Dodaj do ulubionych

Opuchlizna...

14.04.06, 15:23
Witajcie,

Ostatnio zauważyłam, że puchną mi ręce i nogi. Ale nawet nie to jest
najgorsze (powiedzmy, że spodziewałąm się tegosmile) Moja dieta jest w sumie
bardzo urozmaicona, nie jem za dwóch tylko dla dwóch. A i tak do tej pory
przytyłam już 15 kg... Ale ostatnimi czasy zauwazyłam, że moja waga rośnie i
rośnie jak szalona(mam wrażenie, że woda mi się zatrzymuje w organiźmie).
Wiem, że Maleństwo rośnie ale to chyba nie tylko to. Być może któraś z Was
borykała się z podobnym kłopotem. Będe wdzięczna za dobre rady.

Pozdrawiam
Dominika
Obserwuj wątek
    • pati986 Re: Opuchlizna... 14.04.06, 15:31
      jestem na końcówce-kończy mi się 38 tc. od dłuższego czasu co rano dłonie mam
      jak baloniki, a na wieczór, dla odmiany i ręce i nogi-mam wrażenie,że moje
      łudki zaraz pękną. w sumie przytyłam 19 kg, chociaż wcześniej miałam około 2kg
      niedowagę... cieszę się z jednego-cała waga poszła mi "w brzuch", a reszta
      ciała mi się tylko delikatnie zaokrągliła. jedyne, czego nie wolno teraz robić,
      to ograniczać ilość wypitych płynów-to może doprowadzić do poważnych uszkodzeń
      nerek, a i tak nie pomoże na opuchliznę. ja kładę się zawsze na lewym boku-
      wtedy płyny lepiej krążą po organiźmie. do tego, jak już naprawdę nie mogę
      wytrzymać bólu, smaruję nogi kremem mustela na opuchliznę-efekt i ulga-
      natychmiastowe...
      a Ty w którym jesteś tc?
      • dsz27 Re: Opuchlizna... 14.04.06, 15:43
        U mnie niedawno zaczął sie 34 tydzień. Mi też w większości "poszło" w brzuch
        chociaż widze, że i w uda i w biodra również. Wszyscy mi mówią, że chyba
        niewiele przytułam i nie wierzą, że to już 15 kilosówsmile Ale nawet nie chodzi o
        to, tylko o te opuchliznę. Też staram się leżeć na lewym boku a jak już nie
        mogę wytrzymać to kładę się na drugim. Piję dużo wody, staram się ograniczać
        herbatę i kawę (tę ostatnią do małej filiżanki z mlekiem).
        Ja mustelę stosuję na brzucho. Też jestem bardzo zadowolona.
        • pati986 Re: Opuchlizna... 14.04.06, 15:46
          ja to piję jeszcze sok pomarańczowy-witamina c sprawia, że nerki lepiej i
          sprawniej działają...
    • judyta1100 Re: Opuchlizna... 14.04.06, 22:54
      rozmawiałaś z lekarzem na temat tej szybko rosnącej wagi? przy dużych obrzękach
      i nagłym wzroście wagi może powinnaś zrobić badanie moczu (zawartości białka) w
      kierunku zatrucia ciążowego? ja jestem w 34tc i też mam obrzęki, ale waga
      raczej rośnie mi stopniowo tzn nie ma gwałtownych skoków, może dla pewności
      zrób sobie ogólne badanie moczu.
      pozdr.
      • dsz27 Re: Opuchlizna... 15.04.06, 08:19
        Też o tym pomyślałam ale jak dotąd wyniki wszytskich badań mam bardzo dobre.
        Wczoraj robiłam znowu morfologię, HBS oraz ogólne badanie moczu. Wyniki poznam
        19-go więc może dowiem się czegoś innego. Jak na razie pozostaje mi więc
        poczekać...

Skorzystam od razu z okazji: Życzę wszystkim zdrowych, wesołych, spokojnych i
        rodzinnych Świąt.

Dominika
        • ania_czarna Re: Opuchlizna... 15.04.06, 15:39
          Tak jest!Koniecznie zobacz na wyniki moczu, czy nie masz w nim białka..Moze to
          być zatrucie ciązowe, wówczas natychmiast dzwon do swojego gina.
          Jakie masz ciśnienie??
          Ja miałam podejrzenie zatrucia, jednak nie potwierdziło się i mam zwykłe obrzeki.
          Polecam herbatę z pokrzywy-powaznie, dużo leżenia i odpoczynku, dużo jabłek!!
          Dodatkowo zycze równiez wszystkiego najsmile
          ps. daj znac co i jak
          • dsz27 Re: Opuchlizna... 16.04.06, 08:30
            Cześć,

Dzisiejszą noc miałam fatalną, strasznie dawały mi się we znaki nogi, pomogła
            dopiero maść ochładzająca, którą mąż wsmarował mi w łydki....To wszystko pewnie
            z lekkiego przepracowania przedświątecznego (mam przynajmniej taką nadziejęsmile)
            Trochę spuchły mi też ręce, musiałam zdjąć obrączkę...
            Za 3 dni mam wizytę u lekarza a do tego czasu (rówież po rozmowie z moją Mamą)
            doszłam do wniosku, ze nie będe jeszcze panikowaćwink. Jak do tej pory wyniki
            miałam dobre, wiem, ze to nie jest żaden wyznacznik bo gestoza może być również
            samoistna. Ciśnienie badałam ostatnio 31 marca i miałam 120/80. Wszystko
            wyjaśni się za pare dni. A tym czasem życze Wam wesołych, spokojnych i
            rodzinnych Świąt.

Dominika
            • iwonkam15 Re: Opuchlizna... 16.04.06, 13:01
              Musisz się bardzo pilnować, może być tak że zatrucie zrobi się dosłownie w pare
              godzin, a może być tak że wszystko będzie ok do porodu. Też miałm problemy z
              opuchlizną(która dołożyła się do mojej ogromnej wagi +28).Mierzenie ciśnienia
              codziennie, częste badanie moczu i morfologia, kontrola wagi- skąd ja to znam.
    • monialip Re: Opuchlizna... 17.04.06, 17:10
      Co do opuchlizny to juz mam jej dość!! Ciągle mam spuchnięte ręce, a
      szczególnie dłonie i nogi, ale z znóg to nawet po odpoczynku nie zchodzi mi
      opuchlizna. Jestem w 35 tc. i przytyłam około 15kg w zasadzie nie widać u mnie
      tak dużego brzucha jak by sie wydawało, za to czuje ze stasznie poszło mi w uda.
      Prosze o jakąś podpowiedz jak radzić sobie z opuchlizną na stopach.

Pozdrawiam
      Monika

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20716;30/st/20060520/dt/-1/k/39c1/preg.png
    • dsz27 Re: Opuchlizna... 18.04.06, 07:21
      Cześć,

Mam chyba dobre wieścismile Zobaczymy jakie jutro będą moje wyniki badań ale już
      teraz zaobserwowałam znaczne zmniejszenie opuchlizny i spadek wagi ciała. O pół
      kilo i myślę, że to była właśnie ta moja nieszczęsna opuchliznasmile. Starałam
      się jak najmniej stać i obciążąć nogi. Były akurat święta więc mogłam z czystym
      sumieniem troszkę się pooszczędzać.

--->do monialip: na moją opuchliznę nóg bardzo pomógł mi następujący zabieg.
      Niezbędna jest w nim pomoc partnera lub kogoś bliskiegowink
      Najpierw namoczyłam nogi w ciepłej wodzie z mydłem. Potem Mąż wmasował mi w
      stopy i w łydki maść, którą kupują w Rosmanie "babydream żel do pielęgnacji nóg
      i stóp" - ma właściwości chłodzące i pomógł mi w zmniejszeniu obrzęku. Sam krem
      jest raczej niedrogi, tubka 75 ml kosztuje ok 7 zł czyli raczej przystępniesmile
      A mi pomógł praktycznie od razu.
      Z rękami jest nieco gorzej ale zdjęcie obrączki i dłuższy odpoczynek dały mi
      ulge po kilku dniach.

Życzę udanego dnia
      Dominika
    • dsz27 Re: Opuchlizna... 19.04.06, 22:08
      Witajcie,

Dzisiaj miałam wizytę u swojego ginia. Wyniki badań: moczu, krwi oraz na HBS
      wyszły wręcz książkowosmile Lekarz stwierdził, że ta opuchlizna to
      najprawdopodobniej był wynik przemęczenia i tylesmile Ja na razie jest ok.
      Życzę wszystkim udanego wieczoru
      Dominika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka