Dodaj do ulubionych

W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak spać?

11.10.06, 10:01
Dziewczyny doradźcie! Gdy śpię na bokach to bolą mnie stawy biodrowe i ten
ból mnie budzi, po czym nie daje zasnać. Gdy zaś próbuję na plecach, to boli
mnie kręgosłup i gorzej mi oddychać. Do tego męczy mnie ogromna zgaga! Kwasy
cofają mi się aż do buzi. Ochydztwo! Jak ja mam spać? Może ktoś mnie nauczy
lewitować? Jestem w 32/33 tygodniu ciąży.
Obserwuj wątek
    • kamyszkasia Re: W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak 11.10.06, 10:34
      Spróbuj ułożyć wyżej poduszki, w tym jeden jasieczek pod kręgosłupem lędźwiowym
      i spać w pozycji lekko siedzącej. Mi pomaga ułożenie takich mega-piernatów smile
      • lidia.d Re: W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak 11.10.06, 13:59
        Ja z kolei śpię na boku i korzystam z metod wypracowanych w poprzedniej ciąży, czyli podpieram się dodatkowymi poduszkami. Zazwyczaj mału jasiek wkładam pod żebra, a na drugiej poduszce opieram kolano tej nogi, która jest na górze. Też czasami wstaję obolała, ale bez tych poduszek na pewno byłoby dużo gorzej.
        Moja znajoma miała takiego fajnego grubaśnego węża (o długości chyba z 1,5 m). Wypełnione było toto pestkami z jakichś owoców i można było to ułożyć wzdłuż siebie tak, aby przyjąć jak najwygodniejszą pozycję podczas spania na boku. Koleżanka kupiła to w Niemczech. W Polsce, niestety, nie widziałam tego ustrojstwa, a chętnie bym kupiła, bo to potem jak znalazł również przy karmieniu (człowiek się tym opasuje i maluszek opiera się na wężu, a nie na maminym przedramieniu).
        pozdr.
        Lidka
        • water_lilly Re: W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak 11.10.06, 23:56
          Można kupic na allegro, z wypełnieniem ze styropianu, np, taką:
          www.allegro.pl/item133087958_poduszka_uniwersalna_max_monogram.html
          bywają też takie z gryką w srodku, ale są ze trzy tazy droższe.
    • ineska2 Re: W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak 11.10.06, 14:19
      na zgage lepiej sie klasc na lewym boku, na plecach rzczywiscie fatalnie,
      najlepiej podkladaj sobie poduszki pod nogi (i miedzy nogi jak spisz na boku),
      to troche pomaga. mi bardzo dretwieje biodro, na ktorym leze, wtedy kombinuje z
      poduszka- podkladam ja pod tylek, pomaga na jakis czas. w nocy ciagle sie
      krece - z prawego boku na lewy itd. jak nie moge zasnac pije melise.
      • jonaska Re: W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak 11.10.06, 17:22
        zebra, od tygodnia przeżywam dokładnie to samo....
    • iwaf1 Re: W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak 11.10.06, 20:20
      Czytam i sie usmiecham bo dokladnie mam takie same dolegliwosci i absolutnie
      zgadzam sie z poprzednimi wypowiedziami smile)) Lewy bok na zgage naprawde pomaga!
      Moj Maz sie smieje, ze jak sie klade do lozka to jak ksiezna bo mam tyle
      poduszek smile Dwie pod nogami, dwie pod glowa, i jedna miedzy nogami i jedna kolo
      brzuszka smile Dodatkowo dwa male jaski w razie czegosmile) Koncowka ciazy jest
      naprawde trudna ale mimo wszystko staram sie przejsc z usmiechem bo na koncu tej
      drogi czeka Wielka Nagroda-Nasze Malenstwa!!!! Trzymam kciuki za wszystkie
      przyszle Mamy!!!
    • zafiron Re: W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak 11.10.06, 23:49
      Ja ciążę mam już za sobą, ale ten sam problem spędzał mi sen z powiek pod
      koniec ciąży. Na końcu spałam prawie na siedząco (tyle miałam poduszek)a wtedy
      bolał mnie tyłek i kość ogonowa. Zmieniaj pozycje z boku na bok i potem na
      półsiedząco, proble co prawda nie zniknie, ale zawsze się troche prześpisz.
      Pozdrawiam.
    • chochols polecam "kiełbasę" z kołdry 12.10.06, 10:06
      ja ma termin na jutro smile i za sobą średnio 2 nieprzespane na 1 przespaną noc smile))
      Weź sobie starą kołdrę, albo poduszki, jak najtwardsze i wsadx w dwie poszewki
      na poduszki takie jak z ikei. Powstanie "kiełbasa" - mój mąż tak to ochrzcił po
      wykonaniu, ja śpię z tym pod prawą nogą jak leżę na lewym boku. pluis milion
      poduszek, no i pozycj asiedząca...
      a czy wy też sie tak wściekle pocicie w nocy...? bo ja sie prrzebieram ze 3 razy
    • quarola Re: W nocy bolą stawy biodrowe i kręgosłup - jak 12.10.06, 12:20
      A ja jestem dopieo w 29tc i moja noc wygląda następująco: 15 minut snu, 30-40
      min chodzenia i znów się kładę, bo ból mija (oczywiście na 15 min). Nie pomaga
      nic prócz chodzenia. Próbowałam wszelich sposobów z poduszkami, próbowałam na
      siedząco ale wciąż to samo. Do tego drętwieje mi noga. I tak już od ponad
      tygodnia. Wczoraj byłam u swojej gin na klinice no i wybadała mnie i
      stwierdziła,że to coś w rodzaju rwy kulszowej i że pozostaje mieć nadzieje, że
      mała zmieni ułożenie (ale dodała,że to już raczej mało prawdopodobne,bo jest już
      główką w dół).Następnie dodała, że muszę "wytrzymać" do końca 33tc i będziemy
      "rodzić". Wystraszyłam się, ale ona twierdzi,że to już jest bezpieczne dla
      dzidzi. I tak siedzę obolała, skołowana i rozdrażniona, bo brak snu robi swoje.
      Nie tak to sobie wyobrażałam sad Pozostało zacisnąć zęby i mieć nadzieje, że
      będzie dobrze. Pozdrawiam Was wszystkie "cierpiące" wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka