beti217 21.09.06, 15:55 A stres?Naprawde tak zle wplywa na dzidziusia?Bo ostatnio nie spalam cala noc...przez stres....i wogole egzaminy i tez ciagle stres...klotnie z ukochanym?Bede miala nerwowe dziecko?Prosze o wypowiadanie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mniemanologia Re: A co ze stresem? 21.09.06, 15:59 Dziś przeczytałam o swoim 18 tc.: "za szczegółowe uzwojenie mózgu odpowiadają nie tylko geny (...), ale także hormony i doświadczenia - myśli i emocje ciężarnej mamy". Ale przeciez przez 9 miesięcy trudno uniknąć negatywnych emocji, prawda? Nic nie będzie Twojemu dzidziusiowi myślę, że wiele kobiet stresowało się w czasie ciąży i ma normalne, wesołe dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
faustyna80 Re: A co ze stresem? 21.09.06, 16:05 Moja przyjaciolka, a wlasciwie jej coreczka jest doskonalym przykladem na to, ze mozna cala ciaze miec niesamowity stres a mimo to urodzic madre, zdrowe i sliczne dziecko mala ma 2 lata i zna kolory po angielsku!!! a jaka ladna jest Uszy do gory! Odpowiedz Link Zgłoś
beti217 Re: A co ze stresem? 21.09.06, 16:08 faustyna80 napisała: > Moja przyjaciolka, a wlasciwie jej coreczka jest doskonalym przykladem na to, > ze mozna cala ciaze miec niesamowity stres a mimo to urodzic madre, zdrowe i > sliczne dziecko mala ma 2 lata i zna kolory po angielsku!!! a jaka ladna > jest > > Uszy do gory! tak?No to troszke mnie pocieszylasjA NIEKIEDY PRZEJMUJE SIE TAKIMI RZECZAMI Odpowiedz Link Zgłoś
malpka_z Re: A co ze stresem? 21.09.06, 19:04 Ja mialam bardzo duzo stresow w ciazy, zwlaszcza na poczatku, jak wyladowalam w szpitalu. Potem nie bylo lepiej, mialam czeste stany lekowe, budzilam sie w nocy po koszmarach i nie moglam zasnac, itp. W ciazy nie mozna brac zadnych lekow antydepresyjnych i nerwicowych, ale melise to pilam czesto, takze w I trymestrze. Wierze, ze wszystko bedzie dobrze. Bo jak zaczne myslec, ze bedzie zle to sie jeszcze bardziej bede nakrecac. Poza tym mysle sobie tak, ze gdyby stres mial tak negatywny wplyw na dziecko to pokolenie urodzone w czasie wojny byloby jakies nie takie psychicznie czy fizycznie. A o czyms takim nigdy nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi75 Re: A co ze stresem? 21.09.06, 20:02 Ja się bardzo stresowałam na poczatku ciąży a urodziłam BARDZO pogodne dziecko, no i oczywiście moim zdanem nadzwyczaj inteligentne ;D -więc się nie martw. A ukochanemu powiedz że ma Cię nie stresować Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: A co ze stresem? 21.09.06, 20:31 jak nie wiedziałam jeszcze o ciąży przeżyłam bardzo przykre rodzinne wydarzenie ,stres non stop przez 2 tyg,lekarka uspokoiła mnie że stres w tak wczesnej ciąży nie zaszkodził no bo to ani nie wirus ani nie rtg ani nie choroba,tylko adrenalina,ale teraz staram się nie denerwować i panować nad emocjami ,jak mnie bierze nerw to mówię sobie stop,wyluzka,jesteś w ciąży a reszta się nie liczy Odpowiedz Link Zgłoś