Dodaj do ulubionych

prosba do admina

18.07.06, 08:09
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=45388196&a=45388196
to sprzeczne z polskim prawem. moze przydalyby sie nozyczki? z innych forow
admini wycinaja wszystkie posty, ktore w jakikolwiek sposob nawiazuja do
procederow przestepczych.
Mój Kajtuś
--
Kajtek ma osiem miesięcy!smile
Obserwuj wątek
    • aga43214 ale co w tym dziwnego?? 18.07.06, 08:26
      samo zycie!!!!!
      • aga43214 ps 18.07.06, 08:27
        i lepiej niech dziewczyna wie i zaplaci zanim jej krzywde zrobia!
        pozdraiwam
    • agata2000 takich postow powinno byc jak najwiecej! 18.07.06, 08:33
      mojej kolezanki dziecko ma wade wzroku poniewaz lekarze zwlekali do ostatniej
      chwili z cc poniewaz nie zaplacila! wiec dziewczyno opamietaj sie!
      • maretina Re: takich postow powinno byc jak najwiecej! 18.07.06, 08:34
        agata2000 napisała:

> mojej kolezanki dziecko ma wade wzroku poniewaz lekarze zwlekali do ostatniej
        > chwili z cc poniewaz nie zaplacila! wiec dziewczyno opamietaj sie!
        moze Ty pomysl nad czym piszesz. inna rzecza sa bledy lekarskie a inna korupcja.
        • agata2000 Re: takich postow powinno byc jak najwiecej! 18.07.06, 08:36
          ale lekarze oplaceni robia znacznie mniej tych bledow! sama sie przekonalam na
          wlasnej skorze!
          • maretina Re: takich postow powinno byc jak najwiecej! 18.07.06, 08:37
            agata2000 napisała:

> ale lekarze oplaceni robia znacznie mniej tych bledow! sama sie przekonalam
            na
            > wlasnej skorze!
            taaak. oczywiscie. od wypchanych lapowa kieszeni przybywa im umiejetnosci!
            zalosne! po co sie uczyc? mozna dostac kase i wtedy mozg sie sam zapelni!smile
            bosko mysliszsmile
            • agata2000 Re: takich postow powinno byc jak najwiecej! 18.07.06, 08:38
              szkoda ze tak upraszczesz i masz takie waskie horyzonty myslowe!
              • maretina Re: takich postow powinno byc jak najwiecej! 18.07.06, 08:40
                agata2000 napisała:

> szkoda ze tak upraszczesz i masz takie waskie horyzonty myslowe!

probuje dorownac Twoim. staram sie jak moge.brzydze sie lapowkami i tymi,
                ktorzy je daja.
                • agata2000 a moze ty sama bierzesz?? 18.07.06, 08:45
                  i dlatego tak sie wkurzasz!!!
                  • maretina Re: a moze ty sama bierzesz?? 18.07.06, 08:45
                    agata2000 napisała:

> i dlatego tak sie wkurzasz!!!

reszta szarych komorek Cie opuscila?
                    • agata2000 Re: a moze ty sama bierzesz?? 18.07.06, 08:47
                      wink)))))))) uderz w stol a nozyce sie odezwa!
                      • maretina Re: a moze ty sama bierzesz?? 18.07.06, 08:52
                        agata2000 napisała:

> wink)))))))) uderz w stol a nozyce sie odezwa!

jesli mowa o tobie to raczej kiepski nozyksmile
          • mik04 Re: takich postow powinno byc jak najwiecej! 18.07.06, 08:40
            Ale właśnie tak nie powinno być. Ludzie! Sami przyzwyczajacie lekarzy do tego,
            że powinni oprócz wypłaty dostawać za to samo drugi raz pieniądze bo inaczej
            mogą im się zdarzyć błędy ... no szok normalnie. Może każdy w pracy powinien
            oczekiwać drugiej wypłaty bo inaczej zrobi byle jak albo wcale... No poprostu
            mnie trzepie jak czytam, że trzeba dać bo może być źle... Noż kurna ma być
            dobrze bo to ich pieprzony obowiązek żeby się starali by było dobrze !!!!!!!
            • maretina Re: takich postow powinno byc jak najwiecej! 18.07.06, 08:41
              dokladnie tak.
              • kraxa "logika" agatki jak najbardziej na "poziomie" CiP 18.07.06, 09:19
                Jak chcesz jedna z druga byc pewna, ze masz zapewniona opieke o wysokim
                standardzie to prosze isc rodzic do prywatnej kliniki gdzie za porod wnosi sie
                OPLATE wg cennika a nie LAPOWE. Niektorym tak trudno to skumac ale szafuja z
                kapelusza wyjetymi argumentami o "ogranicznoych horyontach myslowych"- jak
                zabraknie argumentow, to maretina dwoie sie, ze chyba swojego dziecka nie kocha
                i w ogole wspolczuja fasolkom takich matek...
          • elza78 Re: takich postow powinno byc jak najwiecej! 20.07.06, 16:38
            ciekawe co zrobisz jak ci kasiory zbraknie kiedys co?? big_grinDD
            wlasnie dlatego korupcja jest zla
            a dajac w lape jestes winna po czesci utraty zdrowia i/lub zycia tych ktorzy
            nie zostali uczciwie potraktowani przez doktora bo nauczony przez CIEBIE ze
            ludzie DAJA czekal na lapowke a czas uciekal... BRAWO agatka big_grinDD
    • agata2000 ps 18.07.06, 08:39
      jak lekarz nie dostanie kasy to mu sie po prostu nie chce, a nie chodzi tu o
      brak wiedzy!
      • mik04 Re: ps 18.07.06, 08:42
        A kto lekarza uświadcza w przekonaniu, że może łamać przysięgę i olewać
        względnie okaleczać pacjenta, który mu dodatkowo nie zapłaci ?
        • maretina Re: ps 18.07.06, 08:45
          mik04 napisała:

> A kto lekarza uświadcza w przekonaniu, że może łamać przysięgę i olewać
          > względnie okaleczać pacjenta, który mu dodatkowo nie zapłaci ?

ten jest winien narastajacej patologii i kolejnym okaleczeniom, bo lapowkrz
          powinien siedziec, a nie leczyc w szpitalu. gdybysmy nieuczciwych wsadzili tam,
          gfdzie ich miejsce, to zostaliby z nami uczciwi. porody bylyby lepsze.
          • joanna.gr Re: ps 18.07.06, 09:27
            Oj niewielu by wtedy zostalo...I pewnie bysmy sie wszystkie zabijaly,zeby sie do
            nich dostac. Jak na polskie warunki to utopia.I chyba nikt nie chce jej budowac
            na zdrowiu swojego dziecka.Smutne,acz zrozumiale.A poza tym jesli dziewczyna
            chce dac w prezencie kase swojemu lekarzowi np. po cc, to co ci do tego?Twoje
            pieniadze,czy jak,ze ci tak zal? W ramach podziekowan moze wszystko,tobie tych
            pieniedzy nie ukradla.Moze je wyrzucic w bloto, zjesc, kupic za nie buty, dac
            babci klozetowej,a jesli uzna za stosowne, podarowac lekarzowi.
            • sarling Re: no, nie do końca. 18.07.06, 09:32
              Bo, jak wywali pieniądz w błoto, kupi buty itd, to będzie TYLKO jej sprawa, a
              jak da jednemu czy drugiemu lekarzowi, to pozwala się kręcić korupcyjnej
              machinie, na której tracą (czasem, na szczęście) uczciwi.
              • sanna.i Re: no, nie do końca. 18.07.06, 09:44
                Chcesz jej dyktowac co ma ze swoja kasa robic? Moze zrob od razu liste: na to
                mozesz wydac, a na to sie nie waz...uncertain Jesli uzna, ze lekarz byl super, zasluzyl
                i pomogl jej bardziej,niz by sie spodziewala, moze mu dac ile chce.A z korupcja
                nie bedzie mialo to nic wspolnego, jesli wreczy mu prezent PO FAKCIE.
                • hoshi74 Re: no, nie do końca. 18.07.06, 09:48
                  ale kobita nie chce dziekowac po fakcie, tylko zaplacic przed
                  wykonaniem "uslugi", zeby byla na najwyzszym poziomie! przeciez gdyby lekarz
                  nic nie dostal przed, to spartolilby jej brzucho jak tym, ktore nie daja!
    • hoshi74 agata2000 18.07.06, 08:49
      wybacz, ale ty zachowujesz sie tak jakbys sama brala "w lape", albo nigdy nic
      dobrego dla nikogo nie zrobila, bez uzyskania dodatkowej korzysci dla siebie...
      • agata2000 Re: agata2000 18.07.06, 08:57
        wlasnie nikomu w lape nie dalam i przez to zostalam okaleczona przez lekarzy!
        gdybym dala byloby inaczej!
        • hoshi74 Re: agata2000 18.07.06, 09:00
          a skad masz pewnosc?
          • agata2000 Re: agata2000 18.07.06, 09:02
            mam pewnosc na 100%, potwierdzona przez komisje lekarska
            • hoshi74 Re: agata2000 18.07.06, 09:04
              komisja potwierdzila, ze gdybys dala w lape, to by cie nie okaleczyli?
              chyba bledne rozumowanie.
              • agata2000 Re: agata2000 18.07.06, 09:16
                komisja potwierdzila ze gdyby zabieg odbyl sie szybcie (nie oczekiwala bym
                miesiac czasu co mi proponowano za kase) to bylo by ok
                • hoshi74 Re: agata2000 18.07.06, 09:18
                  przykro mi, ale czy to mialo zwiazek z ciaza?
                  • hoshi74 Re: agata2000 18.07.06, 09:24
                    a wlasciwie nie ma to znaczenia, nie zanam twojej histori i nie bede wnikac,
                    zaznacze tylko, ze cc, to nie jest zabieg,tym bardziej ze wskaznaiem, ktory
                    mozna przelozyc o miesiac, a poza tym w polsce sa rozni lekarze, rozne szpitale
                    i jak nie jeden to inny wykona dany zabieg. sa tez prywatne kliniki, ktore
                    wykonuja rozne zabiegi, za ktore placi sie wg oficjalnego cennika i tam raczej
                    nie czeka miesiacami.
            • mik04 Re: agata2000 18.07.06, 09:07
              No sorry ale nie uwierzę, że komisja potwierdziła, że powinnaś dać łapówkę to
              byłoby dobrze. Kobieto przesztań już proszę takie głupoty wypisywać.
        • mik04 Re: agata2000 18.07.06, 09:00
          Albo dakładnie tak samo tylko jeszcze pozostałby większy niesmak i żal.
        • maretina Re: agata2000 18.07.06, 09:02
          agata2000 napisała:

> wlasnie nikomu w lape nie dalam i przez to zostalam okaleczona przez lekarzy!
          > gdybym dala byloby inaczej!
          zostalas okaleczona, bo komus zabraklo umiejetnosci lub wiedzy, to nie ma nic
          wspolnego z kasa, ktorej nie dalas.
          ">Mój Kajtuś</a>
          --
          Kajtek ma osiem miesięcy!smile
          • dzika41 cc tylko za łapówkę 18.07.06, 09:12
            Moja ciotka rodząc po raz trzeci (wcześniej 2 razy cc) usłyszała od lekarza
            (notabene): Pani wie że naturalnie nie urodzi. W gabinecie czekam, a później
            będzie cc.......
            Nie popieram korupcji. Ale co robić w takiej sytuacji??? Dzwonić po policję???
            A co jak dziecko się wcześniej udusi a matka nie przeżyje???
            Na szczęście nie każdy lekarz to świnia i w niektórych szpitalach traktują
            ciężarne jak ludzi a nie jak maszynkę do zarabiania pieniędzy.
            • sarling Re: cc tylko za łapówkę 18.07.06, 09:15
              Tak, dzwonić na policję. Dokładnie to bym zrobiła po takim tekscie.
              • maretina Re: cc tylko za łapówkę 18.07.06, 09:16
                sarling napisała:

> Tak, dzwonić na policję. Dokładnie to bym zrobiła po takim tekscie.

znam takie rpzypadki. nie na trakcie porodowym ale z chirurgii np, z onkologii.
    • magia Re: prosba do admina 18.07.06, 09:19
      Jak juz konsekwentnie to konsekwentnie. To ja poporsze o wyciecie tez
      wszysrkich watkow, w ktoryh jedene drugie namawiaja na pojscie na zwolnienie
      lekarskie albo kombinowanie jak je zdobyc gdy ginekolog nie chce go wystawic
      tuz przed porodem.
      Przeciez to tez lamanie prawa.
      (Marze sobie bo to nierealne)
      • sarling Re: jak na zawołanie. 18.07.06, 09:27
        Niedawno opowiadalam znajomym o tym forum, gdzie często pada pytanie "ile dać".
        Komentowaliśmy zgodnie, że to smutne, oburzające, że nic nigdy się w Polsce nie
        zmieni przy takim podejściu obywteli itd. Znajoma twierdziła, że te czasy
        łapówkarstwa już się skończyły. A tu proszę, jak na życzenie - uroczy wątek
        poniżej.
        A jeśli chodzi o zwolnienia bez wskazań - też uważam, że to naciąganie i
        państwa i wszystkich płatników ZUS (mnie też). Ohyda.
    • agxa1 Re: prosba do admina 18.07.06, 09:42
      lecz sie kobieto ...wyszukujesz i tworzysz jakies chore intrygi zaloz sobie
      wlasne forum i bedziesz mogla kasowac ile wlezie!!
      • blaszany_dzwoneczek Re: prosba do admina 18.07.06, 09:55
        Chorą intrygą to ja bym nazwała dawanie łapówki i oczekiwanie, że lekarz zajmie
        się łapówkarą lepiej niż innymi pacjentkami. Szokiem dla mnie jest jak wiele
        osób ma przetrącony kręgosłup moralny - normalnie szok - nie przypuszczałam, że
        aż tak źle z naszym społeczeństwem. Zgodny chór przyzwalających na przestępstwo
        i ohydę moralną, a potępienie idące w kierunku nielicznych, które przeciw tej
        ohydzie protestują. Szok!
        • susannamotylek Re: prosba do admina 18.07.06, 10:03
          Są przecież szpitale prywatne.
        • agxa1 Re: prosba do admina 20.07.06, 16:23
          ja jesli mam wybierac wole zaplacic i byc traktowana nawet za kase jak czlowiek
          a nie jak scierwo ( bez przetraconego kregoslupa)
    • basia.p Re: prosba do admina 18.07.06, 10:14
      hm .. rozumiem kobiety ktore sa wystarszone i daja w lape, bo wydaje im sie ze
      lakarz tego oczekuje albo wcale im sie nie wydaje, tylko tak jest naprawde ...
      to jest bledne kolo. jak z kradzionymi czesciami sam (sorry za porownanie) ale
      tu dziala ten sam mechanizm - kierowcy nakrecaja zlodziei bo kupuja czesci na
      gieldach wiedzac ze sa kradzione i nie przeszkadza im to ... do czasu kiedy im
      ktos czegos nie ukradnie. Kobiety daja lekarza, bo sie boja , ci biora ... no
      wlasnie dlaczego? bo im daja i nie maja silnej woli zeby odmowic? czy sami wrecz
      wymagaja i prowokuja?
      mam jeden pomysł ... a jakby tak pisac nazwiska lekarzy ktorym sie dalo w lape?
      a najlepiej, zeby uniknac falszywych oskarzen, miec dowod ze sie dalo i ze lakrz
      wzial, a juz na pewno ze zaproponowal?? Moze potrzeba prowokacji w niektorych
      szpitalch. nienawidze korupcji !!
      Wierzcie mi, lubie doceniac prace ludzi i sama chetnie bym dala jaksi prezent
      upominek czy nawet kase poloznej, pielgenarce czy lekarzowi, tym ktorzy ujeli
      mnie swoim podejsciem do pracy, ALE PO WSZYSTKIM !! PO WYKONANIU ZADANIA, JAKO
      PODZIEKOWANIE! NIGDY PRZED! Tak jak w restauracji daje sie dobry napiwek dobremu
      kelnerowi po posiłku, nigdy przed.

a jak czytam o łapówkach to az mi sie nóz w kieszeni otwiera. Znam historie z
      kaliskiego szpitala, gdzie nadgorliwy tata chcial dac poloznej lapowke- 200 zł
      probowal jej wsunac do fartucha koperte. Polozna zareagowala natychmiast -
      wyciagnela to cos i powiedziala "MA PAN SZCZESCIE ZE PAN TU JESZCZE JEST, BO MAM
      OCHOTE PANA WYPROSIC ! " Poczula sie naprawde urazona ... i takie osoby mnie
      urzekaja. Mi kilak osob sie pyta czy zamierzam cos dac poloznje albo lakerzowi
      ... NIE, NIE ZAMIERZAM, NIE MYSLE TAKIMI KATEGORIAMI. Porod mam lada moment. Ide
      nastawiona pozytywnie, z usmiechem i zaufaniem do lekarzy i pooznych, i mam
      nadzieje ze nie zabraknie mi zwyklej zyczliwosci od personelu. Musimy pamietac,
      ze duzo zalezy od naszego nastawienia. A jezeli ktos ma jakies obawy, niepewnosc
      co do kompetencji lekarskich albo slusznej diagnozy moze zawsze prosic innego
      lekarza o konsultacje, porade ... tu trzeba byc odwaznym! kulturalnym ale odwaznym!
      pozdrawiam ! mam nadzieje ze wszystkie na forum urodza bez łapopwek i bez
      komplikacji!
    • kocurrrr Re: prosba do admina 18.07.06, 10:14
      Myslę,że tu się objawia słabość naszego prawa, bo nawet jeżeli jesteś np.
      dziennikarzyną prowokatorkiem, króry chce zdobyć informację, to za coś takiego
      tez powinna być kara. Niestety w Polsce "dawacze" łapówek są bezkarni. Nasza
      narodowa mentalność jest tak zmieniona- moja koleżanka przeżyła oberwanie
      kieszeni w fartuchu, tak bardzo pacjentka nalegała na przyjęcie pieniędzy, aż
      sie biedna popłakała,że Pani Doktor ją obraża i to pewnie dlatego nie
      wzięła ,że nie chce jej pomóc. dziewczyna przeniosła sie teraz wyłącznie do
      prywatnej praktyki i ma spokój.
      Jak chcesz, płać w prywatnej klinice
    • magda_wojciechowska Re: prosba do admina 18.07.06, 10:24
      Dziewczyny, prawda jest taka, ze kazda ma wlasne zdanie odnosnie dawania
      lapowki. Ja tez uwazam, ze to wstretne, ale tego nie wymyslil Wasz lekarz czy
      Waszej kolezanki. W takim panstwie zyjemy i to juz od dawna. Wiele osob po
      prostu przyzwyczailo sie dawac lapowki, a inni brac - w zamian za okreslone
      korzysci, ktore kazdy powinien miec bez tych pieniedzy. Jestem przeciwna dawania
      lapowek dla wlasnego wygodnictwa, lepszych warunkow czy jakichs bajerow, tak
      samo placenia np za napisanie pracy czy egzaminu. Ale gdyby w gre wchodzilo
      zycie mojego dziecka, gotowa bylabym zaplacic kazda cene, gdybym tylko
      zorientowala sie, ze lekarzyna, z ktorym mam do czynienia daje mi do
      zrozumienia, ze za pare groszy "bardziej sie postara". To wkurzajace, ale nie
      znioslabym mysli, ze cos moze sie stac dziecku, bo taki bydlak po zlosci zrobi
      cos nie tak. Wtedy nie wybaczylabym sobie, ze unioslam sie honorem. A przeciez w
      gre wchodziloby moje dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka