Dodaj do ulubionych

No-spa - kto nie bierze ??

23.09.06, 17:21
Dziewczyny, zauwazylam, ze w wielu watkach przewija sie temat skurczy macicy
na ktore pomaga no-spa. Mam wrazenie, ze jest brana bardzo powszechnie.
Czy sa tu dziewczyny, ktore jej nie biora ?

Pozdrawiam !!
Obserwuj wątek
    • malpa513 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 17:22
      ja generalnie nie biore, przez całą ciąże wzielam chyba ze 3 razy
    • jufta Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 17:36
      Też nie biorę. Gdy byłam za pierwszym razem u lekarza, dobrego i polecanego tu
      na forach, nie mówił żeby w ogóle cokolwiek brać poza kwasem foliowym jeśli nie
      ma takiej potrzeby. Bo to pierwszy trymestr. Gdy natomiast ostatnio trafiłam do
      swojej lokalnej przychodni dostałam od razu receptę z całą listą specyfików do
      brania. No - spa także tam figuruje. Mam nieodparte wrażenie, że to wszystko
      było na wyrost, na wszelki wypadek. Dostajesz receptę, masz i bierz, potrzebne
      czy nie, łykaj. A na razie niepotrzebne, ale babsztyl kazał brać przy każdym
      bólu. Chyba to jednak przesada.
    • ambus Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 17:38
      Ja też nie biore, za wyjątkiem kilku dni kiedy brałam z polecenia lekarza, bo
      twardniał mi brzuszek, ale to trwało tylko tydzień.
      • niusia12 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 17:45
        kochana jezeli ci ja wypisali to lepiej brac niz jechac do szpitala z
        plamieniem lub krwawieniem jezeli oczywiscie boli cie brzuch a jezeli nie to
        pewnie ze nie ma takiej potrzeby
    • ad57 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 17:52
      ja nie biore chyba do tej pory nie mialam potrzeby,a dlaczego bierzecie?
      • niusia12 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 17:56
        ja bralam bo dostalam krwotoku z powodu skurczy macicy kazali mi brac 4 razy
        dziennie po 1 tab. teraz mam brac tylko wtedy gdy zaczyna pobolewac.tez nie
        jestem za braniem jakich kolwiek lekow w czasie ciazy ale lepsze to niz szpital
        usg i td..
      • ola33333 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 17:59
        mi sie czasami robi twardy brzuch, ale zwykle tylko na chwile.
        Poza magnezem nic nie biore przeciwskurczowego.
        W czwartek ide do lekarza to sie go spytam na wszelki wypadek, ale w jednej
        ksiazce przeczytalam, ze to normalne, ze macica od czasu do czasu sie kurczy
        tak bezbolesnie.
    • hilda78 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 17:57
      poza witaminami od początku ciąży nie brałam nic, nie było takiej potrzeby
      brzuszek pobolewa delikatnie szczególnie ostatnio - do porodu 5 dni smile
      ale zupełnie nie widzę sensu brania tabletek rozkurczowych (w swoim przypadku
      osobiście)
      • akulas1 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 18:07
        Ja nie bioręsmile Uważam, że w ciązy nie ma co przesadzać z różnymi lekami. Lekarz
        kazał mi brać kwas foliowy i tylesmile
        • eliszka25 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 18:20
          na poczatku bralam tylko kwas foliowy. pozniej lekarz zapisal mi magnez, kiedy
          powiedzialam, ze czasami mam twardy brzuch. bralam raz dziennie, a gdyby brzuch
          byl twardy wieczorem, to mialam brac druga tabletke. czasem tak bylo. pod koniec
          ciazy dostalam witaminy dla ciezarnych, a mniej wiecej miesiac przed terminem
          lekarz powiedzial, zeby przestac brac magnez. teraz biore tylko te witaminy raz
          dziennie i czekam na godzine 0 smile
          • ola33333 Re: No-spa - kto nie bierze ??- do Eliszki 23.09.06, 18:25
            Eliszka, a w jakiej dawce bralas magnez ?
            • kasia191273 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 23.09.06, 20:17
              ja nie biorę
              zdaje mi się, że w Holandii nie znają tego wynalazku, ale nie słyszałam
              też,żeby ktoś brał w ciąży
              • asiekok Re: No-spa - kto nie bierze ?? 24.09.06, 11:04
                Mi w Holandii polozna powiedziala na poczatku, ze nawet witaminy nie sa
                potrzebne, chyba ze wyniki sa kiepskie albo cisnienie. Nalezy sie poprostu
                zdrowo odzywiac. Na poczatku bralam tylko folik.
                Jezeli chodzi o twardnienie brzucha, to powiedzieli mi,ze to normalne, bo macica
                caly czas sie rozciaga, a w ksiazce wyczytalam, ze w ten sposob macica "cwiczy"
                przed pozniejszym porodem.
    • tiuia Re: No-spa - kto nie bierze ?? 24.09.06, 12:10
      Ja bralam No-spe, bo ok 23 tygodnia zaczelam miec skurcze i szyjka zaczela mi
      sie skracac. Ale kiedy wszystko wrocilo do normy, przestalam. Teraz lezy na
      polce na wszelki wypadek, ale chyba juz nie bedzie potrzebnasmile
    • mettea Re: No-spa - kto nie bierze ?? 24.09.06, 13:15
      No-spę polecił mi mój lekarz na bóle brzucha, które miałam w 1-ym trymestrze.
      Ale wzięłam tylko raz, bo też jestem zdania, że nie należy przesadzać z żadnymi
      lekami- chyba, że ból staje się nie do wytrzymania.
      W 2-im trymestrze bóle minęły, więc no-spa leży "w razie czego".
      • madja6 Re: No-spa - kto nie bierze ?? 24.09.06, 13:51
        wogole nie bralam nospy....
        • eliszka25 Re: No-spa - kto nie bierze ?? - do ola33333 24.09.06, 17:37
          bralam preparat, ktory nazywa sie "Magnesiocard 7,5". w skladzie jest napisane,
          ze to 182,3 mg magnezu. to takie duze tabletki musujace, ale nie wiem, czy w
          polsce jest. mieszkam w szwajcarii i tutaj wiekszosc lekow ma zupelnie inne nazwy.
          • irka15 Re: No-spa - kto nie bierze ?? - do ola33333 24.09.06, 17:58
            Ja biore nospe z przerwami od poczatku ciazy. Ze wzgledu na skurcze. Jednak czy
            ja biore, czy nie, to skurcze nadal mam, wiec ostatnio namowilam mojego lekarza
            na odstawienie jej. Mam juz dosc trucia sie lekami. Odstawiam powoli. obecnie
            biore jedna dziennie. skurcze sie nie nasilily.

pozdrawiam
            • karolinka1116 ja-nie biore 24.09.06, 18:46
              no-spe bralam tylko w czasie podrozy: raz, dwa przez cała ciąze
              nie chce sie szpikowac
              skurczy nie mam
              ciaza jest prawidlowa
              w polowie ciazy przerwalam branie kwasu i witamin prenatal-prenetol
              zelazo biore sporadycznie
              jak na razie-wszystko w normiesmile
              • jonaska Re: ja-nie biore 24.09.06, 19:03
                tylko czasami, kiedy boli mnie brzuch lub jest bardzo napięty.
                • koki20 Re: ja-nie biore 24.09.06, 20:59
                  Ja nie brałam i skończyło się w 30 tyg. na porodówce.( na szczęście nie
                  urodziłam) W drugiej ciązy jak czułam mocniejsze skurcze, to się nie
                  zastanawiałm. Lepiej wziąć ,żeby się skurczyki nie rozkręciły. Generalnie
                  zawsze lepiej zapytać lekarza prowadzącego.Jeśli radzi brać to nie po to, żeby
                  coś tam łykać tylko po to, żeby skurcze nie postępowały. A dzieciaczkowi małe
                  dawki na pewno nie zaszkodzą.
                  Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka