Dodaj do ulubionych

UWAGA URLOPY!!!

IP: *.* 08.01.02, 11:27
Wiadomość z ostatniej chwili, która powinna zainteresować wszystkie już ciężarne zamierzające pójść na urlop macierzyński na starych zasadach. To, co pisano w potomek.pl okazało się niestety prawdą. Wszystkie z Was, które chcą być ze swoim Maleństwem 26 tyg. muszą do dnia 13 stycznia złożyć wniosek do pracowdawcy, który to wniosek powinien być przez niego uwzględniony.Wiadomość otrzymałam dosłownie przed chwilą od przyszłego teścia, który jest inspektorem wojewódzkim w ZUS i dostał ponoć jakieś akty wykonawcze do ustawy, która naznaczona jest datą 28 grudnia 2001. Jeżeli będę wiedziała coś więcej to od razu dam znać. Myślę, że zakochany Dziadziuś nie robił by Nas w konia, co ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 08.01.02, 12:34
      A ja przed chwilą na bajbusie przeczytałam post, że na potomku przyznali się do błędnej interpretacji 9 autroka postu dostała odpowiedź na priva i ją cytuje) i wkrótce zamieszczą sprostowanie.
    • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 08.01.02, 12:47
      Po przeczytaniu Twojego newsa zadzwoniłam do Min. Pracy i Pol. Spol. do Departamentu Prawa Pracy (tel 6610561 lub 6610558), gdzie Pani grzecznie wyjaśniła, że 13.01 ustawa o zmianie Kodeksu Pracy wchodzi w życie i ze dopiero od tej daty istnieje wymóg składania wniosków. Przed 13 stycznia składając wniosek powoływałybyśmy się na "nieistniejącą" ustawę. Wg tej Pani wniosek należy składać razem ze zwykłym podaniem, czy jak to tam się nazywa, o urlop macierzyński. Powiedziała, że dobrze mieć zaświadczenie o ciąży z datą po 13 stycznia (w miarę szybko), ale to też nie jest wymóg.To już paranoja, tyle sprzecznych informacji.
    • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! SPROSTOWANIE!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 08.01.02, 15:02
      I ja muszę sprostować!Mój teściu, też przyznał się do błędu! Rzeczywiście błędnie zinterpretował przepis. Już dotarłam do ogłoszonej ustawy i prawdą jest, co pisze Ewa.Wniosek składa się w takim terminie, jak zwykle i pracodawca ma obowiązek go uwzględnić. Mam nadzieję, że już więcej nie będzie zamieszania w tej sprawie, i że ja nie będę się też do niego przyczyniać.Podstawa prawna:USTAWA z dnia 21 grudnia 2001 r. o zmianie ustawy - Kodeks Pracy (Dz. U. z dnia 28.12.2001 r.) Art. 2 Ust. 3.Jeszcze raz serdecznie Was przepraszam i może przestanę się juz w ogóle odzywać.
      • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! DO SUSHI! IP: *.* 08.01.02, 16:50
        Odzywaj się, odzywaj! A najlapiej jeszcze powiedz gdzie znalazłaś Dziennik Ustaw z 28.12.2001? Kupiłas czy gdzieś z internetu? Probowalam w internecie, ale bez skutku.PozdrawiamEwa
      • Gość: EwaT Re: UWAGA URLOPY!!! SPROSTOWANIE!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 08.01.02, 20:51
        Hej, dziewczyny. Właśnie przeczytałam cały ten wątek i chcę powiedzieć że właśnie dziś złożyłam wniosek do pracodawcy o dłuższy macierzyński. Szczerze mówiąc teraz i tak nikt nic nie wie, a taki wniosek na pewno nie zaszkodzi... Jak już ten bałagan zniknie będzie można na spokojnie wyjaśniać co i jak. POzdrawiam serdecznie
    • Gość: Agata Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 08.01.02, 15:17
      Wiesiuniu, to ja dostałam sprostowanie od Potomka i zamieściłam je także na edziecku!
    • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 08.01.02, 15:19
      w potomek jest informacja, że wniosek należy złożyć do 12 stycznia.
      • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 08.01.02, 15:23
        Ja się zabiję! Kiedy to się skończy wreszcie?!Wioletto, na naszym forum Ciąża i poród już zamieszczałam sprostowanie od Potomka. Ale to nic, może nie zauważyłaś. Ale w tymże wątku, w którym teraz piszę, Wiesia już pisała o tym sprostowaniu. Już chyba wszyscy wiedzą, że na Potomku był błąd!!!Nie siejcie kobiety paniki!Jak może być prikaz składania wniosków do ustawy, która jeszcze nie obowiązuje!?
        • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 08.01.02, 15:29
          Nie wiem, gdzie zamieściłaś sprostowanie. Dla mnie edziecko zostawia do życzenia, jeśli chodzi o rozwiązanie graficzne. Jeśli możesz prześlij mi konkretne informacje.
          • Gość: Agata Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 08.01.02, 15:51
            Wioletto, zamieściłam sprostowanie w założonym przez Ciebie osobiście wątku "macierzyński", na tymże samym forum, gdzie też pytałaś o informację na Potomku i prosiłaś o jakieś informacje na ten temat. Po co zamieszczasz taki wątek, jeśli potem nie czytasz odpowiedzi. Napisałam do serwisu Potomek z pytaniem, skąd wzięli taką wykładnię i dostałam odpowiedź, którą zamieściłam w tymże wątku.Poza tym w tym wątku, w którym obecnie jesteśmy, też ten temat był poruszany jak również inaformacja od kogoś z ZUS i ponownie ktos zwrócił uwagę na to, że info na Potomku została sprostowana. Jeśli chodzi o stronę graficzną edziecka, to nic Ci na to nie poradzę. Ale tu chyba nie jest kwestia przejrzystości grafiki, wystarczy czytać odpowiedzi na zadane przez siebie pytnia, jak również wątki, w których się wypowiadamy.Przepraszam za nerwowy ton, ale naprawdę już mnie dobija, jak okropny zamęt same dziewczyny sieją w sprawie, którą można dość łatwo wyjaśnić. Choćby pisząc do tego tam Potomka i żądać wyjaśnień.Pozdrawiam
    • Gość: Aluc Re: UWAGA URLOPY!!! - gdzie znaleźć ustawę w internecie IP: *.* 08.01.02, 19:09
      Dziewczyny - ustawa jest na stronie http://ks.sejm.gov.pl:8009/proc4/ustawy/65_u.htm.
      • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! - gdzie znaleźć ustawę w internecie IP: *.* 08.01.02, 19:23
        ja nic nie rozumiem - to kiedy składa się ten wniosek ?Jak się już urodzi i idzie sie na macierzyński ?Zresztą przepisy wykonawcze powinny wkrótce wyjśc, wiec pewnie sie wszystkie dowiemy i będziemy spokojne.
        • Gość: Aluc Re: UWAGA URLOPY!!! - gdzie znaleźć ustawę w internecie IP: *.* 09.01.02, 20:37
          Do terminu składania wniosków nie będzie żadnych przepisów wykonawczych, bo nie ma delegacji w ustawie! Czyli wszystko na ogólnych zasadach - jak składasz podanie o urlop, to wtedy określasz, czy występujesz o dłuższy czy o krótszy.
      • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! - gdzie znaleźć ustawę w internecie IP: *.* 09.01.02, 12:07
        Ta strona za żadne skarby nie chciała się otworzyć. Czy jesteś pewna, że adres jest prawidłowy?Sylvia
        • Gość: Aluc Re: UWAGA URLOPY!!! - gdzie znaleźć ustawę w internecie IP: *.* 09.01.02, 20:40
          Jest na pewno prawidłowy (przekopiowany), ale spróbuj na piechotęwww.sejm.gov.plPrace SejmuUstawy przyjęte przez Sejm IV kadencji/2001Ustawa o zmianie ustawy Kodeks pracy (druk 65) - klikasz na "teks ustawy" (ostatnia rubryczka w tabelce)
    • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 09.01.02, 14:39
      Czytając Wasze posty, a szczególnie posty od Agaty, czuje się ogromnie winna i chyba postawię Wam wszystkim piwo, jak już urodzicie :).Przyznaję bez bicia, że strasznie tu namieszałam. Ale chciałam dobrze. Wydawało mi się, że moje źródło jest nieomylne, ale zaczynam przestawać wierzyć w swojego teścia a zacznę ufać jedynie swojej intuicji, ktora podpowiadała, że rzeczywiście nie powinno być możliwą rzeczą składanie wniosku na podstawie ustawy, która jeszcze nie ma mocy obowiązującej.Tak więć jeszcze raz przepraszam, szczegolnie mocno Agatę i biję się w piersi aż dudni (choć teraz są już tak duże, iż dudnienia raczej niesłychać :) ).Ustawa do przeczytania na stronach INFOR.PL (Szukajcie po numerze Dz. U - Dz. U. Nr 154 poz. 1805) lub na stronach sejmu WWW.SEJM.GOV.PL. Tam wejdźcie do serwisu prawnego i wyszukajcie po rocznikach. PowodzeniaI proszę gorąco: NIE ZABIJAJCIE MNIE!Obiecuję, że już żadnej niesprawdzonej informacji nie podam na forum.SUSHI
      • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! IP: *.* 09.01.02, 14:52
        O matko, Sushi, teraz to ja czuję sie winna. Wiem, czasem jestem porywcza i akurat ta sprawa z urlopami jakoś szczególnie mnie ruszała. Starałam się śledzić wszystko na bieżąco, co nie było takie trudne. A ciągle spotykałam jakieś dziwne informacje na forum (i nie tylko) od dziewczyn, które opierały się na nie wiadomo czym. Trochę się wkurzyłam, ale nie powinnam byc taka niemiła. Sorry. Pozdrawiam Cię i najwazniejsze, że jakoś to wszystko doszło do końca, mamy ustawę, dość korzystną dla ciężarówek (mniej dla przyszłych mam, niestety). Grabula?
        • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! :-) ;-) IP: *.* 09.01.02, 15:22
          Ciąg dalszy :Sushi: ależ nie, to ja przepraszam , że przepraszaszAgata: Sushi, wybacz ,że przepraszam, ale przepraszam za przepraszanie Sushi: wiec wybaczysz mi przepraszanie za przepraszanie przepraszania?Agata: oczywiście, pod warunkiem, że mi to wybaczysz że przepraszasz , że przepraszam za przepraszanieWiesia: przepraszam, że wcześniej nie przepraszałam i oczywiście za te żarty :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: zwłaszcza, że ostatnio sporo było "starć" bynajmniej bez żadnego przepraszania
        • Gość: guest Re: UWAGA URLOPY!!! - Ha, Ha, HA IP: *.* 10.01.02, 08:52
          Agato!Oczywiście, że grabula. Jak Agata z Agatą i przy wydatnej pomocy Wiesi. Widzę, że nasze spory i przprosiny wywołały uśmiech na buźkach uczestniczek! I o to chodziło! Przynajmniej na tyle się przydałam ;-)Trzymajcie się mocno wszystkie, a szczególnie lipcówki i Agaty.Wielka buźka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka