jufalka 06.05.06, 17:38 no nie ja mam coś koło -3 ale nie chce żadnego próżnociągu czy tp (ani cc), to co to znaczy, że wada mi się może pogorszyć jak będe rodzić naturalnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tarzynka Re: Wskazanie do cięcia 20.06.06, 14:13 Ja mam -7,5, urodziłam troje dzieci siłami natury, na wzrok to w żaden sposób nie wpłynęło. Mam zaufanego okulistę, który za każdym razem bada mi dno oka, stan siatkówki i ocenia czy mogę urodzić "bez pomocy" (czyli bez cc, próżnociągu czy kleszczy). Tyle, że on się akurat tym tematem (rodzenia przez osoby z wadą wzroku) interesował i jest na bieżąco. Typowy rejonowy okulista działa niestety w ten sposób: "Ma pani -7, to kleszcze". Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: Wskazanie do cięcia 20.06.06, 14:21 juz pisalam o tym kilka razy, ale to wazne wiec napisze raz jeszcze. W temat jestem wgryziona bo mam bardzo wysoka krotkowzrocznosc i za soba dziesiatki konsultacji w roznych miastach i u roznych specjalistow. To nie ilosc dioptrii, decyduje o tym czy jest wskazanie do cc, ale jakos siatkowki. Jednak przy duzych wadach przewaznie siatkowka nie jest w dobrym stanie. Jesli jest rozrzedzona, to isnieje ryzyko, ze sie odklei przy tak ogromnym wysilku jakim jest porod- czyli konsekwancja jest calkowita utrata wzroku. Co do pogorszenia sie wzroku, to moja siostra miala wade kolo -4 w obu oczach, lekarz nie widzial problemu i kazal jej rodzic naturalnie. Wzrok pogorszyl jej sie o okolo 1,5 dioptrii w kazdym oku. Lekarz mowil, ze ta wada sie cofnie ale minely 3 lata i sie nie cofnela. Moim zdaniem gra nie wara swieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lenkao Re: Wskazanie do cięcia 20.06.06, 14:49 Dokladnie.Ja mam lewe oko nieczynne,prawe -3.Urodzilam dwa razy silami natury bez zadnych komplikacji.Przed porodami przeszlam stosowne badania okulistyczne,ktore tylko potwierdzily,ze siatkowka wytrzyma W trakcie parcia krzycza,zeby zamknac oczy,przynajmniej w moim przypadku tak bylo.Moze w obawie o siatkowke ?Pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: Wskazanie do cięcia 20.06.06, 15:03 JESSSU!! Co to za lekarz! Kleszcze stosować profilaktycznie?! a potem z dzieciakiem przynajmniej rok chodzić do neurologa żeby sprawdził czy mu nie zaszkodziły. Ja miałam kleszcze ale to była ostateczność bo dziecko utknęło bardzo nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka77 Re: Wskazanie do cięcia 20.06.06, 17:56 sprawa bardzo kontrowersyjna. Jasne że nie musi się nic stać z oczami mamy ale ryzykować życie i zdrowie dziecka? Koszt leczenia powikłań po takich kleszczach chyba przewyższa koszt cięcia cesarskiego, drogi NFZ... Druga sprawa, co miałoby niby dać to zamykanie oczu? Nie zmniejszy ciśnienia w gałce ocznej, ani tym bardziej ciśnienia śródczaszkowego. Może sprawić że mniej popękają naczynka na samym oku, pomaga zmobilizować jakoś siły, ale na pewno nie chroni siatkówki. Mi kilka lat temu pękło naczynko na siatkówce, ot tak sobie, bez wysiłku z mojej strony, po prostu na skutek wzrostu ciśnienia i osłabienia niejako materiału (brak witaminek i takie tam. Do dzis widzę inaczej, przyzwyczaiłam się, ale przed porodem odwiedzę okulistę, niech się wypowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikaczajka2 Re: Wskazanie do cięcia 20.06.06, 17:51 Ja z kolei mam skierowanie od okulisty na cesarkę (wada niby nie duża- 4.75, ale siatkówka w jednym oku cieniutka). Bardzo mnie to zaskoczyło ale w rezultacie chyba lepiej zrobić cc niż stracić wzrok. W szpitalu powiedzieli mi, że muszę przyjść na konsultację. Boję się że mogą zakwestionować to zaświadczenie i moim oczom poród sn zaszkodzi. Planuję rodzić w IMiD, dzwoniłam jeszcze do Św. Zofii w tej sprawie i tam powiedzieli, ze oni robią cesarkę tylko w dwóch przypadkach- jak sn zagraża życiu dziecka lub matki lub jak się ma skierowanie od lekarza, który pracuje w tym szpitalu. Nie wiem co robić- szukać dslej? Odpowiedz Link Zgłoś
pineska32 Re: Wskazanie do cięcia 20.06.06, 18:24 Witajcie! Ja bede miała za kilka dni drugie cc właśnie ze wskazania okulistycznego. Wadę mam zaliczana już do tych większych -9, ale w jednym oku 7 lat temu miałam laseroterapię siatkówki (w kilku miejscach była "naderwana" czyli silnie rozrzedzona, i potem za pół roku zaszłam w ciąże i moja okulistka powiedziała, ze nie podpisze się pod porodem sn. A teraz przed kolejnym rozwiązaniem tez byłam u okulistki (właściwie to chodzę do niej regularnie raz w roku własnie ze wzgledu na tę siatkówke i zadrożenie jaskra) i okazało się że do moich rozrzedzonych siatkówek doszło wysokie ciśnienie śródgałkowe. I ponownie pani doktor wydała opinię do cc. Mój ginekolog jej nie zakwestionował, tylko wypisał skierowanie na cc planowane. Chodzę do ginekologa prywatnie a bede miała cc w szpitalu, w którym on pracuje. Powiedział mi kiedys, że czasem zdarzaja się panie, które nie mając żadnej opinii okulistycznej ale np. noszą okulary -2 i mówia, że muszą misć cc. Wtedy jeśli chodzi o szpitale AM w W-wie, takie dziwczyny są wysyłane na konsultacje do szpitala na oddział okulistyczny. Dodam jeszcze, ze w I ej ciąży znalazłam sie w 27 tc w szpitalu bródnowskim na kondratowicza, i tam po tzw wywiadzie tez mnie przewieźli na oddział okulistyczny, gruntownie przebadali i orzekli, ze jeśli zdecyduję sie na poród u nich to tylko przez cc. Wazne sa, tak jak moje przedmówczyni napisała, siatkówka i ciśnienie śródgałkowe choc sama wada wzroku, szczególnie wysoka powoduje rozrzedzenie siatkówki. Pozdr Aga Odpowiedz Link Zgłoś
monikaczajka2 Re: Wskazanie do cięcia 20.06.06, 21:26 Gdyby mój ginekolog przyjmował w szpitalu, w którym będę rodzić nie byłoby problemu. Niestety przyjmuje tylko w prywatnej klinice, gdzie cc kosztuje (po mojej zniżce) 6 tys. Szkoda mi trochę pieniędzy, poza tym IMiD jest dużo bliżej domu i mąż mógłby szybciej do mnie dojeżdżać. Moja siatkówka jest w takim stanie, że okulistka bała się wydać zaświadczenie o porodzie sn. Nie wiem natomiast co lekarze w szpitalu na to. Dopóki nie wiedziałam o tej wadzie, chciałam rodzić sn ale teraz boję się stracić wzrok, nie chcę nawet ryzykowac. Za 3 dni idę na kwalifikacje- zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
alhana82 Wskazanie do cięcia 05.06.07, 06:58 O tym powinien zdecydowac lekarz okulista, ja przy moich -8, jestem zmuszona do cesarki i wiem to od ponad 5 lat, teraz sie troche tego obawiam. Ale wiem ze bedzie to z wiekszym pozytkiem niz szkoda dla mnie. A co do proznociagu, tez bym sie nie zgodzila. Glowka dziecka jest przeciez taka delikatna Odpowiedz Link Zgłoś