Dodaj do ulubionych

Stara mama

16.07.06, 17:03
Mam 33 i zdecydowałam się na drugie dziecko. Teraz jestem w 26 tc i mam
wrazenie że zrobiłam to za późno. Nie wiem czy przez szalejace hormony czy
przez to ze pierwszy raz byłam w ciazy w wieku 20 lat i porównując sie do
tamczych czasów wygladam śmiesznie. Może jestem przeczulona ale dookoła tez
widze same młodziutkie mamy ( może to opiekunki ), a koleżanki jeszcze mnie
dołują że zachciało mi sie powtórki z rozrywki. Oczywiście samej decyzji nie
żałuję tylko tego, że mogła być 10 wcześniej, a inne rzeczy mogły poczekać.
Obserwuj wątek
    • dorianne.gray Stara??? 16.07.06, 17:07
      Moja droga, ja mam 29 i pierwsze dziecko w drodze, gin mi powiedział, że jestem
      jedną z jego młodszych pacjentek (co zresztą da się zauważyć w poczekalni)... wink
    • szykk Re: Stara mama 16.07.06, 17:16
      Ja pierwsze dziecko urodziłam w wieku 29 lat, a drugie w tym roku.Mam 31 lat.
      • lamatha Re: Stara mama 16.07.06, 17:20
        Starsza ale i doswiadczona i piekna.
        Mam 38 lat i to moja pierwsza ciaza smile
        M i
    • ona73 Re: Stara mama 16.07.06, 17:21
      Czyli co? Ja tez jestem stara????????? Alez NIE!!!! Ja tez mam 33 lata i
      powtórkę z rozrywki ale chyba nie ma piekniejszej powtórkismilesmilesmile Co jak mamy 33
      to znaczy ze już nam nie wolno chodzic w ciąży??? Myslę że chyba masz poprostu
      gorszy czas........ubierz sie ładnie, ułóż włoski i ciesz się maleństwem w
      brzuszku a nie analizuj statystkismilesmilesmile Podtrzyumuję Cie na duchusmilesmile 33-LATKA
      Danusia
      • inga333 Re: Stara mama 16.07.06, 17:24
        Dzięki za dobre słowo. Chyba jestem przewrażliwona bo chcialo by się jak
        najlepiej.
    • prawieczterdziestoletnia Re: Stara mama 16.07.06, 17:41
      Ja mam 38 lat i za 4 tg urodzę drugie dziecko. Pierwsze ma 16 lat i muszę się
      przyznać , że w tej ciąży wyglądam lepiej niż podczas pierwszej. Nawet
      koleżanki z pracy mówią, że odmłodniałam trochę.Zresztą jest powiedzenie , że
      dziecko odmładza.
      • meli5 Re: Stara mama 16.07.06, 17:50
        Ja mam obecnie 36 lat i za ok 3 tyg spodziewam sie coreczki a w domku 6,5 letni
        syn .Staram sie niemyslec o wieku i czuje sie mloda przebojowa mamasmile
    • kopciuszek12 Re: Stara mama 16.07.06, 17:49
      E, bez przesady, nie jesteś stara.
      Za to ja mam 23 z kawałkiem i w sklepach z sukniami ślubnymi parę miesięcy temu
      czułam się jak dzieciak wink. Młodo i w dodatku szczupło, bo spora część innych
      klientek dorobiła się już brzuszka. A gdy zajdę w ciążę (zamierzam niebawem) to
      pewnie dużo osób będzie myśleć, ze to wpadka, bo teraz taka moda, żeby pierwsza
      ciąża była po trzydziestce.

Ja nie widuję mam w moim wieku. Może powinnyśmy się wymienić miejscami
      przebywania smile.
    • bety11 Re: Stara mama 16.07.06, 18:54
      mam 32 lata to moja pierwsza ciaza,uwazam ze to najodpowiedniejszy wiek.Dziecko
      jest zaplanowane ,jestem cierpliwsza madrzejsza,do macierzynstwa trzeba
      dorosnac.
    • dorcia72 Re: Stara mama 16.07.06, 19:09
      Ja mam 33,5 roku i jestem w drugiej ciąży, wcale nie czuję się stara!
      Pozdrawiam wszystkie mamy!

Mój synek
      Moja stronka
      Moje Allegro
      • klara02 Re: Stara mama 16.07.06, 19:16
        to ja was pobije na glowe, mam 39 i druga ciaza i nie pomyslalam przez chwile
        ze jestem stara mama. Liczy sie to jak sie czujemy a nie metryka, poza tym w
        obecnych czasch to chyba nic nadzwyczajnego, nie widze zdziwienia w oczach
        ludzi, a moze po prostu mnie to nie interesuje. Pozdrawiam
    • ania.silenter ?? 16.07.06, 20:08
      No, to dałaś czadu z tą starąsmile)). Ja zdecydowałam się na pierwsze dziecko w
      wieku 30 lat, drugie zdecydowało się na nas, kiedy miałam 31 latwink. I...no,
      właśnie mam naprawdę dużo koleżanek i znajomych z pracy, które w moim wieku (33
      lata) są albo singielkami albo bezdzietnymi z wyboru (nie piszę o takich, które
      po prostu nie mogą mieć dzieci bo to ich osobiste tragedie).
      Moja mama urodziła mnie w wieku 36,5 roku, a mój tata miał 46 lat. Wiek
      rodzących znacznie się przesunął.
      pozdrawiam
      • inga333 Re: ?? 16.07.06, 20:30
        Chyba stresująco podziałała na mnie róznica wieku między starszą córką a
        maluszkiem. Bo wiekszość osób jak słyszy że 13 lat to odrazu dodaje - o jak
        duuużo, a ja automatycznie to odbieram do swojego wieku. Jak wszystko dobrze
        pójdzie to może zacznę mysleć o trzecim, żeby nie było juz takiej róznicy
        między rodzeństwem. Boję sie ze juz przy takiej róznicy wieku nie będzie miedzy
        nimi zażyłych kontaktów.
    • skarb_x Re: Stara mama 16.07.06, 20:32
      Ale bzdury opowiadasz! W moim zakładzie pracy wszystkie dziewczyny, które rodzą
      lub rodziły w ciągu ostatniego roku mają około 30 lat ( przedział wiekowy 28 -
      37 lat). Co Ty na to? Ja jestem w ciąży z drugim dzieckiem i mam właśnie "30"
      na karku. Córka ma 7 lat. I niczego nie żałuję. Świadomie zdecydowaliśmy się na
      drugie dziecko w tym czasie, wyszaleliśmy się, ustatkowaliśmy, "czegoś tam" się
      dorobiliśmy i jest ok. A córka nie może doczekać się przyjścia na świat swojej
      siostry. Nie myśl w ten sposób i ciesz się swoim stanem i bądź pogodna. Życzę
      wszystkiego dobrego!
    • kasiak37 Re: Stara mama 16.07.06, 20:32
      no przestansmileja mam 37 i jestem w 23 tc z 3 dzieckiem.Starszaki maja 18 i 16 latsmile
      • kasia161069 Re: Stara mama 16.07.06, 20:41
        smile HEJ mam tez 37 lat za 2 tygodnie termin porodu - bedzie corcia - w domu 14
        letni syn - super facet .Jestem mloda mezatka / 4 miesiace / .Jest super-
        pewnie ze ciaze roznia sie u mnie troche ciezej znosze koncowke / a moze juz
        nie pamietam te 14 lat temu / . Ale ja czuje sie mlodo, pieknie i nieraz wydaje
        mi sie ze wygladam lepiej niz te mlode ciezarowki.Boje sie troche porodu - ale
        to tez trzeba przejsc
        smile))))))))))))
        • kasiak37 Re: Stara mama 17.07.06, 10:58
          Hej Kasia,widze ze jestesmy rowiesniczkammi w ciazysmile.Tez bym chciala juz
          urodzicsmile,ale moj Maly musi jeszcze poczekac.Tez jestem "mloda mezatka" z 10
          czerwcasmile.Pozdrawiamsmile
    • kocurrrr Re: Stara mama 16.07.06, 20:35
      38, druga ciąża, ale pierwsza donoszona, w dodatku bez jakiejkolwiek patologii,
      a młodsze leżą plackiem z powikłaniami... Ciesz sie,że masz możliwość wyboru,
      bo wiele moich koleżanek leczy sie latami i dopiero w Twoim wieku im sie udaje.
    • tonia2005 Re: Stara mama 16.07.06, 20:40
      32 lata skończone i zaczęty 37 tydzien pierwszej ciąży.
      Ciąża podziałała na mnie w tym wielku odmładzająco, nigdy
      tak dobrze nie wyglądałamsmile.
      U mnie w pracy będę jedną z młodszych mam.
    • doro73 Re: Stara mama 16.07.06, 21:20
      Witaj! Ja również mam 33 lata i za 2 miesiące zostanę po raz drugi mamusią. W
      domu mam już 7 letnią córę. Myslę, że wcale nie jesteśmy za stare tylko
      bardziej dojrzałe. Mam znajomą która niedawno urodziła córeczkę i ma 48 lat.
      Właśnie urodzenie tego dziecka odjęło jej z 15 lat albo i więcej. Pozdrawiam
      serdecznie i życzę dużo zdrówka i wiecznej młodości.
    • iwona335 Re: Stara mama 16.07.06, 21:21
      W czerwcu ubiegłego roku urodziłam śliczną córeczkę i dokładnie miałam tak jak
      Ty 33 lata. Znowu poczułam się młodo, ta ciąża mnie odmieniła, zwłaszcza, że
      mam już 10 letniego syna.W ciąży tryskałam energią i czułam się rewelacyjnie,
      zwłaszcza, że przytyłam zaledwie 8 kg. Po porodzie szybko wróciłam do normy,
      czuję się jakbym miała znowu 20 lat, zwłaszcza, że teraz ważę 10 kg mniej niż
      przed ciążą, to niesamowite, ale wóciłam do wagi ze studiów. Bałam się po tak
      długiej przerwie powrotu do pieluch, ale stwierdzam, że super jest znowu
      być "młodą mamą". Julka skończyła w czerwcu roczek, jest śliczną, rezolutną
      dziewczynką, ponieważ uczę w średniej szkole wiele moich byłych uczennic ma
      dzieci w wieku mojej córki, więc ja czuję się znowu młodo. Pozdrawiam!!!
      • kasia191273 Re: Stara mama 16.07.06, 21:26
        Bo się obrażę!!! Mam 32 lata i w styczniu urodzę moje pierwsze dziecko!!! Wcale
        nie czuję się staro!
        Mieszkam w Holandii i tutaj znakomita większość mam jest dobrze po 30-tce. Nie
        czuję się więc ani trochę dziwnie.
        • reniuta67 Re: Stara mama 16.07.06, 21:34
          czesc staruszko! wita cie jeszcze starsza staruszka!!! mam 39 lat, 3 m-ce temu
          urodzilam swoje trzecie dziecko .Mam syna 16 lat i corcie 10 lat , a Ania ktora
          pojawila sie dla mnie z zaskoczenia jest dla mnie teraz najwieksza radoscia .Ja
          nie wiem czego ja tak wylam jak z nia wpadlam. teraz wiem ze ta wpadka byla dla
          mnie najwiekszym szczesciem.pozdr
    • sylwia.n Re: Stara mama 17.07.06, 00:27
      Ja koncze 32 w pazdzierniku, mam 8-letnia corke i we wrzsniu powiekszy sie nam
      rodzina o jeszcze jednego czlowieczka wink
      Zgadzam sie z dziewczynami, ze ciaza odmladza i wcale nie czuje sie na swoje lata.
    • salinas Re: Stara mama 17.07.06, 09:53
      Witaj! Mam 38 lat - starsza córka ma 15 lat, a młodsza 8 miesięcy. Druga ciąża
      zaplanowana i jak najbardziej oczekiwana.Nie czuję się staro, wręcz przeciwnie.
      Dziecko bardzo mnie odmłodziło, a co myślą inni- to ich sprawa ,nie przejmuję
      się tym.
    • gosiek755 Re: Stara mama 17.07.06, 10:00
      ja mam syna 10 lat prawie 11-ście i 5 -cio miesięczną córcie ,mam 31 lat i
      uważam że świetnie że zdecydowalam się teraz na dziecko,jestem bardziej
      dojrzała ,cierpliwa ,mam super syna który jest po uszy zakochany siostrze i
      dużo mi pomaga, a poza ty dziecko odmładzawink drażnią mnie komentarze typu za
      duża różnica wieku itd. uważam że czas na dziecko jest wtedy kiedy się go
      pragnie kobiety w twoim wieku rodzą pierwsze
      • inga333 Re: Stara mama 17.07.06, 10:06
        No to super! Za mało się rozgładałam dookoł siebie, albo po prostu mamy po 30
        wygladaja dużo młodziej niż mi sie wydawało. Tylko po takiej przerwie to poród
        pewnie mnie czeka jak by to był pierwszy, ale na to nigdy chyba nie ma
        gwarancji.
        • becik33 Re: Stara mama 17.07.06, 10:20
          Stara!!??????????....jaka stara!!!!!! Ja tez mam 33 lata i jestem w
          9tc.Dziewczyny po trzydziestce sie dopiero zycie zaczyna!!!!!Jestesmy dojrzale,
          madrzejsze,wiemy czego chcemy. To nie sa te czasy kiedy to dziewczyny 20-
          letnie jedno po drugim rodzily. Swiat sie zmienia! Zycze Wam wszystkim
          wszystiego dobrego , pieknego macierzynstwa!!!! I pamietajcie -jestesmy piekne
          i mlode!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • gosiek755 Re: Stara mama 17.07.06, 10:49
      ja też się balam że porod będzie trudny ,bo tyle lat przerwy pierwsz 11godzin
      pęknięta szyjka macicy ,szycie pod narkozą i jeszcze zostawiony tampon w szyjce
      macicy który nosilam przez miesiąc, a drugi porod 5 godz bez problemów chociaz
      dziecko większe , nie ma reguly i położne na porodówce powiedzialy ze drugi
      łatwiejszy chociaż po tylu latach ,glowa do gory
    • misia311 Re: Stara mama 17.07.06, 10:52
      ja pierwsze dziecko urodziłam mając 31 lat a teraz mam 34 i jestem w 14 tc ciąży
      i wcale nie czujęsię staro
      • monikakika Re: Stara mama 17.07.06, 11:35
        Mam 33 lata i w sierpniu pojawią się moje pierwsze dziesiątka smile Może inaczej
        odczuwają swój wiek mamy podwójne, które kawałek życia już przeżyły mniej
        beztrosko niż ja..., ale dla mnie to całkim młody wiek smile
      • maretina Re: Stara mama 17.07.06, 11:35
        pierwsze dziecko urodzilam majac niecale 29 lat. nigdy nie czulam, ze to za
        pozno. na druga ciaze moze sie zdecyduje za rok, poltora, a moze i pozniej!smile
    • p_renula76 Taki post był mi potrzebny! Dzieki dziewczyny 17.07.06, 11:31
      • p_renula76 Re: Taki post był mi potrzebny! Dzieki dziewczyny 17.07.06, 11:37
        Zapomnialam w poprzednim poście zamiescic trescsmiletez sie stresuję troche z
        powodu wieku -mam 30 lat, prawie 7 miesiecy temu urodziłam swojego synka -
        pierwsze dziecko i mam wyrzuty ze to za poźno.....przeczytałam wasze wszystkie
        wypowiedzi i ..... moze jeszcze zdecyduję sie na jednego Bobaskasmile<
        pozdrowionka dla wszystkich dojrzałych maumuśsmile
    • bialka Re: Stara mama 17.07.06, 13:19
      Pierwsze dziecko urodziłam majac 31 lat. Teraz lada dzień urodzę drugie, mam 34
      lata. Nie czuje sie staro, ale wolałabym mieć dzieci wcześniej. Chyba jest sie w
      lepszej formie... Ale ja o każde z nich musiałam bardzo się starać, leczyć,
      podtrzymywać ciąże. Moja kolezanka 34, jest teraz w 15 tc. Inna, 33 właśnie
      urodziła pierwsze, inne albo nie moga, albo nie mają z kim. A nie popadają w
      rozpacz. Nie jesteśmy stare. Szkoda mi tylko, ze jeżeli moje dzieci bedą już
      dziedziate, to nie bedę miała duzo czasu na cieszenie się wnukami... Taki wybieg
      w przyszłośc...
    • run_away83 Re: Stara mama 17.07.06, 15:28
      to ja mam troszkę w drugą stronę, bo mam 23 lata (a wyglądam na o wiele mniej)
      i czuję się troszkę jak smarkula w ciąży, bo większość przyszłych mam, które
      spotykam jest starszych ode mnie co najmniej kilka lat. tyle że mnie to zwisa,
      bo świadomie zdecydowałam się na dziecko już teraz, bo czuję się gotowa na
      macierzyństwo i mam gdzieś co inni powiedzą. i tak samo jest w Twoim przypadku -
      zdecydowałaś się na maluszka bo poczułaś że to już smile i nawet jeśli masz
      wrażenie że zwlekałaś z tym zbyt długo, to przecież lepiej późno niż wcalesmile
      mnie mama urodziła w wieku 43 lat, więc grubo później. moje rodzeństwo było już
      wtedy dorosłe (brat miał 20 lat, siostra - 21). tak późne macierzyństwo stwarza
      pewne problemy, których nie mają młodsze mamy, ale... ile daje radości smile moja
      mama twierdzi, że poczuła się dzięki temu, jakby cofnęła się w czasie o te
      dwadzieścia lat - młodsza, silniejsza smile zresztą do dziś nie wyglądana swoje
      lata (ma 66, wygląda na jakieś 50) i jest w świetnej formie. a duża różnica
      wieku między rodzeństwem to też pewnien plus - będziesz miała jakąś pomoc przy
      maluszku na wyciągnięcie ręki smile tak że nie przejmuj się tym co mówią koleżanki
      (a może one Ci zazdroszczą?) tylko ciesz się maleństwem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka