alex996 16.05.06, 11:38 Czy ten z USG czy z OM??? Po którym poznam że ciąża jest już przenoszona? Miedzy jednym a drugim jest tydzień róznicy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jashka80dm Re: który termin właściwy??? 16.05.06, 11:55 tak jest ze 38tydzien ciazy jest juz ciaza donoszona i mozna juz smialo rodzic. ciaza przenoszona bylaby po 41tyg. ja mam termin z miesiaczki na 21 czerwca, z pierwszego usg na 18 a z drugiego usg na 12. jestem obecnie w 36tc i w sumie za 2 tyg beda miala ciaze donoszona, wiec bede wyczekiwala porodu. tak naprawde z tymi tygodniami to dziwnie jest. ale trzymaj sie daty z miesiaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
alex996 Re: który termin właściwy??? 16.05.06, 12:21 dzięki wielkie za odp. u mnie tu już 38 tc i 5 dni, ale nic nie zapowiada porodu Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: który termin właściwy??? 16.05.06, 12:44 Alex, widze że Ty też masz ten sam problem. Na szczęście Jashka mi to wytłumaczyła,i już wiem o co w tym chodzi. Według miesiączki jestem w 15 tygodniu ale do zapłodnienia doszło 2 tygodnie później. Na usg wychodzi że jestem w 13 tygodniu. Czyli wsystko jest w porządku. Na to wygląda że na usg lekarz oblicza kiedy doszło do poczęcia. Pozdrawiam. Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta ale! 16.05.06, 13:09 nleży też pamiętać o tym, że nie wszystkie dzieci rozwijają się książkowo i nie każde dziecko po skończeniu 37 tc jest "donoszone", tzn zdarzają sie dzieci urodzone wcześniej niż w 37 tc i są donoszone rozwinięte itd, a zdarzają się urodzone w 39 tc z oznakami wcześniactwa. dlatego nieistotny jest ani termin z USG ani termin z OM, tzn są to terminy TYLKO orientacyjne, a liczy się wiek ciąży wg OM istan dziecka w brzuszku, jego wymiary, odruchy, stan łożyska, wód itd itp. i choćbyśmy nie wiem jak chciały nie ma takiej możliwości, żebyśmy wiedziały ileś dni, tygodni wcześniej kiedy dokładnie urodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś