Dodaj do ulubionych

ciśnienie w ciąży

08.05.06, 10:02
dziś zaczynam 16tc.mdłości już na szczęście minęły, ale od kilkunastu dni mam
straszne bóloe głowy, pulsujące, podejrzewam, że to z powodu ciśnienia-bardzo
częśto waha się ono ok.90/60 a dziś np. mierzyłam i mam 184/98. wczoraj ból
głowy był nie do zniesienia, nie byłam w stanie zwlec się z łóżka. po
południu mam wizytę u mojego gina, więc powiem mu o tych dolegliwościach.
może któraś z was ma podobne doświadczenia z ciśnieniem w ciąży? proszę o
komentarze, z góry dziękuję i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • goche Re: ciśnienie w ciąży 08.05.06, 11:18
      Ja miałam dokładnie tak samo, niestety baaaaaardzo źle sie to skończyło. Prosze
      Cie nie lekcewaz tego! Zrób holter niech Cie porządnie leczą, aby zabobiec tym
      skokom. Nie chce Cie straszyc, ale to naprawde bardzo ważne! Zycze wszystkiego
      najlepszego!
      • kasik80 Re: ciśnienie w ciąży 08.05.06, 13:16
        Mam ten sam problem. Jestem w 11 tc i ciśnienie różne, raz 100/70 a raz
        160/110. Mój lekarz na nadciśnienie przepisał mi Dopegyt, biore go dwa razy
        dziennie. Ostatnio kazał wybrać się do okulisty, żeby ten zbadał stan dna oka.
        No i dzisiaj byłam. Okazało się że mam I stopień zmian, jeszcze nie wiem co to
        ozn. Wizytę mam wyznaczoną dopiero za 3 tyg, więć nie prędko się dowiem co z
        tym dalej. Pozdr.
      • ekaczmarczyk Re: ciśnienie w ciąży 08.05.06, 13:33
        No niestety cisnienie w ciąży jest bardzo niebezpieczne,ja robiłam badania dna
        oka,usg nerek, tarczycy itd i niestety okazało sie, że to była gestoza.
        Nie lekceważ tego. Tak jak napisała Goche zrób holtera.
        Życzę powodzenia. Ewa
        • kasik80 Re: ciśnienie w ciąży 08.05.06, 13:53
          Jeśli możesz to wytłumacz mi co wyszło Ci po badaniu dna oka i pozostałych o
          których pisałaś i co to jest to badanie holtera i kto je przeprowadza? (dobrze
          myśle, że u kardiologa?) Pozdr.
        • ekaczmarczyk Re: Kasik80 08.05.06, 14:32
          Dno oka, z tego co pamiętam wyszło dobrze oprócz tego że w lewym oku mam mały
          wytrzeszczsmile, ale to podobno wogóle nie ma z tym nic wspólnego.
          Badanie usg nerek i tarczycy miałam robione w pracowni usg i też wyszło ok, a
          skierowanie na holtera daje kardiolog , a wygląda to tak że przez 24 godziny
          chodzi sie z elektrodami przypiętymi tak jak sie to robi przy badaniu ekg i
          takim małym aparacie dopiętym do paska. aktualnie czekam na jego wynik.
          Jężeli masz jeszcze jakies pytanka chetnie odpowiem.

Ewa,
          • kasik80 Re: Kasik80 08.05.06, 14:41
            Dziękuję Ci bardzo za odp, ale mam w takim razie głupie pyt. to jak wykryli u
            Ciebie gestozę? Napisałaś, że badali dno oka,nerki i tarczycę i że wyniki
            wyszły ok, no i wyniku tego holtera jeszcze nie znasz. Czy to znaczy, że na
            podstawie wysokiego ciśnienia zdiagnozowali u Ciebie gestozę? I jakie było u
            Ciebie to ciśnienie? Serdeczne dzięki za odp. Pozdr.
            • ekaczmarczyk Re: Kasik80 08.05.06, 14:48
              Te badanie nerek i tarczycy zrobili po porodzie już.że by sprawdzić czy tu było
              wszystko ok.
              Dziecko urodziłam 12.11.2004 roku. To badanie holtera robiłam niedawno, z tego
              powodu że teraz jestem w ciąży.
              Ztego wszystkiego tylko dno oka robili mi jak byłam w ciązy wtedy.

A gestoze wykryli u mnie po tym jak ciśnienie przkroczyło 180/130, miałam w
              moczu białko i obrzęki. Niestety w moim przypadku było juz za późno.

Ewa
    • ania.silenter jak najszybciej powiedz o tym lekarzowi! 08.05.06, 14:10
      Wysokie ciśnienie w ciąży jest bardzo niebezpieczne! U mnie skończyło się
      porodem w 31 tc.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka