Dodaj do ulubionych

ile należy zapłacić położnej ?

05.07.06, 11:28
Może ktoś z Was orientuje się w tym, będzie to położna, która aurat będzie na
dyżurze, wiem że tam są wszystkie dobre, a żadnej konkretnej bliżej nie znam.
Chce zapłacić jej dodatkowo, abym czuła się bezpiecznie i miała super opiekę.
Jestem z Katowic.
pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • malinka255 Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 11:46
      Jak ja sie wczesniej umawiam na porod z moja polozna, to place jej 200zl,
      niezaleznie od tego, czy bedzie to na jej dyzurze, czy przyjdzie spacjalnie;
      nie ryzykowalabym czekac i brac akurat byle jaka z dyzuru... Nie wiem ile wtedy
      powinnas jej zaplacic, chyba mniej, skoro to taka przypadkowa... Moja mnie bada
      teraz itp.
      W duzych miastach za zalatwiona polozna placi sie do 600zl, wiec skala jest
      duza;
      malinka
      • o_tuska Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 11:51
        ja placilam 400 i umówione byłyśmy wczesniej- tzn ona była do mojej dyspozycji
        telefonicznej. Jak odeszły mi wody zadzoniłami ustaliłyśmy kiedy mam jechać do
        szpitala itp a potem opiekowała sie mna również po porodzie ->przyszła
        pogadałyśmy dałakilka cennych rad na przyszłość i ściągała szwy
        radzę zorientuj sie która jest fajna- może na froum o szpitalach albo
        katowickim popytaj na bank ktoś
        Ci coś doradzi smile
      • pitu_finka Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 11:51
        w wawie do 1500indifferent
    • malgosiek2 Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 12:11
      Na dyżurze nie musisz dodatkowo płacić bo to będzie raczej łapówka.
      Jeśli chcesz mieć swoją osobistą połozną to weź taką która nie będzie miała
      dyżuru i będzie tylko do Twojej dyspozycji.
      Nie możesz mieć położnej dyżurnej dla siebie bo ona ma obowiązek zajmować się
      również innymi pacjentkami.
      Pzdr.Gosia
      • asia_ratynska ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 12:30
        no wlasnie z tym placeniem jest roznie zalezy chyba od tego gdzie co i jak i
        oczywiscie od poloznej z tego co sie orientuje to w warszawie koszt wacha sie
        od 500 zl nawet do 1000
      • kawalczewskaj Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 12:32
        Ja rodzę w Warszawie i jest stała opłata 1000zł za opiekę podczas porodu. Jak
        się zacznię ,dźwonię do niej i dalej ona już prowadzi wszystko.Poza tym to
        jedyna droga by dostać sie do tego szpitala bo tak z braku miejsc mogą odesłać.
        Za poród rodzinny płaci się 400zł, więc ten 1500zł na dzień dobry jest
        konieczny.
    • celt Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 12:57
      A moze by tak nie płacić?

Ja nie płaciłam rodziłam z połozna i lekarka z dyzuru. W ramach wdziecznosci
      wreczyłam słodkosci.

I nie było to wynikiem tego, ze mnie nie stać a raczej mojego pogladu na te
      kwestię.

Zastanówcie sie moje drogie (te pracujace) czy wam ktos oprócz pracodawcy płaci
      za to co robicie co dzień.
      Mnie nie i dlatego jeśli położna odbiera poród w ramach dyzuru to ma to juz
      opłacone przez szpital.

Zapłaciłam tylko 200 zł za poród rodzinny aby mąż mogł wszystko kontrolować...
      • asia_ratynska ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 13:15
        wiesz generalnie kazdy wolalby nie placic ale tu chodzi o twoje zdrowie i
        malenstwa czasami lepiej zaplacic i miec opieke niz jej nie miec wolna
        wola...slyszalam tyle historii ze wole nie ryzykowac wiem ze to moze gadanie
        ale wole miec to ogarniete na fest
        • miyoki Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 13:18
          płaci się położnej za bycie do naszej dyspozycji w koncu musi zrezygnwac ze
          swoich zajęc i przyjechać do szpitala na zawolanie wiec co w tym zlego. Jak nie
          placisz to masz obcą z dyżuru i też ok. W polskich warunkach przy tak niskich
          zarobkach fajnie ze polozne moga dorobic wynajmowaniem sie do proodów.
          • margonik Re: ile należy zapłacić położnej ? 07.07.06, 20:33
            Tylko autorka wątku nie chce opłcić położnej na takich zasadach, ale wręczyć
            kopertę "na lewo" tej, która akurat będzie na dyżurze.

Myślę, że jednak jest dosyć sporo kobiet (położnych), które w takiej sytuacji
            mogłyby się wręcz obrazić. Z pewnością są i takie, które wziełyby kopertę do
            kieszeni, ale nie wiesz na kogo trafisz. Jednak uczciwych ludzi też trochę jest
            na świecie wink
        • kaasma Re: do asia-ratynska 05.07.06, 13:38
          • kaasma Re: do asia-ratynska 05.07.06, 13:44
            a jaką masz pewność że jak będziesz rodzic z opłaconą położną i lekarzem to
            Tobie i dziecku nic sie nie stanie?nie pogniewaj sie ale to nie jest argument
            który do mnie przemawia.poza tym jeśli trafiasz do szpitala bo poród sie
            zaczyna ,to naprawdę jest tam położna, która odbierze poród i nie oczekuje od
            ciebie dodatkowej zapłaty(bo za to jej płacą).i uważam że podziękowanie i
            trichę słodkości(jeżeli ktoś chce)w zupełności wystarczy.
            Zupełnie inna sytuacja jest wtedy, gdy od początku nastawiasz się na poród
            z "własną" położną-wtedy to logiczn,że musisz zapłacić,ale położnej na dyżurze-
            nie.
            pozdrawiam
            • margonik Re: do asia-ratynska 07.07.06, 20:35
              Ponadto mogłaby dziewczyna zapłacić, a rodzić np. 12h i w międzyczasie położna,
              która akurat dostała łapówkę i tak zejdzie z dyżuru... (nie mówię tu o
              oficjalnie opłaconej położnej z którą spisuje się umowę)
        • lilith76 Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 13:49
          > czasami lepiej zaplacic i miec opieke niz jej nie miec

a jak wszystkie tego dnia na porodówce wsuną do kieszeni położnej, to która ma
          większe prawo do specjalnej "opieki"? będą się o nią licytować?

opłacona położna według zasad ustalonych oficjalnie - ok (gdyby jeszcze wysokie
          cenniki nie urągały przyzwoitości)
          dawanie w łapę położnej na dyżurze - to może jeszcze pokazać paluszkiem, którą
          z innych rodzących ma olać
          • malgosiek2 Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 13:53
            Lilith76 lepiej bym tego nie ujęłasmile
            A potem się wszyscy dziwią i są oburzeni,że w słuzbie zdrowia jak nie dasz
            łapówki to nie jesteś pacjentem godnym poświęcenia czasu i dobrego leczenia.
            Ech ludziska szkoda gadać.
            To samo pisałam wcześniej.
            Pzdr.Gosia
            • anrenata Re: ile należy zapłacić położnej ? 05.07.06, 14:08
              Ja akurat umówiłam się z położną w ten sposób,że będzie tylko mojasmile.A jak
              wypadnie to na jej dyżurze to myślę,że się zamieni.Zdaję sobie sprawę,że skoro
              płacę składki to mi się wszystko należy,ale akurat w tym szpitalu jest na
              porodówce jedna położna na 8 łóżek,nie zamierzam ryzykować,że będę pozostawiona
              sama sobie.Nie ma się tez co dziwić położnej,że nie może indywidualnie
              poświęcić czasu każdej,bo przecież się nie rozerwie.
              • margonik Re: ile należy zapłacić położnej ? 07.07.06, 20:38
                Tylko ten ostateczny moment porodu trwa kilka-kilkanaście minut. Wcześniej mija
                kilka godzin w czasie której nie potrzebujesz położnej, która cały czas stoi nad
                Tobą - wystarczy, że jest pod ręką, od czasu do czasu skontroluje i wyda
                "dyspozycje". Także 1 położna na 8 kobiet to wcale nie jest tak mało. A jeśli
                akurat w tym samym czasie 3 kobiety z tych ośmiu będą na finiszu, to inne
                położne sie nimi zajmą.
        • celt Re: ile należy zapłacić położnej ? 06.07.06, 15:16
          Moja opinia dotyczyla w głownej mierze połoznej z dyżuru. Jesli chcesz kogos
          tylko dla siebie to Twoja sprawa. Ale dla mnie zapłata wcale nie równa sie
          lepsza opieka i żadne pieniadze nie zagwarantuja ci, że wszystko bedzie OK,
          jesli trafisz na nieodpowiednia osobe.
          • loorien Re: ile należy zapłacić położnej ? 06.07.06, 15:31
            nasza służba zdrowia oferuje takie warunki jakie są, jak ktoś chce widzieć
            położną raz na godzinę podczas porodu niech liczy na dyżurną - w końcu za to
            jej płacą te 700 złwink Ale trudno oczekiwać by za takie pieniądze i w takich
            warunkach jakie są, gwarantowała super opiekę. Za super opiekę na wyłączność
            trzeba zapłacić dodatkowo - tak jest na całym świecie - szkoda tylko że nie ma
            oficjalnych cenników.
            • margonik Re: ile należy zapłacić położnej ? 07.07.06, 20:41
              > szkoda tylko że nie ma
              > oficjalnych cenników.

Jak to nie ma? W większości polskich szpitali są właśnie oficjalne cenniki
              (można je nawet sprawdzić na stronach internetowych szpitali położniczych).
          • anrenata Re: ile należy zapłacić położnej ? 06.07.06, 15:34
            Ja akurat zrobiłam wcześniej wywiad na temat tej położnej,a polecił mi ją
            również mój lekarz.Mam więc nadzieję,że będzie ok.Ja rodzę pierwszy raz i nie
            ukrywam ,że się boje,bardziej o dziecko niż o siebie,chcę,żeby nikt niczego nie
            zaniedbał,gdyby chodziło o mnie nie byłabym taka skora do płacenia tylko
            starałabym się egzekwować to,co nam ubezpieczonym się należy.Pozdrawiam.
    • mammutka NIC 06.07.06, 15:39
      przecież dostaje pensje prawda..
      jestem przeciwko łapówkom..
      • kawalczewskaj Re:Płacić? 07.07.06, 13:07
        Mnie również to się nie podoba i oburza , że za komfort psychiczny i stałą
        opiekę musze płacić tyle pieniędzy, ale u mnie jest ustalony oficjalny cennik
        przez szpital- nazywa się to opieką akuszerki( 1000zł). Niestety przy t ych
        brakach kadrowych w szpitalach, nie zdam się na los szczęścia że akurat położna
        będzie miała czas dla mnie i nie będę jedną z 10 rodzących w danym momencie
        przypadających na 1 położną.Któraś z Was pisała że nie gwarantuje to pewności
        że wszystko będzie ok i zgadzam się, ale różnica polega na tym że będę miała
        wtedy świadomośc że ze swojej strony zrobiłam wszystko, co mogłam by temu
        zapobiec.
      • mik04 Re: NIC 07.07.06, 13:14
        Tak, tak, tak. Zgadzam sie w 100%.
        • kaka234 Re: NIC 07.07.06, 13:29
          jak mam swiadomość że inni płacą to boje sie ze będę potraktowana gorzej jako
          moze jedyna co nie zapłaciła. Pierwszym razem nie płaciłam, miło nie było.
    • dodkowska Re: ile należy zapłacić położnej ? 07.07.06, 14:13
      przyjęta cena to 800zł choc dzis z wyborczej dowiedziałam sie ze dziewczyna
      miała zapłacic 1500 - jak dla mnie to przesada a zreszta połozna ci sama powie
      ile chce
    • justynaz2010 Re: ile należy zapłacić położnej ? 07.07.06, 14:19
      Kompletna bzdura jak dla mnie - placic dodatkowo, ale to sprawa indywidualna
      kazdego. Przy mnie bedzie maz i w razie czego bedzie mial wszystko pod
      kontrola.
      smilesmilesmile
      • celt NIC a NIC! 07.07.06, 16:02
        Niezła fucha być położną. 1000 zł za poród, jesli trafiałby sie codzien przez
        20 dni roboczych to jakby nie patrzeć 20 000 zł na czysto i to bez żadnego
        podatku i składek.

Czy nie uważacie że to oburzajace?
        • margonik Re: NIC a NIC! 07.07.06, 20:46
          Macie jakieś zupełnie wypaczone wyobrażenie o opłacaniu położnych. Położne sie
          opłaca wg oficjalnych cenników szpitalnych. Część z tej kasy idzie do kasy
          szpitala, a nie do kieszeni położnej. Z resztej oficjalnie opłacany jest podatek
          i ZUS. Te 1000 czy 1500 zł to nie są żadne łapówki, ale oficjalna opłata,
          ustalona przez szpital, za ponadstandardową usługę.

Pewnie są i takie, które biorą łapówki, ale to jest zupełnie inna bajka. I z
          pewnościa nie dostają tych łapówek codziennie. A wiele położnych na widok
          koperty by sie z pewnością obraziło. To takie same kobiety, jak i my - jedne
          uczciwe, inne mniej - nie każda weźmie łapówkę, a myślę, że większość nie weźmie.
      • celt NIC a NIC! 07.07.06, 16:02
        Niezła fucha być położną. 1000 zł za poród, jesli trafiałby sie codzien przez
        20 dni roboczych to jakby nie patrzeć 20 000 zł na czysto i to bez żadnego
        podatku i składek.

Czy nie uważacie że to oburzajace?
        • lilith76 Re: NIC a NIC! 07.07.06, 16:21
          z tego co się orientuję, to położne - oficjalnie opłacone (nie te dyżurujące na
          oddziałach) - mają limit pacjentek - po to właśnie żeby im się porody nie
          nakładały jeden na drugi.

jeśli położna jest dobra, poświęca temu swój czas i serce, to dlaczego nie
          miałaby świetnie zarabiać i dobrze sobie z tego żyć?
          • celt Re: NIC a NIC! 10.07.06, 09:37
            Ja nie mówię, że położne nie moga dobrze zarabiać, a jakże popieram, pracę w
            prywatnych klinikach.

Ale nie oszukujmy sie płacenie "do ręki" za poród to juz jest łapówkarstwo a
            nie zarabianie.
            • moreno500 Re: NIC a NIC! 10.07.06, 10:04
              a dlaczego tylko w prywatnych mają dobrze zarabiać? własnie jeśli pracuje
              dobrze, to ma dobrze zarabiać, bez względu na to, gdzie pracuje. za lepszą kasę
              każdy z nas chętniej przychodzi do pracy, a zamiast myśleć o tym, co włożyć do
              garnka, może się koncentrować na pracy
    • margonik Re: ile należy zapłacić położnej ? 07.07.06, 20:29
      Nie płać, bo będzie to jak łapówka. Jeśli trafisz na idealistkę, to jeszcze sie
      obrazi. Jak będzie po wszystkim, niech mąż wręczy jej kwiaty, czy bombonierę w
      podziękowaniu - to wszystko.

Położne w niektórych szpitalach sie opłaca, ale to na zupełnie innych zasadach -
      wg oficjalnego cennika w szpitalu. Spisujesz wówczas umowę i wszystko jest
      legalnie. Babka jest do Twojej dyspozycji jeszcze przed porodem, w trakcie i po.
      Jeśli nie ma jej akurat w szpitalu, to specjalnie na telefon dojeżdża.
    • mamakrzysia4 Re: ile należy zapłacić położnej ? 07.07.06, 20:47
      pewqnie nic ale ja po doświadczeniach ze szpitala w Pruszkowie wiem że trzeba
      smatrować położna bierze 400-500zł za poród a pielęgniarka 100zl za noc
    • judytak Re: ile należy zapłacić położnej ? 07.07.06, 21:15
      jeśli tam są wszystkie dobre, to chyba nie "zepsują się" specjalnie dla
      ciebie...
      kompletnie nie rozumiem twojego zamiaru płacenia

jeśli po prodzie będzie ci się wydawało, że zrobiła dla ciebie, dla dziecka coś
      specjalnego, coś więcej, niż jej praca, to możesz poczuć potrzebę duchową, żeby
      jakoś się odwdzięczyć, i to jest normalne, ale żeby zaraz, z góry płacić...

pozdrawiam
      Judyta

P.S. rodziłam dwa razy w warszawie, raz w krakowie, nikomu nic nie płaciłam
      wszyscy robili wszystko, co do nich należało
      • basiek13 Re: ile należy zapłacić położnej ? 10.07.06, 10:40
        No to miałaś szczęście,ze wszyscy robili co do nich należao. Moja koleżanka
        rodziła 2 tygodnie temu, podchodziła do sprawy położnej podobnie jak Ty i
        ..........następnym razem zapłaci.Ja rodze za 4 tygodnie i już wiem ,ze bez tej
        zapaty nie będzie tak jak być powinno.Tu nie chodzi o ból i radzeniem sobie z
        nim ale o podejście personelu, króry dostał i podejście (albo i nie podejście)do
        tego który czeka na ten gest. Przykre!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka