olinek11 18.05.06, 16:29 Kiedy Waszym zdaniem powinno byc wykonane pierwsze USG? Jestem w 16tygodniu i do tej pory nie mialam tego badania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beczek2 Re: USG w ciazy 18.05.06, 16:36 No....... to faktycznie już powinnaś mieć dwa razy. Pierwsze na samym początku i drugi w 11-14 tc. Dziewczyno na jakim ty świecie żyjesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
olinek11 Re: USG w ciazy 18.05.06, 16:52 Wdzisiejszych czasach!! ale mam z lekarzem problem,mimo ze chce i place ona mowi ze niepotrzeba jak chcesz to przeczytaj post:problemy z lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
beczek2 Re: USG w ciazy 18.05.06, 16:57 To nie rozumiem, dlaczego jeszcze do niego chodzisz???? Przecież USG w 12tc to bardzo ważne sprawa!!!! Sprawdza się czy wszystko z dzieciątkiem w porządku, czy wszystko jest na swoim miejscu, jeśli nie to się podejmuje jakieś kroki. Naprawdę nie interesuje Cię czy Twoje dziecko ma napewno serduszko, nóżki, rączkim główkę itp???? Nie potępiam Cię, zle naprawdę jestem zaskoczona, że pozwalasz, żeby tak Cię traktowano - zwłaszcza w XXIw Odpowiedz Link Zgłoś
olinek11 Re: USG w ciazy 18.05.06, 17:03 WIDZE ZE JESTES IDEALNA! Owszem INTERESUJE mnie moje malenstwo ale mimo wszystko obijetnie co by bylo urodzila bym je! Odpowiedz Link Zgłoś
morelka80 Re: USG w ciazy 18.05.06, 16:43 ja miałam pierwsze w 8t, potem w 12 usg genetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marcjanna78 Re: USG w ciazy 18.05.06, 17:04 nie rozumiem dlaczego autorka tego tematu jest tak mocno atakowana. Gdyby nie obchodziło jej zdrowie dziecka, napewno nie zajrzałaby na to forum. Fakt, iż do tej pory nie zrobiono jej USG jest dosyć dziwny, ale to nie ją trzeba winić tylko lekarza. Zmień go jak najszybciej. Czasami czytając te wszystkie problemy, z którymi spotykają się przyszłe mamy, mam wrażenie popadają w lekką paranoje. Odpowiedz Link Zgłoś
olik35 Re: USG w ciazy 18.05.06, 17:33 Masz jakiegos dziwnego lekarza. Ja mialam pierwsze USG jak poszlam potwierdzic , ze jestem w ciazy (6 tydz.) Pozniej robi sie najczesciej po 12 tyg. zeby zobaczyc jak sie dziecko rozwija itp. Mi robili USG Doppler. Jestem teraz w 21 tyg. i moj lekarz zawsze na comiesiecznej wizycie robi mi USG. Odpowiedz Link Zgłoś
bzik33 Re: USG w ciazy 18.05.06, 19:26 Witaj! Ja miałam pierwsze USG podczas pierwszej wizyty-w 7 tyg. Teraz byłam na wizycie kontrolnej-(17tc.) i lekarz także wykonał USG. Widziałam calą dzidzię-jest Sliczna!!!!! Jeśli możesz to zmień lekarza-zobaczyć swoją kruszynke na monitorze to niesamowite przeżycie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: USG w ciazy 18.05.06, 19:30 Koniecznie idź do innego lekarza.Coś jest nie tak z tym lekarzem skoro uważa ,że nie ma potrzeby robienia usg.Pewnie ciężko zmieniać lekarza w ciąży,ale popytaj koleżanek,które są mamami. Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaz Re: USG w ciazy 18.05.06, 21:35 Ja z całą pewnością zmieniłabym lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: USG w ciazy 18.05.06, 21:42 Faktycznie pierwsze usg powinno być wykonane do 12 tygodnia drugie do 22 trzecie 34 w zalezności od potrzeby bo jeśłi faktycznie ciąża przebiega prawidłowo nie ma zadnej potrzeby latać co miesiac na usg bo to jest już czysta przesada duzo też zalezy od podejscia lekarza porozmawiaj z nim albo zmien i koniecznie zrób sobie usg i nie przejmuj sie uszczypliwymi uwaAGAMI bo są na tym forum mamy panikary które by co tydzień latały na usg Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: USG w ciazy 19.05.06, 13:34 no to zmien lekarza do tej pory powinnas miec wykonane przynajmniej jedno usg ktore jest praktycznie obowiazkowe i zalecane kolo 12 tygodnia gdzie lekarz powinien sprawdzic czy plod rozwija sie prawidlowo i nic nie zagraza tobie ani dziecku ja mialam robione usg na kazdej wizycie chociaz nie bylo problemow Odpowiedz Link Zgłoś
hekate_mw Re: USG w ciazy 19.05.06, 13:39 Dokładnie, jak wyżej - powinnaś zmienić lekarza, bo do 16tc powinaś mnieć wykonane choć jedno USG właśnie koło 12tc. Ja miałam pierwsze USG w 5tc na potwierdzenie ciąży, potem w 11tc, w 20 i ostatnio w 30tc. ) Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: USG w ciazy 19.05.06, 14:02 w pierwszej ciaży dostałam tylko jedno skierowanie na usg w 20tc. W tej ciaży też dostałam tylko raz w 20tc. Poszłam jednak jeszcze dwa razy na własną rękę do innego lekarza - raz państwowo , raz prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: USG w ciazy 19.05.06, 16:35 witaj podziwiam cie, ze przez tak długi czas wytrzymałas. ja nie moge doczekac sie kazdej kolejnej wizyty u gina i kolejnego USG. teraz jestem w 17 tc a USG miałam robione juz 4 razy. 3 razy u mojego lekarza na comiesiecznej wizycie i jedno genetyczne własnie w 12 tc. a z tego co czytałam to w ciągu całej ciązy wskazane sa 3 badania USG na ktore kieruje nawet lekarz z osrodka zdrowia: ok 12, 22 i po 32 tygodniu ciązy. pozdrawiam i zycze dużo zdrowia. Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś