Dodaj do ulubionych

USG -3D,wiarygodniejsze???

19.04.06, 22:41
Być może któraś z was posiada już takie informacje lub spostrzeżenia-Czy na
usg 3D faktycznie lekarz wcześniej niż na normalnym tzn 2D może określić
płeć dziecka? Czy pomyłki także się zdarzają? Chodzi np: o 16,17,18 tc.
Dziękuję gorąco za odpowiedzi, są istotne ,z tego co wiem,nie tylko dla mnie.
Obserwuj wątek
    • kaska94 Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 19.04.06, 23:00
      Płeć albo widać albo nie. I 3D nie ma tu nic do rzeczy.

• mmalicka21 Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 19.04.06, 23:12
        cholera wie..
        • guzmania Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 19.04.06, 23:51
          Myśle że to nie ma nic do rzeczy.Na 2usg lekarz jest w stanie już zobaczyć płeć
          dziecka w tych tygodniach jeśli ma dobry sprzęt.
          • pollys chyba wszystko zależy od lekarza? 20.04.06, 12:21
            tak mi sie wydaje, że jak jest dobry lekarz w rozpoznawaniu płci to obojętne
            na jakim sprzęcie będzie badał- na zwykłym czy na usg3d. ja poszłam do lekarza,
            który akurat jest doskonały w badaniu dzieciaczków pod względem wad i
            oczywiście płci. facet ma zwykły sprzęt a jak powie tak będzie smile no i będzie
            duży chłopak... smile
            jednak chcę iść także na usg3d ze zwykłej próżności- chcę zobaczyć pysiaka
            mojego synka smile
    • spa76 Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 20.04.06, 13:17
      3D to bajer, który podnosi atrakcyjnośc badania z punktu widzenia pacjenta i
      jego cenę, a niewiele wnosi jeżeli chodzi o informacje, które potrafi odczytac
      lekarz - taka jest opinia lekarza. jeśli to prawda to lepiej zainwestować w
      wizyte u naprawde dobrego specjalisty zamiast w 3D.
      • gusiak30 spa76 20.04.06, 19:17
        Powiem ci że takiej odpowiedzi się nie spodziewałam, ale super że napisałaś i
        że jest ta opinia podparta opinia lekarza.Bajer na pewno dla nas laików ale czy
        faktycznie niewiele wiecej wytycznych daje do interpretacji lekarzowi.Aż dziw
        bierze?Tak profesjonalnie to wszystko wygląda .
      • niuta3 Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 20.04.06, 21:15
        Musze powiedzieć , że dzięki temu badaniu spałam spokojnie. Chociaż chodziłam do bardzo dobrego ginegologa on sam zaproponował mi takie badanie i naszczęście pojechałam. W 30 tyg c zaczeły mi się zbierać wody płodowe co mogło oznaczać wade płodu, lekarz wstępnie je wykluczył , ale zwykły sprzęt nie jest tak dokładny. Jednak usg 3d wykluczyło wszystkie wady w 90%.Staś urodził się zdrowy.Wydaje mi się ,że warto.Mam koleżanke która z tego nie skorzystała , dziecko urodziło się z nerczycą i czeka na przeszczep. Prędzej nic na to nie wskazywało. Szybsze wykrycie wady ma wieksze szanse na wyleczenie.
    • maminuk Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 20.04.06, 22:33
      3D to pomysł firm produkujących ultrasonografy, wykorzystywany jedynie w
      polożnictwie - żeby kobieta mogła obejrzeć twarz swojego dziecka. I to
      wlaściwie jedyne praktyczne zastosowanie tej techniki. Dobry, doswiadczony
      lekarz na przyzowitym sprzęcie (o dobrej rozdzielczości obrazu) zobaczy tyle
      samo. Czasami dziecko tak się układa, że nie można dojrzeć co ma między nogami
      i 3D wtedy też nie pomoże smile Trzeba wtedy zrobić kolejne badanie smile A w 17-18
      tyg. można spokojnie dojrzeć płeć, bez bajeru 3D
      • matuska Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 20.04.06, 23:00
        Zgadzam sie z dziewczynami, ja mialam robione wczoraj usg normalne tyle ze na
        dobrym sprzecie, jestem w 15 tc i juz widac bylo ze nosze pod serduszkiem
        chlopczyka
      • azzure1 Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 21.04.06, 02:13
        Zgadzam się z maminuk i spa, zdjęcia z usg 3d robią wrażenie przede wszystkim na
        laikach, którzy na zwykłym 2d nic nie widzą. Lekarz specjalista poradzi sobie
        bez tego.

-->niuta - a jesteś pewna, że nerczycę da sie wykryć przez usg? Bo chorobę
        diagnozuje się raczej z badań krwi i moczu, choć głowy sobie nie dam uciąć.
    • kaeira Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 21.04.06, 08:42
      Z tego co wiem, 3D, owszem, pozwala na łatwiejszą diagnozę płci oraz drobnych
      zewnętrznych wad (np. rozszczep wargi). Oprócz tego nie ma znaczenia
      diagnostycznego, tylko jest atrakcją dla rodzicow. Wszystkie ważne pomiary robi
      się w 2D.
    • niuta3 Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 21.04.06, 09:47

Tak sobie właśnie myśle , ze nie chodzi o sprzęt tylko o badanie zwane połówkowych, robione jest ono najczęściej w klinikach albo w specjalistycznych ośrodakach , mają tam o wiele lepszy sprzęt, a ja tak to skojarzyłam ,bo tam gdzie byłam to było 3d.Chyba faktycznie nie ma większego znaczenia 2d czy 3d.W kazdym razie polecam takie połówkowe.
      • kaeira Re: USG -3D,wiarygodniejsze??? 21.04.06, 14:50
        Własnie mi sie przypomniało, że kiedy pytałam lekarkę od USG o 3D, ona właśie
        powiedziała, że 3D czy 4 D jakie takie nie jest wazne, ale że sprzet, który ma
        takie mozliwości, jest o wiele lepszy/dokładniejszy jeżeli chodzi o zwykłe
        badanie 2D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka