Dodaj do ulubionych

zzo a skurcze parte

05.09.06, 13:38
mam pytanie do Dziewczyn, które rodziły korzystając z zzo, czy to
znieczulenie znosi ból przy przechodzeniu główki dziecka przez krocze. Mam
termin na 30 wrzesnia, nie boję sie bólu związanego z rozwieraniem się szyjki
macicy, ale ból podczas wychodzenia dziecka był dla mnie koszmarnym
doświadczeniem, tylko nie piszcie tego co w książkach, że będę tak skupiona
na parciu, że nic nie poczuję, poprzednio bardzo się skupialam i było
strasznie, czułam się jakby ktoś wbijał mnie na pal, jak o tym pomyslę to
cały czas ryczę ze strachu
Obserwuj wątek
    • agawa5 Re: zzo a skurcze parte 05.09.06, 13:53
      Tak, to znieczulenie znosi ból przy rodzeniu sie dzidziusia i czujesz tylko
      silne uczucie parcia, ale nic a nic nie boli. Pod warunkiem ze jakis nadgorliwy
      personel nie wyłączy Ci znieczulenia na II faze porodu. Ja miałam cały czas i
      było super.
      Rozumiem Twoje obawy, tez nie wyobrazam sobie porodu bez zzo.
      • koteczka12 Re: zzo a skurcze parte 05.09.06, 14:01
        To zależy od praktyki szpitalnej - w niektórych szpitalach nie dają zzo na
        parcie, żeby właśnie czuć skurcze. Ale ja przewalczyłam, żeby mi dali (b. długi
        poród), było super, chociaż położna musiała mi podpowiadać kiedy przeć parłam
        uczciwie i urodziłam szybko .... Gdybym nie była wtedy taka zmęczona może
        zrezygnowałabym ze znieczulenia na parcie, albo wzięła słabsze, ale rodziłam
        (wywoływany poród) poniekąd dwie doby (od pierwszych silniejszych bóli, na
        porodówce 9h)
        • grudz_iz Re: zzo a skurcze parte 05.09.06, 14:23
          to czy czuc parte czy nie przy zzo pewnie zależy od praktyki szpitala czy
          odłącza znieczulenie na czas parcia czy nie np. moja kolezanka rodzila z zzo w
          popularnych warszawskim szpitalu, pierwszą fazę wspomina dobrze, natomiast w
          fazie parcia bylo gorzej - nie miała juz znieczulenia, dopiero pozniej dostala
          po urodzeniu na szycie krocza

ale jesli ma sie dużą dawkę znieczulenia podczas pierwszej fazy to byc moze
          utrzyma sie jeszcze na parte co??
          • amwaw Re: zzo a skurcze parte 05.09.06, 19:51
            > ale jesli ma sie dużą dawkę znieczulenia podczas pierwszej fazy to byc moze
            > utrzyma sie jeszcze na parte co??
            raczej zatrzyma poród, nie będziesz czuła nóg, nie będziesz współpracowała z
            położną, a znieczulenie i tak będzie trzymać max 2h
    • agawa5 Re: zzo a skurcze parte 05.09.06, 14:28
      ja miałam stałą dawke przez cały poród, tzw. wlew ciągły. Taką "kroplówke" w
      plecki. Pompa dozowala z odpowienia szybkoscią leki przez calusienki poród.
    • atena2006 Re: zzo a skurcze parte 05.09.06, 14:31
      Moje doswiadczenia z porodu sa takie, ze tuz po znieczuleniu zewnatrzopopnowym
      bardzo silne skurcze rozwierajace szyjke zmienily sie w bardzo silne skurcze
      parte. Nie wyobrazam sobie porodu bez znieczulenia, bo ja i tak swoje przezylam
      (dosc dlugo nie podawano mi znieczulenia, bo bylo za male rozwarcie, a potem
      chciano mi nie podawac, bo juz bylo duze i mialam nie bawem urodzic). Udalo mi
      sie jednakmwywalczyc pomoc w postaci anestezjologa i znieczulenia, co glownie
      przydalo sie na okres szycia.
    • gosika78 Re: zzo a skurcze parte 05.09.06, 16:01
      Przy "wychodzeniu" Młodej miałam tylko takie lekkie piekąco-śliskie uczucie. Nic nie bolało. Przy bólach z krzyża, które miałam przed podaniem ZZO to naprawdę pikuś.
      Powodzenia
    • agpil Re: zzo a skurcze parte 07.09.06, 08:13
      dziekuję dziewczyny, trochę się uspokoiłam
    • lolinka2 Re: zzo a skurcze parte 07.09.06, 08:48
      Przy nacięciu to przechodzenie cię nie zaboli aż tak, bez nacięcia a i owszem.
      Ja dostałam drugą dawkę zzo na 10 cm i zaczęłam przeć, nie byłam cięta i parłam
      w swoim tempie więc w pewnym momencie czułam jakby mnie rozwalało, uczucie
      rozdzierania dosłownie, niemniej położna uprzedzała że rozciągające się tkanki
      dają takie wrażenie i w tym momencie gdy powiedziałam jej "Magda, pękam jak
      nic" uspokoiła, że wszytko idzie pięknie i książkowo a to uczucie to coś
      normalnego. No i ważne jest to że druga faza nie trwa wieki - u mnie 10 minut
      oba razy (pierwszy przy nacięciu drugi bez).
      • s.ivona Re: zzo a skurcze parte 07.09.06, 09:21
        u mnie zzo juz prz`estalo dziala
        • agpil Re: zzo a skurcze parte 08.09.06, 08:43
          no nie , mój spokój znowu sie oddalił
    • kgbx2 Re: zzo a skurcze parte 08.09.06, 12:24
      Ja przy znieczuleniu skurcze parte odczuwałam jak nacisk stolca na odbyt - zero
      bólu - po prostu czułam się tak jakbym musiała prędko skorzystać z toalety -
      zawołałam położną i okazało się, że rodzimy ....
    • madzilove Re: zzo a skurcze parte 08.09.06, 13:16
      Wez znieczulenie.Nie czulam bolu,a swietnie czulam skurcze!!! Polecam!Polozna
      zszyla mnie jeszcze pod znieczuleniem.Super sprawa.
    • kontoani Re: zzo a skurcze parte 08.09.06, 15:16
      mnie tez nie chcieli juz podać ostatniej dawki na parcie wiec II faza super, a
      parcie "na żywca"... Miło tego nie wspominam...
    • ozega Re: zzo a skurcze parte 08.09.06, 19:21
      Ja z tego skorzystałam i było bardzo dobrze.Znieczulenie dali mi w końcówce
      czyli na partych czółam skórcze ale nie w takim stopniu jak zazwyczaj.Bardzo mi
      to pomogło i nie bolało wcale nawet podczas zakładania szwów nic nie czółam!
      Spróbuj jak nie masz przeciwskazań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka