Dodaj do ulubionych

Druga ciąża - ruchy dziecka

30.05.06, 12:40
Hej dziewczyny!!!Jestem w 19 tyg. drugiej ciąży i jak dotąd mam bardzo słabo
wyczuwalne ruchy dzidziusia i to tylko około 18.00 czy to normalne?? Wiem że
dzieciątko jest jeszcze małe, ale większąść moich znajomych koleżanek w tym
okresie ciązy miało juz bardzo wyrażne ruchy a zaczynały sie około 14-15
tygodnia Powiedzcie mi tak na prawde od kiedy powinnam sie zacząć martwic . U
lekarza byłam 2 tyg. temu i wszystko było ok Pozdrawiam!!!
Magda
Obserwuj wątek
    • hankem Re: Druga ciąża - ruchy dziecka 30.05.06, 12:47
      ja tez jestem w drugiej ciązy i ruchy poczułam ok. 20 tc. Teraz mam 23 tc i są
      dni, ze dziecko prawie wcale się nie rusza. Np. zaczyna dopiero pod wieczór.
      Każda z nas jest inna. Ja tez się stresowałam ale jest wszystko ok. Dodam, ze
      jestem troche przy kości, szczególnie na brzuchu. Może to jest powodem.
      • mlenka78 Re: Druga ciąża - ruchy dziecka 30.05.06, 12:48
        Dzięki hankem. Ja też do za szczupłych nie należę więc może faktycznie coś w
        tym jest. Pozdrawiam i życze powodzenia!!
    • azzure1 Re: Druga ciąża - ruchy dziecka 30.05.06, 13:14
      Odczuwalność ruchów dziecka tylko teoretycznie zależy od wagi - mnie lekarka
      powiedziała, że ponieważ jestem chuda, poczuję ruchy wcześniej, ale w obu
      ciążach było to dopiero ok. 20 tygodnia. Zwłaszcza ten drugi dzidziuś (jeszcze w
      brzuszku) ruszał się bardzo niemrawo, na początku tylko w nocy, jak kładłam się
      spać, aż się śmiałam, że mam nadzieję, że to nie zła wróżba na przyszłość, że
      nie da mi spać po nocach. Teraz jestem w 33 tc. i dziecko rusza się tak, jakby
      chciało wyjść przez brzuch, aż mnie to czasem drażni, bo boli i nie mogę znaleźć
      wygodnej pozycji. Tak więc jeśli dodatkowo w badaniach wsystko jest OK, to nie
      masz się czymn martwić. Ale tak to już jest z nami mamami - nie rusza się, źle,
      rusza się, jeszcze gorzej wink
    • meg241 Re: Druga ciąża - ruchy dziecka 30.05.06, 13:50
      ja jestem raczej szczupła. W pierwszej ciazy ruchy poczułam w 18 tygodniu.
      Teraz jestem w połowie 17 tygodnia i nie czuje nic. Brzuszek mam widoczny od 2
      tygodni a w pierwszej ciazy widoczny stał sie dopiero w 20 tygodniu. myslalam
      ze skoro ciaza jest wieksza to ruchy poczuje szybciej. I mowi sie ze wielorodki
      szybciej czuja ruchy. U mnie sie nie sprawdza.

Magda
      • ppaula2 Re: Druga ciąża - ruchy dziecka 30.05.06, 19:09
        Ja w pierwszej ciąży czułam ruchy w 16tc. W tej chwili jestem w 16tc drugiej
        ciąży a ruchy czuję od 13tc. Na początku 2-3 razy dziennie w moim brzuchu
        pływała rybka. W tej chwili czuje wyraźne kopniaczki mimo iż jeszcze nie tak
        mocne aby mój mąż mógł wyczuc.... A jestem szczupła. Brzuszek mam spory bo jak
        lekarz mówi jestem wąska w miednicy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka