Dodaj do ulubionych

20 tydzień bez ruchu

IP: *.* 07.01.02, 09:56
Własnie trwa 20 tydzień ciąży i nic, nie czuję ruchów i brzuch nie powiększył mi się od 12 tygodnia - jest po prostu mierny. Już ze trzy tygodnie temu lekarz pytał o ruchy. Teraz jestem ciężko przestraszona bo dalej nic i chyba wybiore sie wczesniej do lekarza i na USG.Bardzo mnie ten bezruch niepokoi. Czy u którejs z was też pierwsze ruchy wystapiły tak późno? Czy to cos oznacza dla późniejszych losów ciąży no i dziecka?Ela
Obserwuj wątek
    • Gość: IVONA Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 07.01.02, 10:36
      Nie martw się pierwsze ruchy można odczuwać między 20 a 22 tyg. I nie słyszałam żeby miało to wpływ na dalszą ciążę. Pierwsze ruchy to jest bardzo indywidualna sprawa. Wpływa na to min. tusza kobiety. Poza tym może coś odczuwasz tylko nie wiesz że to właśnie TOJeśli jednak bardzo się denerwujesz to idź na USGPowodzenia IVONA :hello:
    • Gość: guest Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 07.01.02, 10:51
      Elu!mysle ze nie masz powodu do zmartwien ale to normalne ze sie niepokoisz. Pewnie sie dziwisz ze to pisze facet ale jestem mgr pielegniarstwa i spotkalem sie wiele razy z takim niepokojem.Nie wiem ktora to jest Twoja ciaza z kolei ale jesli pierwsza to pierwsze ruchy rzeczywiscie moga wystapic pozniej niz np.podczas dtugiej ciazy.Moja kuzynka zaczela odczuwac ruchy ok.22 tyg.z drugiej strony zdarza sie tak ze ruchy dziecka sa poprawne ale matka nie jest wstanie odroznic ich np.od ruchow jelit.co do wielkosci brzucha to powiem Ci ze aktualnie mija rodzona siostra jest w 18 tyg ciazy ruchow oczywiscie nieodczuwa a jej brzuch nie wskazuje prawie ze jest w ciazy jednak lekarz twierdzi ze wszystko jest O.K.. to wszystko ma swoje uwarunkowania budowa ciala itd.itd.Mysle ze bedzie wszystko O.k. ale dla pewnosci powinnas pojsc do lekarza to napewno nie zaszkodzi! POzdrawiam mocno- PITER
    • Gość: guest Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 07.01.02, 12:41
      Witaj Elu!Myślę, że nie powinnaś sięmartwić. Ja też jestem w 20 tygodniu i też nie czuję jeszcze ruchów. Co prawda brzuszek sobie rośnie, ale to są indywidualne kwestie. Dobrze Ci zrobi, jeśli pójdziesz jednak pójść na USG - ja widziałam ostatnio, jak Dzidziuś szaleje - to bardzo uspokaja, a Ty nie powinnaś się teraz niepotrzebnie martwić. Cieplutkie pozdrowienia dla Ciebie i Twojego maleństwa!Dorota
    • Gość: guest Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 07.01.02, 13:32
      Piszesz, że brzuch ci się nie powiększył - badasz wysokość dna macicy czy patrzysz tylko np. na obwód w pasie albo na wypukłość z przodu? Ja zaczęłam mieć coś z przodu dopiero koło 25 tygodnia, ale dno regularnie wędrowało do góry 1 cm na tydzień. Teraz jestem w 36 tygodniu i ciągle niektórzy nie wierzą, że jestem w ciąży. A z ruchami - tak jak dziewczyny piszą - jest różnie. Koło 20 tygodnia i tak powinnaś mieć USG - więc może warto to zrobić, także dla uspokojenia.
      • Gość: guest Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 07.01.02, 16:47
        Ja dzisiaj zaczęłam 20 tydzień a ruchy odczuwam od jakichś, dwóch, trzech dni. Szczerze mówiąc, gdyby nie to, że naczytałam sie wielu opisów tego cudownego zjawiska, nie wiedziałabym, że to to.Głowa do góry!
    • Gość: guest Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 10.01.02, 15:23
      Ja jestem w 21 tygodniu i jak na razie nie czuję ruchów.Od jakichś dwóch dni natomiast mam uczucie "bąbelków" w brzuchu, jakby Dzidziuś puszczał bąbelki.Mam nadzieję, że to początki wyczuwalnych ruchów Dzidziusia, ale nie wiem tego napewno.
    • Gość: guest Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 10.01.02, 18:40
      Nie martw się, u mnie byłó tak samo. Mały brzuch (zresztą prawie do końca) i zero ruchów. Pierwszw nikłe poczyłam kołó 22-23 tygodnia (i to chyba byłó raczej moje pobożne życzenie, a nie właściwe ruchy), a takie naprawdę to jeszcze później. Zresztą moje dziecko się w ogóle słabo ruszało do końca ciąży i strasznie się martwiłam , bo moje koleżanki opowiadału o wręcz bolesnych i nie dających żyć kopniakacj , sztuirchnięciach etc, i w dodatku opowiadały, jak to rozpoznawały a to piąstkę, a to piętką - a ja nie. Ale moje dziecko urodziło się i jest zdrowe.Pozdrawiam. Ewa, mama Michaliny
      • Gość: dino Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 11.03.02, 13:16
        Czesc,Ja jestem co prawda w 19 tygodniu i czuje ruchy dziecka ale jestem zywym i chodzacym przykladem na to ze nie ma sie czym martwic. Ja nie kopalam mojej mamy az do konca 5 miesiaca (jakis 24-25 tydzien!). Urodzial sie calkiem zdrowa i silna i do dzis mam sie dobrze :-))
    • Gość: wiesia Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 11.03.02, 14:56
      ja też mam takie bezruchy choć 21 tydzień. Ale ostatnio przestałąm sięmartwić, bo poszłam na badanie tętna płodu i wszystko jest w porzadku. Moze dziecko malutkie i po prostu tych ruchó sięnie czuje?W poprzedniej ciąży czułam ruchy już od 17 tygodnia, ale dziecko urodziło się cztero - kilowe o długości 60cm.
    • Gość: piglecikkolka Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 11.03.02, 19:36
      Ela, nie przejmuj sie. Ja np. zaczelam odczuwac ruchy w 19 tygodniu. Podobno to normalne, ze przy pierwszym dziecku pierwsze ruchy sa wyczuwalne ok.20-22 tygodnia, a według niektórych lekarzy nawet mogą być wyczuwalne jeszcze później.
    • Gość: MIZERKA Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 11.03.02, 19:52
      CzescJa jestem w 27 tygodniu ciąży. Na uspokojenie mogę Ci powiedzieć, że pierwsze ruchy zaczęłam odczuwac w 22 tygodniu ciąży. Przed tem denerwowałam sie tak samo jak Ty. Ale teraz sama widzę, że nie było powodu. Wiem, że ruchy dziecka zależą też od masy tłuszczowej, ale nie mam aż tyle. Brzucha tez nie mam zbyt dużego, ale za to poszło mi w biodra.Przed tem nie czułam nic, żadnego bulgotania, jak piszą we wszystkich książkach, ale jak już się zaczął ruszać chyba cały czas robi fikołki i kopie. Ale, w porównaniu do mojej siostry, wiem że te ruchy nie są zbyt intensywne, więc mam nadzieję, że po urodzeniu dziecko będzie należało raczej do spokojnych dzieci (tak jak ja i mój mąż - przynajmniej w okresie dzieciństwa).Pozdrawiam Justyna
    • Gość: Gusiak Re: 20 tydzień bez ruchu IP: *.* 13.03.02, 17:08
      Ja pierwsze bąbelki poczułam w 16 tygodniu, ale jestem chudzielec i strasznie ich wyczekiwałam. Ale potem nigdy mi się nie zdażyło, żeby Maluich obudził mnie kopniakami w nocy, nie szalał i szczerze mówiąc zazdrościłam koleżankom z forum, że ich dzieci są ruchliwe i kopią "aż sukienka podskakuje". Ale mój mały jest zdrowy. Więc nie masz się co martwić - każde dziecko jest inne, każda ciąża jest inna i na pewno Malca poczujesz. Bądź cierpliwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka