cmok111 16.11.06, 11:04 Czesc dziewczyny !! prosze napiszcie co powinnam kupic w aptece jesli chodxi o wyprawke dla dziecka i dla siebie do szpitala. dziekuje za podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dvsl Re: Wyprawka - apteka !!! 16.11.06, 11:15 Kupiłam 2 opakowania pieluch bella, jako podkładów poporodowych, 5 par majtek jednorazowych (to kupiłam w sklepie medycznym), kilka saszetek tantum rosa, bepanthen do smarowania brodawek (maltan jest ponoć lepszy, ale nie było w żadnej z aptek, które odwiedziłam), sudokrem do pupy Dziecka. Chyba tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria158 Re: Wyprawka - apteka !!! 16.11.06, 11:17 kora debu - do podmywania(dostepna takze w sklepie zielarskim szare mydlo - to samo przeznaczenia wkladki - podpaski - bella (ekstra duze) sa naprawde duze, ale tylko takie sie u mnie sprawdzily czopki glicerynowe- przydadza sie gdy po porodzie nie bedziesz sie mogla wyproznic, a trzeba bo macica sie wtedy szybciej obkurcza jakies leki przeciwbolowe dla mam karmiacych - ja bralam pyralgine, moze sie przydac ale nie musi linomag dla dzidzi, lub inna masc do smarowania pupci profilaktycznie To chyba wszystko. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
miki1972 Uwaga na pyralgine! 16.11.06, 14:08 Jak karmisz piersia to nie mozesz brac pyralginy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eweliana Re: Wyprawka - apteka !!! 16.11.06, 11:17 dla siebie:TANTUM ROSA,wkladki laktacyjne, pieluchy BELLA, siateczkowe majtki jednorazowe, dla dzidziusia; sol fizjologiczna do oczu w ampulkach, kos,metyki czyli krem do pupci polecam SUDOKREM, mydelko. Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: Wyprawka - apteka !!! 16.11.06, 11:30 Ja kupilam: -3 paczki pieluch Bella jako podklady poporodowe -2 paczki najwiekszych podpasek na pozniej -Pudelko Tantum Rosa -Bepanthen do pielegnacji brodawek -Sudocrem do pielegnacji pupy (ale teraz uzywam Linomagu, ale koniecznie musi byc zielony, czerowny zawiera kwas borny i absolutnie nie wolno stosowac go u niemowlat) -Oilatum do kapieli Malucha -Kilka ampulek soli fizjologicznej (do zakraplania noska, niektorzy polecaja tez do przemywania oczu, ale ja uzywam zwyklej przegotowanej wody), mozna tez kupic sol w spray'u (np. Sterimar), ale zdania sa podzielone: niektorzy pediatrzy twierdza, ze cisnienie jest za duze -Gruszke do higieny noska, ale zupelnie nie umialam sie nia poslugiwac, wiec po kilku probach kupilam "Katarek", ktory potrafi wyciagnac z noska najgorsza nawet koze -Spirytus kupowalam w sklepie (90%), ale w aptece dokupilam potem tzw. fiolet i smarowalam pepek na zmiane -Kupilam tez gaziki jalowe do przemywania pepka, ale nie uzylam ani razu - u mnie lepiej sprawdzaly sie paleczki do uszu -Wkladki laktacyjne -Przed pierwszym szczepieniem kupilam tez APAP w kropelkach (na wypadek temperatury) -Poza tym od poczatku mialam w domu Infacol na kolki (choc podawac mozna po skonczeniu 1go mca), podobno ta sama substancje czynna zawiera Espumisan, lub Esputicon Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Wyprawka - apteka !!! 16.11.06, 11:50 Oprócz wymienionych już rzeczy polecam żel z arniki czy do naparu ziele arniki zmniejsza obrzmienia i since. 10 % Nacl czyli sól do okadów na krocze lub/i Rivanol+duże gaziki. Dla dziecka do pępka najlepszy spirytus 70 % zamiast gazików Leko(są za duże i sztywne)i patyczki do uszu służące do pielęgnacji pępka. Sudocrem radzę używać jeśli są zmiany na pupie ponieważ zawiera cynk,który wysusza skórę.Polecam do codziennej pielęgnacji pupy Linomag(zielony)Alantan plus krem/maść. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mibre Re: Wyprawka - apteka !!! 16.11.06, 12:24 Dodatkowo Aphtin na plesniawki, które mogą się pojawić w buzi Malucha( u mnie się nie przydał, ale kosztuje grosze) Termentiol,narmanganian potasu (proszek) -na ewentualne alergie, czy zmiany skórne. szczerze polecam mąkę ziemniaczaną do kąpieli z krochmalu-ale to zakup z poza apteki i kapuste na obolałe piersi Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: Wyprawka - apteka !!! 16.11.06, 13:17 ja jeszcze kupilam solcoseryl zel na szew, ale z tego co pamiętam, to używa się go dopiero po jakichś dwóch tygodniach od porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
laur18 Re: Wyprawka - apteka !!! 16.11.06, 14:04 Termometr kupiłam taki zwykły na wypadek zatwardzenia u dziecka. Przy pierwszym nie miałam i był problem w nocy. Kroplomierz. Herbatki-plantex ,mlekopędną.ułatwiająca trawienie ,rumianek czopki viburkol.herbatki hipp tańsze są w supermarkecie o połowę. Odpowiedz Link Zgłoś