nati_28 27.04.06, 21:46 Miałam robione badanie przesiewowe na zawartość glukozy we krwi. Na czczo wynik był: 85 mg/dl, natomiast po godzinie od podania 50 g glukozy 152 mg/dl. Co oznacza ten wynik?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola261 Re: Interpretacja wyników glukozy 27.04.06, 21:52 Norma po spozyciu 50 g glukozy wynosi 140 mg/dl oznacza to, że będziesz musiała powtórzyć badanie i wypić 75 g glukozy. Krew pobiorą Ci po 2 h. POwodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Interpretacja wyników glukozy 27.04.06, 21:58 Dzięki. Tak sie też obawiałam. Tzn, nie obawiam się badania, a wyników ewentualnych, bo może się okazać, ze mam tę paskudną cukrzycę ciężąrnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ola261 Re: Interpretacja wyników glukozy 27.04.06, 22:00 U mnie pierwsze wyniki były wyżesze niż powinny. Powtórzyłam test z 75 g i było ok (podobno test z 75 g jest bardziej miarodajny). Będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Interpretacja wyników glukozy 27.04.06, 22:10 Dzięki. Pocieszyłaś mnie, bo mówiąc szczerze, zaczęłam się martwić. Ale faktycznie, lepiej nie panikować i nie zamartwiać się na zapas. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ola261 Re: Interpretacja wyników glukozy 27.04.06, 22:12 KIedy będziesz powtarzać test? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Interpretacja wyników glukozy 28.04.06, 07:07 Nie mam pojęcia. Muszę się skontaktować z moim lekarzem prowadzącym. Wizytę następną kontrolną mam dopiero 19 maja, wiec muszę go złapać wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapal Re: Interpretacja wyników glukozy 28.04.06, 08:39 Lepiej skontaktuj się jak najwcześniej, ja miałam dokładnie taki sam wynik po glukozie 50 g, jednak test na obciążeniu 75 g wyszedł źle i właśnie za chwilę jadę do szpitala po glukometr. Może u Ciebie test wyjdzie pomyślnie ale nie ma na co czekać, lepiej wcześniej wykryć cukrzycę niż czekać. Życzę powodzenia i prawidłowego wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Interpretacja wyników glukozy 28.04.06, 08:42 Dzięki za radę. Masz rację. Jednak mam inny problem. Mój lekarz jest nieosiągalny. Ma wyłaczona komórkę, tel. w gabinecie też nie odpowiada (pewnie w godzinach przyjęć odkłada słuchawkę żeby mu nie przeszkadzać). Chyba będę musiała przeszukać za nim szpiotal w którym pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś