Dodaj do ulubionych

uzywalyscie epi-no lub masowalyscie krocze?

30.07.06, 19:28
witam was brzuchatki kochane! mam pytanie do tych ktore juz sa po porodzie a
przed masowaly sobie krocze lub uzywaly epi-no - czy po tych cwiczeniach
wszelakich, juz po porodzie czujecie zebyscie byly jakies wieksze tam na
dolewink ciekawa jestem czy jak sie tak rozciagne to czy mi tak juz zostanie
heh.. ostatnio polozna w szkole rodzenia obsmiala bardzo takie wlasnie
masowanie krocza i generalnie powiedziala, ze jak chce pozniej taaaaaka wielka
to moge sie masowac! co wy na to?
Obserwuj wątek
    • antyka Re: uzywalyscie epi-no lub masowalyscie krocze? 30.07.06, 20:00
      glupia k*** z tej poloznej
      w zasadzie to nie masuje sie krocza, tylko tkanke miedzy odbytem a kroczem,
      ktora to przy porodzie moze peknac

nic tam sie nie ma prawa rozszerzyc
      Jezuuuu, co za ciemnota!!!!!!!!!!!!!

ja dopiero zaczne moje regularne sesje z epi-no i masowaniem
      wiec nie moge Ci nic powiedziec
      znam jedna osobe, ktora masowala sie, uzywala epi-no i nie zostala dzieki temu
      naciete

przy cwiczeniach z epi-no cwiczy sie miedzy innymi miesnie Kegla, oddech
      przepona itp. - co jest bardzo przydatne przy porodzie
      • antyka Re: uzywalyscie epi-no lub masowalyscie krocze? 30.07.06, 20:08
        www.rodzicpoludzku.pl/wartowiedziec/artykul.php?warto_wiedziec_id=13
        tu jest sporo na ten temat
        a oto opis masazu:

www.9monate.de/Dammmassage.html
        Przygotowanie
        Zrelaksuj sie, wez ciepla kapiel, aalbo cieply kompres na krocze.

Przybory
        Używaj tylko roślinnych olejków eterycznych (zadnych syntetycznych). Dobrymi
        olejkami sa na przyklad mieszkanka olejku z dziurawca, kielkow przenicy,
        jojoba, musztatołowy (?) czy różany - ale można także używać normalnego oleju.

Masaż
        Wcierac olejek w tkanke pomiedzy wagina a odbytem, sprobowac rozcianac
        krocze, az bedzie sie czulo lekkie ciagniecie albo pieczenie, do
        rozciagniecia krocza wprowadzic najpierw palec
        pozniej kciuk i palec wskazujacy okolo 3-4 cm w wagine, i rozszerzyc oba
        palce. Rozciagac ostroznie i z uczuciem naoliwiona tkanke, uzywac tak malo
        olejku, ile mozna rzeczywiscie wmasowac i reszte oleju wytrzec na koncu
        papirem albo recznikiem

Od kiedy
        Masować od 34 tygodnia, 1 raz dziennie - zrezygnować przy opryszczce i
        zapaleniach.
        • tinuviel21 Re: uzywalyscie epi-no lub masowalyscie krocze? 30.07.06, 20:59
          dziekuje bardzo.. powiem ci szczerze ze to przerazajace co widze na tej szkole
          rodzenia- wszystkie kobitki godza sie bez zadnego ale na naciecie i sa potulne
          jak baranki a pytanie o masaz krocza kwituja ironicznym usmieszkiem. do tego jak
          zapytalam polozna dlaczego u nas 99% kobiet sie nacina a w anglii tylko 12% to
          przez sale przeszedl dziwny szmer i jakis koles rzucil komentarz w stylu
          a-ona-sledzi-statystyki-calej-europy-ha-ha
          • antyka Re: uzywalyscie epi-no lub masowalyscie krocze? 30.07.06, 21:36
            naczytalam sie sporo na ten temat - bardzo polecam ksiazke Janet
            Balaskaz "Aktywny porod" - tam jest dokladnie opisany porod bez naciecia, jakie
            pozycje przyjaja nienacinaniu/ szybszemu/ mniej bolesnemu porodowi

cyt z ksiazki:

Gdy w czasie porodu kobieta jest aktywna, przyjmuje pozycje wyprostowana w
            czasie skurczow partych, gdy zacheca sie ja, aby sie nie spieszyla i
            postepowala instynktownie, a nie zmusza sie ja do intensywnego parcia, naciecie
            krocza rzadko bywa konieczne. Jesli tkanki sa malo elastyczne, cieple oklady
            zwiekszaja ich ukrwienie, ulatwiajac rozszerzanie sie i pozwalaja uniknac
            naciecia krocza. Tylko w bardzo rzadkich przypadkach bardzo malo elastycznych
            tkanek, badz w sytuacjach zagrozenia zycia dziecka naciecie jest
            usprawiedliwione"

Aby unikanac naciecia, lepiej jest przyjac pozycje stojaca, lub kuczna. Wtedy
            nacisk na tkanki miedzy odbytem a pochwa jest mneijszy niz w przypadku, kiedy
            kobieta lezy (wtedy glowka dziecka po prostu uciska te tkanki, co zwieksza
            prawdopodobienstwo pekniecia/ naciecia. Tylko, ze w przypadku pozycji stojacej/
            kucznej polozna musi sie bardzo postarac - najczesciej lezy pod pacjantka.

Nie ukrywajmy - wszystkie cholerene lozka do rodzenia sa wygodne... ale tylko
            dla personelu medycznego. Krocze na wysokosci glowy poloznej, bo ona musi
            wszystko widziec, to jej ma byc wygodnie, a nei rodzacej...
          • donkaczka nie stresuj się 30.07.06, 22:16
            ja bardzo chciałam się masować kupiłam olejek, i pomasował mnie mąż coś z pięć
            razy...
            nie miałam chęci bo to się robi na granicy bólu, skupiłam sie bardziej na
            ciapaniu brzucha żeby rozstępów nie było
            w trakcie porodu zmieniałam pozycje, ale w końcu urodziłam leżąc na boku,
            położna masowała mi oliwką krocze i sterowała ostatnimi parciami i nie popękałam
            trochę mi ulżyło, bo żałowałąm jak się poród zaczął że się nie przyłożyłam do
            masażu smile

w sumie to ważna jest położna, żeby nie przyspieszała porodu, żeby sterowała
            rodzącą na końcu i układała wychodzącą główkę

jak masz dobrą położną to sukces murowany
            • tinuviel21 Re: nie stresuj się 31.07.06, 11:56
              ech donkaczko kochana! a gdzie taka polozna mozna znalesc? moze istnieje taka
              gdzies w okolicach poznania? ja to mam wrazenie ze takich poloznych jest chyba z
              5! w calej polsce! chlip chlip.. uncertain
              • agawa5 do Tinuviel 08.09.06, 12:49
                kiedy rodzisz? moge Ci polecic moja położną - ona chroni krocze.
        • ddanna Do Antyki 08.09.06, 10:44
          Przepis na masaż super. Chętnie skorzystam.
          Tylko gdzie, do k**** kupić te cholerne olejki?
          W aptekach patrzą na mnie jak bym przyleciała z księżyca.
          A w sklepach ze zdrową żywnością akurat wszystkich wymienionych w tym przepisie
          nigdy nie mieli. Dowiadywali się dla mnie, ale jak na razie olejki-widma!
          Antyka, jak wiesz gdzie kupić, albo chociaż jakiej firmy, będę wdzieczna za
          podpowiedź.
          Pozdrawiam,
          Dana
          • antyka Re: Do Antyki 08.09.06, 11:12
            ja mam olejek firmy Weleda - specjalny do masowania krocza, Siorka mi
            przywiozla z Niemiec - jest rewelacyjny, nie uczula

sprobuj moze kupic nagietkowy
            www.studencka.krakow.pl/drug.php
            dla niemowlat

opis:

Nieperfumowany oraz nie powodujący podrażnień wrażliwej skóry olejek z
            nagietkiem dla niemowląt towarzyszy nowonarodzonemu już od pierwszych dni
            życia: może być stosowany do pielęgnacji całego ciała oraz łagodnego mycia w
            obszarze pieluszkowym. Zapobiega podrażnieniom i odparzeniom, zaś wyciąg z
            kwiatów nagietka, pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych, działa
            uspokajająco i łagodząco. Delikatny zapach olejku pochodzi wyłącznie z kwiatów
            nagietka. Ogólna kompozycja olejku na bazie oleju sezamowego wspomaga naturalne
            funkcje skóry i tworzy otoczkę cieplną, chroniącą niemowlę. Delikatny masaż z
            użyciem olejku może uspokoić nerwowe i niespokojne dzieci. Olejek nie zawiera
            syntetycznych substancji barwiących, zapachowych, konserwujących ani surowców
            na bazie olejów mineralnych

Weleda jest super! przez kilka dni uzywalam zwyklych olejkow eterycznych
            - polskich, pieklo mnie jak cholera, chociaz nie jestem alergiczka

inne dziewczyny polecaly zwykla masc z dziurawca smile
          • lenag Re: Do Antyki 08.09.06, 11:19
            Witaj. Ja używałam olejku z migdałów (OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW, producent :
            PROFARM Lębork) kupowałam go w aptece, ale musiałam zwiedzić kilka żeby dostać
            Pozdrawiam.
            • ddanna Re: Do Antyki 08.09.06, 12:19
              Dzięki Dziewczyny za podpowiedzi.
              Lecę w miasto z karteczkąsmile)
              pozdrawiam,
              Danka
    • minerwa30 Re: uzywalyscie epi-no lub masowalyscie krocze? 31.07.06, 09:38
      Pewnie byłyśmy w tej samej szkole rodzenia w Poznaniu, bo mnie ten komentarz po
      prostu osłabił! I ten uśmieszek pełen politowania na moje pytanie... Myślałam,
      żeby dogadać się z tą położną w sprawie asystowania przy moim porodzie, ale
      teraz wiem, że muszę poszukać innej. Nigdzie gdzie czytałam na temat masażu
      krocza nie znalazłam informacji o tym, że potem moge być 'luźniejsza' -
      zresztą, od tego są chyba ćwiczenia Kegla, nie?
      Pozdrawiam Monika
      • natalka691 Re: uzywalyscie epi-no lub masowalyscie krocze? 31.07.06, 10:54
        Cwicze z epi-no i jestem wąska. Doszłam do 33 cm. Żadnych negatywnych zmian,
        wręcz przeciwnie. Dlatego głupie dziewcze z tej Twojej połoznej, nie zna się a
        pitoli od rzeczy. Szeroka i pocerowana to możesz byc po nacięciu, to dopiero
        będziesz miała rozkrwawioną jamę. Życze powodzenia i mądrej połoznej.
    • biedrona12 epi no dostepny w Poznaniu 08.09.06, 10:32
      Fajnie ze poruszany jest ten watek-
      balonik kupuje w Poznaniu na ul. Mostowej 11 tel. 061 851 9047 za 279 zł Biuro
      czynne od 9-17. Moga tez przeslac.
    • agawa5 Re: uzywalyscie epi-no lub masowalyscie krocze? 08.09.06, 12:48
      Po masazach i epi-no jest wrecz przeciwnie, ciało jest tak uelastycznione ze po
      porodzie natychmiast wraca do formy. Nieprzygotowane krocze za to zostaje
      czesto rozciągniete i jest uczucie luzu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka