Dodaj do ulubionych

zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobiegać?

30.10.06, 14:22
Dziewczyny co możecie powiedzieć o zakażeniu wewnątrzmacicznym? Skąd to
cholerstwo się bierze i czy da się temu jakoś zapobiegać. Wiem, że następstwa
mogą być groźne dla maleństwa. Może ktoś wie, albo wie gdzie szukać
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sennen22 Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 14:33
      Ojej kobieto, prosze nie strasz od rana takimi rzeczami !! sad
    • lunarei Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 14:35
      Zakażenia wewnątrzmaciczne mogą być przeróżne. Mój synek ode mnie dostał "w
      prezencie" infekcję układu moczowego. Wyleczyliśmy to raz dwa.
      Ja miałam szczęście, że trafiłam na dobrego pediatrę.
      Nie ma co się na zapas martwić.
    • dorotka.k1 Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 14:47
      No właśnie, nie strasz. Poszukaj sobie w wyszukiwarce albo w googlach.
      • jufta Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 15:01
        Forum jest po to, żeby pytać, więc pytam. Szukam pomocy. Gdybym umiała sobie
        poradzić z tym tematem, to bym nie pytała. Więc po co komentarze w stylu "nie
        strasz"? Nadal czekam na odpowiedź na pytanie, nie na komentarze.
        • dorotka.k1 Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 15:22
          Bo:
          1. Nie dowiesz się nic pewnego
          2. Temat jest zbyt obszerny
          3. Bo już o tym było
          4. Bo te, które są w ciąży pierwszy raz przestraszą się, że one też mogą to
          mieć - ja jak tylko o czymś przeczytam to mi się zdaje, że to mam lub będę mieć.

A wrzucenie hasła do wyszukiwarki to pierwsza rzecz jaką się robi zanim zada
          się pytanie na forum. Poczytaj tutaj
          szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52000.html?slowo=zakażenie%20wewnątrzmaciczne
    • lunarei Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 15:06
      Jak sama nazwa wskazuje jest to zakażenie dziecka w łonie matki JEJ bakteriami.
      A rodzajów bakterii jest mnóstwo i powodują wiele chorób.
      Zakażenie takie może ale nie musi być groźne.
      Mam ci napisać co to bakteria i wymienić kilka chorób bakteryjnych, czy już
      sama sobie poszukasz?
      • kate0809 Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 15:31
        Nie tylko bakteriami, ale także wirusami, grzybami, pierwotniakami.
    • malgosiek2 Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 15:18
      Przyczyn z.w jest mnóstwo.
      I nie da sie tego tak precyzyjnie określić.
      Głównie to matka jest przyczyną z.w.np.nieleczone lub niewyleczone zakażenie
      ukł.moczowego,nieleczone lub źle leczone zakażenia pochwy.Te
      infekcje "idą"wyżej i dochodzą do owodni i przez nią do dziecka.
      Stan zapalny błon płodowych z możliwością zajęcia łożyska,sznura
      pępowinowego,płynu owodniowego i,co najważniejsze płodu
      Inne terminy,które są używane to:zakażenie wód płodowych,zakażenie
      wewnątrzowodniowe oraz w zaawansowanej ciązy zakażenie wewnątrzmaciczne.
      Zdarza się,że pod koniec ciąży np.w wyniku amniopunkcji są bakterie szykowo-
      pochwowe.
      Zasadniczo drobnoustroje te mają niewielką zjadliwość,a do błon płodowych
      dostają się przez szyjkę i dolny odcinek macicy.
      Różne drobnoustroje mogą przenikać bariery obronne ciężarnej i płodu i
      powodować z.w.,w tym zakażenie płynu owodniowego.Pewne szczepy częstych
      tlenowych bakterii gram(+)takich jak Listeria monocytogenes wywołując u
      ciężarnej tylko zachorowania grypopodobne.Inne bakterie i wirusy
      np.cytomegalowirus,wirus ospy wietrznejitd.mogą wywołać infekcję u płodu na
      drodze rozsiewu krwionośnego.
      Więc tych zakażeń jest mnóstwo np.bakteriami mogą być zakażenie
      kiłą,boreliozą,rzeżączką,listeriozą,bakteryjne zakażenia pochwy,zakażenie
      chlamydiami,zakażenie paciorkowcami z gr.B.
      Zakażenia wirusami Herpes,(opryszczka)ospa wietrzna
      półpasiec,cytomegalia,różyczka,parwowiroza,wirus brodawczaka ludzkiego HPV.
      Nie piszę tego aby straszyć,bo to nie jest moją intencją.
      Odpowiadam na pytanie autorki wątku.
      Więc nie zawracaj sobie tymi sprawami głowy,bo nie warto o tym myśleć i się
      nakręcać.
      Z.w.nie są tak często spotykane jak się wydaje.
      Pzdr.Gosia
      • jufta Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 15:46
        Bardzo dziękuję Gonia. Przekonuję się, że można liczyć na Ciebie przy każdym
        wątku. Nie chcę się nakręcać negatywnie, tylko wolę wiedzieć co to za
        paskudztwo, żeby potem nie robić paniki i histerii gdyby się coś takiego
        przytrafiło. Jak widzę, nie ma sposobu na zapobieganie. No trudno. Też jestem
        pierworódką, jak koleżanki powyżej, które się przestraszyły i mam nadzieję, że
        wszystko się dobrze potoczy. Miłego popoludnia
        • marki0 Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 30.10.06, 23:49
          Mój synek miał to po urodzeniu.Wynikało to z morfologi /skala Apgar 10/ i dostał
          bodaj ze na 3 doby antybiotyk.Potem po 2 tyg przyjechalismy na kontrole.Ale było
          ok.Ja maiałm czesto infekcje w cizy i to ponoc było przyczyna.
        • aga55jaga Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 31.10.06, 00:20
          jufta napisała:

> Bardzo dziękuję Gonia. Przekonuję się, że można liczyć na Ciebie przy każdym
          > wątku. Nie chcę się nakręcać negatywnie, tylko wolę wiedzieć co to za
          > paskudztwo, żeby potem nie robić paniki i histerii gdyby się coś takiego
          > przytrafiło. Jak widzę, nie ma sposobu na zapobieganie. No trudno. Też jestem
          > pierworódką, jak koleżanki powyżej, które się przestraszyły i mam nadzieję, że
          > wszystko się dobrze potoczy. Miłego popoludnia

Jednym ze sposobów zapobiegania lub zmniejszenia ryzyka jest dokładne leczenie
          infekcji grzybicznych, zapaleń itp.
      • laluu Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 31.10.06, 00:09
        Zainteresowałaś mnie tym HPV. Bo go mam. Ginekolog nie mówił nic na temat
        zagrożeń w ciąży...
        • aga55jaga Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 31.10.06, 00:18
          zależy jaki typ HPV "nosisz"
          • laluu Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 31.10.06, 09:42
            zdaje się, że onkogenny, ale niewiele z tego rozumiem...
            • aga55jaga HPV 31.10.06, 16:11
              miałaś wykonywane badanie DNA hpv?? - ono określa typ wirusa. Często jest to
              badanie tylko pod kątem tych typów onkogennych, czyli tych, które mogą w
              przyszłości powodować (w odpowiednich warunkach stworzynych przez organizm typu
              - osłabienie, częste choroby, nieleczne infekcje te ukł rozrodczego także, ciąża
              itp) nowotwór szyjki macicy. Jeśli faktycznie jesteś nosicielką typu onkogennego
              zapoznaj się ze stroną www.hpv.pl - to jest bardzo dobre źródło informacji.
              Polecam także z tej strony lekturę z czatów ze specjalistami. Cytat dot typów
              wirusów

"Zakażenie wirusami “wysokiego ryzyka”, wśród których najgroźniejsze są typy HPV
              16, 18, 31 i 45, jeśli przetrwają, mogą prowadzić do rozwoju raka szyjki macicy
              lub innych nowotworów narządów moczowo-płciowych [11]. Wirusy HPV 16 i 18 są
              odpowiedzialne za około 70% przypadków raka szyjki macicy[12]. Wirusy HPV
              “niskiego ryzyka” powodują powstawanie brodawek – mięsistych zmian rozrostowych
              bez cech nowotworzenia – w okolicy narządów moczowo-płciowych [13]. Wirusy HPV
              typ 6 i 11 są odpowiedzialne za około 90% przypadków brodawek narządów
              moczowo-płciowych [14].

W rzadkich przypadkach przeniesienie zakażenia wirusami HPV (typy 6 i 11) z
              matek na noworodki może powodować rozwój zespołu „RRP” [15] – nawracającej
              brodawczakowatości układu oddechowego – choroby, w której przebiegu pojawiają
              się łagodne zmiany w obrębie układu oddechowego powodujące chrypkę oraz, w
              niektórych sytuacjach, utrudniają oddychanie [16]. Zarówno wirusy HPV wysokiego
              i niskiego ryzyka mogą powodować nieprawidłowe wyniki badania cytologicznego,
              wykonanego metodą Pap [17] (jest to test stosowany do wykrywania zmian
              nowotworowych i innych zmian komórkowych w obrębie szyjki macicy) [18]. "

Wobec powyższego niebezpieczne dla płodu sa typy powodujące kłykciny, a
              dodatkowo muszą być one osadzone na szyjce macicy, wówczas może dojść przy
              porodzie naturalnym do infekcji HPV typu brodawkowego.
              Nosicielki HPV typu onkogennego muszą bezwarunkowo wykonywać cytologię 2 razy w
              roku, a także wykonać badanie kolposkopowe szyjki macicy - obejrzenie szyjki pod
              mikroskopem po uprzednim jej wybarwieniu. Gołym okiem, przy tradycyjnym badaniu
              ginekolog nie jest w stanie stwierdzić czy na szyjce nie ma mikroskopijnych
              zmian np dysplastycznych. Zazwyczaj to właśnie wynik cytologii daje przesłankę
              do kolejnych badań w tym kierunku.
              Jaka jest twoja cytologia?
              • laluu Re: HPV 31.10.06, 16:47
                Miałam badanie DNA, wyszła grupa B (wysokiego/średniego ryzyka). Miałam
                kolposkopie i wymrażanie.
                Przedostatnia cytologia grupa I, ostatnia II, ale według ginekologa efekt
                leczenia e.coli.
                • aga55jaga Re: HPV 31.10.06, 20:21
                  czy miałaś pobrany wycinek z nadżerki ? - bo wymrażano tobie nadżerkę prawda?
                  A jaką miałaś cytologię przed wymrożeniem? Co wykazała kolposkopia?

Generalnie jeśli wyszła po zabiegu cytologia I - teraz II - przyjmuje się, iż
                  jesteś zdrową kobietą. W np stwierdzonej dysplazji szyjki macicy (grupa
                  cytologiczna od III najczęściej) CIN II i III stosuje się zabieg konizacji
                  szyjki macicy - kawałek usuniętej szyjki przesyła się do badania
                  histopatologicznego, gdzie ocenia się ją np pod kątem komórek i np czy linia
                  (miejsce) odcięcia było wykonane na tyle wysoko, że została usunięta cała
                  niebezpieczna zmiana. Przy wypalaniu, wymrażaniu zmiana na szyjce jest
                  zniszczona, więc nie wiadomo z jakim skutkiem. Stąd gin powinien z tego miejsca
                  pobrać wcześniej wycinek do badania na histo.
                  Uważaj na siebie po porodzie, nie zapomnij o wzmacnianiu organizmu przez dobrą
                  dietę, witaminy, minerały. Pilnuj grupy cytologii - najlepiej aby materiał
                  pobierany był szczoteczka i oceniany w systemie Behesda. Nie wiadomo może twój
                  organizm zwalczył wirusa, a może jest on nadal w tobie tylko w tej chwili nie
                  jest aktywny a osłabienie po ciąży może sprzyjać ponownemu atakowi. Mam
                  nadzieję, iż będzie ok.
                  • laluu Re: HPV 01.11.06, 12:33
                    wymrażano nadżerkę, wycinek miałam pobierany. Przed zabiegiem miałam grupę II i
                    poprzedni ginekolog ciągle mi leczył stany zapalne uncertain
                    Dziękuję za obszerną odpowiedź smile
                    • aga55jaga Re: HPV 01.11.06, 13:32
                      aluu napisała:

> wymrażano nadżerkę, wycinek miałam pobierany. Przed zabiegiem miałam grupę II i
                      >
                      > poprzedni ginekolog ciągle mi leczył stany zapalne uncertain
                      > Dziękuję za obszerną odpowiedź smile

z tego wniosek, iż dobrego gina masz - niewielu z nich przy cytologii II
                      skierowało by pacjentkę na badania w kierunku HPV.
    • malpa513 Re: zakażenie wewnątrzmaciczne, co to? jak zapobi 31.10.06, 08:24
      moje dziecko też to miało, bo ja byłam przeziębiona w trakcie porodu i mała
      dostała antybiotyki i tyle, nic strasznego, tylko 4 dni dłużej w szpitalu
    • izabela1976 Zakażenie wewnątrzmaciczne 31.10.06, 09:55
      W pierwszej ciąży - żadnych infekcji, żadnego zapalenia układu moczowego,
      wszystkie badania jak najlepsze. Cała ciąża w ogóle bezproblemowa.

Poród. Ja dostaję na koniec gorączki - nie wiadomo skąd, co i jak. Mały z 8
      pkt. ląduje na intensywnej terapii z posocznicą i bakteryjnym zapaleniem opon
      mózgowych. Stwierdzono, że musiałam mieć zakażenie wewnątrzmaciczne. Mimo iż
      całą ciążę przeszłam OK.

Teraz jestem w II ciąży i oczywiście pierwsze pytania dotyczyły zakażenia
      wewnątrzmacicznego. Niestety, nie da się przed tym uchronić na zapas. Bakterie
      były, są i będą wszędzie. Trzeba uważać na siebie i tyle. I większą wagę
      przykładać do wyników badań i nie popadać w paranoję.
      • ninusia4 Re: Zakażenie wewnątrzmaciczne 31.10.06, 10:39
        Ja też ciążę przechodziłam bezproblemowo. Poród ok, z maleństwem wszystko było
        w porządku. Jednak gdy w drugiej dobie poziom bilirubiny wyniósł 24,4 zrobiono
        posiew z krwi. Po trzech dniach okazało się, że uchodowała się jakaś bakteria.
        Stwierdzono infekcję wewnątrzmaciczną. W 5 dobie Nadusie przewieziono na
        Niekłańską. Zrobiono nakłucie lędzwiowe i okazało się, że są zmiany w płynie
        mózgowo- rdzeniowym. I tyle wiedzieliśmy do końca pobytu w szpitalu. Kiedy
        zapytaliśmy o infekcję lekarki kazała nam poczytać o tym w internecie!!!

Dlatego nie czepiajcie się dziewczyny, że pyta o tak ważne sprawy. JA o
        infekcji nie wiedziałam nic, nie wiedziałam jakie choroby mogą jej towarzyszyć
        i jakie mogą być skutki.
        A choróbska były okropne. Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych i zapalenie
        płuc. Lekarze o niczym nas nie informowali. Z karty wypisu dowiedzieliśmy się
        o wyżej wymienionych chorobach. Mała w dniu wypisu miała 22 dni.

Czułabym się o wiele lepiej wtedy gdybym jednak cokolwiek o tym wiedziała.
        Na szczęście choróbska wyleczone a moje słoneczko ma się bardzo dobrze.
        • izabela1976 Re: Zakażenie wewnątrzmaciczne 31.10.06, 12:03
          Ninusia4,
          Mój maluch też leżał na Niekłańskiej. Ale ja nie narzekam na opiekę i
          informacje na temat choroby. O wszystkim byliśmy informowani na bieżąco. Jaki
          jest stan, jakie badania będzie miał robione, co one dadzą.

Tylko, że my leżeliśmy dłużej od Was. Mały miał równo dwa miesiące jak
          wyszliśmy na przepustkę do domu.
          • jufta Re: Zakażenie wewnątrzmaciczne 31.10.06, 14:06
            Dzięki dziewczyny, dużo mi dają Wasze doświadczenia. No i od razu przyjaźniej
            się zrobiło na tym wątku. A co do Niekłańskiej to wiele zależy od lekarza
            prowadzącego dziecko, jedni mówią rodzicom co się dzieje, inni nie. :o)
            • chrumpsowa Re: Zakażenie wewnątrzmaciczne 31.10.06, 14:28
              Wg mnie rozwiazaniem sytuacji jest kontrolowanie stanu zdrowia: wymazy z pochwy
              i szyjki we wszystkich 3 trymestrach ciazy oraz odpowiednia dieta. Bakterie nie
              lubia srodowiska kwasnego. Dlatego w zoladku, pochwie ph jest niskie. Ph
              podwyzsza b. cukier, weglowodany. Nie mowie, by w ciazy unikac makaronu, chleba
              czy ziemniakow, lecz by do min. ograniczyc slodycze (czyt. nie objadac sie
              ciastkami, czekolada, nutella codziennie). Zanim bakterie zainfekuja dziecko
              najpierw bytuja w pochwie, nastepnie na szyjce macicy i jesli maja odpowiednie
              warunki moga przedostac sie dalej. Dlatego wg mnie warto na pocz. ciazy zrobic
              wymazy, by sie przekonac czy rzeczywiscie zadne paskudztwo sie nie przyczepilo.
      • aga55jaga Re: Zakażenie wewnątrzmaciczne 31.10.06, 16:15
        za ryzyko infekcji wewnątrzmacicznej i to spore uważa się przerwanie pęcherza
        płodowego - wtedy po kilkunastu godzinach może dojść do takiej infekcji.
        Czytałam kilka razy na forum że wody niektórym sączyły się i przez dzień, dwa.
        • naturella Re: Zakażenie wewnątrzmaciczne 31.10.06, 20:15
          Mój lekarz tłumaczył mi, że dziecko jest chronione czopem śluzowym i pęcherzem
          płodowym. A bakterie mogą wtargnąć do środka w trzech przypadkach - kiedy
          następuje przerwanie pęcherza i odejście wód (dlatego w Polsce ponoć wywołuje
          się poród w czasie max. 18 godzin), kiedy jest poród wcześniaczy i poród
          gorączkowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka