Dodaj do ulubionych

stosunek podczas menstruacji

17.07.06, 23:06
mam pytanie. kochalam sie ze swoim chlopakiem podczas 4 dnia menstruacji bez
jakiegokolwiek zabezpieczenia. czy mozliwe jest zajscie w ciaze w tym
wypadku?? z gory dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • emma_sz Re: stosunek podczas menstruacji 17.07.06, 23:08
      Jest możliwe.
    • elza78 Re: stosunek podczas menstruacji 17.07.06, 23:12
      zalezy od dlugosci cykli, jesli cykle sa krotkie to jest mozliwe, np 21 dniowy
      cykl -14 dni daje 7 przezywalnosc plemnikow okolo 3 dni, czyli z tym 4 dniem
      cyklu pokrywa sie pierwszy z plodnych
    • trolik11 Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 00:42
      Możliwe. Nawet, jeśli zwykle masz dość długie cykle, to nie ma 100% pewności, że
      ten też będzie tak długi, że owulacja nie wystąpiła / nie wystąpi wcześniej, niż
      zwykle.

Czasem kobietom się wydaje, że w czasie miesiączki nie zajdą w ciążę, bo np.
      zwykle mają cykle 30-dniowe. A gdy się okazuje, że są w ciąży, to mówią, że
      wpadły, stosując "metody naturalne". Tymczasem żadna ze współczesnych "metod
      naturalnych" nie mówi, że w czasie miesiączki nie można zajść w ciążę.

Otóż jeśli kobieta opiera się tylko na wyliczankach, albo w ogóle na niczym się
      nie opiera, może zajść w ciążę zarówno w pierwszych dniach cyklu, jak i w
      ostatnich dniach przed spodziewaną miesiączką.
      • marza85 Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 11:00
        ale ja mam regularny okres a moje cykle sa wlasnie 30 dniowe. czy w takim
        przypadku jest duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze?
        • kaeira Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 11:59
          marza85 napisała:
          > ale ja mam regularny okres a moje cykle sa wlasnie 30 dniowe. czy w takim
          > przypadku jest duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze?

Myślę, że prawdopodobienstwo jest *zupełnie* minimalne, ale jak napisane wyżej,
          zawsze teoretycznie istnieje.
        • trolik11 Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 12:50
          > ale ja mam regularny okres a moje cykle sa wlasnie 30 dniowe. czy w takim
          > przypadku jest duze prawdopodobienstwo zajscia w ciaze?

Dość małe, ale istnieje. Co nie znaczy wcale, że masz się teraz denerwować,
          stresować potencjalną ciążą. Jeśli będziesz się zamartwiać, to masz spore szanse
          na to, że miesiączka Ci się opóźni, możesz nawet mieć mdłości (u mnie to jets
          normalna reakcja na stres) i wtedy tym bardziej będziesz przerażona wink.

Po prostu następnym razem tak nie rób, jeśli chcesz uniknąć ciąży.
      • wieleb Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 14:16
        pewne prawdopodobieństwo zajścia w ciążę istnieje przy każdej metodzie
        antykoncepcyjnej
      • wieleb Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 14:26
        Wskaźnik Pearla informuje, jakie jest ryzyko zajścia w ciążę podczas stosowania
        określonej metody antykoncepcji. Gdy wskaźnik wynosi 1, oznacza to, że na 100
        kobiet, które stosowały daną metodę antykoncepcyjną przez rok, w ciążę zaszła
        jedna. Im niższy jest wskaźnik Pearla, tym metoda jest skuteczniejsza. Indeks
        składa sie z dwóch liczb, np. pigułka hormonalna: 0,2-2,5. Pierwsza dotyczy
        osób zdyscyplinowanych, druga tych, które zapominaja o pigułce albo wydłużają 7-
        dniową przerwę.
      • wieleb Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 14:29
        np. prezerwatywa 3.9 - 13,8
        metoda termiczna 1 - 20
      • wieleb Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 14:34
        wskażnik Pearla dla osób współżyjących bez zabezpieczenia: 85
        • trolik11 Re: stosunek podczas menstruacji 18.07.06, 16:14
          wieleb napisała:

> wskażnik Pearla dla osób współżyjących bez zabezpieczenia: 85

No tak, ale ja myślę, że autorkę wątku można mniej więcej podciągnąć pod jakiś
          taki nie do końca dobrze stosowany kalendarzyk... A nie do końca dobrze
          stosowany kalendarzyk ma na pewno niższy wskaźnik Pearla niż seks bez
          zabezpieczenia - tak zupełnie "na żywioł". Wg Wikipedii wskaźnik Pearla przy źle
          stosowanych metodach okresowej abstynencji wynosi maksymalnie 20. A 20 to jednak
          dużo mniej niż 85 wink.

A skąd wzięłaś te przytoczone dane? smile Zauważyłam, że na niektórych stronach
          można znaleźć wręcz sprzeczne informacje dot. wskaźników Pearla. Nieźle się
          można uśmiać, gdy portal niby-medyczny jest na bakier z logiką, biologią i
          podstawami matematyki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka