Dodaj do ulubionych

Zmienione krocze w czasie ciąży

02.06.06, 00:04
Witam, troche mi głupio o tym pisać ale musze... Otoż od kilku dni w czasie
podcierania się zauważyłam że mam coś mi przeszkadza w kroczu. Oglądałam to
lustrekiem i stwierdziłam że chyba to jest bardzo powiększona łechtaczka - to
zgrubienie jest naprawde duże!!! Nie boli, nie swędzi... poprosu jest i nie
wiem czy to normalne w ciąży czy nie. To moja 2 ciąża ale nie przypominam
sobie czegoś takiego w 1. Dodam że jestem w 25 tygodniu i od kilku tygodni
nie współżyjemy z mężem bo skraca mi się szyjka.
Prosze napiszcie czy tez tak macie , czy to normalne, czy lecieć szybko do
lekarza....
Mam nadzieję że mnie nie wyśmiejecie...bo sama nie wiem co mam myśleć
Kama04
Obserwuj wątek
    • joa28 Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 09:07
      Nie chcę Cię straszyć, ale u mnie takimi zgrubieniami rozpoczęły się żylaki warg
      sromowychsad
      • monikaaleksandra Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 09:16
        Krocze w ciąży się zmienia, można mieć wrażenie, że jest nieco powiększone i
        opuchnięte - szczególnie wargi sromowe duże. To efekt większego ukrwienia - i
        działania hormonów. Dziewczyny pisały też o możliwości powiększenia jakiegoś
        gruczołu (Bartoliniego?? nie wiem). U mnie też krocze jest "powiększone", ale
        nie widziałam z tego powodu powodów do niepokoju. Skonsultuj to z lekarzem,
        zwłaszcza, jesli boli Cię przy ucisku lub np. puchnie wieczorami.
        • aska_ou Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 10:45
          Bardzo sie ciesze ze ktos zaczal ten temat bo myslalam ze dolega mi cos
          powaznego ( juz nawet myslalam o nowotworze !!)

W okolicy lechtaczki na wargach sromowych pojawily sie takie na poczatku bolace
          zgrubienia ( czerwone ). Pytalam lekarza co to jest a on powiedzial ze nic
          takiego ze taka uroda. Dopiero teraz zrozumialam ze to moga byc zylaki warg
          sromowych i z pewnoscia nimi sa. Jak leze na prawym boku to czasem az czuje
          pulsowanie w tej okolicy i musze sie przekrecic. Mam nadzieje ze wszystko minie
          po porodzie ...

Aha, przemywam ( robie tez oklady ) krocze arnika - fantastycznie koi. Polecana
          tez po porodzie- szybciej goi sie krocze.
          • nana1000 Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 11:29
            Kobitki też tak miałam jak byłam w ciąży. Całe szczęście, że po ciąży wszystko
            wróciło na miejsce. Pozdrawiam
            • annmor1 Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 12:03
              takie objawy jak opisałaś, miałam również ja, po konsultacji z ginekologiem
              okazało się że mam żylaki i od tego czasu biorę lekarstwa i mam jak najwięcej
              leżeć, co nie jest takie proste przy 3 letnim dziecku
              • kama04 Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 13:24
                dziękuje za odpowiedzi. Mnie to nie boli, nie swędzi, nie jest specyfivznie
                zaczerwienione, zapalone i jest to przy "dziurce". Obawiałam się ze tylko ja to
                mam - cieeze sie ze odpisałyście. czy powinnam iść z tym natychmiast do lekarza
                czy mogę poczekać do następnej wizyty (za 2 tyg)?
                Jak myślicie?
                Pozdrawiam.
                kama04
                • madzikowa2 Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 13:42
                  Hej,
                  jeśli to jest z tyłu, za wyjściem pochwy, to może być też wypadająca pochwa. Ja
                  niestety to mam, jestem w 32. tc. a zauważyłam to ok 29-30.tc. Moja ginka mówi,
                  że po porodzie będę musiała dużo ćwiczyć, żeby to doszło do poprzedniego stanu,
                  a powodem jest ucisk macicy no i słabe mięśnie krocza. Ja je wprawdzie
                  ćwiczyłam, ale jak nad morze pojechałam to przez 2 tyg. zapomniałam o tym no i
                  jest taki efekt. A to jest moja druga ciąża i pierwszy poród był siłami natury.
                  Dodam, że przed ciążą mięśnie krocza miałam silne, bo ćwiczyłam je, gdyż moja
                  ginka straszyła mnie, że w starszym wieku może dochodzić nawet do wypadania
                  macicy, jeśli o te mięśnie nie bedę dbać.

Pozdrawiam
                  • kama04 Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 17:22
                    Witaj, to jest z przodu. W ogóle cale "wejście" do pochwy jest takie nabrniałe,
                    jakby opuchnięte. Zastanawiam się co dalej, czy to może zagrozić w jakiś sposób
                    ciąży. czy powinnam w szybkim czasie zgłościć się z tym do lekarza?! Nadal
                    czekam na waszą pomoc. dziękuję.
                    Pozdrawiam.
      • beatusia27 Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 02.06.06, 20:07
        joa28 napisała:

> Nie chcę Cię straszyć, ale u mnie takimi zgrubieniami rozpoczęły się żylaki
        war
        > g
        > sromowychsad
        hej joa28 czy jesteś już po porodzie i czy te żylaki się zmniejszą albo
        najlepiej całkowicie zginą ?czy czymś to smarujesz albo robisz okłady?
        beata z podobnymi problemami.
        • joa28 31 tc ... 03.06.06, 08:22
          Póki co dostałam L4 (miałam pracę raczej siedzącą). Mam troszkę siedzieć, trochę
          leżeć i trochę sobie pochodzićtongue_outtongue_outtongue_out Raz dziennie tabletka (jak mój mąż się
          obudzi to napiszę jaka) + krem, gdyby bardzo piekło, ale póki co upałów nie ma.
          Gdy stosuję się do ww zaleceń to nie bolą bardzo. Ale i tak wyglądają
          KOSZMARNIEsad(((
          • beatusia27 joa 28 03.06.06, 14:03
            jeszcze jedno pytanko ,czy w tych miejscach pojawiła się opuchlizna ? i co twój
            lekarz na to,czy w czasie pn z wysiłku to nie popeka?
            • joa28 do "beatusia27" 03.06.06, 19:16
              ja załamuję się coraz bardziejsad Mój lekarz coś tam ostatnio przebąkiwał, że
              żylaki w takim "stadium" jak ja mogą być wskazaniem do cc... Zapisał mi
              DETRALEX, który pochłaniam, ale nic się nie zmieniasad(( Po dokładnym obejrzeniu
              w lusterku mojego krocza stwierdziłam, że nie ma tam nawet odrobiny wolnego
              miejsca, by mnie naciąćsad( (a pochwę też mam wąziutką i w dodatku mało
              elastyczną - wg oceny kilku ginekologów wcześniej. Ale łudziłamsię, że to
              lekarstwo choć trochę pomoże... Z drugiej strony jakiś miesiąc temu pewna
              dziewczyna napisała mi na tym forum, że ona rodziła z żylakami, bo z kolei jej
              gin sugerował również możliwość jednoczesnego pojawienia się żylaków na macicy
              razem z tymi na wargach sromowych...(Podobno żylaki chodzą właśnie "parami".
              Podejrzewam takie coś u siebie, bo na udach też coś się zaczyna sypaćsad((((
              Nie wiem jak mam w takim wypadku urodzić... martwię się coraz bardziej.

P. S. jak wygląda Twoja sylwetka? Położna zasugerowała mi, że to "zasługa" zbyt
              wielkiego brzucha. Przed ciążą miałam typowe wymiary "modelkowe" 92- 62 - 88 (+
              wzrost 175)
              Teraz przytyłam już 12 kg, ale całe 12 zgromadziło się właśnie na brzuchu i
              podobno on uciska na naczynia poniżejsad( Nie wiem, co będzie dalej, ale moje
              żylaki naprawdę wyglądają koszmarnie i o ile wygląd to najmniejszy problem to
              ..jak mam urodzić??? (s
              Jak widzę - mały odzew na Twój post, czyli niewiele z nas to dotyka (chyba na
              szczęście). Mam nadzieję, że u Ciebie nie jest tak źle jak u mnie...
              • joa28 Re: do "beatusia27" 03.06.06, 19:17
                Chyba wyraziłam się nieprecyzyjnie - tamta dziewczyna rodziła sn.
                Pozdrawiam cieplutko
              • joa28 Re: do "beatusia27" 04.06.06, 11:18
                hmmm - mam nadzieje, ze tu zajrzysz i mi odpowiesz..
        • jmtor1 Re: Zmienione krocze w czasie ciąży 05.06.06, 21:25
          Dziewczyny mnie też chyba to dopada buuu Pocieszam się, że jak doświadczone
          twierdzą że po porodzie zniknął!!!! Napiszcie co Wam lekarz zalecił? Ja ide
          dopiero 12.06
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka