Dodaj do ulubionych

odchudzanie w ciąży

30.06.06, 08:22
Witam.
Mam problem, i proszę o pomoc. Najprawdopodobniej jestem w ciąży. Niestety
mam również nadwagę wiem że to moja wina i przez moje zanidbanie nie schudłam
przed ciążą ale cóż. Zastanawiam się czy odchudzać się w ciąży czy tylko
uważać żeby nie przytyć.
ps. Jeżeli macie pisać jaka ja jestem nieodpowiedzialna że mam nadwagę to
możecie sobie darować bo to już wiem.

Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • malpa513 Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 08:31
      No w zasadzie to odchudzać się nie powinno ale skoro masz nadwagę to może
      postaraj się nie przytyć tylko musisz uważać zeby dzidzius sie dobrze rozwijal,
      ja proponuje zero slodyczy i duzo owocow i warzyw smile
    • dziubekl Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 08:52
      no co ty! sama schudniesz, jeszcze nie wiesz ze w ciazy wszystko szkodzi i
      wolno pic tylko niegazowana wode i jesc suchary bez cukru? na takiej diecie
      schudniesz ani sie obejrzysz, he he
    • pantheraleo Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 08:56
      poza tym, to tezsze dzieczyny mniej tyja w ciazy niz te chudsze, wiec wcale nie
      musisz zmienic sie w wieloryba. no i moim zdaniem nadwaga (przed czy w czasie
      ciazy) nie jest niczym nieodpowiedzialnym, a tezsze osoby sa pogodniejsze!
      glowa do gory!
      • mirabellka26 Re: odchudzanie w ciąży 01.07.06, 23:16
        nie martw sie nic i nie jedz za dwóch to nie przytyjesz więcej, jedz owoce, pij
        dużo wody, jeżeli to ciąza bez problemów dużo spaceruj, i sie nie stresuj, a jak
        urodzisz to popracujesz nad sobą, teraz najważniejsza dzidzia! pozdro!
    • malgosiek2 Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 08:57
      W ciąży NIE MOŻNA się dochudzać.
      Jeśli już to pozostaje tylko uważać aby za dużo nie przytyć.
      Czyli wyeliminować słodycze,alkohol(puste kalorie)sosy na śmietanach a zastąpić
      jogurtem.
      Teraz masz dobrą sytuację bo zaczyna się sezon na różne owoce i warzywa więc
      jedz dużo surowych warzyw i owoców,ale z nimi też ostrożnie np.winogrona mają
      dużo kalorii.sporuskawki,melony,arbuzy,porzeczki,maliny,agrest itp itd.
      Możesz też udać się do dietetyczki aby lepiej wskazała co mozesz jeść aby nie
      przytyć za dużo a jednocześnie dostarczyć organizmowi to co trzeba i ułoży
      diete.
      Pzdr.Gosia
      • malgosiek2 Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 08:59
        miało być truskawki oczywiściesmile
      • karolinea Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 09:34
        kochana niczym sie nie marwt tylko faktycznie zmien sposób odzywiania, ja tez
        nigdy nie nalezałam do najszczuplejszych przy 162 wazyłam 55 kilo, teraz ejstem
        w 25 tyg ciąży i wazę 59,6. ja sie nie zabardzo ograniczam..nie wiem czy
        przytyłam duzo czy mało....To co moge Tobie polecic...to aby nie ograniczałą
        sie z owocami,,,,zamieniłą chleb biały na ciemny, jadła płatki owsiane na
        mleku, piła wode mineralna niegazowana, jadłą grejfruty. Ja mam psa i chodze
        tez duzo na spacery..ale przepadam za słodkim wiec loda prawie jem
        codziennie..albo jakies ciastosmile
        POZDRAWIAM MOCNO KAROLINKA
    • melka_x Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 09:43
      Odchudzać się ograniczając kalorie poniżej zapotrzebowania nie można, ale dbać,
      żeby nie przytyć ponad miarę jak najbardziej. Ponoć większość ciężarnych
      przekracza zalecaną dobową liczbę kalorii, a mimo tego nie dostarcza wszystkich
      potrzebnych składników. Kiedy zaszłam w ciąże - mimo, że byłam bardzo szczupła -
      od swojego lekarza dostałam następujące zalecenia. Zrezygnować ze słodyczy,
      słodzonych soków i napojów, smażonych czy duszonych z wcześniejszym smażeniem
      potraw (mięso grillowane lub pieczone bez tłuszczu, a już na pewno nic
      panierowanego, panierka chłonie tłuszcz jak gąbka), tłustych mięs i wędlin (np.
      parówek, boczku), śmietanę zastępować jogurtem, jogurty i serki tylko
      naturalne, zamiast tłustych serów (zółte, pleśniowe) naturalne twarożki, biały
      ser, owoce tak, ale bez szaleństw z bananami i tymi najsłodszymi. Czyli dużo
      warzyw, chude mięso przygotowywane bez tłuszczu, naturalny nabiał. Pieczywo,
      makarony, ryż raczej pełnoziarniste i bez tłuszczu. Sałatki z sosem na bazie z
      łyżki oliwy lub jogurtowym, bez majonezu. Ja niestety dość szybko zrezygnowałam
      z tych zaleceń i w efekcie musiałam bardzo się namęczyć, żeby wrócić do wagi
      sprzed ciąży. Życzę powodzeniasmile
      • 24milenka Dokładnie tak! 01.07.06, 09:03
        Dokładnie tak, jak to co napisała melka_x !
    • issy33 Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 17:44
      czesc aagg3smile
      wystarczy nie przytyc smile)

powiem Ci na pocieszenie, ze ja w maju zaczelam sie odchudzac Adipexem (to
      takie swinstwo na odchudzanie), bralam przez tydzien, po czym zaczelam sie
      bardzo zle czuc - kiedy poszlam do lekarza okazalo sie, ze jestem w ciazy w 5
      tygodniu - teraz mam pietra czy to nie wplynelo na malenstwo! Lekarzemowia, ze
      przy wczesnej ciazy nie ma ryzyka, tym bardziej, ze organizm sam zareagowal,
      ale oczywiscie nigdy nic nie wiadomo.

pozdrowionka!
      • gosia_1985 Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 17:56
        odchudzanie w ciązy poże doprowadzić do niedożywienia dziecka, u noworodka do
        niskiej masy urodzeniowej. Jeśli chodzi o matkę to tak samo- niedożywienie,
        mogą wypadać Ci włosy i spuć zęby. Lepiej zadbaj o to aby nie przytyć zbyt
        wiele. Ale bez przesady. Nie wpadaj w paranoję. Odżywiaj się zdrowo. Pa smile
      • luna333 Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 17:57
        masz jeść zdrowo - warzywka owoce, jogurty, ciemne pieczywko - ale odchudzać się nie wolno, moja koleżanka wręcz się głodziła w 9 m-cu dziecko ważyło tyćkę ponad 1 kg!!! niestety nie przeżyło pomysłów swojej mamy sad A tak ogólnie to podczas karmienia piersią się ładnie chudnie smile Przytyłam 16 kg bo opychałam się słoyczami - po ciąży zgubiłam bez problemu dzięki karmieniu piersią bo słodyczami nadal się opycham heh jestem nałogowcem smile No i spacerki z bobasem 2x dziennie po 1-2 godz też swoje robią smile
        pozdrawiam cieplutko
      • donkaczka issy nie martw się 01.07.06, 18:44
        ja dokładnie wiem kiedy zaszłam w ciążę - nawcinałam się ekstazek i poszłam
        balowac z mężem
        obiecałam mu gromadę tłustych bachorów i teraz jeden taki nie tłusty wcale śpi
        słodko obok mnie
        a ciąża perfekt, dziecko też
        a adipex nie takie świństwo, odchudza ładnie, poza tym stymuluje mózg, więc
        wpływu na tak małą ciążę miec raczej nie mógł

kasia
        • issy33 Re: issy nie martw się 02.07.06, 11:17
          O jezu dzieki Kasia ja po prostu mysle o tym codziennie, ze cos moze sie stalo
          itp. nawet dzis rano jak sie obudzilam to znowu myslalam o tym adipexie

pozdrowioka!
    • viwka Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 17:54
      Bua ha ha
      Jestem w ciąży w 8tygodniu. Przed zajściem miałam nadwage ok 20kilo.
      Pocieszona?

wink
    • margonik Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 18:07
      Cześć Ania!
      A można wiedzieć ile masz nadwagi? Możesz napisać na maila gazetowego.

Ciąża to nie jest czas na odchudzanie - choćby z tego względu, że znikająca
      tkanka tłuszczowa uwalnia do krwi toksyny, które przedostają sie do płodu.
      Ponadto głupie odchudzanie może sprawić, że nie dostarczysz dziecku potrzebnych
      składników odżywczych, witamin i minerałów.z

Ale dbanie o wagę w ciąży jest jak najbardziej na miejscu! Nadmierne
      przybieranie na wadze wcale nie jest dobre. Ja polecam metodę Michela
      Montignaca, która normalnie dzieli sie na dwie fazy: I-odchudzania i
      II-utrzymania wagi. Na okres ciąży odpowiednia jest faza II.
      Zobacz sobie tutaj:

metodamontignac.republika.pl/index.html
      Strona jest niedokończona, między innymi brakuje właśnie opisu fazy II. Ale II
      od pierwszej różni się przede wszystkim tym, że nie obowiązuje zasada
      niełaczenia - czyli węglowodany można jeść w dowolnym połączeniu z tłuszczami.

Na stronie:
      metodamontignac.republika.pl/menu.html#stan_odmienny
      jest przykładowe menu dla ciężarówek.

Rezygnuje sie ze słodyczy, ziemniaków, białego ryżu, białej mąki, natomiast je
      kasze grubozianiste, makarony pełnoziarniste, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż,
      płatki owsiane, jęczmienne itd (bez cukru oczywiście). Do tego dużo warzyw,
      mięso (głównie chude), nabiał (zarówno chudy, jak i np. żółty ser), ryby -
      dowolnie tłuste, bo tłuszcz rybi jest zdrowy. Na okres ciąży dorzucaj sobie do
      śniadanka itd różne pesteczki, typu słonecznik, dynia, sezam. Są kaloryczne, ale
      posiadają bardzo dużą wartość odżywczą!

Uważaj bardzo na napoje słodzone. Colę i wszelkie kartonikowe soki najlepiej
      wyeliminuj z diety. Świeżo wyciskane możesz czasami pić, ale też bez przesady -
      lepiej jeść całe owoce.
      A do picia woda, sok z cytryny, herbatki owocowe, ziołowe czy rooibos. Czarna
      herbata i kawa z dużym umiarem, bo kofeina utrudnia przyswajanie niektórych
      minerałów.

Jeśli masz bardzo dużą nadwagę, warto abyś była pod kontrolą dietetyka.

Powodzenia!
      • margonik Re: odchudzanie w ciąży 30.06.06, 18:12
        Tu jest jeszcze bardzo dobra strona na ten temat:
        montignac.com.pl/CMS/
        Dodam jeszcze, abyś uważała na rzeczy niby zdrowe, a tak naprawdę zdradliwe,
        czyli np. wszelkie płatki śniadaniowe typu Fitness (pełne cukru!) czy np. różne
        kaszki i jogurty słodzone. Jogurty i kefiry jak najbardziej, ale naturalne!

Pamiętaj, że w ciąży MUSISZ TYĆ! W I trymestrze niekoniecznie, a później 1/2kg
        na tydzień jest dobrym tempem.
    • zebra12 Ja coś o tym wiem... 01.07.06, 08:35
      Nie wiem jaką masz nadwagę ( jedna osoba tu już napisała, że do szczupłych nie
      należała ważąc 55 kg przy wzroscie 162 cm !!!) Ja mam rzeczywistą nadwagę. Przy
      poprzedniej ciąży ważyłam 86 kg przy wzroście 164. Przytyłam w ciąży 6 kg.
      Oczywiście kilogramy same mi potem nie spadły. Męczyłam się bardzo żeby zrzucić
      ten ciężar. Udało się do wagi 63 kg. Niestety po pięciu latach znów ważę ponad
      70 kg i tak zastała mnie ciąża. Ale na razie przytyłam tylko kilogram,a jestem
      w piątym miesiącu ciąży. Kobiety tęższe mniej tyją w ciąży. Wiem to po sobie.
      Nie martw się więc!
      • cota Re: Ja coś o tym wiem... 01.07.06, 09:14
        Ja tylko napiszę jedno: jesteś w ciąży, oczekujesz dziecka. Teraz to jego
        potrzeby powinny być najważniejsze, a nie Twoje, tymczasem w Twojego postu bije
        jedynie troska o własną wagę. I smieszno i straszno. Dziecko powinno być dobrzed
        odżywione, a nie hipotroficzne, bo mama miałą obsesję na punkcie swojej wagi. Po
        ciązy - to jest czas motywacji, ćwiczeń, spacerków. Oczywiście nie trzeba wpadać
        w skrajności i zjadać codzennie 7000 kalorii, niemniej to nie czas na
        odchudzanie. Poza tym są ćwiczenia dla kobiet w ciązy, pływanie. Oczywiście
        jeśli nie ma przeciwskazań.
        Wskazana zdecydowanie zmiana skali priorytetów.
        • issy33 Re: Ja coś o tym wiem... 01.07.06, 10:09
          cota nie moge sie zgodzic z tym co piszesz - z postu poprzedniczki nie
          wynika "jedynie troska o wlasna wage" - oczywiscie dziecko jest najwazniejsze
          ale nikt tu nie mowi o zadnych drakonskich dietach czy realnym odchudzaniu.
          Chodzi o to, zeby sie nie zapuscic, wiem cos o tym bo poprzednim razem tak
          bardzo "dbalam" o dziecko i dobry pokarm, ze wpadlam w 82 kilo przy 165(a
          moja "standardowa" waga wtedy to 62-64 kg) wiec czulam sie bardzo zle a
          wiadomo, nieszczesliwa mama to nie jest to. Wydaje mi sie, ze nalezy zachowac
          rownowage - dbac o dziecko i o siebie.
          • cota Re: Ja coś o tym wiem... 01.07.06, 10:45
            No tak,ale sam tytuł postu to dochudzanie w ciązy...i nie ma ani słowem o
            dziecku sad a ja znam to z drugiej strony - unikałam "pustych kalorii" mało
            słodyczy, a dużo spacerów, pływania - żeby waga była optymalna. I wszysyc piali
            jaką to mam fajną figurę, mimo upływu miesięcy ciązowych i szok...usg - dziecko
            maulutkie, aga i wzrost odbiegające 3 tygodnie od terminu, powtarzana na różnych
            aparatch usg dawały ten sam wynik. I zmiana trybu - leżenie, glukoza, więcej
            jedzenia i od razu przestało mi zależeć na wadze..I podtuczyłam dzidzie, ale
            nadal jest w dolnej granicy. Jeszcze zostały mi dwa tygodnie, a na plusie mam 14
            kg. No, ale co tam wink Siłownia, spacerki, będzie dobrze, aby dzidzia był zdrowa!
            Pozdrawiam, słonecznego dnia życzę.
    • kgbx2 Re: odchudzanie w ciąży 01.07.06, 18:37
      Nie odchudzać się - przytyć powinnaś chociaż trochę bo to naturalne ale możesz
      pilnować żeby nie za dużo -podagaj z lekarzem który Cię będzie prowadził. ( ja
      też starowałam z nadwagą).
    • to-ja-007 Re: odchudzanie w ciąży 01.07.06, 19:01
      Odchudzac sie nie powinnas.
      Mozesz np. nie jesc slodyczy ...
      • malgosialka Re: odchudzanie w ciąży 02.07.06, 15:26
        w ciąży sie nie odchudzamy-tylko jest taka potrzeba ( mamy nadwage przed
        zajściem w ciąze)-dbamy o dietę w ciązy , chodzimy na ćwiczenia dla ciążówek,po
        porodzie dbamy żeby wrócić przynajmniej do kilogramówm z przed ciązy.
    • tijgertje Re: odchudzanie w ciąży 02.07.06, 19:42
      Tak czytam te posty i czasem to mi sie wierzyc nie chcesmile)))
      Ja schudlam w ciazy. Ot, taka urodasmile Jadlam calkiem sporo, unikalam slodyczy,
      a objadalam sie warzywami, pelnoziarnistym ciemnym pieczywem z wedlinami czy
      roznymi serami, jadlam duuuuzo ryb (ponoc na rozwoj mozgu tluszcz rybi dobrze
      wplywa). Przede wszystkim zaczelam bardzo duzo pic, glownie wode, poza woda
      tylko kawe, bez ktorej sie obudzic nie moge. Zadnych sokow i napojow. No i
      jadlam niemal caly dzien na okraglosmile Zamiast 3 posilkow, jak jadlam 5-7 ale
      naprawde malych. W 24tyg. okazalo sie, ze mialam cukrzyce, wiec dieta sie
      bardziej zaostrzyla, musialam niemal zupelnie zrezygnowac z owocow a przede
      wszystkich z moich ukochanych jogurtow owocowychsad Przed ciaza przy wzroscie
      162cm wazylam 79kg, wiec bylam calkiem niemala dziewczynka, dzien przed porodem
      wazylam 77,5 kg! Po porodzie wszystko mi z tylka spadalosmile

Z tym odchudzaniem to prawda jest taka, ze przy spalaniu tluszczow z organizmu,
      uwalniane zostaja zmagazynowane w komorkach tluszczowych toksyny, ktore
      przenikaja przez lozysko i moga zaszkodzic dziecku. JAk ktos, nie bedac w ciazy
      oczywiscie zrobi sobie glodowke przez 2 dni, to 2-go dnia zwykle pojawia sie
      charakterystyczny "zapaszek" z ust, mocz rowniez nabiera intensywnego zapachu,
      to wlasnie wina owych uwalnianych toksyn. Sprawdzone osobisciesmile W ciazy wcale
      nie trzeba jesc za dwoje, wazne, zeby dieta byla jak najbardziej urozmaicona.
      Chodzi przede wszystkim o zdrowie mamy, bo natura tak to sprytnie skonstruowala,
      ze dziecko wyciagnie z mamy wszystko, czego potrzebuje, jezeli mama nie bedzie
      sie odzywiac prawidlowo, to w pierwszej kolejnosci poleci wyglad wlosow, skory i
      paznokci, a potem niedobory zaczna sie odbijac na organach wewnetrznych, glownie
      kosciach magazynujacych wapn.
    • dodkowska Re: odchudzanie w ciąży 02.07.06, 22:15
      ni mozesz sie odchudzac w ciązy poprostu uwazaj zeby nie przytyc ja przytyłam
      25 kg -wazyłam wczescniej 53kg i jest mi dobrzesmile
      • anna_sz73 Re: odchudzanie w ciąży 17.07.06, 15:09
        Ja też zaczęłam ciążę z nadwagą.Ale nastawiłam się odpowiednio - czyli "jestem
        w ciąży i mogę być wielka" pozwalam sobie na wszystko. Z mocnym postanowieniem
        odstawienia słodyczy po porodzie i wprowadzeniu wtedy pewnego reżimu. Chcę
        karmić piersią,a wiem po poprzednim dziecku, że wtedy to dopiero nic nie można
        jeść. Termin mam za tydzień -skończą się luzy.Pozdrawim i pamiętaj maleństwo
        musi być odpowiednio odżywione, a ty możesz teraz na ni zgonić to, że jesteś
        grubsza.
    • witaaminkaa Re: odchudzanie w ciąży 17.07.06, 15:54
      Kochana ja przed ciążą też miałam nadwage, przy zwroście 181 cm ważyłam 80 kg,
      dzięki mojej prowadzącej dobrałyśmy taką diete by w ciązy zaduzo nieprzytyc,
      jak dotejpory w 27 thc przytyłam niecałe 5 kg, wystarczy że ograniczysz
      jedzonko. Odstaw wszelkiego rodzaju słodycze, mniej tłustego a dużo warzyw i
      owoców, no z owocami też bym nieprzesadzała bo wiele z nich ma bardzo dużo
      cukru.
      Do tego troszke aktywności, spacerki czy choćby sex. Wiem że kobiety w ciąży
      mają zachcianki ja tez je miałam ale trzeba jakoś z tym walczyć smile
      Powodzenia
    • kocurrrr Re: odchudzanie w ciąży 17.07.06, 17:26
      Nie powinnas się odchudzać ponieważ dziecko pobiera energie z glukozy w Twojej
      krwi. Kiedy sie odchudzasz masz niski poziom cukru i Twój organizm zuzywa kwasy
      tłuszczowe z Twojej tkanki podskórnej- wtedy nie czujesz głodu, a maluch
      głoduje , bo on nie może tych składników przyswajać. reszta co tu napisana -
      prawda.
    • mynia0 Karolinea, żartujesz? 17.07.06, 17:34
      162 czm i 55 kg to wg. Ciebie nadwaga????

ja mam 160 cm., przed ciażą ważyłam w okolicach 70, czyli BMI za wysokie. w
      ciazy nie przytyłam dużo, jakieś 11-12 kg / byłam spuchnięta BARDZO pod koniec
      ciąży/.

dieta odchudzająca może mieć najwyżej 1300 kcal, to zdecydowanie za mało jak
      dla cieżarnej. nie wolno się odchudzać podczas ciąży, wystarczy stosować zdrową
      dietę - ograniczać tłuste jedzenie, słodycze, nie folgować zbytnio zachciankom
      na czwartą porcję frytekwink uważaj więc na jedzenie, ale też z umiarem. organizm
      matki w ciązy domaga się pewnych pokarmów / tych tłustych i słodkich także/,
      więc - polecam umiar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka