Dodaj do ulubionych

Krew pępowinowa

06.08.06, 23:03
Dziewczyny,gdybyście mogły dać znać, czy któraś z Was planuje lub juz
popbierała krew pępowinową do przechowywania w banku dla dzidziusia?
Zastanawiam się nad umową z Polskim Bankiem Komórek Macierzystych, ale
chciałalbym poznać opinie Mam, które już być może to robiły. Pozdrawiam,Agata
Obserwuj wątek
    • ginger133 Re: Krew pępowinowa 06.08.06, 23:26
      dolaczam sie do pytania
      • monikadulny Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 12:02
        Jeśli pyrtanie jest nadal aktualne to my deponujemy krew naszej córeczki w
        Polskim Banku Komórek Macierzystych. Nie mam żadnych zastrzeżeń - wszystkie
        proceduru typu umowa, zestaw startowy i pobranie przebiegło bardzo sprawnie.
        Dostalismy potem wszystkie dokumenty potwierdzające badania przeprowadzone na
        próbce krwi i w końcu certyfikat. Od tamtej pory opłacamy co roku opłatę za
        przechowanie w rocznicę pobrania po otrzymaniu faktury. Tyle mogę powiedzieć..
    • mniemanologia Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 12:48
      Myślę, że z opinii dowiesz się tylko, czy są drodzy/tani i czy sprawiają
      wrażenie fachowców. Bo jeśli chodzi o resztę - no cóż, zdania są podzielone, a
      danych na temat przydatności w ogóle nie znamy.
      • aghatta1 Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 12:57
        My tez zdecydowaliśmy się na PBKM. Plusem tej firmy jest to, że za polecenie
        kolejnych rodziców, nie płaci sie za rok przechowywania itd. Miejmy tylko
        nadzieję, że nie będziemy musieli sprawdzić czy rzeczywiście w Polsce mozna
        wykorzystać te krew ( było w wiadomościch ze dwa dni temu, że nie bardzo). My
        się jednak zdecydowaliśmy, kiedy po pobycie w szpitalu rozmawiałam z jedną
        mama, której pierwsze dziecko zmarło i twierdziła, że gdyby miała wtedy tę
        krew, dzidziuś by żył. Teraz przy drugim dziecku zapożyczyła się a krew pobrała.
        • ruszka77 Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 13:02
          Witam, też ostatnio się nad tym zastanawiałam i ciekawi mnie jakie w
          przybliżeniu są to koszty (pobranie i później przechowywanie)?
        • ocisza Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 13:10
          Dopiero co w TV mówili, że żaden lekarz w Polsce nie może wykorzystać tej krwi
          legalnie. A to dlatego, że banki krwi pępowinowej działają poza kontrolą. Nie z
          własnej winy zresztą, tylko z powidu braku odpowiednich rozporządzeń. Czyli z
          winy państwa. Nie zmienia to jednak faktu, że obecnie krew ta nie może być
          wykorzystana do leczenia czy ratowania życia ludzkiego. Co ciekawe wiceminister
          zdrowia (nie pamiętam nazwiska) powiedział do kamery, że ma nadzieję, że banki
          krwi pępowinowej znikną z Polski w przyszłym roku. Czyli zamiast umożliwiać im
          zgodne z prawem funkcjonowanie, polski rząd chce je zlikwidować.
          • doral2 Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 13:13
            banki te nie mają tzw. akredytacji, a zatem krew jest bezużyteczna, a tym samym
            wasza kieszeń zrobi się lżejsza bez racjonalnego powodu..ale wybór nalezy do
            was..
          • mniemanologia Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 13:24
            Ten wiceminister mówił też, zdaje się, że tej krwi jest za mało, żeby móc
            uratowac komuś życie; że technologie, owszem, są, ale zdaje się, w Polsce to
            tylko w teorii; że brak uregulowań i akredytacji, więc lekarz, który miałby
            ewentualnie tę krew wykorzystywać - musi ją traktowac jak krew od nieznanego
            dawcy.
            Niestety, obecnie to wygląda tak, że banki te bardzo drogo sprzedają jedynie
            nadzieję, ze jakby co, to można to będzie wykorzystać.
            • aghatta1 Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 13:39
              Jestem własnie ciekawa, nikt jeszcze w Polsce nie skorzystał z pępowinowej
              krwi? to chyba niemożliwe. Ja jednak wolałam się zdecydować, niz później
              (odpukać) żałować, że jej nie miałam. Ktoś tam właśnie mówił, że jest jej za
              mało,a le w to tez nie chce mi się wierzyć.
              • mniemanologia Artykuły 22.09.06, 14:22
                wiadomosci.onet.pl/1356358,242,kioskart.html
                wiadomosci.onet.pl/1405618,11,1,1,,item.html
    • dorianne.gray Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 14:35
      Jeśli Cię stać i nie zniechęcają Cię głosy przeciwników, to śmiało.
      My deponujemy krew w Activision Life, formalności załatwiliśmy błyskawicznie,
      samo pobranie też trwa krótko, potem dostajesz certyfikat i już.
      Wszystko razem - czyli pobranie, przygotowanie próbki i przechowywanie jej do
      18 urodzin Leona - kosztowało nas 5500 zł. Lepiej, żebyśmy nigdy nie musieli z
      tej krwi korzystać, ale traktuję to jako polisę ubezpieczeniową na życie
      naszego dziecka. Uważam, że lepiej mieć jedną szansę więcej, niż jej nie mieć.
      • angelika666 Re: Krew pępowinowa 22.09.06, 15:41
        Ja jestem zdania, że to nic innego ja kwyciąganie pieniędzy od rodziców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka