Dodaj do ulubionych

Arytmia serca

22.01.25, 19:02
Przez przypadek w standardowych badaniach przed szczepieniem lekarce nie spodobała się praca serca syna 18 latka.EKG zrobine od razu wskazało liczne skurcze. Dostaliśmy skierowanie do kardiologa.I niestety Holter wykazał dość dużą arytmię i teraz poszukuję jakiegoś specjalisty od arytmii u takich młodych ludzi.Syn nie skarży się na żadne dolegliwości.Kardiolog mówi o ablacji, ala ja bym chciała go skonsultować z jakimś specjalistą od tego rodzaju zabiegów. Możecie kogoś polecić miejsce nie gra roli
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Arytmia serca 22.01.25, 19:11
      Jeśli w Warszawie to Radosław Pietrzak, tylko to kardiolog dziecięcy, nie wiem czy 18 latek jeszcze się łapie, jeśli nie, to chyba nie ma specjalistów od młodych dorosłych, musisz szukać zwykłego specjalisty od zaburzeń rytmu.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Arytmia serca 22.01.25, 19:44
      Ja tylko nieśmiało napiszę (bo zaraz mnie tu zjadą i wyśmieją, jak zwykle), że moja arytmia z dodatkowymi skurczami nadkomorowymi i okresową tachykardią, które miałam od 18 roku życia, i która męczyła mnie aż do 30-tki, przeszła mi całkowicie, po tym, jak wpadłam na to, że jestem alergiczką, uczuloną na wiele różnych rzeczy i odstawiłam alergeny pokarmowe.
      Teraz wiem, że arytmię najczęściej powoduje uczulenie na rośliny psiankowate, najbardziej papryka, ale też pomidory, ziemniaki, bakłażany i tytoń. Jeśli alergia wywołuje arytmię, to może też prowadzić do zawału serca w młodym wieku. Arytmia może się pojawiać natychmiast po zjedzeniu alergenu, ale może też pojawiać się po odstawieniu, dopiero przy jego wydaleniu z organizmu, czyli po ok.3-4 dniach od zjedzenia.
      Zanim zdecydujecie się na inwazyjny zabieg w postaci ablacji, zaprowadź syna do alergologa i zrób mu testy pokarmowe skórne. Może zamiast ingerencji chirurgicznej, wystarczy czegoś nie jeść?
      No i niech syn się przyzna, jeśli coś bierze/pali, bo to też może być przyczyną arytmii i zrobisz mu nie potrzebny inwazyjny zabieg,
      • chocolate_dog123 Re: Arytmia serca 22.01.25, 19:48
        "Jeśli alergia wywołuje arytmię, to może też prowadzić do zawału serca w młodym wieku."
        X
        Aż tak?
        • gogo31 Re: Arytmia serca 22.01.25, 20:01
          Alergię też mamy ,ale nie pokarmową tylko wziewną, ale to jest pod kontrolą i opanowane.Widząc moją panikę raczej by się przyznał, że coś brał i znając go używki nie wchodzą w grę. Lekarz mówi ,że czasem ta arytmia jest związana z dojrzewaniem z tym,że jest bardzo duża. I nikt wcześnie nic nie zauważł a mamy naprawdę dobrego alergologa i wizyta co 3 miesiące z dokładnym osłuchiwaniem
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Arytmia serca 22.01.25, 22:46
            Jak ma alergię wziewną, to ma i pokarmową. Tego nie da się rozdzielić.
            Alergia pokarmowa jest u dziecka pierwsza, dopiero potem dołącza do tego alergia wziewna, to zjawisko określane jest marszem alergicznym.
            Kontrola alergii wziewnej polega wyłącznie na łagodzeniu objawów alergicznych, więc nie ma nic wspólnego z eliminowaniem czynników szkodliwych i leczeniem.
            Alergeny wciąż działają i uszkadzają organizm coraz bardziej.
            Teraz mogła się pojawić arytmia, a za chwilę pojawią się inne choroby.
            Jeśli chcesz, aby syn był zdrowy i nie miał problemów w przyszłości, i jeśli on tego chce, to jedynym skutecznym sposobem jest znalezienie alergenów pokarmowych i wyłączenie ich z diety. Wtedy objawy alergii wziewnej, albo znacznie maleją, albo ustępują całkowicie.
            Alergeny pokarmowe można wytypować na podstawie alergenów wziewnych. Na co jest uczulony?
            Kiedy syn miał robione testy skórne pokarmowe?
            Jakie syn ma objawy alergii wziewnej?
            Tylko katar, czy już astma?
            Arytmii mógł nikt nie zauważyć, bo ona może się pojawiać i znikać.
            Może się pojawiać po zjedzeniu alergenu, albo przy jego braku w organizmie, czyli kilka dni po odstawieniu, a jeśli je ten alergen cały czas, to objawy mogą się pojawiać od sasa do lasa, raz być, raz nie być.
            A syn nic nie czuje, że mu się coś z sercem/pulsem dzieje? Niech zwróci na to uwagę, bo może to co się dzieje uznał za coś normalnego i nie zwraca na to uwagi.
            Powtórzyłabym badanie holtera jeszcze ze dwa razy i oczywiście szukaj dobrego kardiologa, żeby wszystko posprawdzał, bo to nie musi być alergia, ale może.

• go-jab Re: Arytmia serca 22.01.25, 19:58
        Arytmia to elektryka. Zawał to hydraulika. Poproszę o wytłumaczenie jak alergia może doprowadzic do zawału….
        • chocolate_dog123 Re: Arytmia serca 22.01.25, 20:12
          Chyba, że chodzi o to - za internetem:

"niektóre formy arytmii, szczególnie te związane z bardzo szybkim rytmem serca, mogą prowadzić do zmniejszenia przepływu krwi do mięśnia sercowego, co może prowadzić do zawału serca. Udar: arytmie, takie jak migotanie przedsionków, mogą prowadzić do powstania skrzepów krwi w sercu".
          • go-jab Re: Arytmia serca 22.01.25, 20:23
            “ . Jeśli alergia wywołuje arytmię, to może też prowadzić do zawału serca w młodym wieku. ”

W tym zdaniu to alergia ma byc odpowiedzialna za zawal…

Lubie precyzję 😜
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Arytmia serca 22.01.25, 22:51
              Tak. Alergia może być przyczyną arytmii i alergia może być przyczyną zawału.
              • go-jab Re: Arytmia serca 22.01.25, 23:54
                Aha. No to wyjaśnione 🙄
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Arytmia serca 22.01.25, 22:21
          Proszę, pierwszy z brzegu artykuł:

journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/viewFile/23846/19031

jak to za mało, to poszukaj więcej.
          • chocolate_dog123 Re: Arytmia serca 22.01.25, 22:33
            W sedno. W ulotkach niektórych leków wskazano jako skutek uboczny właśnie zespół kounisa. Także zawał polekowy jest jak najbardziej możliwy. Wiele leków powoduje problemy z sercem.
          • go-jab Re: Arytmia serca 22.01.25, 23:57
            Akurat w tym artykul jest głównie mowa o znikomej ilości przypadków, wywołanych głównie reakcją anafilaktyczną, czyż nie?
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Arytmia serca 23.01.25, 00:39
              Nie.
    • towarzyszka_leila Re: Arytmia serca 22.01.25, 22:30
      Z jakiego miasta jesteście?
      Syn leczy zaburzenia rytmu u b dobrej lekarki. Jesteśmy z Warszawy. Jak chcecie, to spytam o jej nazwisko.
      • gogo31 Re: Arytmia serca 23.01.25, 06:27
        Bardzo proszę o pomoc do Warszawy mamy niedaleko
    • katarrynka Re: Arytmia serca 22.01.25, 22:35
      Z czystym sumieniem mogę polecić Zabrze, ale czeka się tam długo na wizytę. We Wrocławiu polecam też szpital wojskowy i na Kamieńskiego. W każdym pracują elektrofizjolodzy, którzy zajmują się zab. rytmu serca.
    • night_and_day Re: Arytmia serca 23.01.25, 08:29
      Poszukaj kogoś z Insytutu kardiologii w Aninie, z tym, że oni chętnie robią ablacje. Alternatywą będzie przyjmowanie leków na stałe, dla młodego człowieka ablacja może być dobrym wyborem, bo uwalnia od problemu na stałe. Mnie udało się przez kilka lat uniknąć ablacji, ale regularnie przyjmuję leki. Teraz odczuwam pogorszenie i niewykluczone, że zdecyduję się na ablację. Lekarza konkretnego niestety nie mogę polecić.
      • szafireczek Re: Arytmia serca 23.01.25, 10:13
        Tak, bardzo chętnie i fachowo, ale nie zawsze i nie każdego uwalnia na stałe - ja miałam 2 - jedna "pomogła" na rok, a druga nie przyniosła żadnych efektów, teraz, tak jak przed zabiegami - leki. Oczywiście to jest pewnie osobnicze.
        W przypadku syna Autorki - powinien się znaleźć przede wszystkim pod stałą opieką kardiologiczną i jednak bym się zdecydowała najpierw na dłuższą obserwację, a nie 1 EKG i 1 Holter i od razu ablacja!?
        • night_and_day Re: Arytmia serca 23.01.25, 11:34
          Zgadzam się, też dostałam na drugiej wizycie propozycję wykonania ablacji, nie skorzystałam, bo chciałam zobaczyć jak będę się czuła .
          • gogo31 Re: Arytmia serca 23.01.25, 11:38
            Dlatego szukam kogoś kto by nam zapewnił fachową opiekę
            • szafireczek Re: Arytmia serca 23.01.25, 11:45
              www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Kardiologia/Wiemy-gdzie-kardiologia-dziecieca-jest-najmocniejsza-RANKING,230925,1014.html

nie wiem, czy nie lepiej byłoby już szukać docelowego miejsca opieki kardiologicznej, skoro syn zaraz skończy 18. lat
              • antonina.n Re: Arytmia serca 23.01.25, 11:57
                Jako osoba po ablacji. Dziewczyny, w przypadku arytmii nie ma się czemu „przyglądać”. Wszystko widać w holtera i EKG. Zwłaszcza, że jeśli na tych wyrywkowych badaniach udalo sie tką arytmię „złapać” to ona musi być właściwie cały czas. Kluczowe jest znalezienie dobrego lekarza. Jesli są wskazania do arytmii - zrobić i nie obciążać serca. Lekarze, u których byłam zawsze traktowali ablację jako ostateczność.
                • szafireczek Re: Arytmia serca 23.01.25, 12:02
                  Bardzo odważnie piszesz - chłopak miał 1 EKG i 1 Holtera i jest w procesie dojrzewania, ale "nie ma się czemu przyglądać"? Serio? I jak wyżej pisałam - ablacja także może nie pomóc - nie jest to św. graal.
                  • gogo31 Re: Arytmia serca 23.01.25, 12:08
                    Skończył właśnie w grudniu 18 lat i dlatego takie poszukiwania kardiologa ten do którego teraz chodzimy zajmuje się dorosłymi ale mam wrażenie ,że nie za bardzo wie co zrobić z taki młodym dorosłym
                  • antonina.n Re: Arytmia serca 23.01.25, 12:13
                    Wręcz przeciwnie. Wy jesteście bardzo odważne doradzając czekanie, a nie mając ani dyplomu lekarza ani wglądu w choćby ten jeden zestaw Holtera i EKG. .

Ja napisałam „kluczowe to znaleźć dobrego lekarza”. Tak więc chyba oczywiste, że jeśli dobry lekarz widzi wskazania do ablacji to należy ją wykonać. Moja ablacja została wykonana na podstawie 1 Holtera i 1 EKG na których w ogóle udało się arytmie złapać. Wcześniej wykonałam
                    miliard, które nic nie wykazały. Borykałam się z problemami kilka lat, a tymczasem badania wykazały, że każdy z napadów mógł się dla mnie skończyć śmiercią.

Jesteś zatem pewna, że 1 holter i 1 EKG nie wystarczy?
                    • usha Re: Arytmia serca 23.01.25, 12:15
                      U mnie też - 1 holter pokazał, jak ogromną mam ilośc skurczów dodatkowych i to wystarczyło do ablacji.
                    • szafireczek Re: Arytmia serca 23.01.25, 12:35
                      A my niby co piszemy - pójście do wróżki, czy jednak najpierw do poradni kardiologicznej?

I tu uwaga! dopiero jest poszukiwanie "dobrego lekarza", a ewentualnie potem można sobie wygłaszać na forum tezy "chyba oczywiste, że jeśli dobry lekarz widzi wskazania do ablacji to należy ją wykonać".

Jak chcesz być taka pomocna - to podaj tego dobrego lekarza, dzięki któremu Twoje problemy się skończyły.
                      • antonina.n Re: Arytmia serca 23.01.25, 13:02
                        Jak widzisz podałam. Mam kilkoro znajomych, leczonych przez Steca i wszyscy jesteśmy zdania, że można mu zaufać. ,
                    • night_and_day Re: Arytmia serca 23.01.25, 14:29
                      Nie doradzam czekania, napisałam, że ja nie chciałam się poddać ablacji, ponieważ moja arytmia nie była groźna i pojawiala się sporadycznie. Dlatego odebrałam propozycję ablacji jako nagorliwość lekarza. Natomiast druga, a nawet trzecia opinia lekarza jest zawsze wskazana.
    • antonina.n Re: Arytmia serca 23.01.25, 12:07
      Kilka miesięcy temu miałam ablację. Polecam prof. Sebastiana Steca. Jest jednym z najlepszych specjalistów od arytmii w Polsce, i przy okazji jest niesamowitym człowiekiem. Ja przed ablacją konsultowałam się z nim wyłącznie online, przesłałam mu wszystkie badania, on obejrzał i natychmiast skierował mnie na zabieg, który później sam wykonał.

Wizyta u niego- prywatna i droga, ale zabieg na NFZ. Profesor zabiegi wykonuje w różnych miastach, chyba głównie na południu Polski. Nie wiem jak on to robi, ale na zabieg czeka się tydzień/dwa. Tymczasem w szpitalu w Krakowie na wizytę przed zabiegiem (skierowanie na ablację na cito) miałam czekać 7 miesięcy😂.

W każdym razie profesora polecamsmile
      • szafireczek Re: Arytmia serca 23.01.25, 12:42
        To się tak robi, że idziesz najpierw na wizytę komercyjną, a potem cudownie zostajesz umieszczona na liście na NFZ.

Oczywiście - życzę by Ci na stale pomogło, ja po pierwszej ablacji też się tak cieszyłam.
    • usha Re: Arytmia serca 23.01.25, 12:07
      Miałam ablację 10 lat temu i do tej pory (odpukać) arytmia nie wróciła. Robiłam w szpitalu Jana Pawła w Krk. Arytmia może prowadzić do przerostu mięśnia sercowego i skończyć się koniecznością przeszczepu a to już nie są żarty. Mnie to groziło, więc nie zastanawiałam się długo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka