akon3 28.03.06, 11:59 Dziewczyny jestem w 22tyg. ciąży i dzisiaj obudziłam się z ogromniastym zimnem na ustach, czy to nie zaszkodzi mojej dzidzi, martwię się. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwina79 Re: zimno na ustach 28.03.06, 14:52 Witaj! Ja jestem w 14tc i juz dwa razy miałam zimno na ustach. Pytałam o to moją lekarkę i stwierdziła ona, że opryszczka na ustach nie jest niebezpieczna dla dziecka. Gdybyś miała opryszczkę narządów rodnych no to wtedy byłoby gorzej. Nic się nie martw wszystko będzie dobrze. Moja lekarka zabroniła mi stosowania Zoviraxu, gdyż nie jest on wskazany dla kobiet w ciąży, natomiast spokojnie możesz używać pasty cynkowej, którą kupisz w każdej aptece. Pozdrawiam i powodzenia w pozbywaniu się zimna, bo znam doskonale ten ból. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: zimno na ustach 28.03.06, 15:48 niezaszkodziboniby jak?! Propnuje zadbacodietebogata w wit B lub zazywac B complex,by uzupelnic ewidentne niedobory Odpowiedz Link Zgłoś
bondyrka Re: zimno na ustach 28.03.06, 16:04 Nie zgodze sie z moimi poprzedniczkami,moja siostra byla w 11 tyg.ciazy wyszlo jej zimno na ustach(bylo naprawde duze) lekarz to zlekcewazyl,powiedzial,ze samo zniknie,3 dni poznioej poronila,byla u dwoch innych ginekologow i powiedzieli,ze to wlasnie przez zimno,ze to "choroba wirusowa",ktora jest w ciazy niebezpieczna i trzeba ja od razu leczyc,tymbardziej,ze sie szybko "roznosi" i jakby doszlo do przeniesienia do drog rodnych to dla dzidzi jest bardzo grozne,nie chce straszyc,ale przestrzec,bo wiem co przeszla siostra przez niedoswiadczonego ginekologa,radze poradzic sie dobrego lekarza-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malwina79 Re: zimno na ustach 28.03.06, 16:25 A jak się leczy zimno? Nie ma na to lekarstwa, trzeba przeczekać, aż samo zejdzie tym bardziej jeśli jest się w ciąży. Zgadzam się, że opryszczka dróg rodnych jest niebezpieczna pod koniec ciąży i jest powodem do cc. Ale z tego co wiem nie udowodniono, że opryszczka na ustach może być przyczyną poronienia. To usłyszałam od mojej lekarki i od koleżanek, które również przechodziły opryszczki w ciąży i wiedzą to od swoich lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bondyrka Re: zimno na ustach 28.03.06, 16:34 Leczy sie wlasnie masciami,nie koniecznie zovirax,ale hascovir jak najbardziej,naprawde nie lekcewazcie tego,najbardziej zagraza do 12 tyg.ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
asiakal Re: zimno na ustach 28.03.06, 16:39 Ja miałam w ciąży kilkakrotnie zimno. Smarowałam Hascovirem (a to jest dokładnie to samo co Zovirax, Antivir, Ranviran). Myślę,że Tobie ani Maleństwu to nie zaszkodzi. Pozdrawiam! Mama Emilki Odpowiedz Link Zgłoś
malwina79 Re: zimno na ustach 28.03.06, 16:40 Na ulotce maści Hascovir jest napisane, aby lepiej nie stosować tej maści w ciąży. Jedyne co mogą stosować kobiety w ciąży to pasta cynkowa, która działa wysuszająco. Ja miałam opryszczkę w 10tc, a drugą 12tc i na szczęście wszystko jest ok. Nie przejmuj się, zapytaj swojego lekarza on Cię uspokoi. Odpowiedz Link Zgłoś