Dodaj do ulubionych

Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie

22.09.06, 11:08
wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=18371&wid=8518641&rfbawp=1158915802.913&ticaid=125eb

...niewiem czy dobrze wkleilam link,ale odszukacie ten artykol na stronie
glownej wp.pl...moze ten artykul ostudzi zapal do "szybkiego" i bezbolesnego
rodzenia przez cc na zyczenie(co innego gdy sa wskazania do cc)...
Obserwuj wątek
    • bacha1979 Wątków na ten temat było chyba ze 100. 22.09.06, 11:10
      Dzis przynajmniej jeden.uncertain
      • kaasma Re: Wątków na ten temat było chyba ze 100. 22.09.06, 22:52
        dlatego ja upierałam się przy porodzie sn
    • fankaborsuka Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 11:15
      Dziekuję Ci Kochana !!! Buzi! Słodka jesteś ! Idę w niedzielę do szpitala i
      prawdopodobnie będę miala cesarkę z powodu nadciśnienia i proszę słodziutka,
      nie pisz mi że ze wslazaniami to ok i takich pierdołek bo i tak mi to nie
      pomoże . po prostu kochana, dzieki tobie będzie mi naprawdę lżej i jak będę
      miała na przykład niezywego dzidziusia to wspomnę że
      przestrzegałaś............... TROCHĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI !!!!!!!!!! CZY JESTEŚ
      ŚWIADOMA ŻE TO FORUM ODWIEDZAJĄ KOBIETY, KTÓRE TEN "CUDOWNY" ZABIEG CZEKA CZY
      CHCA CZY NIE ????????????????? ULŻĘ SOBIE NA TOBIE, A JAKŻE BO I TAK MNIE W
      NIEDZIELĘ W SZPITALU "DO KOŃCA" ZAMYKAJĄ TO CO MI SZKODZI !!!!! BYŁO MIŁO !!!!
      PA!
      • nat.wroclaw Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 11:20
        Chciałam napisac dokładnie to samo. Wyjęłaś mi to Fanko spod .. klawiatury.

Jak widze takie bezmyslne kwiaty, to myslę, że niektórym pannom powinno sie
        reglamentować dostęp do internetu.

A Ty kochana uszy do góry. Od kiedy pismaki z portalu wp.pl są dla nas medyczną
        wyrocznią? No! Czekam na piekny opis jak Twój maluch wcina mleko i że macie sie
        dobrze.

Pozdr
        Nat
      • benitaa2 Fankaborsuka. 22.09.06, 13:01
      • benitaa2 Fankaborsuka. 22.09.06, 13:06
        Trzymaj się dzielnie-wszystko bedzie dobrze.
      • banan311 Mialam cesarke i zyje! 23.09.06, 05:02
        Do wszystkich tych dziewczyn, ktore maja skierowanie na cc. Nie bojcie sie!
        Wszystko bedzie w porzadku. Myslcie pozytywnie i nie czytajcie takich linkow.
        Moje skierowanie bylo na skutek duzej wagi (4400 gr) dziecka. Dziekuje Bogu za
        to, bo nie wiem jak to by sie skonczylo gdybym miala rodzic Oliwie o silach
        natury.
        Co do statystyk - sa wysokie w duzej mierze z powodu cesarek na skutek powiklan
        porodow naturalnych. Planowane cesarki, przy niskim ryzyku (waga dziecka,
        niewspolmiernosc) sa bardzo bezpieczne. Ryzyko powiklan jest mniejsze niz w
        przypadku porodu pochwowego.
        Tak, powrot do sil trwa dlugo i cesarka nie jest idealem, ale dzieki niej
        ratuje sie zycie tysiacom matek i dzieci.
        A tym paniom, ktore serwuja takie linki radzilabym troche rozwagi.
        Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
    • moreno500 Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 11:18
      no tak. wczoraj dwukrotnie przytaczany artykuł, wcześniej też dwa razy, dziś po
      raz pierwszy. czy koleżanka 24lena przegląda to forum, czy tylko wpada co jakiś
      czas by kogoś postraszyć?
    • eyes69 Ile jeszcze o tej cesarce? :/ n/t 22.09.06, 11:23
    • aba1122 Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 11:28
      Co za kretynki są na tym forum to aż żal czytać ich posty że takie coś ziemia
      nosi.
      Szkoda że nikt (z lekarzy ) nie zrobi statystyk ile dzieci po naturalnych
      porodach ma niedotlenienia,zamartwice i bardzo często finalnie porażenie
      mózgowe.
      Kurczę o tym się nie mówi,dlaczego?
      Nie można generalizować czy cesarka czy poród naturalny jest lepszy,to
      indywidualna sprawa każdej ciąży,wiem jedno neurolog mojej córki powiedziała mi
      że najwięcej ,,zmarnowanych,, dzieci ma z Żelaznej Inflanckiej z tych szpitali
      gdzie liczy się właśnie tylko rodzenie naturalne , gdzie nikt nie patrzy na to
      jak przedłużajacy się poród wpłynie na dziecko pózniej liczy się tylko ta
      chwila. Sama coś o tym wiem poród koszmarny, bez postępujacego
      rozwarcia,ciagnacy się w nieskączonośc i finalnie zakończony vacum. Efekt
      zamartwica córki,2 lata rechabilitacji,chodzenia po wszystkich lekarzach świata.
      Na szzcęscie córka jest zdrowa rozwija się dobrze.
      Teraz planuje druga ciąze i wiem jedno nie zafunduje sobie a nie swojemu
      drugiemu dziecku takiego koszmaru jaki przeżyłam wtedy.
      I zrobie sobie CESARKE ŚWIADOMIE.
      • 24lena wyzywajcie sie a co tam- krzywdy mi nierobicie 22.09.06, 11:48
        aba1122-"kretynka" to mozesz nazywac sama siebie,
        a jezeli widzisz -czytelny- tytul post'u-to po cholere klikasz na niego i go
        czytasz,ktos Cie do tego zmusza?
        Akurat nie zamierzam nikogo straszyc,oceniac czy dolowac-osobiscie nie
        wiedzialam,ze cesarka - MOZE- nie -MUSI- miec takie odbicie nad smiertelnoscia
        noworodkow.Zgadzam sie ze i porody naturalne niosa ryzyko.Nie oceniam tez czy
        cc jest lepsze od naturalnego i niepodwazam wyboru zadnej kobiety,bo kazda ma
        rodzic tak jak chce.Do niczego nie namawiam,ba nawet do czytania nie
        namawiam ... a forum sledze codziennie i klikam tylko na te posty ktore mnie
        INTERESUJA...forum jest bardzo czytelne i kazdy ma prawo miec swoje zdanie !

• 24lena poprawie wam humor-watek do skasowania 22.09.06, 11:56
          tak,tak zglosilam do skasowania,zeby Was niedenerwowac,bo jeszcze
          ten "jad",ktorym przesiakacie przez moj post,zaszkodzi waszym bobasom wink
          ale na drugi raz nie klikajcie na posty,ktore w temacie jasno wyjasniaja o co
          chodzi !
          pozdrawiam
        • angelangel Wszystko kwestia kasy 22.09.06, 11:56
          Szpitale przeliczaja sobie, ile moga oszczedzic na operacji (cc), i daleze
          dorabiac ideologie. Zawsze takie kleszcze taniej wychodza (dla szpitala). To
          chodzi tylko i wylacznie o kase.
        • karolcia67 Re: wyzywajcie sie a co tam- krzywdy mi nierobici 22.09.06, 12:04
          > Akurat nie zamierzam nikogo straszyc,oceniac czy dolowac-osobiscie nie
          > wiedzialam,ze cesarka - MOZE- nie -MUSI- miec takie odbicie nad
          smiertelnoscia
          > noworodkow.Zgadzam sie ze i porody naturalne niosa ryzyko.
          A więc, miałam i poród naturalny...3 dni prowokacji, zielone wody 2 tygodnie po
          terminie i w rezultacie 18 godzin porodu...uszkodzony kręgosłup dziecka,
          niedotlenienie, mam wypisać reszte? a dziecko BYŁO MAŁE tylko 2800g, drugie
          rodziłam przez cc, najpierw probowali robić te same gierki co przedtem, nic
          tylko naturalnie,męczyli mnie od 18 do prawie 3 w nocy, ale dziecko było
          mądrzejsze nie schodziło w dół mimo pełnego rozwarcia... syn urodził się 3900g
          zdrowy wspaniały, i moge porównać obydwa porody, w grudniu spodziewam się 3
          dziecka I ZA NIC W ŚWIECIE NIE ZGODZE SIĘ NA WYWOŁANIE porodu i te piekło
          normalnego rodzenia, wole mieć jeszcze ze 3 cesarki niż jeszcze raz przechodzic
          przez to wszystko, powiem tylko tyle że chodze non stop z dzieckiem na
          rehabilitacje znam setki rodziców które maja dzieci chore, po porażeniach
          niedotlenieniach itp, i tylko 1 znam ktore urodziło się po cc i jest
          niepełnosprawne....a więc fakty mowią same za siebie, niestety.
          • latouche Re: wyzywajcie sie a co tam- krzywdy mi nierobici 22.09.06, 12:53
            karolcia67 napisała:

> przez to wszystko, powiem tylko tyle że chodze non stop z dzieckiem na
            > rehabilitacje znam setki rodziców które maja dzieci chore, po porażeniach
            > niedotlenieniach itp, i tylko 1 znam ktore urodziło się po cc i jest
            > niepełnosprawne....a więc fakty mowią same za siebie, niestety.
            ja mialam sn i obydwaj synkowie są zdrowi jak rydze. Moja siostra miala trzy sn
            i jej dzieci tez sa zdrowiutkie. Znam tez kupe innych mam po sn, wszystkie
            dzieci sa zdrowe.
            Ale nie napisze ze fakty mowia same za siebie, bo zarowno te fakty ktore Ty
            przedstawiasz jak i moje, to jest pewien wycinek rzeczywistosci.
            Jedno jest pewne - w ciazy trzeba miec dobrego ginekologa, ktoremu sie ufa,
            wspolnie z nim podjac decyzje o typie porodu (z mozliwoscia korekty decyzji
            jezeli los inaczej zadecyduje - szybko idacy sn przed wyznaczonym terminem
            cesarki, komplikacje w trakcie porodu sn, etc.), wybrac dobryszpital. I trzeba
            miec szczescie jeszcze - bo wypadek, choroba w trakcie ciazy czy cokolwiek
            innego moze kazdemu sie przytrafic.
      • moreno500 Re: do aba1122 22.09.06, 12:10
        aba, sprawdź w statystykach, żelazna ma blisko 30% cc, to jest dużo. także nie
        wiem, skąd ta neurolog ma takie informacje. ja jestem po cc na żelaznej
    • aba1122 Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 11:57
      Jesteś żałosna na drugi raz się zastanów co piszesz i gdzie.
      • marikas Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 12:04
        Ja miałam cesarkę, było i jest wszytko wporządku z córką i ze mną.

Pozdr
      • 24lena tylko na tyle Cie stac... 22.09.06, 13:20
        zastanowilam sie...artykol nie jest ! mojego autorstwa(ups moze niezaowazylas)
        a gdzie go mialam umiescic jak nie na "Cip"...a straszyc niemam czym,podsowam
        tylko artykol...nikt wam sie niekaze sugerowac artykulem-dziewczyny-to tylko
        artykul,poglad jakiegos czlowieka na cc,a nie moje osobiste wyrokowania...
        • eyes69 Re: tylko na tyle Cie stac... 22.09.06, 13:22
          Spokojnie...
          Mysle, ze warto byloby zachowac obiektywizm...
          Bombardowanie informacjami o tym jaka cesarka jest be i fuj nie ma sensu.

Ja popieram ta pania, ktora ponizej skleila wiadomosc...
    • melka_x Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 13:09
      Czytajcie z uwagą. Problem w tym, że jak na razie nie wiadomo co jest przyczyną
      zwiększonej liczby zgonów noworodków urodzonych przez cc. Czy rzeczywiście samo
      cc, czy może fakt, że przez cc rodzi się o wiele więcej dzieci z ciąż bardzo
      powikłanych, a więc obciążonych nieco większym ryzykiem różnych wad? O ile wiem
      na razie dyskutowana jest sama statystyczna zależność, ale nikt nie postawił
      jeszcze tezy, że to cc jest przyczyną wyższej śmiertelności. Więc nie strasz.
      • 24lena artykuly to tylko teoria !!! 22.09.06, 13:32
        ...teoria ! zgadza sie ?
      • angelangel Bardzo madre slowa Melka_x 22.09.06, 13:38
        Dokladnie jest tak jak piszesz
        Potem takie oto wyniki mozna sobie dorobic do konkretnego zapotrzebowania (jak
        na przyklad zmniejszenie liczby cesarek ze wzledu na wysokie koszty)i rozdmuchac
        w mediach
        • ade1 spokojnie 22.09.06, 13:59
        • ade1 Re: Bardzo madre slowa Melka_x 22.09.06, 14:01
          jestem po 2 cesarkach (wskazanie ortopedyczne- wczesniej złamana miednica) i
          uwazam ze zarowno przy cesarskim i przy naturalnym moze sie cos zlego stac, ale
          jesli juz to zdarza sie to naprawde naprawde b, rzadko. generalnie rodzi
          miliony kobiet i wsyzstko jest ok. przy wycinaniu migdalow tez sie moze zdarzyc
          tragedia. wiec bez przesady
      • fankaborsuka Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 15:52
        Melka, masz rację. Takie pytanie nie zostało postawione a rzeczywiście baby po
        cc to pewnie jakaś tam grupa ryzyka.
    • anulka59 Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 16:02
      Wszystko pięknie ładnie a ja tu myślałam że lekarz chce dla mnie lepiej
      podejmując decyzje o cc bo ciąża po leczeniu zwężona miednica duża główka
      dziecka a tu się okazuje że wcale nie chciał lepiej bo przecież cc to cięcie to
      ze wskazań do cc nie ma śmiertelności a na życzenie jest?Dla mnie operacja
      operacją-lekarz wykonuje ją tak samo czy są czy nie ma wskazań.
      • moreno500 Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 16:39
        bo jak są wskazania, to dziecko jest uprzedzone, że było wskazanie i wtedy nie
        umiera. logika....
    • olensia Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 17:47
      Ja rodzilam naturalnie, ale nie w Polsce. Napewno wszycy widzieli co niektorzy
      lekarze wyczyniaja, pkazywali to nieraz w TV: podczas porodu naturalnego klada
      sie na brzuch aby wypchnac dziecko?!?!?!?! Po takim porodzie dziecko urodzilo
      sie ze zmiazdzona glowka. To jest koszmar ja napewno w Polsce nie rodzilabym
      naturalnie ale dla wlasnego swietego spokoju i dobra mojego dziecka
      zdecydowalabym sie na cesarke. I dlaczego nikt nie pisze jakie sa konsekwencje
      porodu naturalnego? Podczas ktorego moja kolezanka rodzila sama w bolach bo byla
      jedna polozna na 4 rodzace. Porod trwal 24 godziny i pozniej lekarz powiedzial
      ze ma szczescie ze dziecko nie ma niedotlenienia - to gdzie on byl jesli ma taka
      swiadomosc ze moglo sie cos takiego wydarzyc...
    • issy33 Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 21:27
      Stuknij sie i to mocno w swoj pusty *** zanim wkleisz takiego linka. Powiedz
      czy zastanowilas sie chocby przez chwile? Co chcialas pokazac? Ze czytasz
      gazety? Ze znasz funkcje skopiuj/wklej - bo nie rozumiem. Zapewniam, ze nikomu
      nie pomoglas, szczegolnie dziewczynom ktore niedlugo ida rodzic. Prosze
      zbanowac tą panią.
    • 24lena paranoja jakas... 22.09.06, 22:06
      Antyka...deela przyszedl ten czas ze chyle czolo przed Wami...
      o-CiP-aly...serio,chcialybyscie tylko o samych superlatywach czytac...tylko po
      cholere klikacie na post,ktory w tytule wszystko wyjasnia...
      powtazam,to tylko teoria a nie wyrocznia,opamietajcie sie troche,po co ta
      irytacja...
      • moreno500 Re: paranoja jakas... 22.09.06, 22:20
        ciekawe jakbyś się czuła na kilka dni przed cc potraktowana taką "teorią"
        • draugdur kiedy Wam sie znudzi ten temat????n/t 22.09.06, 22:50

• cheetah_m Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 22.09.06, 22:56
      LALECZKO CZY TY DO JASNEJ CIASNEJ JESTES ANALFABETKA??????????????????
      PO CO 17TY RAZ TEN SAM WĄTEK ZAKLADASZ.
      • shemsi1 Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 23.09.06, 14:35
        Koleżanka-pielęgniarka mówi, że żony lekarzy, pielęgniarki, położne-wszystkie
        chcą mieć cc... A lekarz dalej nam będzie do łbów wsiskał, że poród naturalny
        jest lepszy (raz już rodziłam, miałam b. trudny poród).
        Teraz się cieszę że będę mieć cc. Mimo wszystko.
        (ze względów medycznych mam je mieć, nie na zamówienie).
        Wszystko zależy od przebiegu ciąży, warunków, jejku od wszystkiego to zależy, a
        to ze cc często ratuje życie??
        • rita75 Re: Smiertelnie modna cesarka-przeczytajcie 23.09.06, 23:38
          żony lekarzy, pielęgniarki, położne-wszystkie
          > chcą mieć cc...

bzdura
    • niusianiusia Miałam cc 23.09.06, 17:15
      Dziecku wyszło to na dobre, bo był duży i miał bardzo dużą głowę. Ja
      dochodziłam do siebie ponad 2 miesiące, zakażenie, antybiotyki, ból rany. Boję
      się, bo prwdopodobnie teraz znow będzie CC (wiek matki, wielkosć dziecka)...
      Jeśli nie byłoby wskazań nie poprosiłabym o taki rodzaj porodu, nic przyjemnego
      • mika1332 Re: fankaborsuka 23.09.06, 18:45
        Nic się nie przejmuj.Szlag trafia jak sie na tym forum po raz kolejny czyta o
        śmiertelnośći dzieciaczków przychodzących na świat w wyniku cc.Moja siostra ma
        2 dzieci i oboje przyszli na świat cc.Nie miała żadnych wskazań medycznych po
        za okropnym lękiem przed porodem sn.Ciotka jest byłą położną i załatwiła jej
        cc.I synek i córka są zdrowi jak rybki.Cioteczna bratowa również miała cc i syn
        zdrów jak byk.
        Ten kto pisze takie posty na tym forum nie ma za grosz taktu.Jeżeli nie urodze
        do piątku mnie również może czekać cc i nie mam już ochoty czytać nawet tytułów
        tych kretyńskich wątków.
        Przekonasz się,że nawet jeśli będziesz miała cesarkę wszystko będzie oki!!!!
        Pozdrawiam Cię cieplutko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka