Dodaj do ulubionych

Jestem oburzona !!!

IP: *.* 21.11.01, 09:26
Czesc przyszle Mamusie,Leze sobie, slucham radia i slysze, ze od przyszlego roku ma byc skocony wymiar urlopu macierzynskiego. Jesli zostanie to zatwierdzone, to urlop macierzynski bedzie wynosil tyle co w zeszlym roku -czyli jakies 20 tygodni a nie 26. No coz musze powiedziec, ze nasz rzad to ma pomysly !!!!!!!!!!!Pozdrawiam w nadzieji, ze nie zostanie to zatwierdzone,zosia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 09:40
      W internecie (Onet.pl) wyczytałam, że wymiar urlopu macierzyńskiego będzie wynosił tyle, ile było przed 1.01.2000. Nie pamietam, ile wtedy to było - czy aby nie 3 miesiące? Niech się nasz kochany rząd udławi swoją polityką prorodzinną! Specjalnie zaplanowaliśmy dzidzię biorąc pod uwagę 6 miesięcy macierzyńskiego. Dzidzia zrobiła nam grzeczność i pojawiła się w oczekiwanym terminie. I co teraz? Takie zmiany rząd powinien ogłaszać z rocznym wyprzedzeniem! Jak w takich warunkach można cokolwiek planować???A może jakiś protest? Mail-bombing albo co? Ależ mnie zdenerwowali.... Wrrr....Pozdrowienia,Dagmara
      • Gość: asia_t Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 09:42
        no wlasnie, poruszylam ten sam temat, zanim sie wczytalam w Wasze posty... tyle ze jeszcze nie jest to wprowadzone w zycie, prawda? moze czesc z nas zalapie sie na ten stary wymiar... badzmy dobrej mysli! asiaT
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 10:01
      Też mi się cisną na usta same przekleństwa!!! Skoro ci co założyli lokatę przed datą ogłoszenia ustawy mają prawo do nieopodatkowanych zysków, te, co zaszły w ciążę przed datą ogłoszenia zmian w kodeksie też powinny mieć prawo do dłuższego urlopu! Ogłośmy jakiś protest, niech wiedzą, co myślimy!!!
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 10:44
      Nieeeee, ja nie chce :(((, to nie sprawiedliwe - jak mozna takiego 3 miesięznego szkrabka zostawic w domu ????nienawidze tego kraju, gdybym tylko znała lepiej języki wyjechałabym natychmiast :(((Nikt sie tutaj nie liczy z ludźmi - to niesprawiedliwe ....Mam nadzieję (choć podobno to matka głupich), że sejm tego nie zatwierdzi inaczej ja nie zostawie małego co równa sie zwolnieniu z pracy co równa sie nędzy w domku :((((Pozdrawiamzapłakana Joasia
      • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 10:48
        Hej Joasiu, tu Dżoanka czyli też Joasia! Łączę się z Tobą w bólu, jestem wsćiekła, chce mi się płakać, bo to znaczy, że po trzech miesiącach muszę się zabrać do roboty, a maluch co???
    • Gość: Agata Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 10:56
      Dziewczyny, ja nie cierpie politykowania, ale tutaj chciałabym skomentować Wasze wypowiedzi politycznie. Nie ma co nienawidzieć tego kraju, jak napisała jedna z Was. Ja nienawidzę tej opcji politycznej, która właśnie nam miłościwie panuje. Kilkadziesiąt procent ludków sobie wykombinowało, że pod ich rządami będzie nam lepiej. To mają. A razem z nimi i my.Po drugie - rząd nie mógł tego ogłosić z rocznym wyprzedzeniem, bo wtedy był to inny rząd i nie miał zamiaru czegoś takiego wprowadzać. Ten rząd owszem, mógłby to ogłosić z rocznym wyprzedzeniem, wtedy zmiana mogłaby zajść dopiero w 2003 roku. I to byłoby fajne. Po trzecie - a propos określenia "nasz rząd". Mój ci on nie jest. Na pewno nie. Ja nie mam z tym nic wspólnego!Po czwarte - polityka prorodzinna to nie jest absolutnie domeną komuchów i nie ma co zalecać, aby się nią udławili. Im to pojęcie jest doskonale obce. Oni ani słowem nie wspominali o takowej. Przepraszam bardzo, ale należało się tego spodziewać głosując na SLD. Mam nadzieję, że akurat nie Wy.Tez jestem zrozpaczona. Jeśli zechcą wrócić do wymiaru urlopu sprzed 2000 roku to będzie 16 tygodni. Rodzę w marcu i dzisiaj mam największego doła na świecie. Buuuu!
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 11:07
      Kurcze, ja tez nie głosowałam na lewicę - ale i tak nie wierzę juz ani lewicy ani prawicy - tutaj nikt nie potrafi rzadzić. Tutaj nikomu nie zalezy na państwie tylko na własnej kieszeni !!!!! Dopóki do rządu nie dostaną się najbogatsi -to nigdy nie bedzie lepiej - nidgy.......Ja nie wymagam od zycia kokosów - ja chce godnie zyć, nie chce dziecku mówić dzisiaj nie kupie Ci tego bo nie mam pieniązków (a tak jest coraz częściej)dziwi mnie tylko naiwność ludzi :((((, że sa jeszcze tacy, którzy wierza bzdurom wypowiadanym przez polityków przed wyborami !!!!!!PozdrawiamJoasia
      • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 11:14
        dziewczyny,juz tak nie psioczcie, po pierwsze: jeszcze to nie weszlo w zycie, wiec ratujmy sie jak mozemy. Po drugie: w Niemczech i Austrii jest jeszcze gorzej!!!! tzn. gorzej jesli chodzi o dlugosc urlopu macierzynskiego, moje kolezanki nie moga sie nadziwic, ze my az tyle czasu dla dziecka mamy...
        • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 11:37
          Asiu,ale nam nie mogą chyba opciąć rozpoczętego w tym roku macierzyńskiego?
          • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 11:38
            zdenerwowałam sie i napisałam opciąć a nie obciąć... ale wstyd
      • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 11:14
        Jest dziura w budzecie i lapia wszedzie gdzie moga oszczedzic. Mam nadzieje ze taka nowelizacja ustawy, jesli bedzie nie bedzie z dnia na dzien. O wlasne rodziny i dzieci musimy dbac same. Ja mieszkam z mama, ale uwazam ze sie nie nadaje do dzieci. Zobacze zdaze albo nie przed ustawa. A teraz politycznie. Czy dobry jest rzad, ktory wie, ze mu pieniedzy nie starczy, a rozdaje tu itam i nie matrwi sie skad je potem wziac?
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 11:29
      Zanim zdecydowałam się na trzecie dziecko dokładnie przeanalizowałam naszš sytuację roddzinnš i finansowš. Duże znaczenie miał dla mnie fakt 26 tygodniowego urlopu macierzyńskiego. Jak głupia oszczędzałam każdy dzień urlopu wypoczynkowego aby móc te dni wykorzystać po macierzyńskim. Moje dziecko pójdzie do żłobka bo nie stać mnie na opiekunkę w Warszawie a rodzina mieszka 300 km od nas. Kolejny raz dostaję od rzšdu w łeb. Nie głosowałam na ten rzšd czy ugrupowanie polityczne ale niestety temu rzšdowi podlegam i on rozporzšdza moimi podatkami a do?c duże je płacę. W zeszłym tygodniu ten rzšd ogłosił projekt likwidacji urzędu w którym pracuje mój mšż. Dzisiaj chce mi zabrać 8 tygodni z dzieckiem i obłożyć wyższš stawkš VAT budowę mojego domu. Czytałam też o projekcie zmian przyznawania zasiłku porodowego - teraz przysługuje każdej rodzinie, ma przysługiwać niektórym. Kolejny raz jestem karana przez państwo za to, że mam normalnš rodzinę, mšż jest, nie pije i nie bije. Jestem karana za to, że skończyłam studia, mam pracę i nie jestem na garnuszku państwa. Państwo w żaden sposób mi nie pomaga w opiece czy wychowywaniu swoich małoletnich obywateli. Jestem tylko "dojnš krowš" do dostarczania pieniędzy.Chce mi się wyć i płakać ze zło?ci i bezsilno?ci.Marta
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 11:36
      Najdorsze co może być to obcięcie urlopu macierzyńskiego...Ale pocieszam się tym ,że ja rodzę w grudniu i mnie nie dotyczą te cięcia :) - chyba nie mogą obciąć macierzyńskiego, który się już zaczął??!!Chociaż w naszym kraju wszystko jest możliwe...
      • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 11:49
        Chyba najwiecej zmartwień bedą miały mamy "wiosenne", gdyż nie sądzę aby wczesniej uchwalono skrócenie macierzyńskego. Już , kiedy zaczęto mówić o dziurze budzetowej i szukaniu sposobób jej załatania zaczęłąm obawiać się o macierzyński , bo faktycznie przez 6 m-cy wszystkie koszty wynagrodzenia ponosi ZUS. Ale łudziłam sie tą polityka prorodzinną , w końcu mamy rząd lewicowy , tzw. socjaldemokratyczny czyli wszelka pomoc Państwa powinna się zwiększyć a nie zmniejszyć. Już sam fakt,że pomimo wysokich składek na służbę zdrowia i tak korzystam z usług prywatnych ( bo wymagam profesjonalnej opieki) , doprowadza mnie do pasji.Może rozwiązaniem byłoby przerzucenie części kosztów na pracodawcę ? Połowę płaciłby ZUS a połowę pracodawca? Tylko co z osobami prowadzącymi własną działalność? AniaSz
        • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 13:14
          Anulek,obawiam się, że wtedy bardzo mała ilość kobiet w wieku 20-30 lat mogłaby znaleźć dobrą pracę. A i tak mamy już ogromne bezrobocie :-(Ania (własna działalność, macierzyński z ZUSu) i Emilka (7 i pół tygodnia)
          • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 22:56
            Ludzie !Jak w tym kraju można cokolwiek zaplanować ???Kiedy zaszłam w pierwszą ciążę urlop wynosił 16 tyg. W międzyczasie było 20 i 26 tyg. A teraz, ledwo tydzień temu podjęłam decyzję o drugim dziecku, już mnie faszerują skróceniem urlopu. Boli mnie to bardzo, bo teraz prowadzę własną działalność i składki na ZUS opłacam sama - chyba się wścieknę. Albo nie zajdę w ciążę - tylko kto za 30 lat będzie pracował na moją emeryturę ? :-))Aniu R. - czy na czas urlopu macierzyńskiego zawiesza się działalność, czy teoretycznie prowadzi dalej, tylko nie płaci się ZUS-u ?Pozdrawiam wszystkie mamusie - trzymajmy się, może to tylko jakiś chory pomysł i przejdzie im po ostrych protestach społeczeństwa.PS. Na forum wcześniej też jest taki wątek i tam jest namiar na stronę rządu, gdzie możemy wysyłać nasze protesty http://orka.sejm.gov.pl/ListydoS.nsf/RAZEM4?OpenFormProszę, sprężmy się i wyślijmy chociaż parę zdań - może ktoś "tam na górze" to przeczyta..
            • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 23:18
              Ja już się wyprodukowałam - mam nadzieję, że mnie nie zamkną..."W nawiązaniu do informacji o skróceniu urlopu macierzyńskiego do wymiaru sprzed 01.01.2000 chcę wyrazić swoje oburzenie takim traktowaniem matek w ciąży i kobiet planujących ciążę.Sprawa oczywistą jest, że matki, które zostawią swoje 16-tygodniowe dzieci w domach i wrócą do pracy zostana prawdopodobnie zwolnione i zasilą szeregi bezrobotnych.Jako matka wiem dobrze jak wygląda opieka nad dzieckiem 4-miesięcznym, a jak nad dzieckiem 6-miesięcznym. Nierealne jest połączenie opieki nad noworodkiem i praca na etat. Napewno niejeden pracodawca zdaje sobie z tego sprawę.Wiem o tym, że kiedys już były takie krótkie urlopy, ale proszę zauważyć, że wtedy była inna sytuacja gospodarcza w kraju i matka mogła sobie pozwolić na chociażby krótki urlop wychowawczy. Obecnie, żeby nie stracić pracy należy wrócić natychmiast po macierzyńskim, a i tak jest duża szansa, że kobieta zostanie zwolniona /bo jest niedyspozycyjna z powodu maleńkiego dziecka przy piersi/. I co wtedy zrobić - oczywiście udać się po zasiłek dla bezrobotnych - Państwo i tak zapłaci, a dla kobiet zarabiajacych poniżej średniej krajowej zasiłek bedzie poważnym zastrzykiem finansowym.Można jeszcze zdecydować się na pozostanie bezdzietnym lu posiadanie jednego dziecka - tylko kto za 30 lat będzie pracował na nasze emerytury ?Liczę na to, że decyzja rządu zostanie dokładnie przeanalizowana przez Sejm.Pozostaję z poważaniem..."
            • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 22.11.01, 00:21
              Gosiak napisała/ł:> Aniu R. - czy na czas urlopu macierzyńskiego zawiesza się działalność, czy teoretycznie prowadzi dalej, tylko nie płaci się ZUS-u ?Ja zawiesiłam po tym, gdy przemiła pani w ZUSie poinformowała mnie, że jeśli tego nie zrobię to powinnam płacić składkę POMIMO otrzymywania pieniążków za macierzyński (czyli dostawałabym 800zł z groszami, a 580 musiałabym wpłacić spowrotem).Niestety nie wiem na ile kompetentna była ta urzędniczka (a z tym różnie bywa), ale wolałam nie tracić czasu i ewentualnych pieniędzy i nie upewniałam się u nikogo innego.Nie mniej polityka prorodzinna to chyba jedno z najśmieszniejszych haseł ostatniego czasu... :-(Pozdrawiam,Ania i Emilka
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 21.11.01, 13:09
      Owszem kolezankiz Austrii maja mniej urlopu ale jakie pensje! I jakie udogodnienia-moga pracowac na kawalku etatu, albo w domu....A wy biedulki?Do zlobka takiego malucha oddac?Szef Amerykanin w firmie mojego meza wszystkim dziewczynom co skroca urlop obiecal, ze wysle je na szkolenia-maksymalnie 3 godziny dziennie, ze po urlopie wejda od razu z podwyzka, tak sie dziewczyny cieszyly, bo lepiej placa a co to za praca? A to kicha.....
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! Chce zaznaczyc ... IP: *.* 21.11.01, 13:36
      że to NIE rząd płaci nam macierzynski TYLKO ZUS !!!!!A do zusu składki odprowadzamy my !!!! I to z naszych pieniędzy maja nam wypłacac kasę !!!!Co nas obchodzi, że oni tam maja bałagan - takie decyzje rzadu nadaja sie do miedzynarodowego trybunału rozpatrujacego prawa człowieka - bo u nas sa one łamane. Nigdy nie chorowałam od czasu jak podjęłam prace = sie to temu, ze nigdy nie korzystałam ze świadczenia ZUSowskiego. Do wileu lekarzy chodze prywatnie !! I jeszcze to chce mi odebrac ??dokładnie nie stać nas na opiekunke, żłobek tez kosztuje (jak oddac takiego malca dożłobka??) Poza tym wiadomo, że dzieci w żłobkach chorują a to = sie zwolnieniom lekarskim mam :))), leki tez sa często dofinansowywane itp itd. takie podejście rządu jest po prostu krótkowzroczne !! To totalna głupota ! na pewno nie załata tej pieprzonej dziury. Niech obniżą podatki - a to napewno przyspieszy rozwój gosp.Pozdrawiamkompletnie załamana Joasia]Ps. Całe moje plany wzięły w łeb
      • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! Chce zaznaczyc ... - do JoannySt IP: *.* 21.11.01, 13:47
        JoannaSt napisała/ł:> że to NIE rząd płaci nam macierzynski TYLKO ZUS !!!!!> A do zusu składki odprowadzamy my !!!! I to z naszych pieniędzy maja nam wypłacac kasę !!!!No to nie do końca tak jest... Gdyby składki na ZUS były niższe to i tak w większości przypadków pracownik nie dostałby do ręki więcej pieniędzy, tylko pracodawca by na tym zaoszczędził.Co nie zmnienia faktu, że takie traktowanie matek, a przede wszystkim ich dzieci zasługuje na największe potępienie. Sama jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że w marcu wrócę do pracy, ale najpierw tylko na weekendy i wtedy z córką będzie w domu mąż. Na razie nie chcemy opiekunki.Pozdrawiam (i życzę, żeby prezydent zawetował ustawę, bo na sejm nie ma co liczyć)Ania i Emilka
        • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! Chce zaznaczyc ... - do JoannySt IP: *.* 22.11.01, 08:01
          Hej Też jestem zła ale słyszałam, że z nami będzie tak jak z lokatami, te które są już w ciaży obejmie wyższy wymiar urlopu. Więc jest to jakieś pocieszenie.
          • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! - trza rodzić w 3 tygodnie !!! IP: *.* 22.11.01, 08:16
            Zapomnij.Kto nie urodzi w ciągu ok. 3 tygodni (1 do ogłoszenia +2 tygodnie vl) ma z głowyMonika PNo i mamy z głowy :(
            • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! - trza rodzić w 3 tygodnie !!! IP: *.* 22.11.01, 10:15
              Wiecie co, do tej pory nie spotkałam nigdzie (w prasie, w radiu, w TV) ani słowa o tym, kiedy mają zamiar przeprowadzić całą procedurę ustawodawczą, kiedy Sejm, kiedy Senat i Prezydent. Tak więc jestem ciemna, jak tabaka w rogu jeśli chodzi o ew. termin obowiązywania nowelizacji kodeksu. Skąd wieie, że to ma być za trzy tygodnie? Co do tego, że ciężarne miałyby być objęte starym urlopem, to chyba jednak nieprawda. Wszędzie piszą tylko, że kobiety, które w momencie wejścia ustawy w życie będą już na urlopie. Czy ktoś słyszał, kiedy planowane jest wejście ustawy w życie? I nie piszczie, że 14 (czy tam ileś) dni od ogłoszenia. To kiedy planują ogłoszenie?
              • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! - trza rodzić w 3 tygodnie !!! IP: *.* 22.11.01, 10:24
                Hej, o ile wiem to czytanie w Sejmie ma sie odbyc we wtorek 27.11, lub najpozniej 4.12. Jesli te bzdurne propozycje beda zatwierdzone, to wtedy po 2 tygodniach wchodza w zycie, czy jakos takNo w kazdym razie nie jest ciekawie, bo wszystkie media zamiast bronic kobiet kwituja to w ten sposob -"uda sie zaoszczedzic 300mil dzieki skroceniu urlopow macierzynskich"jak to slysze, to az sie boje ze jest to sprawa przesadzona....no coz pozostaje czekac i miec nadzieje.Pozdrawiam,zosia
              • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! - trza rodzić w 3 tygodnie !!! IP: *.* 22.11.01, 10:42
                Agato, bardzo słuszna uwaga. Aby wprowadzić jakie? poprawki do ustawy sejm i senat obowišzujš pewne procedury. Propozycja musi trafić do odpowiedniej komisji, potem trzy czytania, głosowanie w sejmie, głosowanie w senacie i decyzja prezydenyta. Kiedy? mi sie obiło o uszy, że przezydent ma 30 dni na podpisanie lub zawetowanie ustawy. Nie wiem jak jest z momentem wej?cia poprawki w życie. Dla ustawy podatkowej jest na przykłšd warunek jej opublikowania w Dzienniku Ustaw najpó?niej 30 listopada.Dodatkowo przypominam, że skrócony urlop macierzyński nie będzi dotyczył kobiet, które już na nim sš w dniu wej?cia poprawki w życie. Zgodnie z obecnymi przepisami można pój?ć na taki urlop 4 tygodnie przed wyznaczonš datš porodu. Jest to jakie? pocieszenie dla matek, które mogš urodzić najpó?niej te 4 tygodnie po wej?ciu poprawki - po prostu ostatniego dnia obowišzywania starych przepisów idš do lekarza i przechodzš na urlop. Przynajmniej uratujš kilka tygodni. W moim przypadku abym mogła z tego skorzystać poprawka musiałaby obowišzywć najwcze?niej od 22 lutego. Mam termin na 21 marca więc 21 lutego mogę i?ć na urlop macierzyński na starych zasadach. Jednak wštpię aby tak się stało.PozdrawiamMarta
                • Gość: Agata Re: Jestem oburzona !!! - trza rodzić w 3 tygodnie !!! IP: *.* 22.11.01, 12:53
                  Marto, nasz wózeczek to ten sam wózeczek. Ja mam termin 22 marca. Mam nadzieję, że się trochę pogrzebią z procedurą. Tylko że inaczej, niż w przypadku ustawy budżetowej taka nowelizacja kodeksu pracy nie dotyczy całego roku, więc może sobie wejść w życie, kiedy zdążą zakończyć procedurę. Rozumiesz, nie muszą się spieszyć do 30.11, mogą sobie uchwalać np. do 30.12, a nowelizacja może wejść w życie np. 15.01. Pozdrawiamagata
                  • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! - trza rodzić w 3 tygodnie !!! IP: *.* 22.11.01, 13:32
                    Mam nadzieję, że wtym przypadku nie bedš się tak spieszyć jak z ustawš podatkowš.A tak swojš drogš to pomy?lałam sobie, że jeżeli rzšd juz tak bardzo chce oszczędzać na zasiłakach macierzyńskich to szkoda, że nie pomy?lał o trochę innym rozwišzaniu. Ja osobi?cie wolałabym móc zostać z dzieckiem przez 26 tygodni ale na zasiłku, który wynosiłby np. 80% mojej pensji. Finansowo wyszłoby to dla budżetu na to samo co skrócenie urlopu do poprzedniego wymiaru z zachowaniem do 100% zasiłku. Również dla mnie finansowo byłoby to do przeżycia a o ile przyjemniej dla dziciaczka.PozdrawiamMarta
                • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! - trza rodzić w 3 tygodnie !!! IP: *.* 22.11.01, 14:06
                  Marta napisała/ł:> Agato, bardzo słuszna uwaga. Aby wprowadzić jakie? poprawki do ustawy sejm i senat obowišzujš pewne procedury. Propozycja musi trafić do odpowiedniej komisji, potem trzy czytania, głosowanie w sejmie, głosowanie w senacie i decyzja prezydenyta. Kiedy? mi sie obiło o uszy, że przezydent ma 30 dni na podpisanie lub zawetowanie ustawy. Prezydent ma 21 dni na podpisanie ustawy. ale w tym przypadku chodzi o oszczędności dla budżetu. bez uchwalenia tej nowelizacji nie będzie można "domknąć" budżetu jeśli rząd sobie założył akurat taką oszczędność. dlatego będą się starali możliwie szybko to uchwalić. niestety. jeśli chodzi o wejście w życie to na ogół jest to 14 dni od ogłoszenia aczkolwiek może być inaczej np w dniu ogłoszenia :-( dla mnie i tak wszystko jedno bo jeszcze nie jestem w ciąży. też jestem zawiedziona, oburzona, zła itd... :gun:
    • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 22.11.01, 14:15
      Dziewczyny,powtarzam propozycję Gosi K, zamist pisać to wszystko tutaj napiszcie o tym do Sejmu - adres do strony z formularzem jak poniżej:http://orka.sejm.gov.pl/ListydoS.nsf/RAZEM4?OpenFormByc może jestem naiwna myśląc, ze coś to zmieni, ale chociaż da nam poczucie, że coś się w tej sprawie starało zrobić. Ja treśc swojego mejla załaczam poniżej - mam nadzieję, ze mnie za to nie deportują ;)Chciałabym wyrazić swoje oburzenie propozycją rządu dotyczącą skrócenia czasu urlopu macierzyńskiego do 16 tygodni. Uważam, iż jest to jeszcze jedna z propozycji potwierdzająca fakt, iż najłatwiej jest wyłudzać pieniądze do Państwowej kasy z kieszeni biednych ludzi. Dlaczego rząd nie szuka oszczędności zmniejszając lub likwidując emerytury rolnicze, albo nakładając na rolników podatki (czy ta grupa społeczna jest jakąś uprzywilejowaną kastą, która nie musi płacić podatków?), co przyniosły by wymierne korzyści o dużej skali, podczas gdy skrócenie czasu urlopu macierzyńskiego przyniesie niewielkie w skali Państwa oszczędności, przy niewspółmiernie wysokich kosztach społecznych. Która matka zdecyduje się na zostawienie 3.5 miesięcznego niemowlaka? Weźmie wychowawczy – co spowoduje pewne zwolnienie – i ZUS zapłaci zamiast macierzyńskiego - zasiłek dla bezrobotnych! Efekt długoterminowy – kobiety będą rodzić jeszcze mniej dzieci – ciekawe kto wtedy będzie utrzymywał rzesze emerytów czyli nas – przy tak niskim przeroście naturalnym.Może warto pomyśleć o stadach wyższych uczestników państwowych rozbijających się luksusowymi służbowymi autami, z kierowcami, sekretarką i funduszem reprezentacyjnym? Może warto pomyśleć o rzeszach urzędników niższych szczebli – gdzie ukryte bezrobocie sięga 40 – 50%? Pewniej - łatwiej jest zabrać anonimowej grupie społecznej, a urzędy obsadzić swoimi partyjnymi kolegami po fachu.Gdzieś słyszałam, ze rodzina jako podstawowa komórka społeczna powinna być otoczona opieką przez Państwo. Ha, ha, ha! Nasze Państwo funkcjonuje dla garstki uprzywilejowanych ludzi, przy totalnej ignorancji reszty społeczeństwa, a działania nowego rządu tylko to potwierdzają.Z poważaniem,Małgorzata Walczak
      • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 22.11.01, 14:40
        BARVO !!!!!!!!!!!!!!Też coś im skrobnęłam :))))Joasia
        • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 22.11.01, 18:06
          Małgosiu, super.Ja też coś napisałam, ale niestety bardzo emocjonalnie zamiast merytorycznie i rzeczowo. Pisałam np, że wstyd mi, że moi rodzice głosowali na SLD itd. W każdym razie im więcej głosów tym lepiej. Pozdrowienia
      • Gość: Elf Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 22.11.01, 19:00
        Małgosiu!!!Ja również jestem oburzonatym horrorem, bo inaczej tego nazwać nie mogę. Ale jak możesz pisać tajkie rzeczy!!! Cytuję: Dlaczego rząd nie szuka oszczędności zmniejszając lub likwidując emerytury rolnicze, albo nakładając na rolników podatki (czy ta grupa społeczna jest jakąś uprzywilejowaną kastą, która nie musi płacić podatków?). W którym miejscu rolnicy są uprzywilejowani??? Chyba tylko w płaceniu nwłaśnie różnych podatków. Dlaczego czcesz likwidować emerytury ludziom, którzy przez cełe życie płacili składki na ubezpieczenie? To, że nie do ZUS-u, ale do KRUS-u naprawdę nie ma żadnego znaczenia, jedni i drudzy zdzierają strasznie. A późniejsze wypłaty świadczeń? To woła o pomstę do nieba. Znam małżeństwo starszych rolników: on ma kłopoty z kręgosłupem i postępującym paraliżem nogi, ona ogólny stan zdrowia ma na tyle zły, że do bardzo jej potrzebnego sanatorium nie pojedzie-żedne jej nie przyjmie. Leków biorą straszne ilości, niestety nie są to leki tanie. Ale za to mają rolniczą rentę- NIECAŁE 400 ZŁOTYCH NA KWARTAŁ!!! T o nie jest niestety ani żart, ani pomyłka. Rozumiem Twoje uczucia, ale nie wszystkie metody uzyskania oszczędności są ludzkie czy uczciwe. Z pozostałymi jak najbardziej się zgadzam. Pozdrawiam
        • Gość: Elf Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 22.11.01, 20:32
          Zapomniałam napisać, a to chyba dosyć istotne, że to sumo obu rent, gdyby każde miało choćby po 300 zł kwartalnie, to cieszyliby się. Na wszystkie leki i tak nie starczyłoby, ale przynajmniej trochę.
          • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 23.11.01, 09:48
            Zastanawiam się tylko dlaczego jest taka cisza w mediach. Ze świecą można szukać jakiejś wzmianki na ten temat w gazetach, w telewizji też cisza. Czy żadna pani redaktor z gazety czy telewizji nie jest akurat w ciąży? O ile pamiętam, jak pojawiły się plany wydłużenia urlopów macierzyńskich to wszędzie dużo i głośno mówiło się jakie to przyniesie korzyści dzieciom, matkom no i państwu. Czy teraz nie ma to już żadnego znaczenia?! Chyba nikogo, oprócz nas, przyszłych mam to nie obchodzi. Każdy dostał swoje po głowie. Ten kto buduje dom, za karę zapłaci większy Vat, ten kto oszczędza za karę odda 20% tych oszczędności, a my za karę, że tak późno się zdecydowałyśmy na nasze maleństwa będziemy z nimi 10 tyg.krócej. Dla każdego coś "miłego". W tym kraju nie warto próbować do czegoś dojść, bo jest się za to karanym. Lepiej przetracać to co zarobimy na bieżąco, przynajmniej nie będą mieli co zabrać. Odechciewa się żyć!!!
            • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 23.11.01, 11:42
              Jest jdna ze stacji telewizyjnych, która nie zasługuje na potepienie ( to prawda- tylko jedna) - TVN 24 wczoraj kilkakrotnie przedstawiało ten temat ze zdecydowanie negatywnym komentarzem do proponowanych zmian. może by tak spróbowac zainteresować media?
              • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!! IP: *.* 23.11.01, 13:39
                Dziewczyny!Na stronie TVN24 znlazłam adres, pod który można do nich pisać - widzowie@tvn.pl. Może wyślijmy do nich maile z prośbą o pomoc (nagłośnienie tej sprawy), w końcu oni mają większe możliwości i znajomości niż my. Ja w każdym razie zaraz coś skrobnę, a im będzie nas więcej tym większe szanse, że ktoś się tym tematem zainteresuje bo na panów osłów, o przepraszam posłów, to nie mamy co liczyć. Oni nie mają organu, które mógłyby przetworzyć te prośby do formy zrozumiałej przez nich.
                • Gość: guest Re: Jestem oburzona !!!zobaczcie apel IP: *.* 23.11.01, 18:05
                  Weszlam przed chwila na internet. Wiem z dzisiejszych gazet o tych cholernych planach co do skrocenia urlopu macierzynskiego. wierzyc mi sie nie chce, ze prospoleczna partnia funduje nam takie rewelacje. Fajnie, ze my (kobitki w ciazy) możemy sie jakos do tego przygotowac. Jak mozna cos takiego nam zrobic??? dziewczny piszcie to TVN i wyslijcie ten apel i do Prezydenta i do Ministra Pracy i wydaje mi sie, ze zadzwonic do poslów tez warto!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka