Dodaj do ulubionych

Dot. Glukozy

22.05.06, 21:58
Obserwuj wątek
    • mikusia84 Re: Dot. Glukozy 22.05.06, 22:00
      Witam wszystkie Panie

Proszę mi powiedzieć czy przy wypiciu gluzkozy do badania jest jej az tyle mi
      wyszło poł szklanki 50 g i to jeszcze zalac wodą jutro mam badanie wiem może
      głupie pytanie ale dla mnie to strasznie dużo wyszło lecz jak to cukier sie
      rozpuśći ?? prawda smile
      • basia_zz Re: Dot. Glukozy 22.05.06, 22:38
        Rzeczywiście tego tyle jest smile, ale się świetnie rozuszcza smile, ale w takim
        stężeniu jest to wysokiej klasy paskudztwo tongue_out. weź jakąś ciekawą książkę na tę
        godzinę czekania - ja miałam lekkie mdłości. Jedyne zresztą w całej ciąży.
        Pozdrawiam.
        • mikusia84 Re: Dot. Glukozy 22.05.06, 22:54
          Wiesz co na samą mysl zrobiło mi sie nie dobrze ja mam zamiar to wypić o 7
          rano i od razu wyjsc z domku mam nadzieje ze nic mnie nie dopadnie po drodze
          ale to jest takie geste zawiesiste czy poprostu nie dobre w smaku fee smile
          • margonik Re: Dot. Glukozy 22.05.06, 23:21
            To nie jest zawiesiste. Ma konsystencję wody. Tylko smakuje jak rozpuszczony
            cukier puder - ale da się przeżyć. Dziewczyny chyba troche przesadzają, że to
            takie niedobre. Smaczne nie jest, ale wstrętne też nie.

Sam proszek zajmuje pół kubeczka. Dolewasz do tego trochę ciepłej wody, aby
            rozpuścić, a potem dopełniasz zimną. Następnie możesz popić szklanką wody.
            • marcjanna78 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 09:34
              ja do glukozy wcisnęłam plasterek cytryny i naprawdę nie było to takie straszne
              • monikaaleksandra Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 09:39
                można sobie dolać takiej cytryny w płynie. smakuje jak lukier cytrynowy, da się
                wytrzymać.
      • madzialu Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 11:05
        Rozpuści się rozpuścismile Znacznie gorzej wygląda 75 gr, bo cukru jest na prawie
        cały kubek i wody trzeba dolewac po trochę, nie ma na nią miejsca... Brrr jak
        to sobie przypomnę... Dasz rade wypić!
        • mikusia84 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 12:08
          Wypiłam ! hehe ale przyznm ze koncówka byla ciezka winkjuż myślałam ze sobie
          rzygne smile

Pozdrawiammm
          • malgos_79 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 12:14
            a mi to smakowalo. Moja mama, która jest pielęgniarką, pracuje w gabinecie
            ginekologicznym, dodala mi do tego sporo soku z cytryny. Wypilam do dna, bylo
            bardzo dobre smile)
          • malgos_79 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 12:14
            a mi to smakowalo. Moja mama, która jest pielęgniarką, pracuje w gabinecie
            ginekologicznym, dodala mi do tego sporo soku z cytryny. Wypilam do dna, bylo
            bardzo dobre smile)
            • mikusia84 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 12:19
              No własnie nie wiedziałam ze tak mozna ale juz po wszystkim smile
              • basia_zz Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 15:22
                Słuchaj Mikusia, a nie miałaś "podwójnego" zlecenia: 1.pobranie na czczo;
                wypicie na miejscu glukozy i 2.po godzinie kolejne pobranie? Wybacz, ze tak
                późno, ale byłam w pracy.
                • mikusia84 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 15:39
                  Hej basia_zz

Poprostu 50 g zalać wypić i going na zastrzyk który ma być zropbiony oczywiście
                  do godziny od wypicia smile Ale nie powtórzylabym tego zabiegu 2 x napewno wink
                  • basia_zz Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 16:40
                    Może i tak, ale moja gin zawsze mi tłumaczyła, że pierwsze badanie ma być na
                    czczo, a kolejne po tej glukozie i że porównanie tych wyników coś mówi o reakcji
                    na glukozę. Ja tam jestem blondynką, ale spytaj lepiej swojego doktora, bo coś
                    mi się tu nie podoba ..... Pozdrawiam.
                    • margonik Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 16:45
                      Tu jest wszystko na ten temat:
                      www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3948&alt=54
                      Cytuję:

Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Polskiego
                      Towarzystwa Ginekologicznego i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zaleca
                      następujący schemat postępowania, który stosowany jest powszechnie w Polsce od
                      kilkunastu lat:

* po rozpoznaniu ciąży przez ginekologa należy oznaczyć w surowicy krwi
                      stężenie glukozy na czczo. W przypadku wartości wyższej 105 mg% należy wykonać
                      test obciążenia glukozą (75 g). Ciężarne z rozpoznaną cukrzycą należy skierować
                      do Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.

* u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test
                      doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60.
                      minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki
                      upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i
                      wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu
                      50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby
                      wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają
                      laboratoria).

Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące:

* stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy,
                      poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a
                      180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu
                      po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu
                      50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka
                      Diabetologiczno – Położniczego.

* jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik
                      testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy
                      wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny.

• aborka Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 14:01
      ja polecam wcisnąc cytryne - wtedy jest zupełnie zjadliwe - jak słodka herbatka
      • tebacha Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 14:48
        W podobnym temacie dziewczyna zwróciła uwagę na to, że cytryna obniża indeks
        glikemiczny tego, do czego jest dodawana. Montignac - czy jak mu tam - opisuje
        to w swojej diecie. Jako cukrzyczka przetestowałam tą teorię z cytryną i
        sprawdza się. Posiłki wchodzą do krwi wolniej. Czyli że cytryna może fałszować
        wyniki takiego testu. Nie wiem jak bardzo gdy chodzi o czystą glukozę, no ale
        zawsze coś w tym jest. Niektórzy lekarze to potwierdzają. Tak czy siak jak już
        się Wam wykryje cukrzyca ciążowa pijcie herbatę z dużą ilością cytrynywink!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka