebrem? Mąż wraca zazwyczaj wieczorem z pracy... Nie mam kiedy poleżeć spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzik771 Re: ruchy waszych dzieci 25.03.06, 20:10 ja jestem w 19 tygodniu i jeszcze nic nie czuję, kiedy mniej więcej są pierwsze ruchy? Odpowiedz Link Zgłoś
kiki80 Re: ruchy waszych dzieci 25.03.06, 22:51 ja pierwsze ruchy zaczelam czuc w 18tc pod koniec; swoją drogą dodam ze liczyłam swego czasu ruchy małego ale byl tak aktywny i czesto aktywny jak mnie sie juz spac chcialo ok. 1 w nocy i musialam naliczyc w 30 minut 10 ruchów teraz jestem przeterminowana od tygodnia nie jestemw stanie tych ruchow naliczyc ale ktg wqykazuje ze jest oki Odpowiedz Link Zgłoś