marza85 17.07.06, 23:06 mam pytanie. kochalam sie ze swoim chlopakiem podczas 4 dnia menstruacji bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. czy mozliwe jest zajscie w ciaze w tym wypadku?? z gory dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elza78 Re: stosunek podczas menstruacji 17.07.06, 23:12 zalezy od dlugosci cykli, jesli cykle sa krotkie to jest mozliwe, np 21 dniowy cykl -14 dni daje 7 przezywalnosc plemnikow okolo 3 dni, czyli z tym 4 dniem cyklu pokrywa sie pierwszy z plodnych Odpowiedz Link Zgłoś
trolik11 Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 00:42 Możliwe. Nawet, jeśli zwykle masz dość długie cykle, to nie ma 100% pewności, że ten też będzie tak długi, że owulacja nie wystąpiła / nie wystąpi wcześniej, niż zwykle. Czasem kobietom się wydaje, że w czasie miesiączki nie zajdą w ciążę, bo np. zwykle mają cykle 30-dniowe. A gdy się okazuje, że są w ciąży, to mówią, że wpadły, stosując "metody naturalne". Tymczasem żadna ze współczesnych "metod naturalnych" nie mówi, że w czasie miesiączki nie można zajść w ciążę. Otóż jeśli kobieta opiera się tylko na wyliczankach, albo w ogóle na niczym się nie opiera, może zajść w ciążę zarówno w pierwszych dniach cyklu, jak i w ostatnich dniach przed spodziewaną miesiączką. Odpowiedz Link Zgłoś
marza85 Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 11:00 ale ja mam regularny okres a moje cykle sa wlasnie 30 dniowe. czy w takim przypadku jest duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 11:59 marza85 napisała: > ale ja mam regularny okres a moje cykle sa wlasnie 30 dniowe. czy w takim > przypadku jest duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze? Myślę, że prawdopodobienstwo jest *zupełnie* minimalne, ale jak napisane wyżej, zawsze teoretycznie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
trolik11 Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 12:50 > ale ja mam regularny okres a moje cykle sa wlasnie 30 dniowe. czy w takim > przypadku jest duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze? Dość małe, ale istnieje. Co nie znaczy wcale, że masz się teraz denerwować, stresować potencjalną ciążą. Jeśli będziesz się zamartwiać, to masz spore szanse na to, że miesiączka Ci się opóźni, możesz nawet mieć mdłości (u mnie to jets normalna reakcja na stres) i wtedy tym bardziej będziesz przerażona . Po prostu następnym razem tak nie rób, jeśli chcesz uniknąć ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 14:16 pewne prawdopodobieństwo zajścia w ciążę istnieje przy każdej metodzie antykoncepcyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 14:26 Wskaźnik Pearla informuje, jakie jest ryzyko zajścia w ciążę podczas stosowania określonej metody antykoncepcji. Gdy wskaźnik wynosi 1, oznacza to, że na 100 kobiet, które stosowały daną metodę antykoncepcyjną przez rok, w ciążę zaszła jedna. Im niższy jest wskaźnik Pearla, tym metoda jest skuteczniejsza. Indeks składa sie z dwóch liczb, np. pigułka hormonalna: 0,2-2,5. Pierwsza dotyczy osób zdyscyplinowanych, druga tych, które zapominaja o pigułce albo wydłużają 7- dniową przerwę. Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 14:29 np. prezerwatywa 3.9 - 13,8 metoda termiczna 1 - 20 Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 14:34 wskażnik Pearla dla osób współżyjących bez zabezpieczenia: 85 Odpowiedz Link Zgłoś
trolik11 Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 16:14 wieleb napisała: > wskażnik Pearla dla osób współżyjących bez zabezpieczenia: 85 No tak, ale ja myślę, że autorkę wątku można mniej więcej podciągnąć pod jakiś taki nie do końca dobrze stosowany kalendarzyk... A nie do końca dobrze stosowany kalendarzyk ma na pewno niższy wskaźnik Pearla niż seks bez zabezpieczenia - tak zupełnie "na żywioł". Wg Wikipedii wskaźnik Pearla przy źle stosowanych metodach okresowej abstynencji wynosi maksymalnie 20. A 20 to jednak dużo mniej niż 85 . A skąd wzięłaś te przytoczone dane? Zauważyłam, że na niektórych stronach można znaleźć wręcz sprzeczne informacje dot. wskaźników Pearla. Nieźle się można uśmiać, gdy portal niby-medyczny jest na bakier z logiką, biologią i podstawami matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś