mikusia84 Re: Dot. Glukozy 22.05.06, 22:00 Witam wszystkie Panie Proszę mi powiedzieć czy przy wypiciu gluzkozy do badania jest jej az tyle mi wyszło poł szklanki 50 g i to jeszcze zalac wodą jutro mam badanie wiem może głupie pytanie ale dla mnie to strasznie dużo wyszło lecz jak to cukier sie rozpuśći ?? prawda Odpowiedz Link Zgłoś
basia_zz Re: Dot. Glukozy 22.05.06, 22:38 Rzeczywiście tego tyle jest , ale się świetnie rozuszcza , ale w takim stężeniu jest to wysokiej klasy paskudztwo . weź jakąś ciekawą książkę na tę godzinę czekania - ja miałam lekkie mdłości. Jedyne zresztą w całej ciąży. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: Dot. Glukozy 22.05.06, 22:54 Wiesz co na samą mysl zrobiło mi sie nie dobrze ja mam zamiar to wypić o 7 rano i od razu wyjsc z domku mam nadzieje ze nic mnie nie dopadnie po drodze ale to jest takie geste zawiesiste czy poprostu nie dobre w smaku fee Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Dot. Glukozy 22.05.06, 23:21 To nie jest zawiesiste. Ma konsystencję wody. Tylko smakuje jak rozpuszczony cukier puder - ale da się przeżyć. Dziewczyny chyba troche przesadzają, że to takie niedobre. Smaczne nie jest, ale wstrętne też nie. Sam proszek zajmuje pół kubeczka. Dolewasz do tego trochę ciepłej wody, aby rozpuścić, a potem dopełniasz zimną. Następnie możesz popić szklanką wody. Odpowiedz Link Zgłoś
marcjanna78 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 09:34 ja do glukozy wcisnęłam plasterek cytryny i naprawdę nie było to takie straszne Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 09:39 można sobie dolać takiej cytryny w płynie. smakuje jak lukier cytrynowy, da się wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 11:05 Rozpuści się rozpuści Znacznie gorzej wygląda 75 gr, bo cukru jest na prawie cały kubek i wody trzeba dolewac po trochę, nie ma na nią miejsca... Brrr jak to sobie przypomnę... Dasz rade wypić! Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 12:08 Wypiłam ! hehe ale przyznm ze koncówka byla ciezka już myślałam ze sobie rzygne Pozdrawiammm Odpowiedz Link Zgłoś
malgos_79 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 12:14 a mi to smakowalo. Moja mama, która jest pielęgniarką, pracuje w gabinecie ginekologicznym, dodala mi do tego sporo soku z cytryny. Wypilam do dna, bylo bardzo dobre ) Odpowiedz Link Zgłoś
malgos_79 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 12:14 a mi to smakowalo. Moja mama, która jest pielęgniarką, pracuje w gabinecie ginekologicznym, dodala mi do tego sporo soku z cytryny. Wypilam do dna, bylo bardzo dobre ) Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 12:19 No własnie nie wiedziałam ze tak mozna ale juz po wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
basia_zz Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 15:22 Słuchaj Mikusia, a nie miałaś "podwójnego" zlecenia: 1.pobranie na czczo; wypicie na miejscu glukozy i 2.po godzinie kolejne pobranie? Wybacz, ze tak późno, ale byłam w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 15:39 Hej basia_zz Poprostu 50 g zalać wypić i going na zastrzyk który ma być zropbiony oczywiście do godziny od wypicia Ale nie powtórzylabym tego zabiegu 2 x napewno Odpowiedz Link Zgłoś
basia_zz Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 16:40 Może i tak, ale moja gin zawsze mi tłumaczyła, że pierwsze badanie ma być na czczo, a kolejne po tej glukozie i że porównanie tych wyników coś mówi o reakcji na glukozę. Ja tam jestem blondynką, ale spytaj lepiej swojego doktora, bo coś mi się tu nie podoba ..... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 16:45 Tu jest wszystko na ten temat: www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3948&alt=54 Cytuję: Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zaleca następujący schemat postępowania, który stosowany jest powszechnie w Polsce od kilkunastu lat: * po rozpoznaniu ciąży przez ginekologa należy oznaczyć w surowicy krwi stężenie glukozy na czczo. W przypadku wartości wyższej 105 mg% należy wykonać test obciążenia glukozą (75 g). Ciężarne z rozpoznaną cukrzycą należy skierować do Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego. * u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60. minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu 50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają laboratoria). Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące: * stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy, poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a 180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu 50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego. * jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
aborka Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 14:01 ja polecam wcisnąc cytryne - wtedy jest zupełnie zjadliwe - jak słodka herbatka Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: Dot. Glukozy 23.05.06, 14:48 W podobnym temacie dziewczyna zwróciła uwagę na to, że cytryna obniża indeks glikemiczny tego, do czego jest dodawana. Montignac - czy jak mu tam - opisuje to w swojej diecie. Jako cukrzyczka przetestowałam tą teorię z cytryną i sprawdza się. Posiłki wchodzą do krwi wolniej. Czyli że cytryna może fałszować wyniki takiego testu. Nie wiem jak bardzo gdy chodzi o czystą glukozę, no ale zawsze coś w tym jest. Niektórzy lekarze to potwierdzają. Tak czy siak jak już się Wam wykryje cukrzyca ciążowa pijcie herbatę z dużą ilością cytryny! Odpowiedz Link Zgłoś