Dodaj do ulubionych

ciaza a lot samolotem?

12.05.06, 15:15
czy bedac w ciazy mozna latac samolotem? ewentualnie jaka jest dopuszczalna
czestotliwosc tych lotow? ( np raz w miesiacu..)czy stopien zaawansowania
ciazy ma na to jakis wplyw?
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: ciaza a lot samolotem? 12.05.06, 16:05
      najlepiej jeżeli skonsultujesz się z lekarzem - on powie Ci czy nie ma w Twoim
      przypadku jakichś szczególnych przeciwwskazań. ale jeżeli ciąża przebiega
      prawidłowo i nic Ci nie dolega to spokojnie można latać, zwłaszcza że jest to
      stosunkowo wygodny i nieuciążliwy sposób podróżowania. jesli chodzi o
      dopuszczalną częstotliwość lotów, to myślę że można latać tak często jak
      potrzebujesz (bo chyba nie codziennie, prawda? tylko kilka razy w miesiącu).
      przeszkodą może być za to czas trwania lotu, jeżeli jest bardzo długi (więcej
      niż 5-6 godzin) bo jest to po prostu męczące, ale i w takim wypadku nie trzeba
      koniecznie rezygnować z lotu, tylko po prostu zadbać o swoją wygodę, od czasu
      do czasu zmienić pozycję, pogimnastykować się, itp. stopień zaawansowania ciąży
      ma wpływ na samopoczucie - także w czasie lotu samolotem. ja latałam na samym
      początku ciąży, ale teraz (9tc) miałabym obiekcje bo ciągle mnie mdli i
      wymiotuję... poza tym niektóre linie lotnicze nie wpuszczają na pokład kobiet w
      zaawansowanej ciąży, ze względu na możliwość przedwczesnego porodu, ale granice
      są dość zróżnicowane i o to trzeba się dowaidywać u konkretnych przewoźników.

ahha... jeżeli chcesz poczytać więcej na ten temat, to wrzuć w
      wyszukiwarkę 'lot samolotem' albo coś w tym guście. było mnóstwo wątków na ten
      temat.

pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka