Dodaj do ulubionych

Prywatnie czy państwowo?

IP: *.* 19.09.01, 08:49
WitamJestem świeżo upieczoną, przeszczęśliwą przyszłą mamą. Termin na 16 maja. Na razie mnóstwo myśli i pytań kłębi mi się w głowie. Proszę podpowiedzcie mi.Czy lepiej jest chodzić do lekarza prywatnie, który będzie prowadził całą ciążę, ale każda wizyta kosztuje? Czy też można zdać się na opiekę w przychodni, w której opiekę w różnych dzieidzinach wykupiła firma, w której pracuję?Lekarz, u którego byłam potwierdzic ciążę to zwykły lekarz ginekolog, o którym nic nie wiem.Czy któraś z was ma może jakieś dobre lub złe doświadczenia z lekarzami prowadzącymi ciążę w przychodni CM-Lim (budynki tej przychodni mieszczą się w Al.Jerozolimskich i na ul.Domaniewskiej).Proszę o odpowiedzi.Gosia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 19.09.01, 09:07
      Hej MałgosiuJestem mamą 6-letniego Kubusia i przyszłą mamą 35-tygodniowej malusi w brzuszku.Podczas pierwszej ciąży chodziłam do przychodni, do lekarza starej daty, ktory nawet Usg traktował jako wynalazek i nie zlecał mi tych badań (robiłam sobie je we własnym zakresie prywatnie). Twierdzę, że dobrze,że moja ciąża przebiegała bez komplikacji bo on by nigdy tego nie odkrył, że jest coś nie tak. Teraz chodzę prywatnie do lekarza, ktory ma podpisaną umowę z kasą chorych. Ma bogato wyposażony gabinet, zleca mi szereg badań (np. na toksoplazmozę), których podczas tamtej ciąży w ogóle nie robiłam. Także wszystko ma swoje wady i zalety-najlepiej jakby ktos polecił ci dobrego lekarza (tak jak mi polecono tego mojego). Pozdrawiam i życzę przede wszystkim zdrówka. Acha jestem z WrocławiaAga;-))))
      • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 26.09.01, 13:33
        czy mogłabyś napisać gdzie chodzisz do lekarza (ja też jestem z Wrocławia)?
    • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 19.09.01, 09:53
      Czesc Malgosiu,Domyslam sie, ze CM to Centrum Medyczne. Ja tez mam wykupiony abonament przez firme wlasnie w Centrum Medycznym.Jestem teraz w 29 tygodniu ciązy i przez cała ciaze bylam prowadzona przez lekarza z CM, jak równez robilam tam wszystkie badania. Szczerze mówiąc nie wydaje mi sie zeby to byla zwykła przychodnia, jest to raczej prywatna lecznica gdzie, tak jak w kazdej innej, trafiaja sie specjalisci gorsi i lepsi. Ja osobiscie chodze do dr. Reutt-Jaworowicz i jestem z niej bardzo zadowolona. Wiem, ze bardzo dobry jest takze dr. Maj.Mysle, ze dopoki ciąza przebiega bez komplikacji nie ma potrzeby siegac po porady jakichs wybitnych aczkolwiek drogich specjalistow, ktorzy przyjmuja prywatnie. W CM jest naprawde bardzo przyzwocie a lekarze, których wspomniałam znają sie na rzeczy.Osobiscie tylko raz poszłam prywatnie do innego lekarza. Bylo to drugie USG w 22 tygodniu i chcialam, zeby zrobil je ktos kto bardzo dobrze zna sie na tego typu badaniach i ma dobry sprzęt ( W CM na Domaniewskiej nie mają najlepszego aparatu do USG, lepszy jest w Mariocie).Pozdrowienia dla Ciebie i "groszka"aneta
      • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 19.09.01, 10:27
        Cześć Małgosiu!!!!!!!!!!Przyłączam się do opinii Anety. Też moją ciążę od samego początku prowadzi lekarz z CM w Mariocie. Jest to pani doktor Dobek (robi także USG - to doś ważne), z tym, że nie jest niestety związana z żadnym warszawskim szpitalem. Lepiej wybrać takiego lekarza, który pracuje również w szpitalu i wtedy możesz sie z nim dogadać od on/ona będzie odbierała Twój poród (myślę, że to bardzo dobra sprawa). Niestety nie potrafię podać Ci nazwiska takiego lekarza. Ale nie słyszałam złych opinii o żadnym z lekarzy-ginekologów z tej przychodni. W ostatnich 2 latach 7 kobiet z mojej firmy było w ciąży i wszystkie były prowadzone przez CM (ja jestem 8 a wiem że już nawet jest 9 a w firmie pracuje ok 70-80 osób - ale się rozszalałyśmy co?).Strasznie się rozpisałam, ale kończąc jeszcze raz namawiam Cię na CM bo to naprawdę dobra przychodnia, a po co wydawać tyle kasy na prywatnego lekarz + drugir tyle na wszystkie badania.Pozdrowienia, Klaudia
        • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 19.09.01, 11:44
          Dzięki wielkie za informacje. Teraz już jestem spokojniejsza i wiem na czym stoję. Na pewno nie raz będę zasięgać porad na tych stronach, a więc na razie.Pozdrowienia, Małgorzata
        • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 26.09.01, 13:46
          Klaudio, a czy CM LIM to nie prywatna przychodnia. Nie bardzo wiem, co miałaś na myśli w swoim ostatnim zdaniu. Przecież tam też się płaci, prawda? Może miałaś na myśli to, że badania są wliczone w cenę wizyt?
          • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 26.09.01, 15:49
            AGATKO!Wiem, że CM Lim jest prywatną kliniką i tam się płaci (i to całkiem duże pieniądze), ale przyjęłam chwilowo określenia Małgosi. Ona ma też wykupioną przez firmę opiekę jak i ja więc jest to w takiej sytuacji darmowe leczenie (i badania też) a to że Małgosia napisała,że CM jest panstwową przychodnią..... no cóż pewnie trochę źle to określiła. Jejku ale nagmatwałam, ale myślę, że się połapiesz o co mi chodziło. A jak nie to bardzo przepraszam, ale ostatnio nie potrafię krótko i prosto wyrażać swoich myśli, wszystko jeszcze bardziej gmatwam ,niż było.Pozdrowienia, Klaudia
    • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 19.09.01, 23:21
      Mazowiecka Kasa Chorych wprowadziła tzw. kupony ciążowe - co oznacza, ze refunduje wizyty i badania - niestey, nie wiem, na jakich zasadach to działa, ale na pewno jest ktos dobrze poinformowany :))
      • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 21.09.01, 07:49
        Z tego co wiem szpitale warszawskie prowadzą program dla kobiet w ciąży. Wszystkie badania i wizyty są refundowane z Kasy Mazowieckiej. Moja koleżanka korzysta z tego programu w Sw. Zofii.Agnieszka
    • Gość: guest Re: Prywatnie czy państwowo? IP: *.* 27.09.01, 08:29
      Klaudiarzeczywiście nie zauważyłam, że Małgosia też ma tam wykupioną opiekę. W jej sytuacji to rzeczywiście jest "za darmo".Słyszałam o tej przychodni czy też Centrum Medycznym, że jest to formuła zbliżona do Centrum Damiana. Nie wiem, jak tam z poziomem lekarzy, ale jeśli są równie dobrzy, to chyba nie ma potrzeby, aby Małgosia szukała czegoś "bardziej prywatnego" od prywatnej przychodni. Ja z kompleksowej opieki w Damianie jestem b.zadowolona. Główne zalety takiej opieki to brak kolejek u lekarzy i możliwość szybkiego wykonania badań. A to, na jakiego lekarza się trafi, to już zupełnie inna historia. W państwowych także są świetni lekarze i konowały.Małgosiu, na Twoim miejscu najpierw zorientowałabym się, czy odpowiada Ci opieka w Centrum, a dopiero potem poszukiwała czegoś innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka