Gość: zoya
IP: *.*
10.03.02, 09:23
Witajcie mamuski!!Sledze te liste od dawna, ale dopiero teraz postanowilam napisac.Otóz wkrótce z męzem zaczniemy starac sie o dzidziusia i w zwiazku z tym mam do was kilka pytan.Jescze wspomne ze pragne przygotowac sie do tej pierwszej ciazy jak najlepiej i wasze doswiadczenia i rady na pewno beda mi bardzo pomocne.1. czy przed ciąza robiłyscie sobie jakies badania??2. czy szczepiłyscie sie np przeciwko rozyczce, toksoplazmozie itp Bo przeciez wiadomo ze te chorobstwa sa bardzo niebezpiecznedla ciezarnych kobietJa nie pamietam czy byłam szczepiona przeciwko rózyczce czy teraz wiec zaszczepic??O tokspopazmozie wspomniałam bo przez kilka lat miałam dośc czesty kontakt z kotem( a przeciez nie tylko przez zwierzaczka mozna sie zarazic).3. i jak bym sie poddała tym szczepieniom ile czasu musze odczekac. Oby niedługo bo juz sie nie moge doczekac potomka.I slyszałam takie opinie ze powiklania poszczepienne moga byc bardziej grozne niz ryzyko zachorowania. Bo przeciez niewiadomo czu zachoruje4.Ile odczekac po odstawieniu pigułek by próbowac zajsc w ciąze5.zawsze miałam kłopoty z regularnoscią miesiaczek tzn jesli brałam tabletki na ich uregulowanie to wszystko bylo w porzadku, ale po ich odstawieniu automatycznie pojawiały sie bardzo spore opoznienia. Teraz np od stycznia miałam dopiero jadna miesiaczke ,strasznie to uciazliwe i na pewno niezbyt zdrowe.I tak sie zastanawiam czy ten fakt moze miec jakis wpływ na proby starania sie o dziecko a potem ciąze.6. Prosze jeszcze o sprawdzone przez was pozycje ksiazkowe dotyczace ciazy, porodu itpJesli macie jakies dodatkowe uwagi i rady to bede bardzo wdziecznaOczywiscie wybieram sie do lekarza ale równiez chce znac wasza opinie na nurtujace mnie pytania Dziekuje i pozdrawiamKacha