Dodaj do ulubionych

Długość szyjki

IP: *.* 04.03.02, 10:48
Mam problem: byłam na USG i okazało się przy badaniu dopochwowym, że szyjka ma 3 cm długości i jest to za mało, a jestem w 19 tygodniu. Lekarz zalecił obserwację i powtórzenie badania za 4 tygodnie.Nie mam pojęcia czy naprawdę mam powód do zmartwień, czy ta szyjka nie jest taka krótka.A jeżeli by się skrcała to czym to grozi?To jest moja pierwsza ciąża i się boję.Może któraś wie coś na ten temat albo miała podobny problem, prosze o radę.Pozdrawiam gorąco
Obserwuj wątek
    • Gość: 30latka Re: Długość szyjki IP: *.* 04.03.02, 14:00
      ja też miałam skróconą szyjkę.Chodzi o to,że powinno to nastąpić dopiero przed porodem-szyjka się skraca i dochodzi do rozwarcia.Ok.20 tygodnia zaczęła mi się skracać,strasznie twardniał mi brzuch,więc do kontroli zmuszona byłam chodzić co tydzień.Obowiązkowo zalecone miałam leżenie i brałam leki(aspargin i tokolizę).Niestety w 28 tygodniu doszło do rozwarcia -1 cm i musiałam zgodzić się na założenie szwu.Udało się-w 37 tyg.ściągnięto szew i w 38 urodziłam.Musisz po prostu bardzo uważać,oszczędzaj się,nic nie dźwigaj,żadych porządków itp.W tej chwili mój syn ma już 4,5 miesiąca.Powodzenia.Agnieszka
      • Gość: Kaka Re: Długość szyjki IP: *.* 04.03.02, 20:55
        Ja mam silne skurcze od 25tygodnia. Biore fenoterol i isoptin. Teraz (33 tydz.) jeszcze b. sie nasilily wiec biore fenoterol co 2 godziny. I do tego tez mam rozwarcie na 1 palec, jak to okreslil lekarz. Co to znaczy? Slyszalam, ze rozwarcie przy porodzie (parcie)wynosi 5 palcy, i jak to sie przeklada na centymetry? Bo przeciez przemy przy 10 centymetrach rozwarcia, prawda?Szczerze mowiac troche sie wystraszylam, bo jesli te liczby ktore podaje wyzej sa prawdziwe to moje rozwarcie powinno miec 2 cm :cry: A tobie juz przy 1 zalozyli szew! Troche sie boje. I caly czas leze!!!Karolina
        • Gość: mwegner Re: Długość szyjki IP: *.* 05.03.02, 13:54
          Te 10 cm jest umowne, podobnie jak palce - ja raczej słysząłam o odpowiedniku 1 cm= 1 palec.Zresztą na prawdę nie każda kobieta ma rozwarcie takoie samo. Ważne jest aby szyjka rozwarła się na tyle, aby głowka dziecka mogła przez nią przejść.Sa kobiety którę mają przez pół ciązy rozwarcie. Powinny wtedy uważac na siebie, oszczedzać się.Danj więc o siebie, lykaj fenoterol.Swoją drogą ile tego fenoterolu bieżesz na dobę?Magda
          • Gość: Kaka Re: Długość szyjki IP: *.* 06.03.02, 20:38
            wiec tak: biore co 2 dodziny pol tabletki w ciagu dnia i co 3 godziny pol tabletki w nocy. W sumie daje to 5 na dobe, a dlaczego pytasz? Karolina
            • Gość: mwegner Re: Długość szyjki IP: *.* 07.03.02, 11:13
              Bo zdziwiłam się, ze tak częsteo bierzesz i Cie nie umieścili w szpitalu. ALe 5 na dobę to jeszce nie tak wielesmileJak To znosisz - ja znosiłam bardzo dobrze, ale w najgorszym czasie brałam 3 na dobę - więc mniej niż TY.PozdrawiamMagda
              • Gość: Kaka Re: Długość szyjki IP: *.* 07.03.02, 22:33
                na poczatku czulam sie fatalnie: tzw. syndrom narkomana, trzesly mi sie rece, serce walilo jak opetane, nic przyjemnego. Bralam rownoczenie Isoptin oslonowo na serce i po paru dniach organizm sie przyzwyczail. Takze nie mam na co narzekac (za bardzo przynajmniej!!!) Jutro ide znow na kontrole, wiec pewnie doweim sie czegos wiecejKarolina
        • Gość: piola Re: Długość szyjki IP: *.* 05.03.02, 15:56
          Jeżeli chodzi o "palce" to jest tak: pełne rozwarcie przy porodzie wynosi 5 palców,1 palec przelicza się na 2 cm. Wszystko jednak zależy od palców Twoich a nie lekarza, bo przecież każda rodząca ma inne dłonie. Tak przynajmniej mówiła nam położna w szkole rodzenia. Ja w tej chwili biorę też isoptin i fenoterol bo miałam trochę skurczy i moja szyjka już jest trochę rozpulchniona.
    • Gość: Justynka_K Re: Długość szyjki IP: *.* 05.03.02, 11:44
      3 cm to nie jest malo, zreszta nie wazna jest dlugosc szyjki tylko jej dynamika. Tzn czy sie skraca czy jest ciagle taka sama.Ja mialam szyjke 2 cm i lekarz powiedzial ze jest ok. Niestety w 29 tyg sie skrocila i teraz ma tylko 1cm ale jest zamknieta i twarda i to jest tez b. wazne. U mnie niestety przyczyna skrocenia sa skurcze, ktore mimo fenoterolu mam nadal. Jesli nie masz skurczy to nic siue nie przejmuj.
      • Gość: kosa Re: Długość szyjki IP: *.* 05.03.02, 13:22
        Pocieszyłaś mnie, bo czekać 4 tygodnie w niepewności na kolejne badanie to długo, ale przynajmniej wiem że nie jest tak źle. A szyjka twarda i sztywna - tak mówiła moja lekarka.Tylko obawiam się trochę dziwnego bólu w dole brzucha: tak jak kłucie i to bardzo mocno, około 2 - 3 razy dziennie, a wieczorem mam twardy brzuch. Skurczów chyba nie mam, chociaż nie wiem jak to się objawia.Mam nadzieje że będzie wszystko dobrze bo nie uśmiecha mi się leżenie przez resztę ciąży.Pozdrawiam gorąco
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka