Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa

17.05.06, 09:15
dziewczyny, jestem w 31 tygodniu ciąży, ostatnio robiłam test obciążający
glukozą 50 g- i tak na czczo - wynik 93, po 1 godzinie - 215; jest dużo
większy niż normy; oczywiście byłam u diabetologa, który zalecił dietę i
mierzenie poziomu cukru 4 razy na dobę( na czczo, i po 3 głównych posiłkach)+
rano badanie moczu pod kątem glukozy i ciał ketonowych; wyniki na czczo mam w
normie wczoraj 90, dziś 74; po posiłkach różnie (1,5 godz. po - od 90 do 126;
ale przeglądając forum znalazłam informacje, że dziewczyny z dużo mniejszym
poziomem po obciążeniu glukoozą (po godz.) mialy robione inne testy - test
75g i wynik po 2 godzinach,i mialy robione jakieś dobowe badanie w szpitalu;
napiszcie jak to było u Was, bo zaczęłam się denerwować, może trafiłam do
niezbyt dobrego diabetologa
Obserwuj wątek
    • groszek28 Re: cukrzyca ciążowa 17.05.06, 09:59
      ja po obciążeniu 75 g glukozy po 2h miałam wynik 144 i skierowano mnie do
      poradni diabetologicznej a stamtad do szpitala na dzienny profil - co 2 godziny
      przez 24h mierzysz poziom cukru we krwi i ucza cie diety, jesli dobrze stosujac
      diete nadal masz wysokie cukry to pewnie daja insuline. Ale ztego co piszesz
      masz dobre wyniki po jedzeniu, wiec nie masz sie czym martwić, jest ok.
      wlasciwei nie powinny przekraczac 120...
      • camaieu Re: cukrzyca ciążowa 17.05.06, 10:04
        Witam,
        Chciałabym dodać, że mnie pani diabetolog ze szpitala powiedziała, że w godzinę
        po posiłku wynik nie powinien przekraczać 140...
        • agamamaoli Re: cukrzyca ciążowa 17.05.06, 10:57
          A dlaczego mierzysz po 1,5 godz? W poradni na Karowej (W-wa) zalecają po godz. -
          norma do 140 i raczej zauważyłam że dziewczyny mierzą po godzinie.
          Nie musiałaś robić drugiego testu po 75 g glukozy bo Twój wynik był powyżej 180
          i to Cię kwalifikuje do poraddni diabetologicznej. Pozdr A
          • juli5 Re: cukrzyca ciążowa 17.05.06, 20:50
            mierzę po 1,5 godziny, tak mi zaleciła diabetolog, szczerze mówiąc ta cukrzyca
            tak mnie zaskoczyła, że przed wizytą nawet nie zdążyłam poszukać w internecie
            linków dot. tego tematu; na czczo zawsze mam dobry wynik, natomiast po spożyciu
            glukozy był duży, teraz kontroluje się co 1,5 godz. po śniadaniu, obiedzie i
            kolacji oraz z rana - i wyniki mam dobre, np. ostatni po obiedzie - 82, w sumie
            może spróbuję powtórzyć test na obciążenie glukozą, bo trochę mnie to dziwi, że
            był bardzo wysoki, a sprawdzając w dzień mam niskie wyniki; czy taka sytuacja
            jest możliwa?
            • groszek28 Re: cukrzyca ciążowa 18.05.06, 11:00
              Ja miałam tak samo. Taka "lekką" cukrzycę ciężarnych nazywaja czasem
              nietolerancją glukozy. Nie jest źle, i dieta raczej zapobiegawczo, ale warto
              przestrzegać. Skoro raz Ci wyszły złe wyniki to raczej jakaś nietolerancja
              glukozy jest, nie ma co powtarzać...
            • 1marta2 Re: cukrzyca ciążowa 18.05.06, 12:58
              ja mam podobnie. Po posiłkach nie skacze mi straszliwie cukier (mierzę po
              godzinie od posiłku). Mój diabetolog powiedział, że taka sytuacja może być
              ponieważ naturalnie nie występuje aż tak wielkie stężenie glukozy jakie podają
              przy badaniu. Specjalnie dają takie "sztuczne" wysokie dawki by zobaczyć jak
              organizm sobie radzi z dużą ilością glukozy podanej na raz.
              Oczywiście jak zjemy na obiad pizzę, a potem doprawimy słodką kawą i ciastem lub
              innymi słodyczami to takie stężenie glukozy uzyskamy, nie ma się co oszukiwać.
              Ale ja mówię o racjonalnym żywieniu.
              U mnie wystarczyło wyeliminować cukier i niektóre pieczywo. Nie mam co narzekać,
              bo czasami mogę sobie pozwolić na więcej... najwazniejsze by maluszek urodził
              się zdrowy - potem sobie odbijemy wink
              Pozdrawiam
              • kitkowa_mama Re: cukrzyca ciążowa 19.05.06, 08:19
                U mnie tez stwierdzono cukrzyce ciezarnych, ale przy zastosowaniu odpowiedniej
                diety, tzn. zero cukru, slodyczy, bialego pieczywa, miodu, dzemow, sokow, malo
                makaronow, tlustych potraw, ziemniakow wszystko jest OK. Wyniki mam po
                posilkach dobre. Mi kazali mierzyc po 2 godzinach po duzych posilkach, wtedy
                nie powinno przekraczac 120.
                Troche mnie nastraszyli konsekwencjami zbyt wysokiego cukru wiec przestrzegam
                diety bardzo, zreszta zostal mi tylko miesiac wiec bez ciasteczka jakos
                wytrzymam wink)) Pozdrawiam i zycze wytrwalosci
                • ala11 Re: cukrzyca ciążowa 19.05.06, 13:24
                  a ja mam pytanie skad mam wiedziec ze moze mi zegrazac cukrzyca? czy jest to
                  badanie standardowe, czy tez trzeba miec jakies niepokojace objawy. bo u mnie -
                  7 miesiac jak do tej pory to z badac co miesiac toksoplazmoza i nic wiecej
                  prosze o odpowiedz.
                  • invicta1 Re: cukrzyca ciążowa 19.05.06, 13:26
                    między 24 a 28tc robi sie test obciążenia glukozą, zeby to wyjasnić
                  • margonik Re: cukrzyca ciążowa 19.05.06, 13:47
                    To Twój lekarz trochę dał ciała. To ważne badanie. Zrób go koniecznie, bo
                    cukrzyca ciążowa dotyczy bardzo wielu kobiet, a nie leczona ma powazne
                    konsekwencje. Na pocieszenie - obecnie cukrzyca ciązowa prowadzona prawidłowo
                    nie zwiększa jakoś specjalnie ryzyka.
                    Zobacz tutaj:
                    www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3948&alt=54
    • margonik Re: cukrzyca ciążowa 19.05.06, 13:43
      Tu masz bardzo dużo na ten temat:
      www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3948&alt=54
      M.in.:

"Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Polskiego
      Towarzystwa Ginekologicznego i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zaleca
      następujący schemat postępowania, który stosowany jest powszechnie w Polsce od
      kilkunastu lat:

* po rozpoznaniu ciąży przez ginekologa należy oznaczyć w surowicy krwi
      stężenie glukozy na czczo. W przypadku wartości wyższej 105 mg% należy wykonać
      test obciążenia glukozą (75 g). Ciężarne z rozpoznaną cukrzycą należy skierować
      do Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.

* u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test
      doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60.
      minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki
      upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i
      wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu
      50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby
      wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają
      laboratoria).

Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące:
      -------------------------------------------------------------
      * stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy,
      poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a
      180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu
      po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu
      50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka
      Diabetologiczno – Położniczego.

* jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik
      testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy
      wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny."

----------------------
      Czyli w Twoim przypadku nie było już potrzeby wykonywania testu z 75g glukozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka