Dodaj do ulubionych

Obniżenie brzucha

29.04.06, 12:41
Jestem w 35 tc. i chiałabym wiedzieć po czym będę mogła poznać obniżenie
brzucha, jakie są symptomy? Mam nadzieję, że nie da się tego przegapić,
zwłaszcza, że ja przez cała ciążę mam wogóle nisko brzuch-nie pod piersiami
tylko na nogach a jak siedzę opiera mi się na udach, aż ostatnio pani w
sklepie powiedziała do mnie: co brzuszek już się obniżył? a ja na to, że
raczej nie, cały czas tak mam...i jeszcze jedno od momentu tegoż obniżenia
ile czasu mniej więcej upływa do porodu?
Obserwuj wątek
    • tweety_bird Re: Obniżenie brzucha 29.04.06, 13:41
      Hej!

Jak brzuch się obniża, to z reguły czuje się nacisk na pęcherz moczowy. Ciągle
      chce się siku smile Poza tym niektóre kobiety odczuwają bóle w okolicy krocza, tak
      jakby kości zaczynały się rozchodzić. Generalnie ciąży wszystko ku dołowi.
      Co do zbliżającego się porodu, to raczej sprawa indywidualna. U jednej brzuch
      się obniża wcześniej, u innej później. Ja miałam cc z powodu gestozy, więc nie
      doczekałam normalnego porodu, ale już około 34-35tc zaczął mi powoli opadać
      brzuszek.

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązania smile
      • tucik Re: Obniżenie brzucha 29.04.06, 13:56
        dziękuję za odpowiedź, hmm...wzmożone pracie na pęcherz czuje od jakiegoś m-
        ca...albo i dłużej, czy są jeszcze jakieś inne "objawy" tegoż?
        • tweety_bird Re: Obniżenie brzucha 29.04.06, 14:40
          Generalnie Twój brzuch cały czas jest bardzo nisko, więc odczuwasz parcie na
          pęcherz. Myślę, że jak się obniży jeszcze bardziej, to z pewnością to zauważysz.
          Po prostu widać, że brzuch jest niżej niż dotychczas. Przynajmniej u mnie tak
          było. No i ten koszmarny ból kości łonowych...
          • demarta Re: Obniżenie brzucha 29.04.06, 16:13
            a u mnie jest inaczej, wszyscy dookoła twierdzą, że mi się obniżył brzuch,
            tylko ja tego nie widze, położna mówi, że ewidentnie się obnizył, tylko ze
            dziecko jest tak duze i no i brzuch przez to też, że ciężko mi to zauważyć....
            a parcia na pęcherz specjalnego nie zauwazyłam, raczej pupa mnie boli....
    • beem3 Re: Obniżenie brzucha 29.04.06, 17:37
      Ja to parcie na pęcherz tez czuje wikesze od jakiegos czasu,natomiast dzisiaj
      mnie strasznie spojenie łonowe boli. Ale dzidzia sie dzisiaj wierci jak
      szalona,a podobno przed porodem sie uspokaja... Juz sama nie wiem...
      • annabed74 Re: Obniżenie brzucha 29.04.06, 21:13
        ja natomiast sikam czesto jak sikalam, ale w koncu moge oddychac, wiec moze mi
        sie juz zaczal obnizac??? juz bym chciala - 36t4d.
      • aborka Re: Obniżenie brzucha 03.05.06, 21:32
        u mnie to samo. Koniec 35 tyg, siusiam tak samo od początku. tylko dzisiaj jak mi sie dziecko kręciło to mnie bolała tak jakby szyjka macicy (takie kłucia gdzies w środku). No i zgaga nieco mniejsza (ale nadal jest). W poprzedniej ciązy jak mi sie brzuch obnizył to nie mogłam wstac z kibelka bo co wstałam to znowu mnie naciskało. Potem wracałam do łóżka zgieta w pół. no i urodziłam w 36 tyg
    • koza_w_rajtuzach Re: Obniżenie brzucha 29.04.06, 17:47
      Przez całą ciążę również miałam nisko usadowiony brzuch, ale jak mi się
      obniżył, to nie miałam wątpliwości.
      A urodziłam jakieś półtora miesiąca po jego obniżeniu przez CC.
    • agnetos Re: Obniżenie brzucha 02.05.06, 13:41
      A czy brzuch musi się obniżyć przed porodem? Jestem w 38 tyg. i na razie nie
      zauważyłam, coby mi się obnizyłcrying
      • iza3108 Re: Obniżenie brzucha 03.05.06, 13:29
        Pytałam o to mojego lekarza, wiec nie ma na to reguły u jednych się obniża a u
        innych nic sie nie dzieje.
    • gaba36 Re: Obniżenie brzucha 03.05.06, 13:46
      U mnie w ogóle się nie obniżył. Nawet na zdjęciach z porodu widać, że mam go
      bardzo wysoko, więc nie zawsze opada. Sikałam często przez całą ciążę, więc nie
      byłby to dla mnie wyznacznik.
      • hermenegilda20 Re: Obniżenie brzucha 06.05.06, 19:22
        Dziewczyny, obniżenie brzucha + twardnienie czy to czasem nie jest zwiastun
        zbliżającego się porodu?jestem w 34 tc to chyba za wczesnie!ile czasu mija
        od "tych" dolegliwości do porodu?Z gory dziekuje za odpowiedziwink)
        • tucik Re: Obniżenie brzucha 07.05.06, 10:11
          o rany, ja właśnie tak mam, kilkanaście razy na dzień (albo i więcej)
          twardnieje mi brzuch, jak się nachodzę lub nasiedzę to mam bóle w dole brzucha
          połączone z kłuciami, ciągnięciami głeboko niemalże czuję do pochwy, wypadałoby
          już więcej polegiwać ale coś mi nie wychodzi...za 3 dni wizyta u lekarza to
          może się trochę uspokoję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka