tola52 23.05.06, 00:03 W 39 tygodniu ciąży, czy ktoś miał podobny problem. Lekarzemówią, żedziecko jest niedożywione. Piszcie jeśli znacie podobne historie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scorpio771 Re: urodziło się maleństwo 1,750 kg 23.05.06, 09:16 Poznałam dziewczynę, której maleństwo miało 2,100. Odpowiedz Link Zgłoś
utunia Re: urodziło się maleństwo 1,750 kg 23.05.06, 09:18 Mój kuzyn. Urodził się z donoszonej ciązy a wazył 2000. to się nazywa hipotrofia. Wszystko jest z nim ok, teraz to 25 letni chłop Odpowiedz Link Zgłoś
dziubasek_ona maleństwo miało 1kg! 23.05.06, 09:24 Witaj. Moja siostra urodziła córkę będąc w 6 miesiącu ciąży! Mała ważyła 1 kg - torebkę cukru dosłownie. Najważniejsze były 3 pierwsze doby, ale się udało, była silna i przeżyła! Teraz ma 5 latek i łobuz z niej jakich mało )) Pozdrawiam Cię, Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
sarunia21 Re: maleństwo miało 1kg! 23.05.06, 09:51 hej moja kolezanka teraz lezy w szpitalu na wczoraj miała termin ale jeszcze nie urodziła jej mały tez ma hipotrofie zatrzymał sie w 35tc mimo ze u niej juz jest 40 ... Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek Re: urodziło się maleństwo 1,750 kg 23.05.06, 10:24 W mojej rodzinie dziewczyna urodziła w donoszonej ciązy dziewczynkę o wadze 1500 kg. Fakt że matka była chudzinką ważącą ok. 45 kg i dosyć drobniutką, ale dziecko musiało leżeć ponad miesiąc na oddziale noworodkowym. W tym roku ta sama dziewczyna zaszła w ciążę i niestety poroniła i do tego nie może mieć więcej dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka_z Re: urodziło się maleństwo 1,750 kg 23.05.06, 10:33 Witam, mój synek urodził się w 39 tyg. i wazył 1700g i dostał 10pkt.Niestety nie znam i na nie poznam przyczyny hipotrofii u niego.Lekarze też nie wiedzieli dlaczego tak się stało .Podczas ciąży USG i badania nie wykazywały niczego złego. Dodam tylko, ze dpwiedziałam się po porodzie, ze miałam rozdzielone łozysko. A co było przyczyną u ciebie? Gestoza, papierosy...inne Po porodzie był 3 tyg. w szpitalu: najpierw parę dni w cieplarce, później już w łóżeczku. Szybciutko nadrabiał straty: jadł, jadł i jadł...Jedynym problemem później było słabe napięcie mięśniowe- uczulam idzcie do dobrego neurologa i póxniej na rehabilitację. A teraz...ma 2.5 roku i wczoraj wystepował na pierwszym w swoim zyciu koncercie z okazji dnia matki. Głowa do góry!!!! Z takich maluchów wyrastają SUPER DZIECIAKI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Hipotrofia płodu 23.05.06, 10:52 czasem się zdarza, ja urodziłam w 31 tc dziecko z wagą 1120g (a więc również z hipotrofią), u mnie przyczyną była gestoza. a tu coś z internetu na ten temat: "Przyczyny hipotrofii: matczyne: nieprawidłowe odżywianie się matki w ciąży (niedostatek, choroby przewodu pokarmowego), niewystarczający dowóz tlenu (sinicze wady serca, choroby płuc, nadciśnienie tętnicze, choroby naczyń, niedokrwistość, palenie tytoniu), styl życia (palenie tytoniu, alkoholizm, narkotyki). płodowe: nieprawidłowości chromosomalne, zakażenia (cytomegalia, różyczka), wady rozwojowe. łożyskowe: ciąża po terminie, ciąża wielopłodowa (częstość hipotrofii 15-20%), łożysko przodujące, przedwczesne oddzielenie łożyska, łożysko przyrośnięte, nieprawidłowy przyczep pępowiny." pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Hipotrofia płodu 23.05.06, 12:28 W czasie, gdy ja urodzilam moją hipotroficzną wcześniaczkę (31 tydzień, 1150g), niespełna dwudziestoletnia dziewczyna, bardzo drobna i niewysoka, urodziła w 37 tygodniu dziewczynkę. Mała miała 38 cm i ważyła 1200g. Była dojrzała, ale marnie się rozwijała, słabo przybierała na wadze, skórę miała sinofioletową. Mama paliła papierosa za papierosem, nawet w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś