Dodaj do ulubionych

pomocy!!!!!!!

11.08.06, 23:35
witam.Mam pytanie, w środę robiłam przeswietlenie płuc do pracy, a dzisiaj
koleżanki powiedziały że jakbym bnyła w ciązy to może mi to bardzo zaszkodzić.
Nie wiem co myśleć, mam stracha, jutro powinnam dostać @, mam nadzieję że nie
nadejdzie. proszę o radę, bo bardzo sie martwię, a pierwszą ciąże poroniłam
dwa lata temu i od tamtej pory sie staramy i nic.
Obserwuj wątek
    • mirabellka26 Re: pomocy!!!!!!! 11.08.06, 23:37
      czytałam kiedyś że prześwietlenie nie szkodzi tak bardzo (oczywiście w normie)
      lepiej zapytaj sie lekarza a nie słuchaj "mądrych" wszystkowiedzących koleżanek
      • aga55jaga Re: pomocy!!!!!!! 11.08.06, 23:42
        najperw cierpliwie zaczekaj na @. Jeżeli faktycznie będziesz w ciąży, to
        napewno jedno prześwietlenie i to płuc nie będzie miało żadnego wpływu na
        ewentualną ciążę big_grinDD Życzę dzidziusia big_grinDD
        • mmalicka21 nie tobie moze zaszkodzić tylko 12.08.06, 00:09
          • mmalicka21 Re: nie tobie moze zaszkodzić tylko 12.08.06, 00:10
            ewnetualnie dziecku
            myślę żeby sie nie stresowac bo z tego stresu @ w zyciu nie dostaniesz...: )
            pzdr
        • dorianne.gray Re: pomocy!!!!!!! 12.08.06, 00:10
          W czasach kiedy nasze matki nas rodziły nie było USG i czasem robiono RTG
          ciężarnym, żeby zajrzeć do brzucha - dzieci nie rodziły się z trzema rączkami wink
    • mirrabelaa Re: pomocy!!!!!!! 12.08.06, 00:30
      No niestety, rentgen wykonany w I trymestrze ciąży może być przyczyną wczesnego
      poronienia, albo wad rozwojowych u dziecka. Wszelkie tego typu badania powinno
      się wykonywać po miesiączce, kiedy prawdopodobieństwo ciąży jest niewielkie.
      niestety juz po zrobionym rentgenie nie da sie nic zrobic.
      Jezeli jeszcze raz bedziesz w takiej sytuacji musisz uprzedzic osobe robiaca
      zdjecie o twojej ciazy. W niektórych pracowniach np. w Medicoverze każą nawet
      podpisywac oświadczenie, że nie jesteś w ciąży.

Warto o tym wiedzieć, ale napewno nie warto zamartwiać sie na zapas.

Tutaj znajdziesz informacje na temat tego czego trzeba unikac w ciąży oraz inf.
      na temat ewentualnych badań rentgenowskich.

samozdrowie.interia.pl/kobiece/badania/news?inf=480434
      www.sciaga.pl/tekst/18538-19-ciaza_i_jej_przebieg
    • doniak0 Re: pomocy!!!!!!! 12.08.06, 12:19
      Ku pokrzepieniu opowiem Ci moja krótka historyjkę.Niestety nieszczęśliwie
      upadłam na twarz, tak , że miałam pół nosa rozcietego.Pojechałam do szpitala i
      lekarz podejrzewał również złamanie nosa.Zlecił zrobić RTG i oczywiscie zapytał
      się czy jestem w ciązy.Ja jeszcze wtedy nie wiedziałam i odp.,że nie.Zrobiono
      mi RTG, szczepienie pzeciwko tężcowi, podano zastrzyki i przepisano serie
      antybiotyków.Po tygodniu okazalo się, że jestem w ciązy.Poleciałam szybko do
      gina i przedstawiłam mu swoje obawy.Pierwsze co powiedział, że gdyby miało coś
      sie stać, to natura w I trymestrze wyeliminowalaby sama, a ponadto żebym tak
      bardzo nie przejmowała sie tym RTG bo to nie bylo np. narządów rodnych, czy
      brzucha.Obecnie jestem w 21 tygodniu i wszystko jest OK.
      Pozdrawiam
    • 00be Re: pomocy!!!!!!! 12.08.06, 15:09
      dziękuję wszystkim za pomoc.Dzisiaj powinnam dostać @, narazie nic, wczoraj
      pobolewały mnie trochę jajniki a dzisiaj tylko lekko czuje brzuch,mam wrażenie
      że wszystko jest spięte w podbrzuszu. Mam nadzieje że nie nadejdzie@.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka