Dodaj do ulubionych

powiększone komory boczne mózgu

06.11.06, 14:35
Jestem w 26 tygodniu ciąży. W 22 tygodniu miałam robione USG,które wykazało
powiększone komory boczne mózgu do 10mm, poza tym pozostałe pomiary w
granicach normy.Tydzień temu miałam ponownie robione USG i znów górna granica
normy.Bardzo się denerwuję Lekarz nie kazał się martwić i powtórzyć USG za
miesiąc.Błagam pomóżcie. Co to może być???
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: powiększone komory boczne mózgu 06.11.06, 16:08
      spokojnie, jezeli nic wiecej lekarz nie zauwazyl, to moze byc po prostu taka
      uroda maluszka! u nas bylo podobnie z dziewczynka (mamy blizniaki), miala
      powiekszenie do 9,8mm, gorna granica normy to wlasnie 10mm! jesli sie nie
      powieksza, znaczy, ze jest dobrze, trzeba to kontrolowac i jesli sie nie
      powieksza, znaczy, ze bedzie ok i nie musisz sie martwic! jednak na pewno trzeba
      zrobic usg przezciemiaczkowe po porodzie i pozniej, chyba po 4-6 tygodniach od
      urodzenia, aby sprawdzic, czy plyn, ktory tam sie zbiera "zszedl";
      jest cos takiego czasem u maluszkow, ze plyn, ktory standardowo powinien sie
      uwalniac zostaje, bo jakies naczynko zle funkcjonuje, tak tworzy sie wodoglowie,
      i w najgorszym przypadku, kiedy tego plynu zbierze sie zbyt duza ilosc, lekarz
      decyduje o szybszym rozwiazaniu ciazy, aby plyn nie uciskal na rdzen lub jakas
      czesc mozgu! jesli po porodzie nadal widac, ze naczynko nie funkcjonuje, wstawia
      sie specjalna zastawke, ktora bedzie plyn odprowadzala! bedzie wszystko
      funkcjonowalo prawidlowo i nikt nawet nie zauwazy, ze bylo cos nie tak, a rozwoj
      maluszka bedzie ok!! nie martw sie! jesli teraz ilosc plynu sie nie zwiksza, to
      najprawdopodobniej bedzie dobrze! wiem, ze sie martwisz, ja na Twoim miejscu
      poszlabym na usg za dwa tygodnie znowu, aby sie uspokoic!!
      powodzenia!
      • karolina_marta Re: powiększone komory boczne mózgu 06.11.06, 16:36
        Takie powiększenie nie jest niczym groźnym, póki się nie powiększa.
        Moj synek miał powiększone do 24 i 26 mm. Zmarł po operacji wewnątrzmacicznej w
        CZMP.
        Na każdym usg kontroluj główkę dziecka.
    • kloonka11 Re: powiększone komory boczne mózgu 06.11.06, 17:14
      My również usłyszelismy w 27 tyg. iz komora boczna mózgu naszego Dzieciaczka
      jest powiekszona (paramtry do 10mm) Zweryfikowalismy wynik za 2 tyg. u innego
      lekarza i okazało się, że jest wszystko ok, wymiary wyniosły 5,7mm.
      Wiem, że jestes w ogromnym stresie, więc poradzę Ci abyś zdecydowała się o
      ponowne usg za 2 tyg. u dobrego specjalisty od usg.
      Aha lekarz wspomniał, że dla chłopców pułap jest wyższy, że może przekroczyć 10
      mm
    • aguskin Re: powiększone komory boczne mózgu 06.11.06, 18:10
      nasz miał powiększoną jedną do 11, też sie bałam naczytałam się,
      takich strasznych rzeczy że tydzień wyłam, choć lekarz Dudarewicz
      mówi że może być to tylko taka uroda o niczym nie świadczyć i na nic nie
      wpływać, synuś zdrowy jak miał 3 mies. usg przez ciemiączkowe wykazało
      malutkie krwiaczki pani dr. neurolog powiedziała że byc może to infekcja
      wewnątrz maciczna, i to że nie miałam żadnych objawów w ciązy tzn. nie wiem że
      bylam przeziębiona nie znaczy że malutki czegoś nie przeszedł, że to nie
      powinno wcale nas martwić i do 6 mieś. całkowicie się wchłonie i na nic nie
      wpływa. twierdzi że być może połowa z nas się tak rodzi tylko nam nikt nie
      robił usg bo kiedyś nie było i takie wymiary na ogół mijaja bez żadnych śladów.
      Ten stres więcej mu szkodzi niz to powiększenie, do dziś czasem jak mi się
      przypomni to patrze i się doszukuje ale ma juz 7 miesięcy i jest wszystko
      cudownie, wspaniale się rozwija a po powiększeniu zostały tylko zdjęcia z
      usg.jak chcesz napiszę Ci dokładniej, głowa do góry nie myśl o tym tak mocno.
      będzie dobrze. tak jak pisała dziewczyna dla chlopców norma jest wieksza niż
      dla dziewczynek
      • julab1 Re: powiększone komory boczne mózgu 06.11.06, 18:46
        Jestem bardzo wdzięczna za informacje, trochę mnie uspokoiłaś. U nas ma być
        dziewczynka. Jeśli możesz to napisz mi dokładniej. Z góry dziękuję
      • aguskin Re: powiększone komory boczne mózgu 06.11.06, 19:16
        ale nie wiem co by Cie jeszcze interesowało? może jakieś pytania
        do 10 jest norma więc się z malutką mieścisz, mój miał 11-12 mm jedną a druga
        5,7 mm , ale ważne że nie było widac żadnych krwawień , płynów w ciałku jakimś
        tam, że sploty naczyniówkowe prawidłowe i sierp mózgu o prawidłowym przebiegu,
        że w całości układ komorowy nie poszerzony przestrzeń podoponowa i sklepistość
        mózgu nie poszerzona, czyli po ludzku mowiądz cos się zadziało ale nic sie nie
        popsuło, Twoja lalka tez będzie działac bez zarzutu, jesli u Ciebie są obie i
        równe, to po prostu dziewczyna będzie mądrzejsza, taka jej uroda, za jakiś czas
        może się okazać że będą dużo mniejsze u mnie po miesiącu czyli ok 32 tyg, była
        już 9,7. no nie wiem co Ci jeszcze napisać żebys spała spokojnie.
        • julab1 Re: powiększone komory boczne mózgu 06.11.06, 19:45
          U mnie w USG jest napisane: głowa - obraz prawidłowy, kształt normalny;
          mózgoczaszka - układ komorowy i elementy mózgowia prawidłowe; szerokość rogów
          tylnych komory bocznej Vp=10 mm.Mam nadzieję że będzie tak jak piszesz i że
          przy następnym USG te komory będą mniejsze. Jeszcze raz dzięki.
    • arabelka78 Re: powiększone komory boczne mózgu 05.12.06, 15:14
      U mojego dziecka w 30 tygodniu ciąży też stwierdzono powiększenie jednej komory
      bocznej mózgu do 9,5 mm. Lekarz uspojaka, że to jeszcze w normie. Ginka mówiła,
      że nawet do 13mm jeszzce jest norma, i że jest prawdopodobieństwo, że ta komora
      na następnym usg może się zmniejszyć. Kolejne usg za 2 tygodnie. Oby się tylko
      nie powiększyła. Bo nerwów mnie to dużo kosztuje i stresu też.
      • anggie2 Re: powiększone komory boczne mózgu 05.12.06, 19:00
        witam,
        moj maluszek tez na usg w 21 tyg mial powiekszone komory boczne mózgu do 9 mm, lekarz tez mnie uspokajał ze to jeszcze o niczym nie swiadczy i ze poza tym wszytsko z mózgiem i czaszka jest w porzadku. Ale wiem ile mnie to nerwów kosztowało , nie chce juz tego przezywac.

Dzis bylismy na powtórnym USG w 25 tyg i okazało sie ze komory sie zmniejszyly do 6 mm takze jest wszytsko w porzadku - kamien spadł mi z sercasmile))

Takze nie martw sie na zapas - jesli poza tym wszytsko jest w porzadku taki moze urok dziecka .

Zycze powodzenia.
        • arabelka78 Re: powiększone komory boczne mózgu 06.12.06, 10:33
          Dzięki anggie. Moja ginka też mówi, że to może być po prostu taka jego uroda.
          No, ale zawsze ten strach też tam siedzi.
          Życzę powodzenia w dalszej ciązysmile

• julab1 Re: powiększone komory boczne mózgu 06.12.06, 11:51
            U mojej córci jedna komora nadal jest powiększona, jestem w 31 tygodniu ciąży.
            Lekarz nie kazał sie martwić i spać spokojnie, bo poza tym wszystko jest ok.
            Powiedział też że te komory mogą się po prostu zmniejszyć po porodzie i zalecił
            USG przezciemiączkowe po urodzeniu.
            • arabelka78 do julab1 06.12.06, 12:47
              Ja też jestem w 31 tygodniu i własnie ta 1 komora ma 9,5 mm u mojego synka. Tak
              jak Tobie, mnie też kazali się nie martwić. No, ale...sama rozumiesz. Jak tu sie
              o swoje dzieciątko nie martwić.
              Na kiedy masz termin?? Ja na 11 lutego.
              • julab1 Re: do julab1 07.12.06, 12:04
                Ja również mam na 11 lutego smile, chcociaż z USG wychodzi trochę szybciej (5
                lutego). Pozdrawiam
    • piegoosek Jula 07.12.06, 12:11
      jesli wszystko inne jest ok, to nie martw sie prosze! u nas bylo dokladnie tak
      samo! malutka miala jedna komore powiekszona, do 9,8mm
      lekarz powiedzial, ze najwazniejsze, aby sie nie powiekszalo! bardzo czesto za
      powiekszonymi komorami idzie rozszczep kregoslupka, jesli Twoj lekarz wykluczyl
      inne nieprawidlowosci, to nawet jesli (tfu, tfu) cos z tego plynu zostanie, to
      po pordzie sciagna go i bedzie na pewno dobrze!! najwazniejsze, zeby jeszcze w
      lonie matki sie nie powiekszal i nie zaczal uciskac na np. rdzen!
      bedzie dobrze! jestem pewna!
      sciskam cieplo i powodzenia!
    • amino1 Re: powiększone komory boczne mózgu 07.12.06, 23:10
      A jak to jest z tymi wymiarami - czy wielkość zależy od wieku płodu? Ja teraz
      jestem w 24 tyg ciąży i lekarz powiedział ze tylny róg komory bocznej mózgu
      jest powiększony do 7mm. Zalecił też konsultację z inną panią doktor -
      wyspecjalizowaną w takich dokładnych USG - podał mi na nią namiary i już jestem
      umówiona na poniedziałek. Martwię się tak jak wszystkie mamy.
    • arabelka78 Re: powiększone komory boczne mózgu 08.12.06, 10:49
      No właśnie, jak to jest? Podbijam pytanie poprzedniczki.
      • anggie2 Re: powiększone komory boczne mózgu 08.12.06, 12:31
        Generalnie pierwszy pomiar komór wykonuje sie na USG miedzy 18-22 tyg ciazy .
        Moj smyczek wlasnie w 21 tyg mial wielkosc komór 9 mm .
        Norma wynosi od 5-10 mm. Oczywiscie lakarz od razu uspokoil ze nic sie nie dzieje , ze poza tym jest wszytsko najlepszym porzadku , ale prosil zeby kontrolowac sutuacje, czy aby sie nie powiekszaja.

I wlasnie w tym szoku zapisalam sie do docenta , ktory sie specjalizuje w USG prenatalnym i w 26 tyg wykonalismy jeszcze raz USG i wyszlo ze teraz komory maja wymiar 6 mm - strasznie mnie to uspokoilo .

Pytalam kilku lekarzy i kazdy potwierdzał, ze takie powiekszenie , ktore nie przekracza 10 mm nie jest powodem do zmartwień, zwlaszcza jesli poza tym jest wszytsko w porzadku.
        Ostaecznie norma to 5-10 mm.

Pozdrwiam Ania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka