IP: *.* 30.01.02, 08:36
Jestem w drugim miesiącu i strasznie się martwię jak to bedzie, przeczytałam tyle historii o poronieniach....Czy któras z Was miała anemię? Bo ja własnie mam i boje sie okrutnie jaki to ma wpływ na moją dzidzię. Biorę żalazo i folik, ale obawiam się, że sa za małe dawki...
Obserwuj wątek
    • Gość: KasiaL Re: anemia IP: *.* 30.01.02, 09:35
      Kontroluj hemoglobinkę i jak jest za mała i nie rośnie, to trzeba zwiększyć dawkę. Mi po 2 tygodniach brania resoferonu (2 razy po 1 tabletce) i 1 tabeltki kwasu foliowego 15mg wzrosło z 10,6 do 11,3. Do tego piję codziennie sok z buraka, 2 jabłek i 2 marchewek - polecano na forum :-) I nic się nie martw!
    • Gość: Agata Re: anemia IP: *.* 30.01.02, 11:49
      Popieram rady KasiL. Do tego dodam - nie przejmuj się aż tak. Wiadomo, poronienia są częstym probleme, ale trzeba wierzyć, że nas to nie dotknie (no mnie raczej nie, bo ja już w 8 miesiącu jestem). Co to anemia, z którą się borykasz? czy niedobory są duże? Ja mam niedobory hemoglobiny, hematokrytu i wszystkiego, co się wiąże z czerwonymi krwonkami i żelazem od 2 miesiąca ciąży. Biorę żelazo, staram się jeść wszystko, co ma żelazo w sobie i wyniki może nie rosną, ale nie spadają za mocno. Niewielkie niedobory są normalne w ciąży i nie stanowią aż tak wielkiego zagrożenia. Jeśli zaś miałaś silną anemię przed ciążą, to lekarz na pewno o tym wie (jeśli powiedziałaś) i wie, co robić. Stosuj się do jego zaleceń.Jeśli to tylko niedobory, które pojawiły się w ciąży i nie są jakieś wielkie, to błagam, nie nazywaj tego anemią! Ja tego tak nie nazywam (bo w rzeczy samej, to jeszcze nie anemia) i nie myślę o tym tak pesymistycznie. Wszystko będzie OK!agata - mama Szymka (21 mies.) i Jagódki oczekiwanej w marcu
    • Gość: ANULKA Re: anemia IP: *.* 31.01.02, 09:05
      Mam anemie teraz 15 tyddzien,biore Falvit,dawka zalecana przez lekarza jest wystarczajaca poza tym kwas foliowy podobno wplywa na produkcje czerwonych krwinek.Na pocieszenie napisze ze podobno kazda przyszla mama miala albo bedzie miec anemie......Bardzo dobrze robi sok z czerwonych burakow taki w kartonie do kupienia w sklepie-pijemy jak barszczyk i sie nie martwimy.PozdrowieniaAnna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka