renka23 04.06.06, 18:46 Co powinna zawierać wyprawka noworodka?Co kupowaliście? Ile kawtaników, śpioszków...i co jeszcze? Jakie kosmetyki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: wyprawka noworodka? 04.06.06, 19:05 Uzyj wyszukiwarki, temat wałkowany był mnóstwo razy. Na zachęte jeden link nie z tego forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23334&w=17687075&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
renka23 Re: wyprawka noworodka? 04.06.06, 19:27 na tym linku jest tylko pusta strona((pytam się tu bo nie wiem bardzo na jakie linki sie wchodzi z takimi pytaniami Odpowiedz Link Zgłoś
loira Re: wyprawka noworodka? 04.06.06, 19:33 Jak to pusta strona???? Zaczynamy wiec od Dzidzi: * 20 pieluch tetrowych (jesli nie planujecie uzywac Pampersow to wiecej, ale ile nie powiem, bo nawet mi przez glowe nie przeszla ta mysl - te pieluchy sa potrzebne do kapania (dziecku milej jak cos w wanience jeszcze plywa, ale uprzedzam - sa osobniki ktore tego nie znosza), wylozenia przewijaka, przykrycia ramienia na ktorym sie trzyma bobasa, zeby sie na przyklad welny ze sweterka nie nalykal, albo na proszek do prania ktorego uzywa babcia nie uczulil. Zastosowan jest mnostwo - do wycierania, zamiast sliniaka. Korzystam juz 2 lata ponad z nich. Najlepiej kupic te naprawde dobre jakosciowo, Tescowe i Geantowe odradzam. * 4-5 pieluch flanelowych (nie musza byc biale, przydaja sie do wylozenia wozka, rozka i innych takich) * 2 reczniki z kapturkiem na glowe (100% bawelny) + 2 reczniki normalne (duze kapielowe - b wygodne do okrycia z gory - tez 100% bawelny) (ogladalam takie z kapturem w IKEI i tam kupie, bo nie maja zadnych aplikacji na kapturku - ogolnie - to aplikacje drapia dziecko w delikatna skore, co moze powodowac rozdraznienie) * wanienka zwykla plastikowa bez zadnych wypustek na dnie, bo ciezko dokladnie domyc i nie ma pewnosci czy jakies bakterie nie zostaly * 2 kocyki bawelniane - 100% bawelny (polecam kocyki Mis, kosztuja ok 20zl) Domieszka sztucznych tkanin moze uczulac, poza tym sa naprawde mile, no i te z Misia sa niedrogie. Powinny byc w Smyku. Sprawdzajcie sklad! * jeszcze jakies kocyki sie przydadza, na przyklad jakis polarowy na spacer i do przykrycia w lozeczku. Najlepiej kupic jeden lub zaadaptowac juz posiadany, a w razie potrzeby dokupic. * rozek zwykly bez usztywnien Lekarz mi odradzal usztywnienia, ponoc nie sa zdrowe. Rozek jest super do karmienia i przenoszenia dziecka, szczegolnie w niewprawnych rekach poczatkujacych rodzicow * mialam jeszcze spiworek z kapturkiem - super sprawa, tylko droga Musi byc szeroki w bioderkach i nozkach, zeby moglo dziecie fikac nozkami * kombinezon polarkowy na przyklad moze sie przydac lub zimowo-wiosenny na pierwsze spacery Uwagi jak przy wszystkich ciuchach - szeroki w biodrach, zeby nie ograniczal ruchow zanadto (to uwaga ortopedy, nie moja). Zapinany z przodu, bez dodatkowych bajerow, ktore moga sie wpijac w szyjke, glowke. Zwroccie uwage na sciagacze, zeby nie usciskaly. Ma byc taki, zebyscie mogli latwo w niego ubrac dziecie * czapka lub dwie na spacer zasada jest zeby miala jak najmniej szwow, ktore uwieraja wymeczona porodem naturalnym glowke. Teraz sa fajne czapy w H&M - malo szwow. Odradzam MirMar - szew na szwie. Acha i takie zeby nauszniki trafily na uszy, wbrew pozorom to wcale nie latwa sprawa dla producentow czapek. * 2-3 czapeczki bawelniane na po kapieli Ideal - zadnych szwow, oczywiscie 100% bawelny * 2 pary rekawiczek bawelnianych lub takich ze skarpet do zakladania na raczki, zeby sie dziecie nie podrapalo zanim rodzice opanuja trudna sztuke obcinania paznokcki. Bez zadnych aplikacji, zeby dziecie ich nie polknelo lub zakrztusilo sie nimi. Aplikacje na rekawiczka trzymaja sie na slowo honoru (doswiadczenie osobiste) * 2 pary skarpetek bawelnianych 100% bawelny (tylko w Smyku takie byly) ze sciagaczem, ktory nie bedzie uciskal. Gumki w skarpetkach nie wchodza w gre. Rozmiar wcale nie musi byc najmniejszy. Dzieci maja naprawde rozne stopki. Lepiej dokupic wlasciwy rozmiar pozniej * 4-5 body w rozmiarze stosownym, moze byc nawet wiecej, jesli nie chcecie ciagle prac i prasowac mialam 3 na 56 i wiecej (5) na 62. Przez pierwsze 6 tygodni te na 56 pasowaly. 100% bawelny, zadnych aplikacji, kolnierzykow (uwieraja w karczek i nigdy nei leza jak powinny, bo dziecko sie rusza), najlepsze sa te zapinane na boku, przy czym uwaga na zatrzaski nie moga uwierac. Te wkladane przez glowe musza miec otwor na glowe tej wielkosci zeby przeszla i glowa i reka rodzica wraz z glowa, bo glowe trzeba podtrzymywac, jak pewnie kazdy wie Najlepiej na lalce pocwiczyc. Elastyczne i dosc szerokie, tzn nie moga byc workowate, ale tez nie moze scisle opinac bioderek (uwaga ortopedy) Aha, musi sie zmiescic pielucha. Rekaw - szczerze mowiac nie wiem. Na poczatek planuje dlugi, a potem pewnie wieksze body z krotkim. * 5 pajacow rozmiar - mialam na 62 czego zaluje bo nie bylo to wygodne ani dla mnie ani dla dzidzi. Teraz kupie 3 na 56 i 4 na 62. 100% bawelny, jesli aplikacje to nie ostre (wystarczy przejechac reka po lewej stronie i sprawdzic czy mielibysmy ochote takie nosic nawet na cienka koszulke). Zadnych kolnierzykow, kapturow. Szerokie w biodrach. * 2 cieplejsze kaftaniki lub bluzy Bez kolnierzykow, latwe do zakladania. Uwaga do wszystkich rekawow - musze sie dobrze zwijac i byc elastyczne tak zeby reka rodzica sie zmiescila, bo przeciez trzeba jakos mala raczke przelozyc. Uwazam ze najlepsze sa zapinane na ramieniu, bo gdy dziecko lezy na brzuszku i na plecach nic go/jej nie uwiera. * butki z materialu do kombinezonu jesli kombinezon nie ma takich na wyposazeniu lub do lzejszego ubioru nie moga uwierac, proponuje grubsze skarpety lub buciki z materialu o ktorych pisala Megala (dzieki za pomysl Tyle na razie, jesli bedziecie chcialy wiecej, w wolnej chwili dopisze pare uwag o wozku, lozeczku, materacu, poscieli, potrzebach swiezo upieczonej mamy, kosmetykach itd. To byl pierwszy post z linku - moze ci nieco rozjasni Odpowiedz Link Zgłoś
ola984 Re: wyprawka noworodka? 04.06.06, 19:33 Witam wcześniej zadawałm to samo pytanie jak poszukasz na forum to znajdziesz potrzebne informacje z data gdzieś z dwóch dni przed. Dziewczyny udzieliły mi tam sporo pomocnych odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: wyprawka noworodka? 08.10.16, 16:56 Szybciej będzie jak napiszę czego nie warto kupować: -rożka - dziecko można zawinąć z koc o ile dziecko będzie lubiło być zawijane -kocyków, na pewno masz już w domu i to wystarczy -kawtaników, śpioszków - praktyczniejsze body i pajace zapinane z przodu -wkładów do wanienek - siedlisko bakterii tak ja gąbki kąpielowe -nożyczek - zapewne masz swoje i to wystarczy -ręczników w kapturkiem - w domu chyba masz normalne ręczniki i to wystarczy, te dla dzieci starczają na krótko -żadnych czapek po kąpieli - co to za wymysły, dorośli też sobie zakładają? Wózek dla mnie musiał być na dużych pompowanych kołach + skrętnych /zaraz tu polecą reklamy poszczególnych modeli/ ale wszystko zależy czy będziesz go dźwigać czy nie. Warto zastanowić się nad kupnem samego głębokiego i sprzedać a potem spacerówka, jak kupisz 2 w 1 dziecko koło 6 miesięcy wyrośnie z gondoli a ona stoi i się kurzy. Z pościeli polecam flanelową - mięciutka w dotyku. Z łóżeczek pomyśl o turystycznym z porządnym materacem, łóżeczko przydaje się potem na wyjazdy a nie musisz mieć dwóch, turystyczne z powodzeniem zastąpi drewniane ale musi mieć dobry materac. Jeśli chodzi o kosmetyki nie szalej, mydełko na początek wystarczy, nie ma co fundować takiemu maluszkowi emoljentów czy innych mazi, jak będą problemy to kupisz. Do pupy świetnie sprawdza się zwykła mąka ziemniaczana, na problemy z pupą Linomag czy Alantan w maści. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: wyprawka noworodka? 08.10.16, 18:46 Ciężko stworzyć jedyną słuszną wyprawkę. Mam dwoje dzieci z różnicą wieku 6 lat. Przy każdym używałam czego innego. -Przy starszym nie miałam rożka, zawijałam w kocyk, przy młodszej rożek był moim cud odkryciem (dostałam w prezencie) -Starszego trzymałam w body i śpiochach, młodsza miała body i spodenki w gumkę (szybciej się zmieniało pieluchę, wystarczyło spodenki ściągnąć bez odpinania nastu napek w śpiochach). -Starszy miał łóżeczko, młodsza nie, spała ze mną prze 2 lata -Przy starszym miałam przewijak, młodszą przewijałam na łóżku -Przy starszym obywałam się bez laktatora i niani elektronicznej, przy młodszej bez tych gadżetów nie wyobrażałam sobie życia -Starszy po każdym przewijaniu był smarowany maścią, młodszej wcale nie smarowałam. - straszy pluł smokiem, młodsza była smoczkowa przez 8 miesięcy -Starszy ani razu nie napił się z butelki, młodsza miała podawaną butelkę jak ja byłam w pracy i tak pewnie jeszcze mogłabym długo A ręczniki z kapturkiem to superowy wynalazek, miałam przy obojgu Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: wyprawka noworodka? 08.10.16, 20:30 Ile mam, tyle opinii. Nożyczki z okrągłymi koncami - dla mnie niezbędne. Ręczniki z kapturkiem używamy już 8 miesiąc. Nie miałam też w domu małych kocykow. Łóżeczko turystyczne - o ile będzie lekkie i łatwe do złożenia (a nie wszystkie takie są). A wózek powinien być przede wszystkim lekki. Prześcieradła mam z Ikei, do tego tylko śpiworek, bez żadnych poduszek czy kołderek. I błagam - kaFtanik, nie kawtanik. Odpowiedz Link Zgłoś
bejbi83 Re: wyprawka noworodka? 11.10.16, 18:21 Nie kaftaniki tylko bodziaczki i pajacyki😉 Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: wyprawka noworodka? 11.10.16, 17:22 Ja ci poradzę dużo ubranek, kocyków, pieluch tetrowych. Chyba że lubisz zawracać sobie głowę częstym praniem Noworodka i małego niemowlaka przebierałam kilka razy dziennie - jak mu się nie ulało, to mnie się wylało, jak pampers nie puścił to ja go krzywo założyłam i tak w kółko. Miałam dużo to pranie puszczałam ze dwa razy w tygodniu, zawsze coś z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
mamapierwszaka3 Re: wyprawka noworodka? 11.10.16, 17:54 A ja właśnie wolę mieć minimalistycznie a prać często. Przy noworodku i małym niemowlaku codziennie nastawiałam pralkę. Nie cierpię składowania brudów. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska3x Re: wyprawka noworodka? 18.07.23, 18:24 Jak najmniej .... przy pierwszym strasznie byłam na siebie wkurzona, że tyle kasy zmarnowałam na "doradzone" pierdoły. W sumie wiele kupuje w lumpeksach i tanich sklepach typu Peppco a jedyne w co zainwestowałam i nie wahałam się to wygodny dla mnie i dla dziecka fotelik do samochodu.... polecam Pana który mi idealnie pomógł przy moich nietypowych wymaganiach swiat-dziecka.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś