Dodaj do ulubionych

Grypa w ciąży

IP: *.* 25.03.02, 09:57
Czesc DziewczynyJestem w 28 tygodniu ciąży i od piątku walczę w grypą. Cały czas mam temperaturę o co chwilę nowe dolegliwości. Na zbicie temapretury lekarz kazał mi brać paracetamol i do tego Sinupret(wyciąg w roslin-dozwolony w ciąży). Problem w tym, że cały czas mam katar i zapchany nos, nie moge oddychac,trzecia noc nieprzespałam. Może któraś z Was ma jakiś skuteczny sposób na "odepchanie" nosa? Parówki(inhalacje) ziołowe nie pomagają a kropli do nosa nie mogę używać (żadnych).Napiszcie co jeszcze mogę zrobić.Pozdrawiam Justyna
Obserwuj wątek
    • Gość: Zuzka Re: Grypa w ciąży IP: *.* 25.03.02, 10:22
      Serdecznie współczuję, znam to. W poprzedniej ciąży w 6 miesiącu przechodziłam przeziębienie z ponad 38,5 stopnia gorączki, było to w środku gorącego lata: było mi gorąco od środka i od zewnątrz :crazy:...Trwało to cały tydzień. Dzidzi nic się nie stało od tego.Na katar jedyne, co mi przychodzi do głowy, to po pierwsze dobre nawilżenie powietrza: ręczniki na kaloryferze itd. oraz homeopatyczny (a więc dozwolony) spryskiwacz do nosa, bodaj Euphorbium compositum - niestety najskuteczniejszy na początku choroby.Trzymaj się :hello:
    • Gość: Pucek Re: Grypa w ciąży IP: *.* 25.03.02, 16:01
      CzescWspółczuję z powodu grypy. Parę tygodni temu, spędziłam 5 dni pod pierzynką z temp. 38, byłam wtedy w 31 tygodniu. Paracetamol w moim przypadku nie za bardzo pomagał, oprócz tego lekarka rodzinna zaleciła mi rutinoskorbin. Z własnej inicjatywy piłam rumianek - zbija temp, oraz tabletki uodparniajace Esberitox N ( ehinacea + tuja + jeszcze cos tam ), które moja ginekolog pozwoliła jeść. Oprócz gorączki i katarku bardzo mocno kaszlałam, piłam syropek Plantifort.No i dużo herbatki z cytrynką.Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!Renata
      • Gość: Pucek Re: Grypa w ciąży IP: *.* 25.03.02, 16:14
        Zapomniałam o najważniejszym - do nosa laryngolog przypisał mi krople - nasivin, i to zarówno jak byłam w 23 tygodniu jak i w 32, przynoszą dużą ulge!
    • Gość: Olunia Re: Grypa w ciąży IP: *.* 25.03.02, 16:24
      Witaj Mizerko!Ja na szczęście nie chorowałam do tej pory (teraz jestem przeziębiona od niedzieli). Co do kataru to mnie bardzo pomaga olejek eteryczny Olbas oil. Nasączam paroma kroplami chusteczkę i wdycham. Katar mija o wiele szybciej i przynosi to natychmiastową ulgę.Pozdrawiam! Życzę zdrowia!Ola i 38-tygiodniowy brzuszek :bounce:
      • Gość: MIZERKA Re: Grypa w ciąży-dzięki za pomoc IP: *.* 25.03.02, 20:33
        Dzieki Dziewczyny, mam nadzieje, ze uda mi sie zwalczyc ta grype i temperature, bo jak nie to lekarz mowi, ze bede musila dostac antybiotyk.A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że ja rzadko choruje (tzn raz na dwa lata, czasami raz na rok) w tym roku jestem chora juz drugi raz a przed ciążą szczepiłam się na grypę ( za namową wspołpracowników i teraz żałuje).Ale trzeba być optymistą, wracam do łóżka.PozdrawiamJustyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka