Dodaj do ulubionych

Dodatni Hbs

28.07.06, 11:34
Jestem w 17 tygodniu ciąży i miałam dwukrotnie badanie na Hbs no i wyszło
pozytywnie. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Czy jestem
już "skazana" na cesarkę? Troche poczytałam na Internecie, są różne opinie
więc Was sie pytam czy majac Hbs+ rodziłyście naturalnie? No i najważniejsze
pytanie ze wszystkich: czy dziecku naprawde nic nie jest. Wizytę u gina mam
dopiero za 10 dni, wiec może coś sie wcześniej dowiem od Was. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • olazn Re: Dodatni Hbs 28.07.06, 12:30
      Dodatni Hbs mam już ładnych kilka lat. 1 kwietnia urodziłam naturalnie dużego,
      zdrowego chłopca. Karmię go również naturalnie, bo zaraz po urodzeniu dostał
      immunoglobulinę anty Hbs. Jak się urodził ważył 4150, a wzrostu miał 58 cm. Nic
      się nie martw. Jedyne następstwo dodatniego Hbs to to, że poród może się odbyć
      w sali septycznej i że możesz tam później z dzieckiem leżeć.
    • gosia45671 Re: Dodatni Hbs 28.07.06, 12:46
      Ten temat pojawiał sie tu juz wiele razy,ja tez mam hbs+,wpisz w wyszukiwarke
      to zobaczysz ile tego jest,sama tez odpowiadałam pare razy,cesarki z tego
      powidu nie robią a dziecko po urodzeniu dostaje immunoglobuline,pamiętaj ze Ty
      jako nosiciel powinnaś się zgłosic do poradni hepatologicznej gdzie od czasu do
      czasu będa ci robic kontrolne badania(ale to juz po porodzie nie musisz teraz)
      jeśli masz wiecej pytań na ten temat moiżesz napisac na gg 7433524 odpisze!
      pozdrawiam
    • gosia45671 Re: Dodatni Hbs 28.07.06, 12:54
      poczytaj na stronie 8 post"wirus hbs"
    • kruczek1973 Re: Dodatni Hbs 28.07.06, 14:28
      Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Najbardziej mnie "męczy" ta cesarka a z tego co
      przeczytałam wcześniej to większość ma cc. Ale dziekuje za odpowiedz i czekam
      cierpliwie co sie wydarzy. Pozdrawiam
      • gosia45671 Re: Dodatni Hbs 28.07.06, 15:54
        cesarka z powodu hbs+?a skad jestes bo w Warszawie to nie jest powod do cc i
        przypuszczam ze w wiekszosci miast w Polsce też nie
    • dorotaifilip Re: Dodatni Hbs 28.07.06, 15:52
      Dokładnie tak ja napisały poprzedniczki:
      1. Ty do poradni hepatologicznej powinnaś dostać skierowanie. W poradni będą
      kontrolować stan twojej wątroby. Przed porodem dostaniesz stamtąd receptę na
      immonglobulinę dla dziecka. Po porodzie też zalecą kontrolę dla ciebie i w
      ogóle bycie pod opieką tej poradni.
      2. Rodzisz jak ci wyjdzie. Ja rodziłam naturalnie. Na oddziale septycznym, bo
      stanowię zagrożenie dla innych. W sumie lepiej, bo na tym septycznym bardziej
      dbają o czystość i higienę. Przynajmniej ja mam takie wrażenie.
      3. Dziecko. Nie ma przeciwskazań do karmienia piersią. Jest przeciwskazanie
      tylko przy wzw typu C. Dziecko dostaje skierowanie do poradni hepatologicznej.
      U nas były w sumie dwie wizyty kontrolne. Badania krwi itd..
      W sumie dla dziecka to jedno dodatkowe kłócie igłą, bo szczepienia przeciwko
      wzw typu B i tak ma obowiązkowe. Czyli dostaje immunoglobulinę.
      4. Spoko, da się z tym żyć.
      dorota
      • gosia45671 Re: Dodatni Hbs 28.07.06, 16:04
        postepowanie w duzej mierze zależy od szpitala w którym bedziesz rodzic wiec
        dowiedz sie wcześniej pewnych rzeczy,jak rodziłam pierwszy raz 7 lat temu to
        maz musiał pojechac wraz z moja karta ciazy na ktorej widnialo"hbs+" do
        szpitala zakaznego i tam mu wydali immunoglobuline(za darmo oczywiscie),teraz
        wiekszosc szpitali polozniczych w warszawie posiada te szczepionke(ale nie
        wszystkie)i nie trzeba jej samemu zdobywac,nie wiem jak jest w innych
        miaSTAch,najlepiej zadzwon na oddzial noworodkowy szpitala w ktorym bedziesz
        rodzic,tam ci powiedza czy maja,a co do rodzenia ja rodzilam na normalnym
        oddziale i lezalam na normalnej sali potem
    • dorotaifilip Re: Dodatni Hbs 28.07.06, 15:53
      Dodatkowo dla twojego partnera powinny być za darmo szczepienia na wzw typu B.
      Kiedyś robiły to przychodnie, teraz może sanepid się tym zajmuje. Nie wiem
      dokładnie. Członkowie twojej rodziny mają zapewnione szczepienia, bo żyją z
      tobą pod jednym dachem.
      dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka