Dodaj do ulubionych

Czy robiłyście test pappa ?

08.07.06, 16:42

Obserwuj wątek
    • antyka Re: Czy robiłyście test pappa ? 08.07.06, 18:30
      nie robilam, bo mi bylo szkoda kasy - w wawie te cudo kosztuje 500 zl a i tak
      nie daje chocby nawet 90 proc. pewnosci, wiec po co sie stresowac????
      • lamatha Re: Czy robiłyście test pappa ? 08.07.06, 19:20
        Mialam robiona aminopunkcje.
        • katarina011 Re: Czy robiłyście test pappa ? 08.07.06, 19:44
          Stwierdzilam, ze jesli USG genetyczne w 12tyg wyjdzie dobrze to nie bede sie na
          razie stresowac dodatkowymi badaniami. Jak na razie (odpukac) z dzidziusiem OK
          • anrenata Re: Czy robiłyście test pappa ? 08.07.06, 20:51
            Nie robiłam.
      • amwaw Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 22:04
        Robiłam- w Wwie to cudo kosztuje 300zł
        i daje właśnie 90% pewności
        ostatnie na co było mi szkoda kasy to dziecko
        gwoli wyjaśnienia- przy złych wynikach usg z 13tc pappa mnie uspokoił a maluch
        urodził się śliczny i zdrowy jak rybkasmile
      • k.sg Re: Czy robiłyście test pappa ? 10.07.06, 16:58
        Fakt, test sporo kosztuje, ale mi przynajmniej dał poczucie bezpieczeństwa. Polecam.
    • ewa_bb Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 11:13
      Ja robilam , ale drugi raz bym nie zrobila . To moja pierwsza ciaza więc bylam
      skołowana , szczegolnie na oczatku . Nie ma sensu moim zdaniem ponieważ to kupa
      kasy a i tak okreslają tylko PRAWDOPODOBIENSTWO . bardzo czesto zdarza sie , że
      duże (szczegolnie jak masz wiecej lat -ja mam 35 a całe badanie bazuje na wieku
      ciezarnej ) . najwazniejsze to wlasnie okolo 12 stego tygodnia usg genetyczne -
      przeziernosc karkowa , kosc nosowa itd . Jesli wyjdzie dobrze , daruj sobie ,
      jesli źle (odpukac ) skieruja Cię na dalsze badania . Byłam u dwoch lekarek i
      pokazywałam wynik testu -zadna nie brala go serio . Obie powiedziały : dla mnie
      najwazniejsze usg , a testow nie lubię , bo to zadne pewne badanie . Także
      zacznij od usg -usg dobre -daj spokoj. Naprawdę wg opinii lekarzy z ktorymi sie
      zetknęłam -nie ma to sensu . Jesli usg jest dobre , cieszyc sie dalej smileJesli
      złe wtedy lekarz zadecyduje , moze zlecic amniopunkcję
      pozdrawiam ewa
      • elfik31 Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 13:19
        A ja robiłam i to na NFZ, czyli za darmo. Miałam w ramach tego 2-krotne badanie
        USG w 12 i 16 tygodniu wykonywane przez specjalistę od wykrywania wad
        genetycznych i pobranie krwi. Na wynik czekałam 2 dni. W kolejnej ciąży też
        zrobię. Jeśli chodzi o prawdopodobieństwo wykrycia wad to przy teście
        oznaczającym PAPPA, wolne beta HCG, NT i wiek matki prawdopodobieństwo wynosi
        95%. A poza granicami nazego kraju wszystkie ciężarne mają robione to badanie.
        • ewa_bb Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 20:19

> zrobię. Jeśli chodzi o prawdopodobieństwo wykrycia wad to przy teście
          > oznaczającym PAPPA, wolne beta HCG, NT i wiek matki prawdopodobieństwo wynosi
          > 95%.
          ---a to ciekawe bo wszelkie opracowania podają 90% . i zauważ , że tych
          wykrytych z zespolem downa . Jest też wiele ciąż u ktorych wykryto poprzez test
          duze prawdopodobienstwo i okazało sie ,ze dzieci zdrowe . Ile te kobiety
          przezyly ? i czy to mialo dobry wplyw na malenstwo ? jesli masz ponad 35 lat to
          startujesz z takiego pulapu prawdpopodobienstwa , ze szok

A poza granicami nazego kraju wszystkie ciężarne mają robione to badanie.
          ---jasne bo za granicą robią badania , bo mają na to kase. A badania im sa
          potrzebne do kolejnych badań i opracowań itd .
          • elfik31 Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 21:26
            wiesz co, dla mnie 90% wykrytych płodów z wadą genetyczną (nie tylko zespołem
            Downa, ale też z innymi wadami jak zespół Edwardsa, Patau i inne) to jest dużo.
            Jeżeli nie chcesz robić to nie rób tego badania, ale nie wmawiaj wszystkim że
            te badania to bzdura, bo to trąci ciemnogrodem. Gdybyś jak ja była po kilku
            poronieniach z nieznanej przyczyny to byś pierwsza gnała na takie badanie, mimo
            że do 35 roku zycia mi daleko.
      • maretina Re: Czy robiłyście test pappa ? 10.07.06, 12:52
        robilam. bardzo mnie to uspokoilo. nie placilam. robilam w ramach nfz.
    • annus_annus Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 13:55
      ja też robiłam
      koszt 300zł - poprzez badanie krwi, jest ona specjalnie odwirowywana
      nie musi być przez amniopunkcję i UWAGA! amniopunkcja może wywołać poronienie
      więc jeśli ciąża zagrożona (jakieś plamienia,brudzenie bielizny) to lepiej
      zrobić tak jak ja - przez badanie krwi - robili mi to w szpitalu a krew była
      wieziona do pryw.gabinetu - bo ja nie mogłam chodzić - musiałam leżeć.
      Jest jeszcze na Pl. Trzech Krzyzy - Poradnia Sw.Rodziny czy coś takiego - tam
      też robią.
      • ewa_bb Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 20:22
        annus_annus napisała:

> ja też robiłam
        > koszt 300zł - poprzez badanie krwi, jest ona specjalnie odwirowywana
        > nie musi być przez amniopunkcję i UWAGA! amniopunkcja może wywołać poronienie

A kto napisał ,że przez amniopunkcję ? nie przeczytalas chyba tego co
        napisałam . Jesli usg jest niepoprawne lekarz skieruje cie na test Pappa lub
        jesli jest bardzo złe , do tego wiek matki ponad 35 itd moze Cię skierować na
        dalsze badania (Ty nie musisz ich robic) takie jak amniopunkcja i o tym
        decyduje lekarz na postawie badan usg itd . Jedno nie ma nic wspolnego z drugim
        Test Papaa robi sie podczas badania krwi , a amnipunkcje zupelnie inaczej wiec
        nie rozumiem skad te prowonania
        • amwaw Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 22:13
          Sądze, że nie przeczytała bo nie odpowiadała na Twój mail, ale autorki
          postu-odpowiedź nie jest pod Twoim postem, aler pod wątkiem głównym- więc radzę
          zwrócić na to uwagę..
          Dalsze badania to amniopunkcja( nie-takie jak). Jeżeli ktoś ma 35 lat i
          wyżej,albo jeżeli,ma kiepskie wyniki usg, a ma do wyboru amniopunkcję lub pappa,
          a bardzo mu zależy na ciąży to woli pappa.
          • amwaw Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 22:16
            A, dodam coś jeszcze- NT i kość nosowa to też ta straszna statystyka-nic więcej..
            Jak to jest, że jedna statystyka dająca mniej niż 90% prawdopodobieństwa jest dobra
            a druga dająca ok 90% jest zła???
    • justy11 Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 19:39
      A na czy polega badanie na przeziernośc karkową i kość nosową ?
      • kocio-kocio Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 19:52
        Justy, odpowiedziałam Ci na KPM.
      • ewa_bb Re: Czy robiłyście test pappa ? 09.07.06, 20:14
        no wlasnie podczas usg genetycznego lekarz okresla przeziernosc (zbyt duza ,
        daje prawdopodobienstwo wady ) okresla czy mały ma widoczna kosc nosową
        (podobno u dzieci z zespolem downa w wiekszosci nie widac itd) Lekarz na takim
        usg wszytsko powinien wytlumaczyc . I jesli to usg wyjdzie nie za dobrze ,
        wtedy mozna zrobic test Pappa . Moim zdaniem a w zasadzie zdaniem mojej lekarki
    • misiek25 Re: Czy robiłyście test pappa ? 10.07.06, 09:04
      Justa,
      Ja robiłam. Mam 35 lat i teraz czekam na aminopunkcje. Przezierność karku i
      kość nosowa ok, ale biochemia z pappa 1/90, przy mojej normie wiekowej 1/250.
      Nie wiem co Ci radzić. Faktem jest, że wynik zakłada prawdopodobieństwo, ale
      jeśli wyjdzie tak jak np. mi lub innym dziwczynom to są to nerwy nie do
      opisania. I tu zaczyna się dylemat, bo jeśli amino wyjdzie mi ok.- napisze nie
      rób nigdy w życiu, po co się stresować. Jeśli wyjdzie mi negatywnie...to już
      sprawa indywidualna i światopoglądowa.
      Zdecydowany minus? Test jest bardzo drogi. Ja płaciłam 600 Pln.
      Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dobrych decyzji.
      Mati
      • annajam Re: Czy robiłyście test pappa ? 13.09.06, 09:56
        Za 4 tyg. musze podjac decyzje czy zrobic aminopunkcje. W pazdzierniku bede miala juz 36 lat.Zrobilam
        USG gen. ,NT
        • annajam Re: Czy robiłyście test pappa ? 13.09.06, 10:11
          NT ponizej 1 ,a test PAPP-A 1/1025.Mysle , ze moja lekarka bedzie mnie namawiala na aminopunkcje a
          ja chyba tego nie chce poniewaz wyniki jak na moj wiek sa bardzo dobre.
    • janeausten Re: Czy robiłyście test pappa ? 10.07.06, 09:12
      Z uwagi na wiek (34 lata i pierwsza ciąża) dostałam skierowanie na refundowane
      USG genetyczne. Wyniki wyszły dobre i nie skorzystałam z dalszych badań
      (poinformowano mnie o takiej możliwości). Zastanawiam się, co by było gdyby
      okazało się przy usg i dalszych badaniach, że jest duże prawdopodobieństwo wady
      genetycznej. Po co ten stres, jeśli i tak nie usunęłabym przecież. A to tylko
      prawdopodobieństwo i wszystko może okazać się inaczej.
      Ale gdyby USG rzeczywiście wyszło źle, nie wiem, co bym zrobiła. Dochodzę do
      wniosku, że najbardziej w całej tej ciąży stresują mnie wszelakiej maści
      badania i ich wyniki. Nasze babki miały pod tym względem lepiej.
    • jomale Re: Czy robiłyście test pappa ? 10.07.06, 12:43
      Ja zorbiła w piatek. Ze wzgledu na to ze to ciąża po IVF miałam na NFZ.
      Wczesniej miałam robione badania cytogenetyczne (kariotypy), wiec lekarz
      poweidział ze wszelkie mutacje, jakie moga sie zdarzyć to byłby nieszczeslwiy
      wypadek. Czekam tez na ywniki z krwi. oczywiście bardzo sie boje, lekarze
      zkłądaja ze wszystkie ciaże po IFV moga byc bardziej obciążone. Dam znac co i
      jak. Aha usg wyszło dobrze, dzidiulek nie chciał sie jednak odwrócic i było
      robione tak jak sie ustawił.
    • justy11 Re: Czy robiłyście test pappa ? 11.07.06, 11:22
      Ja mam 32 lata i u mnie prywatnie zrobienie tego testu kosztuje 600 zł dlatego
      bardzo się zastanawiam czy robić bo to trochę duzo kasy czy nie wystarczy jak
      sobie zrobie przeziernośc karkową i kość nosową. Moja ciąża jest po zabiegu
      inseminacji. Co radzicie ?
      • misiek25 Re: Czy robiłyście test pappa ? 11.07.06, 13:34
        Już Ci odpisałam. Ja bym zrobiła napewno. I zrobiłam. Ale to MOJE zdanie i MOJA
        decyzja. Ty zrób jak uważasz.
        M.
    • kerun Re: Czy robiłyście test pappa ? 11.07.06, 14:58
      ja robiłam i żałuję,
      następnym razem (jeśli takowy będzie) zrobię tylko USG a jak wyjdzie źle to od
      razu zrobię amniopunkcję (żadnego PAPPA-A)
      teraz USG wyszło mi dobrze ale lekarz namówił mnie na badanie z krwi
      efekt - amnipunkcja, 6 tyg nerwów, stresu, płaczu - od wczoraj lekko na sercu,
      bo wynik amnio OK
      pozdrawiam
      • amwaw Re: kerun 11.07.06, 15:08
        Ale Tobie dobrze wyszedł Pappa!
        Biochemia źle, ale wszystkie jak jeden mąż tłumaczyłyśmy Tobie, że bierze się
        pod uwagę ostateczny wynik.
        Test testem a u Ciebie lekarz zawalił z interpretacją..
        • amwaw Re: kerun 11.07.06, 15:10
          zresztą- to nie pierwsza "wtopa" kliniki novum..
      • misiek25 Re: Czy robiłyście test pappa ? 11.07.06, 15:38
        Kerun,
        To ja ten syf mam teraz własnie. Tylko amino w przyszły wtorek. Jak Ty sobie
        dalaś rade? Ja mam jakąś cholerną huśtawkę nastrojów. Raz mi się wydaję, że
        jednak dziecko jest zdrowe, potem jestem pewna że to down. Kurcze, powoli
        zaczynam świrować, a jestem PRZED.
        Strasznie Ci gratuluje ZDROWEGO DZIECKA. To fantastyczne, bo możesz już cieszyć
        się ciążą.
        Pozdrawiam
        M.
        • jomale Re: Czy robiłyście test pappa ? 15.07.06, 21:29
          Dizewcyzny pisałam wczesniej z ebyłam na usg, było oki w tym samy dniu miałam
          pappa i wolne Bhdg. otrzymałam wyniki i komentarz był taki ze jest niskie
          ryzyko i ze nie tzreba robić amnio. Ale ze wzgledu na niskie markery
          biochemiczne (pappa i frrBHCG) zalecaja mi zorbić test potrójny (stsunek z
          markerów mi wyszedł jak 1:102) wg mnei to duzo sadPappa wyszedł mi zanizony 1,4
          mIU/ml a HCG 54,4 ng ml. Przeczytałam jak pappa jest zanizony a HCG podwyżsozne
          to może oznaczać z.downa. Od piatku siedze i próbuje nie ryczeć. Ja było u was?
          ja chyba oszaleje sad
          • amwaw Re: Czy robiłyście test pappa ? 16.07.06, 08:52
            Nie wiem skąd wytrzasnęłaś, że "Przeczytałam jak pappa jest zanizony a HCG
            podwyżsozne to może oznaczać z.downa. "-kompletna wierutna bzdura.
            Czemu zamiast przyswoić to co masz w wyniku badania( że wyzyko jest niskie)
            koniecznie próbujesz sobie wynaleźć chorobę??
            Testu potójnego nie rób bo o ile pappa daje 90% pewności to potrójny 60%(
            niewiele ponad fifty-fifty).
            Ciesz się ciążą i zdrowym dzieckiem.
            • jomale Re: Czy robiłyście test pappa ? 16.07.06, 11:03
              Cytuje : W ciążach powikłanych zespołem Downa poziomy PAPP-A są obniżone, a
              wolne beta hCG i przezierność karkowa są podwyższone. W ciążach z z. Edwardsa i
              z. Patau stężenia PAPP-A i beta-hCG są obniżone a przezierność karkowa
              zwiększona.
              To mnie skłoniło ze zaczełam sie bać sad
          • misiek25 Re: Czy robiłyście test pappa ? 16.07.06, 09:46
            Wiem co czujesz, ja gdzieś też wyczytałam taka informację. Ale daj spokój,
            jesteśmy laikami i się nie zamny. Swoje sądy opieramy na lakonicznych i
            wyrywkowych informacjach z internetu.Z potrójnym daj spokój, to jest już
            kompletna poruta.
            Ja bym zrobiła amino, zresztą robie we wtorek.
            Wiem co czujesz i wiem jak bardzo jest Ci ciężko.
            Ufam, że będzie dobrze, ściskam Cię mocno,Napisz co zdecydowałaś!!!
            M.
          • amwaw Re: Czy robiłyście test pappa ? 16.07.06, 12:27
            Ale te odchylenia właśnie są brane pod uwagę w wyniku ostatecznym.
            Śrenio pappa wtedy wynosi 30% wartości, zaś bhcg o 100%podwyższona
            U mnie pappa-a wyszło 1,5; hcg-122 ng/ml
            MAM ZDROWE DZIECKO
    • kocurrrr Re: Czy robiłyście test pappa ? 15.07.06, 23:04
      Znani mi lekarze mówią,ze wiek matki bardzo wpływa na wynik testu pappa. Ja
      miała usg z wyżej opisywanymi pomiarami u dr Makowskiego na Łuckiej-
      powiedział,że jest ok,ale jak mam mi to poprawić samopoczucie to mogę zrobić
      Pappę. Oczywiscie wyszła zła, bo mam 38 lat (wykluczono Robertsa ale wieksze
      niż wynikające z wieku ryzyko Downa). Byłam na amniopunkcji i czekanie na
      wynik , to był 3 -tygodniowy koszmar. Nastęnym razem zrobie tylko usg i
      amniopunkcję .
      • misiek25 Do Kocurrra 16.07.06, 09:38
        No widzisz, ja byłam u znawcy płodów Roszkowskiego, który cztery razy mnie
        zapewniał, ze dziecko jest zdrowe, ale jak wynik pappa jest jaki jest1/90, to
        się nie uspokoje. Ja mam amino we wtorek i boje się cholernie badania i wyniku.
        Kocur, napisz mi proszę coś pocieszjącego o tej aminopunkcji, ja STRASZNIE się
        boje tego badania.
        A! Napisz czy już masz ten cholerny wynik amino. Kochana, Jak Ty to przeżyłaś?
        Ja takiego stanu w miom życiu jak obecnie nie pamiętam.
        Serdecznie Cię pozdrawaim
        MAti
        • kocurrrr Re: Do Kocurrra 16.07.06, 10:02
          Amniopunkcję mialam na poczatku lutego w IMiD ( na Czerniakowskiej byly b.
          odległe terminy). Przed badaniem idziesz do poradni genetycznej, gdzie jest
          wywiad, dot. wad genetycznych w Twojej i Twojego partnera rodzinie, pytają o
          powód badania i omawiają prawdopodobieństwo błędnych wyników (bbbb.
          niskie).Natępnie idzie się do pawilonu gin. i pod kontrolą usg (słuchasz
          czynnosci serca płodu,żebyś była pewna,że nic mu złego nie robią )prze skórę
          pobierają płyn owodniowy, możesz go potem zobaczyć. Boli nie bardziej niż
          pobranie krwi z żyły i trwa krótko. Potem zalecają badanie kontrolne usg za 2-3
          dni u nich lub u Twojego lekarza. Dobrze jest wziąć no-spę przed i po. Czekasz
          na wynik ok. 3 tyg. - możesz się o niego dowiedzieć przez telefon, potem
          dostajesz list polecony. U mnie wyszło 46 xx - czyli zdrowa dziewczyna, która
          ma juz 39 tyg.Czekanie na wynik jest okropne, mozna sie w tym czasie dużo o
          sobie dowiedzieć, bo ogarniają Cię myśli i uczucia , których wcześniej nie
          znałaś. Mnie pomógł felieton p. psycholog Milskiej-Wrzosińskiej ( nawet jeżeli
          nie zrobisz z tym nic, to lepiej wiedzieć, bo możesz sie przygotować).
          Jeżeli dr Roszkowski powiedział,że dziecko w usg wygląda zdrowo to jest prawie
          na 100% zdrowe (mówił mi o tym dr Osóbka- Morawski- dobry diagnosta usg
          naprawdę to widzi i b. rzadko dzieci z Downem wygladaja w usg zupełnie zdrowo.
          Życzę odwagi, bo bedą Cie straszyć, zwłascza Panie czekające z Toba na badanie.
          Dla własnego spokoju lepiej badanie zrobić.
          • emma_sz Re: Do Kocurrra 16.07.06, 10:30
            Myślałam, że Wasze odpowiedzi ułatwią mi decyzję ale nadal nie wiem czy robić
            ten test, czy nie. Na pewno zapytam o to mojego lekarza na wizycie i chyba
            razem podejmiemy decyzję. Pieniądze nie są istotne ale nie chciałabym się
            niepotrzebnie denerwować bo słyszałam, że bardzo dużo razy PAPPA wychodziło
            kiepsko a dzieci rodziły się zdrowe...
            Mam pytanie do tych bardziej zorientowanych: Czy po USG na przezierność karkową
            mogę się jednak zdecydować na zrobienie PAPPA i z tym wynikiem z USG iść na
            pobranie krwi czy znowu będe musiała mieć powtarzane USG??

Mam 23 lata, żadnych wad genetycznych w rodzinie mojej i męża no i wielki
            dylemat: robić, czy nie.
            • jomale Re: pappa 16.07.06, 11:09
              Jeszcze raz przytocze co pzreczytałam :W ciążach powikłanych zespołem Downa
              poziomy PAPP-A są obniżone, a wolne beta hCG i przezierność karkowa są
              podwyższone. W ciążach z z. Edwardsa i z. Patau stężenia PAPP-A i beta-hCG są
              obniżone a przezierność karkowa zwiększona.
              Dlatego to troche mnie zastanowiło i zaczełam się po prostu bać. Moja ciąża
              jest po IVF - z rónych względów boję sie ze mogło dojść do jakiś aberracji
              chromosowmowych. Co do testu potrójnego to mam to w zaleceniach i na pismie od
              swojego genetyka wiec pójde. Co do amnio to sama nie iwem. Zobacze jak wyjdzie
              ten potrójny i skontaktuje sie z lekazrem genetykiem
              Aha po za tym przed ciążą z mezem oboje mielismy robione badania cytogenetyczne
              (kariotypy) mamy dobre ja 46 XX a maz 46 XY i również był badany na
              mukowiscydoze. Lekarz poweidział nam ze po nas nie może odziedziczyć zadnych
              abberacji - najwyżej mogą sei one pojawić podczas rozowju.
              Dziewcyzny dobrze ze jesteście i mnie rozumiecie.
              Jestem z z Wami Misiek - bardzo mocno trzymam kciuki za Ciebie. I mam nadzieje
              ze będzie dobrze.
              • amwaw Re: pappa 16.07.06, 12:29
                Jeszcze jedno- a przypadkiem Ty nie robiłaś pappa w novum?
              • nsosnowska Re: pappa 16.07.06, 12:32
                W ciążach powikłanych zespołem Downa Papp-a jest zanizony o 50-70% e (nie lub)
                free beta HCG jest zawyzone o okolo 100%, przyziernosc karkowa podwyzszona -
                powyzej 2,5 mm ( w okolo 70% ciaz z zespolem downa brak kosci nosowej w 12
                tygodniu). - wtedy jest wieksze prawdopodobienstwo dziecka z zespolem downa,
                jezeli markery sa troszeczke zawyzone lub zanizone to nic nie znaczy, nie
                mozemy miec przeciez wszysktie dokladnie takiego samego wyniku. A poza tym w
                wielu przpadkach papp-a wychodzi zly, mi lekarz powedzial ze jest jeszcze duzo
                pomylek w robieniu tego testu.
                Trzymaj sie wszystko bedzie dobrze.
                • jomale Re: pappa 16.07.06, 13:10
                  IVF robiłam w Novum ale z emam daleko do wawy na badania pojechałam do
                  szczecina.
                  i tak wąłsnie czytam to te % akurat pasują do moich wyników.
                  Niesety utraciłam spokój ducha jak sobie to wszystko poczytalam. No nic mam
                  jeszcze test potrójny w [piatek i zobacze co powedza wtedy jeszcze lekazre.
            • agni71 Re: Do Kocurrra 16.07.06, 13:22
              emma_sz napisała:

> Mam pytanie do tych bardziej zorientowanych: Czy po USG na przezierność
              karkową mogę się jednak zdecydować na zrobienie PAPPA i z tym wynikiem z USG
              iść na pobranie krwi czy znowu będe musiała mieć powtarzane USG??

robiłam usg i Pappa u "guru" czyli Roszkowskiego. Wg niego (taką informację
              uzyskałam też w novum), usg i Pappa trzeba zrobic w tym samym dniu. On również
              mówił, że jak usg wygląda dobrze, to kobietom z grupy podwyższonego ryzyka (o
              ile chcę) zaleca właśnie Pappa. Gdyby usg wypadło żle - od razu wysyła na
              amniopunkcję.

>
              > Mam 23 lata, żadnych wad genetycznych w rodzinie mojej i męża no i wielki
              > dylemat: robić, czy nie.

Na twoim miejscu nie robiłabym. Ja rodziłam pierwsze dziecko w wieku 31 lat (po
              in vitro z mikromanipulacją), drugie w wieku 33 lat (jak wyżej), a teraz jestem
              po raz trzeci w ciąży (naturalnej) w wieku 35 lat i dopiero w tej trzeciej
              ciąży zrobiłam PAPPa.

aga
              • emma_sz Re: Do agni71 16.07.06, 13:28
                Dzięki wielkie za odpowiedź. Jeszcze porozmawiam o tym z lekarzem ale chyba
                jestem coraz bardziej na nie, niż na tak.
            • tytusia do: emma_sz 19.07.06, 23:30
              dwa lata temu byłam w ciaży.ja zrobiłam pappa test potrójny.maiłam wtedy 23
              lata. teraz z perspektywy czasu był nie zrobiła tego poniwnie. ale to jest
              ewidetna wina lekarza .poniewaz test pappa moze wyjśc nieprawidłowy kiedy źle
              zostan`a podane parametry dziecka oraz wtedy kiedy kobita jest na podczymaniu
              ciązy. u mnie wynik był zły. pappa wskazywała na dawn a później po aminio nic
              nie wyszło. a niestety dziecko starciła. ponieważ pękł mi pęcherz płodowy po
              aminio .... i tak przeleżałam na potrzymaniu 10 tyg w szpitalu nieruchomo a i
              tak dzieciątka nie ma. więc radze podjąc juz na samym poczatku decyzję co
              jakby wyszło źle-pappa i co dalej. ja swoją decyzję do końca zycia sobie nie
              wybaczę.
              • jomale Re: do: emma_sz 20.07.06, 12:37
                mi włąsnie test pappa wyszedł nieciekawie. Nrazie nie kieruja mnie na amnio.
                Kazali zorbić jeszcz test potrójny.
                Wyszeł mi podwyszony beta HGC i za małe pappa. Strasznie sie z tego powodu
                denerwuje bo nie iwem co zrobie jak ten potrójny wyjdzie żle. Słyszłam ze leki
                też moga zaburzac te testy biochemiczne (ja biore utrogestan, miałam komlikacje
                na pcozatku ciazy z tz. hiperstymualcja janików).
                Bardzo mi przykro ze tak to sie u Ciebie skonczyło.
                Ja strasnie sie martie, ale jak sobie poczytałam to wiele dziewcyzn miłao żłe
                wyniki biochemiczne usg dobre wiec tylko to im namieszało w głowach bo po manio
                tez było oki.
    • paproszek57 Re: Czy robiłyście test pappa ? 16.07.06, 13:22
      ja robiłam, w Łodzi, kosztowalo 400 wraz z usg genetycznym, i mocno polecam bo
      już jestem spokojna, daje 90% pewności, a potem w 21 powtórzyłam usg genetyczne
      • jonaska Re: Czy robiłyście test pappa ? 16.07.06, 19:18
        jestem na nie. ja w pierwszej ciąży nawet o tym nie słyszałam. przeżyłam ciąże
        spokojnie, wesoła i radosna. teraz przezierność wyszła mi za wysoka 2,8 a test
        pappa ok. byłam u roszkowskiego. też mam zalecenie na test potrójny, ale po co
        to? skoro daje tylko 60%. albo zrobić amniopunkcję albo nie bawić się już w te
        potrójne. teraz w piatek idę na połówkowe i oczywiście sie denerwuję. już do
        końca, dopóki nie zobacze dzidzi zdrowej będe się bała. stanowczo odradzam te
        testy jeśli usg wychodzi dobrze....
        • jomale Re: Czy robiłyście test pappa ? 17.07.06, 09:22
          Jonaska jak tak czytam to tez coraz bardziej jestem na nie. Ale zaczynajać to
          wszystko chyba za mało o tym wedziałam. ja mam wszystko na NFZ, narzie nikt
          mnei nie kieruje na amnio bo w ostatecznym komentarzu (po wzieciu pod uwage
          wiek, test podwójny i NT) nie kwalifikuje sie na amnio. Jednak te markery
          biochemicznie wyszły nieciekawie i genetyk chce abym zrobiła ten potrójny.
          Przypuszczam, ze mnie to nic a nic nie uspokoi i bede cała ciąże sie bardzo
          bardzo amrtwić. A jak bym chciała mnio to ja nawet nie wiem jak to sie
          załatwia? I gdzie to sie wykonuje
          Misiaczek 25 - trzymam za wtorkowa punkcje kciuki
          • misiek25 Re: Czy robiłyście test pappa ? 17.07.06, 17:28
            Trzymaj te kciuki, strasznie tego potrzebuje. I bardzo dziękuje, że to
            napisałaś.

I błagam, dziewczyny, nie przypominajcie cały czas o ryzyku. Kurcze, wiem to,
            wiedzą to WSZYSTKIE dziewczyny które z różnych względów musza zrobić to
            badanie, aż nazbyt dobrze.
            M/
            • jomale Re: Czy robiłyście test pappa ? 17.07.06, 17:58
              Misiek- trzymam z całych sił i myśle i mam nadzieje ze bedzie dobrze. Po amnio
              musisz sie oszczedzac, a napewno bedzie dobrze. daj znac koniecznie po jak sie
              czujesz.
    • jomale Re: Czy robiłyście test pappa ? 17.07.06, 16:40
      podciągam do góry
      • to-ja-007 Re: Czy robiłyście test pappa ? 17.07.06, 16:50
        Ja robilam PAPPA + usg genetyczne w tym samym dniu. Wyniki byly super.

Gdyby pozniej nie wykryto czegos na nastepnym usg genetycznym to bym nie robila
        amniopunkcji (na szczescie wyniki potwierdzily wynik z PAPPA).

Po amniopunkcji zdarzaja sie 0.5-1% poronien (jedna na 100-200 kobiet poroni - a
        to duzo), wiec to nie jest takie proste "po co PAPPA ja mozna amniopunkcje".

• karlutka Re: Czy robiłyście test pappa ? 20.07.06, 14:23
          a skad jestes?
          ja z wawy i szukam dobrego sprzetu. Czekam na blizniaki wiec chcilabym miec
          pewnosc ze nie wyrzucam pieniedzy w bloto i ze wynik nie jest bledny. Chodzi mi
          o USG
    • ju_mi Re: Czy robiłyście test pappa ? 21.07.06, 10:00
      Ja robiłam dzisiaj rano test PAPP-A. Wczoraj po południu byłam na USG, które
      wyszło bez zarzutu (przezierność 1,71mm, kość nosowa obecna). Za test
      zapłaciłam 128 zł, wynik do 4 dni (robiłam w "Diagnostyce" w Krakowie).
      Mój lekarz powiedział, ze USG daje 80% pewności, a test 97% (z resztą to samo
      mówiła lekarka w programie "Mamo już jestem" na TVN7).
    • jomale Re: Czy robiłyście test pappa ? 22.07.06, 09:21
      podciagam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka