tuniatunia 04.11.06, 16:39 Czy ktos moglby mi wyjasnic o co chodzi? Co to jest ten test - zdaje sie - oxytocynowy? I czym to sie rozni od wywolywania porodu oxytocyna? Tunia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yvi Re: test a wywolanie 04.11.06, 16:47 test oxytocynowy pozwala ocenic jak macica raguje na skurcze wywołane właśnie tym testem. Czasami, ale żadko, po takim teście następują surcze i zaczyna się pród. Natomiast już samo wywołanie porodu oxsytocyna to właśnie już sam poród. Tak słyszłam ale mogę się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: test a wywolanie 04.11.06, 18:19 Skurczowy test stresowy(CST)polega na dożylnym podaniu oksytocyny,przed wystapieniem czynności skurczowej. Test ten bezpośrednio ocenia funkcje łożyska. Wskaźnikiem ujemnego CST sa trzy skurcze macicy w ciągu 10 min.bez towarzyszących późnych deceleracji,ciężkich zaburzeń ASP(zapis akcji serca płodu)lub zawężonej oscylacji. W razie ujemnego CST najczęściej można oczekiwać pomyślnego zakończenia ciąży. Testy CST są w 25% fałszywie pozytywne. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: test a wywolanie 04.11.06, 18:29 w moim przypadku test oksytocynowy zakonczyl sie przykurczami macicy ( podano mi wtedy leki rozkurczowe) i okresowymi zaburzeniami tetna dziecka. zaburzenia nie byly jakies wielkie, ale zrobiono w koncu cc. dodatkowym argumentem do cc bylo nieprawidlowe ulozenie glowki. Odpowiedz Link Zgłoś