Dodaj do ulubionych

Jak przebiega cc?

08.10.06, 09:53
Witam
Jak wszystko pojdzie dobrze to w ten poniedziałek bede miec cc.Możecie mi
dokładnie opisać jak przebiega cc? Jakie są kolejne etapy operacji, czy
miałyście zakładany cewnik i kiedy, kroplówkę?
Jakie znieczulenie lekarze podają? Kiedy dostaje się Dzieciątko itd.?
Z góry dziękuję!!!!!!!! smile
Obserwuj wątek
    • phantomka Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 10:15
      Mnie co prawda wiezli na cc z porodu sn, ale napisze: cewnik nalozyli na lozku
      porodowym, rozebrali do naga, przewiezli na sale operacyjna, na siedzaco
      zrobili znieczulenie zo, szybko zapytali, czy cos czuje w nogach i pocieli. Po
      wyjeciu dziecka, pokazali mi je na chwile i zabrali do oczyszczaniasmile...pozniej
      szyli mnie jeszcze gdzies z 30 min.
      • jaga9911 Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 11:25
        Dostajesz do podpisania dokumenty dotyczące zgody na cc i ewentualnej
        transfuzji krwi w razie jakichkolwiek komplikacji...Przychodzi też do Ciebie
        anestezjolog i tłumaczy na czym będzie polegało znieczulenie...Na pół godziny
        przed planowanym cc przebierasz się w szpitalną piżamkę, zakładają cewnik i
        podłączają kroplówkę...O godzinie planowanej cc przewożą Cię na salę operacyjną
        anestezjolog robi znieczulenie w kręgosłup (3 zatrzyki - nie bolą bardziej niż
        zastrzyk np. w ramię...)Od momentu pierwszego nacięcia mija 5 min. i na świecie
        pojawia się Twoje dziecko. Pokazują Ci je na chwilkę, bo muszą je zważyć,
        odśluzować itp. przy tych zabiegach może byc obecny ojciec malucha... Potem
        Twój partner może jeszcze z dzieckiem na chwilkę do Ciebie zajrzeć(kiedy Ty
        nadal leżysz na sali operacyjnej). Następnie dziecko przenoszone jest na
        oddział noworodkowy - ojciec może iść razem z dzieckiem...
        Po "wyjęciu" malucha następuje trwające ok pół godziny - 40 min. szycie. Nie
        boli ale do najprzyjemniejszych przeżyć nie należy...Po szyciu trafiasz na salę
        pooperacyjną gdzie spędzasz najbliższą dobę. Wieczorem przynosza dziecko -
        możesz je wtedy dostawić do piersi...
        Tak wygląda cc w szpitalu w którym ja rodziłam, pewnie każdy szpital ma swoje
        zasady i może to wyglądać inaczej...
        Będę trzymała za Was jutro kciuki. Pozdrawiam Jaga.
        • magda_wojciechowska Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 12:43
          > Dostajesz do podpisania dokumenty dotyczące zgody na cc i ewentualnej
          > transfuzji krwi w razie jakichkolwiek komplikacji...Przychodzi też do Ciebie
          > anestezjolog i tłumaczy na czym będzie polegało znieczulenie...Na pół godziny
          > przed planowanym cc przebierasz się w szpitalną piżamkę, zakładają cewnik i
          > podłączają kroplówkę

Ja nic z tego nie mialam. smile Ale kroplowki uniknelam pewnie dlatego, ze rodzilam
          naturalnie, a decyzja o cesarce zostala podjeta nagle.

> Pokazują Ci je na chwilkę, bo muszą je zważyć,
          > odśluzować itp. przy tych zabiegach może byc obecny ojciec malucha... Potem
          > Twój partner może jeszcze z dzieckiem na chwilkę do Ciebie zajrzeć(kiedy Ty
          > nadal leżysz na sali operacyjnej). Następnie dziecko przenoszone jest na
          > oddział noworodkowy - ojciec może iść razem z dzieckiem...

Mnie pokazano dziecko juz odsluzowane, ale to dotyczy chyba tylko przypadkow,
          gdy istnieje zagrozenie zycia maluszka. Meza do mnie nie wpuscili, dopiero na
          sale pooperacyjna i to doslownie na chwile. Dziecko na oddziale noworodkowym
          mogl zobaczyc dopiero po paru godzinach - gdy i mnie tam przewieziono.

> Po szyciu trafiasz na salę
          > pooperacyjną gdzie spędzasz najbliższą dobę.

Nie no, bez przesady. smile Jak widac co szpital, to inne zwyczaje - jak zreszta
          napisalas.
        • magda_wojciechowska Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 12:44
          A przepraszam - cewnik oczywiscie mi zalozono. smile
        • mongolia4 Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 20:42
          Ja mialam prawie tak samo jak pani jaga9911 z mala tylko roznica,ze cewnik
          zalozyli mi dopiero po cc,a dziecko przystawilam do piersi jak bylam na sali
          poporodowej.Pozniej zabrali zeby go owinac, ubrac i mialam synka caly czas ze
          soba,bo tak chcialam.Wsat proponuja na drugi dzien aby troche pochodzic zeby
          zrostow nie bylo.Pozdrawiam i zycze powodzenia!!!
    • kameleon_f1 Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 11:34
      jeśli masz planowe cc to wszystko przebiega bez pośpiechu i nawet atmosfera na
      sali operacyjnej jest świetna. znieczulenie przeważnie PP, bo ZO jest robione w
      inną przestrzeń w kręgosłupie i nie wystarcza przy operacji.
      w większości wygląda tak jak napisała druga dziewczyna wink
      chcesz wiedzieć coś więcej??
      • marysiowamama Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 12:33
        Napiszcie prosze jak wygląda zakładanie cewnika. Znajoma ma przed soba cesarke
        i popada z tego powodu w paranoje. Ja jednak mam nadzieje na poród sn.
        • salinas Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 12:45
          W cewkę moczową położna wkłada cewnik. Jak sprytna to nawet nie poczujesz. Ja
          raczej odczuwałam dyskomfort psychiczny . Trzeba się nastawić, że przez to
          trzeba przejść i już. Gorzej z lewatywą, hahaha - ja miałam ją robioną dwa razy
          ( jedna wieczorem ,a druga poprawka rano przed zabiegiem).
          • magda_wojciechowska Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 12:47
            Ja uniknelam lewatywy, natomiast co do cewnika, to bez przesady - nie jest to az
            taki dyskomfort. Bardziej przeszkadzal mi skutek znieczulenia, jakim bylo
            straszne uczucie zimna i drzenie calego ciala poki znieczulenie nie przestalo
            dzialac. No i to, ze przez 12 godzin nie mozna podnosic glowy i pic, a przez
            ponad dobe jesc.
        • jamile Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 12:46
          To jest chwila-moment, lekkie uszczypnięcie i po wszystkim. Nie boli.

KuKa
          * * * * * * * * * * *
          i jeszcze ktoś
          • mynia0 Re: Jak przebiega cc? 08.10.06, 13:50
            ja miałam nagłą cesarkę, w trakcie porodu sn. cewnik założono mi między
            skurczami - nawet nie poczułam. jak położna jest wprawna, założy bez problemu -
            cewnik to naprawdę cienka rurka, bardzo elastyczna zresztą.lewatywy nie miałam
            wcale. papiery podpisałam między kolejnymi skurczami. musiałam sie rozebrać z
            własnej koszuli na szpitalną, jakimś cudem wlazłam na stół operacyjny - na
            sali było z 15 osób, choć decyzja o cesarce podjęto może z 5 minut wcześniej.
            lekarze szorowali ręce piorunem, anestezjolog zapytała tylko, ile ważę / miałam
            znieczulenie ogólne/, obejrzała gardło / kwestia rurki intubacyjnej/, tymczasem
            jedna pielegniarka wkłuwała mi wenflon, druga myła brzuch jodyną. wszystko było
            bardzo szybko, zasnęłam chwilkę później, córka urodziła się 7 minut po decyzji
            lekarza o cesarce. natomiast moja operacja skończyła się jakieś 40 minut
            później.
            • ariella cewnik-wazne 08.10.06, 20:18
              ja mialam zakladany cewnik juz pom zzo, wiec NIC nie czulam, tylko mi
              powiedzieli "teraz zalozymy cewnik". Nie wiem, czemu nto robia przed zzo. Zeby
              bolalo? Popros o to. Samo cc super, maz caly czas, od razu wrocilam na sale,
              dziecko przyjechalo po godzinie, po 8 godz wstalam i juz sie zajmowalam
              (kazali). boli troche, ale daja tyle lekow ppbolowych, ze czesci nie bralam.
              zycze super pododu
              • agadiaz Re: cewnik-wazne 09.10.06, 07:53
                Zakladaja cewnik przed, bo po znieczuleniu zanika ciczucie "od pasa w dol" i
                nie jestes w stanie kontrolowac wydalania moczu, po prostu bys sie od razu
                posiuralasmilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka