Dodaj do ulubionych

ruchy dziecka?

03.08.06, 09:46
Jestem w 38 tyg.ciąży , byłam ostanio na KTG i jest wszystko ok, tylko mnie
martwia słabe ruchy dziecko, mały w zasadzie wypina się a same ruchy są słabo
wyczuwalne i bardzo małej ilości. Martwi mnie to czy na przyszłość cos to nie
oznacza (np. jakiegoś porażenia) - może to głupie ale ostanio takie myśli
mnie nachodzą. Wiem, ze w ostanich tygodniach ruchy są słabsze ale aż tak?
Obserwuj wątek
    • malgos_79 Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 09:54
      u mnie tak samo, i ja już panikuję !!!!
      Dzisiaj mam 38t1d od wczoraj moj synek ani razu się nie poruszyl. Czasem czuję
      jak się wlaśnie wypina, ale od wczoraj nawet tego nie czuję. W sobotę bylam na
      ktg, wszystko bylo ok. Ale przecież to już duże dziecko, każde jego
      przeciągnięcie czy ruch nóżki, rączki powinien być wyczuwalny. Mnie już
      dopadają takie wizje, że może on ma chore nózki czy raczki. Tak się boję,
      chcialabym żeby się już urodzil, chcę go zobaczyć uslyszeć że jest zdrowy !!!!
      Próbuje go jakoś rozruszać, żeby dal chociaż jednego kopniaczka, żebym
      wiedziala ze wszystko ok. Zjadlam śniadanie,wypilam mleko, zjadlam wafelka, i
      nic. Zero kontaktu, dzisiaj mam wizytę u lekarza na szczęście, bo bym chyba
      zwariowala.
      • witaaminkaa Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 10:15
        oj wydaje mi sie że obie panikujecie, poczytajcie na stronce gazety o ciązy w 38
        tyg, wiem że dziecko jest już ułożone do porodu i ma bardzo mało miejsca na
        jakies duże ruchy, pozatym większośc czasu dziecko spędza w śnie lub jak
        twierdzą inne dane w półśnie lub marzeniach sennych. Wszystkie moje kolezanki
        bedąc pod koniec ciązy narzekały że ich maluchy sie wcale nieruszają, a teraz są
        to zdrowe urwisy.
        Myśle że to normalne że macie obawy, mnie też to czeka, wkońcu chcemy aby nasze
        dzieci były zdrowe, ale zamartwianie sie nikomu niewyjdzie na dobre ani wam ani
        dzieciom
        Pozdrawiam
    • malgos_79 Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 09:54
      u mnie tak samo, i ja już panikuję !!!!
      Dzisiaj mam 38t1d od wczoraj moj synek ani razu się nie poruszyl. Czasem czuję
      jak się wlaśnie wypina, ale od wczoraj nawet tego nie czuję. W sobotę bylam na
      ktg, wszystko bylo ok. Ale przecież to już duże dziecko, każde jego
      przeciągnięcie czy ruch nóżki, rączki powinien być wyczuwalny. Mnie już
      dopadają takie wizje, że może on ma chore nózki czy raczki. Tak się boję,
      chcialabym żeby się już urodzil, chcę go zobaczyć uslyszeć że jest zdrowy !!!!
      Próbuje go jakoś rozruszać, żeby dal chociaż jednego kopniaczka, żebym
      wiedziala ze wszystko ok. Zjadlam śniadanie,wypilam mleko, zjadlam wafelka, i
      nic. Zero kontaktu, dzisiaj mam wizytę u lekarza na szczęście, bo bym chyba
      zwariowala.
      • eyes69 Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 12:52
        Przed porodem (w ostatnich tygodniach ciazy) mozna zauwazyc mniejsza aktywnosc
        dziecka - to normalne.
        Spokojnie babeczki - wszystko jest w normie. smile
        • rapira Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 15:48
          i słusznie że panikują!! Jeżeli od dłuższego czasu nie ma ruchów w ogóle, to
          trzeba jechać do szpitala Fakt że dziecko ma mało miejsca żeby kopać, ale
          poruszać się musi! A brak ruchu lub jego nadmierność, a mianowicie ruchy
          przypominające drgawki, mogą świadczyć że dziecko oplątało się pępowiną i się
          dusi! Ja bym z tym nie zwlekała.....Nie chcę straszyć ale lepiej się
          zabezpieczyć!!!
          • eyes69 Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 15:55
            W 9 miesiacu oslabone ruchy dziecka wystepuja (nie ich brak).
      • rapira Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 15:50
        daj znac jak wrocisz od lekarza.....
    • melka_x Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 15:54
      Dziecko w 38 tc ma prawo ruszać się znacznie mniej i ruchy mają prawo być dużo
      słabiej odczuwalne, ale nie ma prawa nie ruszać się wcale przez całą dobę. 2
      razy na dobę powinno być odczuwalnych 10 ruchów w ciągu godziny.
      Jeśli nie ma tylu ruchów zawsze lepiej upewnić, że wszystko ok na KTG.
    • ndacho Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 16:09
      ja dziś byłam na ktg i jeszcze dostałam do ręki taki przycisk do naciskania gdy
      poczuje ruchy, położna była b.zdziwiona gdy zobaczyła że dziecko nie ruszyło
      sie wcale pomimo ,że cała reszta wyszła ok. lekarz też był zaniepokojony. a ja
      panikuje!
      • blueblejka Re: ruchy dziecka? 03.08.06, 16:41
        moj maluch tez sie malo rusza i nie zalezy to od tego czy duzo chodze, siedze, jem, czy zakolysze brzuchem - tak jest od poczatku, kiedy poczulam ruchy - lekarz mowi, ze niektore dzieciaczki sa takie spokojne - dzisiaj koncze 32 tc - wiec stresuje mnie ten temat bardzo
        jego starsza siostrzyczka nie dawala mi spac w nocy i w ciagu dnia wciaz wierzgala, tak ze smialam sie, ze jestem juz cala posiniaczona w srodku
        w porownaniu drugi maluch jest zbyyyyyyyyyyt spokojny
        a jak zachowywaly sie wasze dzieciaczki miesiac, dwa wczesniej?
      • bety11 Re: ruchy dziecka? 02.09.06, 01:36
        u mnie taka sama sytuacja tez na ktg dostalam takiprzycisk wszystko wyszlo
        dobrze ale ja sie martwie czasem maly jest prawie caly dzien nieaktywny ,a
        czasem bryka bez przerwy dodam ze jest to 40 tc
    • malgos_79 Re: ruchy dziecka? 04.08.06, 07:09
      Bylam wczoraj na wizycie u lekarza, i dzisiaj klade się do szpitala. Jednak nie
      wolno lekceważyć bardzo slabych ruchów dziecka nawet jeśli to jest 38 czy 39
      tydzień. U mnie okazalo się, że jest bardzo malo wód plodowych, i lożysko jest
      stare. Lekarz zrobi mi dzisiaj dokladne usg z przeplywami, i dwa razy dziennie
      poleżę pod ktg. Jednak zasugerowal, że raczej będzie chcial rozwiązać szybciej
      ciąże, bo nie warto ryzykować. Żegnam się na razie, muszę się zbierać.
      Trzymajcie kciuki.
      • rapira Re: ruchy dziecka? 12.08.06, 05:07
        malgos_79 napisała:

> Bylam wczoraj na wizycie u lekarza, i dzisiaj klade się do szpitala. Jednak
        nie
        >
        > wolno lekceważyć bardzo slabych ruchów dziecka nawet jeśli to jest 38 czy 39
        > tydzień. U mnie okazalo się, że jest bardzo malo wód plodowych, i lożysko
        jest
        > stare. Lekarz zrobi mi dzisiaj dokladne usg z przeplywami, i dwa razy
        dziennie
        > poleżę pod ktg. Jednak zasugerowal, że raczej będzie chcial rozwiązać
        szybciej
        > ciąże, bo nie warto ryzykować. Żegnam się na razie, muszę się zbierać.
        > Trzymajcie kciuki.

CZESC, I JAK TAM U CIEBIE? DAWNO CIE NIE MA, MAM NADZIEJE ZE WSZYSTKO W
        PORZADKU!!! a MOZE MASZ JUZ MALENSTWO NA REKACH? ODPISZ!!!!
    • anka311 Re: ruchy dziecka? 11.08.06, 14:30
      W piątek wieczorem przestałam wyczuwać ruchy dziecka (33tydzień},zawsze kiedy
      kładłam się spać mały mocno kopał a tu nic.Nie chciałam panikować i
      zasnęłam ,dopiero rano o 7.00 pojechałam do szpitala.Od razu zrobiono mi usg a
      póżniej leżałam na ktg do 16.00 i dalej nic.O 16.40 cesarka,mały był bardzo
      niedotleniony(zielone wody),dostał tylko 1 punkt,nawet mi go nie
      pokazali.Walczył prawie dwa dni niestety nie udało się.wczoraj był po
      pogrzeb.Cała ciąża przebiegała dobrze .Dziewczyny nie bójcie się panikować.Może
      gdybym pojechała do szpitala zamiast iść spać mój synek miałby większe szanse
      • ekaczmarczyk Re: ruchy dziecka? 11.08.06, 15:16
        Popieram Cie w 100%!!!
        Teraz jestem w ciąży znowu i 100 razy mądrzejsza.
        Byłam w podobnej sytuacji do Twojej.
        Też straciłam synka w 33 tygodniu.
        Pozdrawiam. Ewa.
        • rapira Re: ruchy dziecka? 12.08.06, 05:08
          CZESC, I JAK TAM U CIEBIE? DAWNO CIE NIE MA, MAM NADZIEJE ZE WSZYSTKO W
          PORZADKU!!! A MOZE MASZ JUZ MALENSTWO NA REKACH? ODPISZ!!!!
          • rapira Re: ruchy dziecka? 12.08.06, 05:09
            malgos_79 JAK TAM U CIEBIE? DAWNO CIE NIE MA, MAM NADZIEJE ZE WSZYSTKO W
            PORZADKU!!! a MOZE MASZ JUZ MALENSTWO NA REKACH? ODPISZ!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka